olsen-knudsen-saken
Ekstraordinært styremøte ved UiB lille julaften
Hvilke forpliktelser førte til at Universitetet i Bergen måtte ut med over en halv million kroner? Og hvorfor ble eks-NHO direktør Tom Knudsen ansatt med millionlønn etter det? Det var tema på et ekstraordinært styremøte lille julaften.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Se opptak av den åpne delen av UiBs styremøte lille julaften i lenken under her, med rektor Dag Rune Olsens redegjørelse, samt styrets spørsmål til rektor og direktør Kjell Bernstrøm i den omstridte Olsen/Knudsen-saken).
Julefreden har langt i fra senket seg over Universitetet i Bergen. Onsdag, lille julaften, er universitetsstyret kalt inn til ekstraordinært møte, bare seks dager etter deres forrige ekstraordinære styremøte. Den gangen handlet det om Olsens habilitet som UiB-rektor etter at han er ansatt som rektor ved UiT Norges arktiske universitet fra 1.august neste år.
Lille julaften er igjen Dag Rune Olsen, som både er styreleder og rektor ved UiB, og hans rolle, tema for styret.
Denne gangen skal det orienteres om saken der rektor Olsen og tidligere NHO-direktør Tom Knudsen er i hovedrollene. Planene om at UiB skulle kjøpe eks-direktørens selskap inkludert en idé til en arbeidslivsportal, ble stoppet av UiBs administrasjon og Kunnskapsdepartementet.
Etter dette ble Knudsen ansatt i et halvårlig engasjement ved universitetet med 1,1 millioner i årslønn. Som følge av forpliktelser i samtalene mellom Dag Rune Olsen og Tom Knudsen, måtte UiB i ettertid dekke medgåtte kostnader i portal-prosjektet med over en halv million kroner.
200.000 av summen gikk til Tom Knudsen og hans to selskaper Praktikk AS og Best Praksis AS. 240.000 kroner ble betalt til konsulentselskapet Bodoni for prosjekttilretteleggelse og prosjektbistand under opprettelse av Knudsens selskap Praktikk AS og til slutt fikk advokatfirmaet Wikborg Rein som bisto Tom Knudsen i opprettelse av selskapet 99.950 kroner.
Hva har skjedd?
Det er rektor og styreleder Dag Rune Olsen som selv har innkalt til det ekstraordinære styremøtet lille julaften, der han og direktør Kjell Bernstrøm ved Universitetet i Bergen skal orientere styret om hva som har skjedd. Saken skulle egentlig vært behandlet i forrige ekstraordinære styremøte, som var 18.desember, men ble utsatt.
Dette må det orienteres om i offentlighet.
Jussprofessor Johan Giertsen, Universitetet i Bergen
— Det kommer til å bli en gjennomgang av hva som har skjedd i denne saken og gitt svar på de spørsmålene som styret har, sier Kjell Bernstrøm.
«En 'tørr' gjenomgang av prosessen fra henvendelse om et konsept og idé og de ulike forslag til mulig samarbeidsmodell, til enighet om et engasjement»,skriver rektor Dag Rune Olsen i en e-post til Khrono.
Jusprofessor (og UiB-ansatt) Johan Giertsen mener styret trenger svar på en rekke sentrale problemstillinger.
— Kjernen er hva som har skjedd som gir grunnlag for en forhandling, og senere ender med at UiB må utbetale over en halv million kroner til dekning av kostnader for Knudsen og andre påløpte utgifter. Hva var avtalt som forpliktet UiB på en slik måte? Dette må det orienteres om i offentlighet, mener Giertsen.
Hvilken fullmakt?
På spørsmål rundt hva som forpliktet UiB i forhold til Tom Knudsen og arbeidslivsportalprosjektet har rektor Dag Rune Olsen tidligere sagt at «Det finnes ingen avtaler, eller signerte dokumenter mellom Knudsen og meg».
Jusprofessor Giertsen mener også at det handler om hvilke fullmakter som gjorde at Universitetet i Bergen kunne bli bundet av det som hadde skjedd i samtaler og møter om prosjektet, som Olsen og Knudsen hadde jobbet med.
— En ting er at noe ble avtalt. Så er spørsmålet om den som førte universitetet inn i disse nevnte forpliktelsene, var kompetent. Hadde vedkommende den fullmakten som skulle til for at UiB faktisk ble bundet av disse forpliktelsene ? Dette må styret bli opplyst om, sier Johan Giertsen.
Strenge regler
Han mener også at planene der UiB ville kjøpe Tom Knudsens aksjeselskap Praktikk AS inkludert ideen om en arbeidslivsportal må sees i sammenheng med statens anskaffelsesreglement.
Avtalen, som ble underkjent både av UiBs egen økonomiavdeling og senere Kunnskapsdepartementet, tilrettela for at Tom Knudsen kunne få betalt inntil 20 millioner kroner. Samtidig skulle han være toppleder i selskapet til han gikk av med pensjon.
— Anskaffelsesregelverket er veldig strengt. Nå ble ikke dette oppkjøpet gjennomført. Men det er likevel interessant å se på om et slikt oppkjøp, på den måten det var planlagt, ville vært i tråd med anskaffelsesreglementet, sier Johan Giertsen.
Bør ha undersøkelse
Han minner om at hovedregelen for offentlige anskaffelser er kjøp etter en konkurranse som lyses åpent ut og ikke direkte anskaffelser.
— Styret må bli orientert om denne saken i lys av reglene. Og om det i et slikt tilfelle var mulig å gjøre unntak, sier Johan Giertsen.
Han er spent på om disse temaene blir klarlagt i det ektraodinære møtet dagen før julaften.
—Dersom ikke er det naturlig at styret ber om en undersøkelse. Slik at de viktige spørsmålene i denne saken blir gjennomgått og klarlagt en gang rett over nyttår, sier Johan Giertsen.
Khrono kjenner også til at det vurderes å stille spørsmål ved ansettelsen av tidligere NHO-regiondirektør Tom Knudsen i et halvtårs engasjement på millionlønn.
Det kan også bli tema på møtet som starter klokken 11.00 onsdag.