Rektorvalg
Prorektor vil bli rektor: Margareth Hagen sikter mot UiB-toppen
Få timer etter at viserektor Oddrun Samdal erklærte sitt kandidatur, lanserte prorektor Margareth Hagen sitt lag i kampen om rektoratet ved Universitetet i Bergen.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
— Vi går til valg på fortsatt valgt ledelse, bare så det er sagt, sier Margareth Hagen, som tar imot med koronarestriksjoner på Museplassen 1, der universitetsledelsen holder hus.
Margareth Hagen er i dag prorektor og nåværende rektor Dag Rune Olsens nestkommanderende ved Universitetet i Bergen (UiB). Mandag inviterte hun Khrono for å presentere de andre på laget hun håper skal ta styringen ved Universitetet i Bergen (UiB) fra høsten 2021, når Olsens periode er over.
Rektor for innovasjon
En av dem holder til på nabokontoret:
Annelin Eriksen er tiltenkt rollen som viserektor for forskning. Sosialantropologi-professoren har siden 2017 vært nettopp viserektor, da for globale relasjoner. Hun sier det internasjonale ansvaret, i tillegg til bærekraft, fortsatt skal ligge til hennes kontor.
På de to lagene som til nå har meldt seg på rektorkampen er dermed tre av frem del av dagens rektorat.
Faller stemmene i Hagens favør, får Hagen med seg Pinar Heggernes som prorektor – stedfortrederrollen Hagen selv innehar i dag. Heggernes er instituttleder for Institutt for informatikk ved UiB og professor i algoritmer. Hun er også styremedlem i Forskningsrådet.
Den lengste tittelen er tiltenkt eneste mann på laget, professor i barnesykdommer, Gottfried Greve. Han vil eventuelt få rollen som viserektor for satsinger, innovasjon og tverrfaglig samarbeid. Det er ikke første gang Greve stiller til valg for rektoratet. I 2013 var han på professor i geovitenskap Kuvvet Atakans lag, som den gang tapte mot Dag Rune Olsen.
— Skal være breddeuniversitet
Både Samdal og Hagens lag har knapt med programerklæringer foreløpig, men Hagen slår fast at de har et klart standpunkt for valgt ledelse også i framtiden. Spørsmålet har ikke vært oppe til votering i UiB-styret siden 2016. Da ble det vedtatt at UiB skal ha valgt rektor også etter Dag Rune Olsens periode. Diskusjonen om ledelsesform har likevel fått ny aktualitet etter et forslag til endringer av Universitets- og høgskoleloven ble lagt på bordet tidligere i år.
I tillegg ønsker Hagen og laget hennes å jobbe for bredden.
— UiB skal være et forskningsintensivt breddeuniversitet, sier hun.
Prorektor-kandidaten Pinar Heggernes var mandag med kollegene på skjerm på grunn av karantene. På grunn av karantenen var Hagens plan å vente med lanseringen av kandidaturet. Men etter at Oddrun Samdal annonserte sit lag tidligere på dagen, måtte planene endres.
— Jeg mener Margareth Hagen har fått til veldig mye for UiB på den nasjonale forskningsarenaen. Med henne får vi en rektor som kjenner bredden på universitetet, skryter Heggernes, som skal ha ansvar for utdanning.
Første humanist siden 1999
Blir Hagen valgt, vil hun bli den første fra Det humanistiske fakultet siden Kirsti Koch Christensen ble valgt til UiBs første kvinnelige rektor i 1999. Hagen er professor i italiensk litteratur. Hun har også bakgrunn som dekan ved fakultetet.
Verken Hagen eller Samdals rektorplaner kommer som noen overraskelse. Flere har i Khrono pekt nettopp på disse to som aktuelle til å avløse Dag Rune Olsen etter hans to perioder, og ingen av dem avkreftet ryktene. Nå er det altså offisielt at de nåværende kollegene i rektoratet begge satser på å bli værende på Museplassen.
Valget finner sted våren 2021, og overtakelsen av rektoratet skjer fra 1. august.
Nyeste artikler
Vil lage ekspertgruppe for kunstig intelligens
Vil legge om doktorgradsutdanninger
Grande mener NTNU i for stor grad har tatt hensyn til politiske forventninger
Landet som visste for lite
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år