rektorskifter

Ni rektorjobber er ledige i 2025. Minst fire av dem skal velges

I 2025 starter en ny rektorperiode ved 10 universiteter og høgskoler. For 7 av 9 er det aktuelt at sittende rektor fortsetter. 

Lars-Petter Jelsness-Jørgensen bekrefter til Khrono at han søker ny periode som rektor ved Høgskolen i Østfold.
Publisert

For 10 av de statlige universitetene og høgskolene starter en ny rektorperiode neste år. Av disse har sju av dagens rektorer mulighet for å søke eller stille til valg for en ny fireårsperiode. 

Først ute har Høgskulen på Vestlandet vært, der dagens rektor Gunnar Yttri ble ansatt for ny periode på et ekstraordinært styremøte 24.juni. Han skal ta fatt på sin andre rektorperiode 1. januar 2025.

Her skal de velge

Rektor Astrid Kvalbein ved Norges musikkhøgskole varsler at hun stiller for en ny periode fra 1. august 2025, mens de øvrige som kan søke en ny periode eller stille til valg, ennå ikke har bestemt seg eller ikke ønsker å svare.

På Universitetet i Oslo nærmer Svein Stølen seg slutten på sin andre periode, og  valgkampen helt i startfasen, og de første nye rektorteamene har meldt seg. Her er det mange som hever røsten og ønsker seg en kvinne, kun en kvinne har hatt rektorjobben i hele universitetets historie og det var Lucy Smith fra 1993-98. Andre er tydelige på at nå må man ha en humanist på toppen ved landets eldste universitetet, blant dem er professorene Kjell Lars Berge og Kristian Gundersen.

Kolasje av rektorkandidater: Seks mulige rektorkandidater ved Universitetet i Oslo: Ragnhild Hennum (øverst t.v.), Mathilde Skoie, Hanne Flinstad Harbo, Kristin Asdal, Bjørn Stensaker og Helge Jordheim. Foto: Siri Øverland Eriksen / Tron Trondal / Jarli & Jordan / UiO /Camilla K. Elmar, Advanced Study (CAS)
Seks mulige rektorkandidater ved Universitetet i Oslo: Ragnhild Hennum (øverst t.v.), Mathilde Skoie, Hanne Flinstad Harbo, Kristin Asdal, Bjørn Stensaker og Helge Jordheim.

Ved Universitetet i Bergen sa Margareth Hagen til Khrono sist uka at hun fortsatt ikke har bestemt seg. Ingen andre kandidater har meldt seg offentlig. For noen er det nok avgjørende om sittende rektor stiller til gjenvalg eller ikke.

Ved Norges idrettshøgskole nærmer Lars Tore Ronglan seg slutten av sin andre periode. Ingen andre kandidater har så langt meldt seg, men idrettshøgskolen har vedtatt at de fortsatt ønsker å velge sin rektor. Ronglan sier til Khrono at det er ventet at styret vedtar en søkekomite 3. oktober, og at man da også legger fram et forslag til revidert reglement med dato for valget. Det er ikke ventet at noen kandidater kommer på banen før etter dette. Valget blir i mars.

Fagforeningene vil skifte til valgt rektor

Ved NMBU ble dagens rektor Siri Fjellheim ansatt for to år for ett år siden. Hun hadde fungert i stillingen etter at Curt Rice fratrådte. Hun ble ansatt kun for to år, fordi mange ved universitetet ønsker en fornyet debatt om de skal ha valgt eller ansatt rektor i Ås.

Siri Fjellheim er ansatt rektor ved NMBU. Neste år kan hun enten bli ansatt eller stille til valg som rektor. Fagforeningene ønsker et skifte i Ås.

— Dette er en prinsipiell og viktig sak for fagforeningene ved NMBU og vi håper det kommer sak til styret om dette 13. november, sier hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet ved NMBU, Lena Marie Kjøbli til Khrono.

— Vi har allerede planlagt et åpent møte med debatt om fordeler og ulemper med de to styringsmodellene. Møte skal legges i forkant av styrets behandling, sier Kjøbli.

Hun trekker også fram at saken ble etterspurt av studentrepresentant Erik Mathias i junimøtet.

Disse skal ansette rektor i løpet av høsten

Høgskulen på Vestlandet har allerede ansatt Gunnar Yttri med ny fire års periode fra 1. januar 2025. 

UiT Norges arktiske universitet, ansetter 27. november, og Dag Rune Olsen er blant fire søkere. Olsen er en av to søkere. Den andre interne er Torkjel Sandanger, som i dag er leder for Institutt for samfunnsmedisin. I tillegg står Olimpia Fratazzi, (33) fra Italia og og Chandran T Reshma (33) fra India, på UiTs liste.

Ved studiestart 2023 hadde UiT storfint besøk av daværende statsråd Sandra Borch. Her sammen med Dag Rune Olsen på studiestart som ønsker fire nye år som rektor.

Ved Høgskolen i Østfold ble søknadsfristen utsatt fra 5. august til 12. september. I dag bekrefter Lars-Petter Jelsness-Jørgesnen at han vil søke en ny periode som rektor ved høgskolen. Opprinnelig plan var at høgskolen skulle ansette i oktober, det kan bli utsatt til novembermøtet.

Ved Høgskolen i Innlandet nærmer Peer Jacob Svenkerud seg slutten av sin første periode. Han overtok etter Kathrine Skretting 1. mai 2021. Svenkerud sier til Khrono i dag at han vil se stillingsutlysningen før han svarer på om han kommer til å søke. Høgskolen opplyser at stillingen blir utlyst ca 15. september.  Styret har vedtatt en plan for arbeidet med å rekruttere rektor og utlysningen skal være rett rundt hjørnet.

Ved Norges handelshøyskole er tidsplanen at det tas det sikte på å lyse ut rektorstillingen i september med søknadsfrist i oktober 2024 og med tentativ dato for ansettelse i styret 12. desember.

Powered by Labrador CMS