Debatt ● Maria Maske
Strenge oppmøtekrav for journalistikkstudentene
Er tanken at vi skal møte opp i 5—7 timer i forelesning hver dag, lese pensum, gjøre oppgaver, ha en deltidsjobb, og i tillegg leve det sosiale og aktive studentlivet? Personlig kommer jeg ikke til å holde ut den hverdagen lenge.
Denne teksten er et debattinnlegg. Innholdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.
Forrige uke var det studiestart for mange studenter ved OsloMet storbyuniversitetet. Da jeg møtte opp første skoledag, som fersk journalistikkstudent, fikk jeg bakoversveis av studiets nye regel om 80 prosent obligatorisk oppmøte.
For de studentene som kommer rett fra videregående skole føles nok ikke obligatorisk oppmøte så fremmed. De er godt kjent med fraværsgrensa med maks 10 prosent fravær, som ble innført i alle norske videregående skoler i 2016.
For de resterende i kullet, mange med flere års utdanning bak seg, oppleves 80 prosent oppmøte på kanten til ekstremt. Hva skjedde med frihet under ansvar?
Oslo er Norges dyreste studentby. Studielånet på 10 342 kroner i måneden er bare en dytt i baken for mange. Studentindeksen, som beregner hvor tilgjengelig leiemarkedet er for studenter i hele landet, viser at fulltidsstudenter i Oslo må ha en deltidsjobb for å kunne leve i hovedstaden.
Hva skjedde med frihet under ansvar?
Maria Maske
Er tanken at vi skal møte opp i 5—7 timer i forelesning hver dag, lese pensum, gjøre oppgaver, ha en deltidsjobb, og i tillegg leve det sosiale og aktive studentlivet? Personlig kommer jeg ikke til å holde ut den hverdagen lenge.
For enkelte handler ikke deltidsjobben bare om økonomi. Selv er jeg sykepleier, og det er viktig for meg å opprettholde fagkunnskapen min, og som gryende journalist, å ha innsikt og innsyn i helsevesenet. Jeg har snakket med medstudenter som har frivillige verv og jobber i ulike organisasjoner som må si fra seg oppgaver på grunn av oppmøtekravet.
Burde ikke nettopp journalistikkstudiet være tilrettelagt for mennesker med ulike interesser og fagbakgrunner, for å få en bred og variert samfunnsdebatt?
Et fulltidsstudium er en forpliktelse. Det er viktig å påpeke at dette innlegget ikke argumenterer mot at studentene skal møte opp i forelesning. Derimot trenger vi en viss type fleksibilitet og frihet for å kunne gjennomføre studiet med overskudd og vilje til å engasjere oss og lære.
Vi trenger en viss type fleksibilitet og frihet for å kunne gjennomføre studiet med overskudd og vilje til å engasjere oss og lære.
Maria Maske
Tall fra Database for statistikk for høyere utdanning (DBH) viser at mer enn 1 av 3 droppet ut av journalistikkstudiet ved OsloMet i perioden 2019—2022. Jeg frykter at risikoen ved et så strengt oppmøtekrav som årets kull har, vil føre til at andelen som dropper ut øker. Hva er instituttets tanke bak?
Jeg vet ikke bakgrunnen for det strenge oppmøtekravet. Men et av lærernes argumenter er at opplæring av lyd- og videoverktøy er så ressurskrevende at det er svært viktig at studentene møter opp. Det er ikke noe tvil om at slik studentaktiv undervisning er en viktig del av opplæringen for å få kompetanse til å bruke verktøy som skal brukes både under studiet og i yrkeslivet. Det er likevel stor forskjell på interaktiv opplæring av verktøy og en enveis forelesning med 90 mennesker i et auditorium.