rektorvalg

UiB-styret får kritikk fra Oslo: — Vanskelig å forstå

Med seks mot fire stemmer sa styret ved Universitetet i Bergen (UiB) nei til å lete etter flere kandidater til rektorvalget. Det går ikke helt upåaktet hen.

Sett fra mitt ståsted ligger det en enorm ressurs i et levende universitetsdemokrati, sier Dag Michalsen, leder av søkekomiteen for rektorkandidater ved UiO.
Publisert Sist oppdatert

Torsdag behandlet styret ved Universitetet i Bergen et forslag om at det skulle opprettes en søkekomite i forkant av rektorvalget til våren. Sittende rektor Margareth Hagen har nettopp annonsert at hun stiller til valg for en periode til.

Fakta

Styret ved Universitetet i Bergen

  • Margareth Hagen, rektor og styreleder
  • Ida-Elise Seppola Asplund, midlertidig ansatt
  • Inga Berre, vitenskapelig ansatt
  • Steinar Vagstad, Vitenskapelig ansatt
  • Jørgen Melve, TA-ansatt
  • Victor Rovira Botnevik, studentrepresentant
  • Sigrid Vorland, studentrepresentant
  • Morten E. Iversen, ekstern
  • Herlof Nilssen, ekstern
  • Marit Warncke, ekstern
  • Shirin Ahlbäck Öberg, ekstern

Seks av fire i styret synes ikke det er nødvendig med en slik komite.

Ida-Elise Seppola Asplund (midlertidig ansatt), Inga Berre (vitenskapelig ansatt), Victor Rovira Botnevik (studentrepresentant) og Sigrid Vorland (studentrepresentant) stemte for en komite.

Steinar Vagstad (vitenskapelig ansatt), Jørgen Melve (TA-ansatt), Morten E. Iversen (ekstern), Herlof Nilssen (ekstern), Marit Warncke (ekstern) og Shirin Ahlbäck Öberg (ekstern) stemte imot.

Sammenlignet med idrettsutøver

— Det blir som at en idrettsutøver skal delta i VM året etter, og enda ikke har begynt å trene, sa Steinar Vagstad, faglig representant i styret.

I forkant av forrige valg ledet han Forskerforbundet som den gang sendte ut en e-post der de oppfordret medlemmer til å stemme på nettopp Margareth Hagen. En e-post som ble kritisert.

— Så kort tid før valget er det ikke bra å dra dette i gang. Sett fra utsiden kan det virke som vi leter etter alternativ til en sittende rektor fordi styret er misfornøyd, sa Herlof Nilssen, ekstern representant i styret.

Margareth Hagen gjorde i intervju med Khrono denne uken det klart at det ikke var aktuelt for henne å drive valgkamp nå, fordi «det er mye viktig og godt arbeid å konsentrere seg om i høst». 

— Det er for tidlig for meg å starte valgkampen, presiserer Hagen til Khrono.

— Men hva tenker du da om at styret ditt sier at det er for sent å finne andre kandidater? Det står jeg i sterk kontrast til at du sier det er for tidlig med valgkamp?

— Jeg erklærte meg inhabil i denne saken og deltok ikke i behandlingen. Men jeg tolker definitivt ikke styrets konklusjon som at det er for sent for andre kandidater å delta i kommende rektorvalg, sier Hagen.

Universitetsdirektør Tore Tungodden sa i styret at man kan gjøre unntak fra valgreglementet og opprette søkekomite. Samtidig hadde han andre prinsipielle kommentarer om prosess og tidsplan. 

I følge leder av det sentrale valgstyret ved UiB, jussprofessor Eirik Holmøyvik, ville det være fullt mulig for UiB-styret å opprette ein komité for å søke etter kandidater. 

— En komite for å holde demokratiet levende

Professor Dag Michalsen ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo (UiO) leder søkekomiteen ved UiO i forkant av rektorvalget som skal være der til våren. Flere kandidater har allerede meldt seg. Ved UiO ble komiteen oppnevnt før sommeren, og der har man regelfestet at man skal ha en slik komite.

