Ny jobb
UiB-rektor Olsen går av
Det har stormet rundt rektor Dag Rune Olsen ved Universitetet i Bergen. Nå trekker han seg fra stillingen sin for å unngå habilitetsproblemer.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen har valgt å tre til side fra stillingen som rektor ved UiB, skriver han i en pressmelding søndag.
Det skjer etter at Olsen har takket ja til ny stilling som rektor ved Universitetet i Tromsø med oppstart 1.august.
– Jeg ønsker ikke å stille organisasjonen eller meg selv i situasjoner der det kan oppstå interessekonflikter, sier Olsen.
Olsen som har vært rektor ved Universitetet i Bergen i snart åtte år, og ansatt der i 12, har ifølge meldingen valgt å gå av med virkning fra mandag 4.januar kl 12.
Prorektor Margareth Hagen blir konstituert som ny rektor. Hun er også en av to kandidater som har varslet at hun stiller til valg som ny rektor, i tillegg til viserektor Oddrun Samdal.
Storm rundt Olsen
Det har stormet rundt rektoren og styrelederen ved Universitetet i Bergen de siste ukene, og allerede 17.desember kom det krav fra leder i Forskerforbundet ved UiB, Steinar Vagstad, om at Olsen burde trekke seg fra rektorstillingen.
Dette var dagen etter at han var blitt ansatt som ny rektor ved UiT Norges arktiske universitet. Olsen blir rektor Anne Husebekks etterfølger 1.august da hun går av etter to rektorperioder.
I utgangspunktet går også Olsens rektorperiode i Bergen ut samme dato.
Fagforeningsleder Vagstad var svært tydelig i desember:
— UiB er ikke en liten arbeidsplass - det er ikke ei pølsebu, men et konsern med tusenvis av ansatte. Nå har topplederen fått jobb i en konkurrerende virksomhet, sa Vagstad og viste til at det kunne bli habilitetsproblemer for rektoren og kamp om forskningsmidler, kamp om studenter og kamp om departementets gunst.
I en kort kommentar søndag kveld sier fagforeningsleder Steinar Vagstad dette til Khrono om Olsens avgang:
— Det var fornuftig. Det eneste rare er at han trengte 14 dager til å komme fram til svaret.
Styret ikke enige
I et ekstraordinært styremøte ved universitetet 18.desember klarte ikke universitetsstyret å enes om et klart råd til rektor Olsen om han kunne bli sittende som rektor selv etter at han hadde fått ny jobb. Styret var splittet, og Olsen selv skulle gå i tenkeboksen til over jul.
Samtidig som habilitetsproblemene ble diskutert avslørte BT at rektor Olsen og tidligere NHO-direktør i Hordaland, Tom Knudsen, i store deler av 2020 hadde forhandlet og diskutert en omstridt avtale om kjøp av Knudsens firma Praktikk AS for å starte en arbeidslivsportal for formidling av praksis til studenter.
Avtalen kunne gitt Knudsen opptil 20 millioner kroner, men ble stoppet av UiBs administrasjon, samt Kunnskapsdepartementet.
Under gransking
I ytterligere et ekstraordinært styremøte lille julaften 2020, vedtok universitetsstyret å sette igang en ekstern gransking av hele Knudsen/Olsen-saken.
Universitetet har også ansatt Knudsen i en midlertidig stilling med millionlønn, samt betalt ut over en halv million kroner til aktører som har vært med i Knudsens og Olsens planer for en arbeidslivsportal.
Til BT søndag sier Olsen at hans beslutning om å trekke seg ikke har noen sammenheng med granskingen som skal settes igang i månedsskiftet januar/februar:
– Hvis jeg fryktet at den ville komme med graverende kritikk så ville det vært uheldig for stillingen i Tromsø. Da ville det vært uklokt å gå hardt inn i arbeidet i Tromsø. Da ville jeg fortsatt her med business as usual. Så svaret på det er entydig nei, sier Olsen.
Olsen jobber for UiT også
Olsen tiltrer som ny rektor ved Universitetet i Tromsø (UiT) 1.august, men vil ifølge pressemeldingen allerede i vår være involvert i arbeidet ved UiT.
Dette kom også fram i pressemeldingen fra UiT da Olsen ble ansatt i desember: «Styringsmodellen til UiT vil fra og med 1. august 2021 bli endret fra todelt til enhetlig ledelse. Detaljene i styringsmodellen og sammensetningen av den nye universitetsledelsen skal avklares av styret kommende år. Olsen vil ha en sentral rolle i dette arbeidet», het det i meldingen.
– UiT ønsker at jeg kan arbeide inntil 1 dag i uken med saker som skal fremmes for UiT-styret i vårsemesteret. Disse er i all hovedsak knyttet til rekruttering og overgang til ny ordning, likevel er det riktig å si at dette har hatt betydning for min konklusjon. At jeg trer til side i Bergen vil fjerne enhver form for tvil knyttet til interessekonflikt, sier Olsen.
Olsen vil fortsatt være ansatt ved Universitetet i Bergen frem til han tiltrer i Tromsø og vil disponere arbeidsoppgaver og arbeidstid på oppdrag fra nyansatt universitetsdirektør Robert Rastad, som tiltrer stillingen som direktør ved UiB 4.januar.
Ekstraordinært styremøte til uka
Universitetsdirektøren vil innkalle til ekstraordinært styremøte i løpet av uken og legge fram for styret en sak der det foreslås at Margareth Hagen overtar som rektor frem til 1. august 2021.
– Jeg vil takke Dag Rune Olsen for den store innsatsen han har gjort som rektor ved UiB i over 7 år, sier Hagen. Hun sier at det venter mange viktige oppgaver for både UiB og sektoren i det neste halvåret, for eksempel knyttet til styringsmelding og UH-lov, sier Hagen i pressemeldingen.
Olsen skriver i pressemeldingen at det er vemodig å ta farvel.
Store utskiftinger og valgkamp i UiB-ledelsen
Det er klart for store endringer i ledelsen ved Universitetet i Bergen. Universitetsdirektør Kjell Bernstrøm går av med pensjon og nyansatt direktør Robert Rastad tiltrer som øverste administrative ansvarlige 4.januar. Samtidig rykker prorektor Margareth Hagen opp som konstituert rektor.
Hun, og sittende viserektor Oddrun Samdal, som har sittet i rektoratet med Dag Rune Olsen i snart åtte år, skal på nyåret ut i rektorvalgkamp, der Hagen og Samdal er motkandidater.
Rektorvalget blir sannsynligvis avholdt i mars. Ytterligere en person i det sittende rektoratet, Annelin Eriksen, stiller til valg sammen med Hagen.