studentindeksen

Høye leiepriser i de største byene: — Skremmende at studenter må jobbe så mye

Studentleder Kaja Ingdal Hovdenak ser mørkt på tallene som kommer fram i den siste studentindeksen.

Studentleder Kaja Ingdal Hovdenak er ikke fornøyd med tallene i årets studentindeks.

Mandag ble studentindeksen sluppet.

Det er Norsk studentorganisasjon (NSO), Finn.no, Utleiemegleren, Eiendom Norge og Eiendomsverdi som står bak indeksen, som i hovedsak måler hvor mange boliger en student kan leie i de store norske byene, med utgangspunkt i hva studentene sitter igjen med etter at faste utgifter er betalt.

I år viser undersøkelsen at en student uten deltidsjobb vil sitte igjen med 2126 kroner til husleie etter at alle andre utgifter er betalt.

12,2 timer i uken

I gjennomsnitt jobber hver student 12,2 timer i uken ved siden av studiene i løpet av en måned i studieåret, kommer det fram i studentindeksen.

Regnestykket ender da opp med at gjennomsnittsstudenten har 9821 kroner tilgjengelig til husleie. Med utgangspunkt i dagens leiepriser, vil det si at studentene vil ha tilgang til 33,6 prosent av leiemarkedet i Oslo, 58,8 prosent i Stavanger, 66,2 prosent i Bergen, 67 prosent i Trondheim og 68 prosent i Trondheim.

Samlet sett betyr det at så vidt over halvparten av leiemarkedet er tilgjengelig for gjennomsnittsstudentene.

— Studentindeksen bekrefter opplevelsen mange av oss studenter har, nemlig at det er ekstremt vanskelig å komme inn på det overoppheta private leiemarkedet, uttaler leder i Norsk studentorganisasjon, Kaja Ingdal Hovdenak, i en pressemeldingen fra NSO.

Går utover studiene

Hun peker videre på at norske studenter i dag må ha en vesentlig ekstrainntekt i tillegg til studielån og stipend for å ha råd til å bo.

— Funn fra Statistisk sentralbyrå viser at det går utover studiene dersom man jobber mer enn 10 timer i uken, sier Hovdenak.

— Det er skremmende at studenter må jobbe så mye ved siden av studiene for å få råd til husleien. Situasjonen er alvorlig, og det er et skrikende behov etter en styrket studentøkonomi, og for flere studentboliger, fortsetter studentlederen.

Tall fra studentindeksen viser at leieprisen for et gjennomsnittlig soverom i Oslo ligger på 12.500 kroner. I Norges nest største by, Bergen, er prisen 9130 kroner, noe som er under både Tromsø (9218 kroner) og Stavanger (9758 kroner). I Trondheim koster et gjennomsnittlig soverom 8883 kroner.

Leder i Finn.no Eiendom, Jørgen Hellestveit, forteller at det er den tredje sommeren på rad hvor det er svært høy etterspørsel på leieboligannonsene på Finn.no.

Over 70 henvendelser

I juli fikk utleiere av leiligheter i Oslo i snitt over 70 henvendelser fra leietakere.

 Trafikken til annonsene økte også 25prosent den uken samordnet opptak fordelte studieplassene. Det er trangt i døren på visning og det blir en fortvilet situasjon for mange, uttaler Hellestveit.

Salg- og markedsdirektør i Utleiemegleren, Geir Skogheim, mener at kjøpekraftige gruppers inntog i leiemarkedet forverrer studentenes muligheter i leiemarkedet. I Oslo er leieprisene nå blitt så høye at det ikke kommer en eneste student på visning, formidler han.

— Knapphet på boliger og høye leiepriser gjør studentlivet mye vanskeligere enn det burde være, sier Skogheim.

Powered by Labrador CMS