— Det å ha en slik komite handler ikke bare om å finne kandidater. Det handler vel så mye om å pleie universitetsdemokratiet. Jeg opplever at det er en styrke for oss at komiteen er reglementsfestet, det er godt å ha i ryggen når man snakker rundt om på hele universitetet, sier Michalsen.

Mens sittende rektor i Oslo, Svein Stølen, er ferdig med to perioder og derfor ikke kan gjenvelges, er Margareth Hagen på gjenvalg i Bergen.

Khrono snakker med Michalsen rett etter at han har avsluttet et møte nettopp med søkekomiteen.

— Vi har hatt et godt møte. Vi jobber med å finne gode kandidater, men det handler også om å legge opp til gode valgkampprosesser, sier Michalsen. 

— Hvordan skal vi få til en god valgkamp, hva slags struktur skal man ha på den, og gjennom dette nettopp bidra til å holde universitetsdemokratiet levende, sier Michalsen.

Han har sett Khronos sak om debatten i UiB-styret som valgte å ikke nedsette en søkekomite.

— For meg synes argumentene mot å nedsette en komite noe underlig. Selv om en slik komite ikke er regelfestet, er det jo ikke forbudt for styret å oppnevne en slik komite, sier Michalsen.

— Overraskende uttalelse fra en som er valgt

Han reagerer også på uttalelsene om at det nå er for sent å drive valgkamp.

— Man må jo ønske å ha en slik valgkamp, men det er slik jeg forstår det også ved UiB seks-sju måneder til valget, og det er vanskelig å forstå at det skulle være for sent å drive valgkamp, sier Michalsen, men henvisning til at UiB-styret mener det er for sent å finne kandidater. Han  legger så til: 

— Det å sikre et levende universitetsdemokrati gjør seg ikke selv. Det må pleies og det må jobbes med. Sett fra mitt ståsted ligger det en enorm ressurs i et levende universitetsdemokrati. Noe av bakgrunnen for en komite slik den jeg leder, er jo nettopp å finne ut av hva som rører seg og initiere gode prosesser og debatter ved universitet, sier Michalsen.

— Jeg konstaterer at sittende UiB-rektor sier at hun ikke har tid til å drive valgkamp. Det er etter mitt syn en overraskende uttalelse fra en som er demokratisk valgt, sier Michalsen.

Antall kandidater ikke så viktig

I forkant av valget ved UiO i 2021, der Svein Stølen stilte til gjenvalg, og der det endte med at ingen stilte opp som motkandidater ble det en debatt om det var viktig med mange kandidater eller ikke.

Daværende rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, sa til Khrono at dersom det ikke stilte mer enn én kandidat i rektorvalget, burde man heller innføre ansatt rektor.

Nå avdøde Frank Aarebrot, professor i sammenlignende politikk ved UiB, var i sin tid også utvetydig klar i forsvaret for ordningen med valgt ledelse, men mente det ikke var nødvendig med flere kandidater ved valg.

For alternativet til valgt rektor er så mye verre, mente han i et intervju med Forskerforum i 2017.

— Kampen mot blårussen er viktigere enn antall kandidater, sa han.

— Hovedpoenget er ikke selve valgdeltakelsen, at det skal være stor jubel og en intens valgkamp. Hovedpoenget med valgte kandidater er at rektoren skal ha akademiske kvaliteter, selv være forsker og professor og kjenne stedet. Den viktigste grunnen til å velge rektorer er vern mot blårussen, sa han.

Også jussprofessor Hans Petter Graver, som i første runde tapte valget mot Svein Stølen, mente at flere kandidater til valg ikke nødvendigvis er så viktig.

— Antall kandidater ved rektorvalg er ikke avgjørende. Det viktige er selve prosessen, å finne fram til et godt team, men da må dette skje åpent og under debatt, sa han til Khrono, i 2021.

Endringslogg 13. september kl. 20.20

Direkte og indirekte sitater fra universitetsdirektør Tore Tungodden og rektor Margareth hagen er endret og / eller utdypet. Tungodden er nå sitert på at man kan gjøre unntak og opprette komite, tidligere sto det at man måtte endre reglement. 

Sitat fra Hagen om valgkamp er presisert, hun sier det er for tidlig å drive valgkamp nå.

Powered by Labrador CMS