STUDIEHVERDAG
Sofia kjøpte ikke mat på tre måneder. Her er supersparerens sparetips
Lærerstudent Sofia Grenan-Grimstad fikk økonomien til å gå rundt ved å droppe nye matinnkjøp og i stedet spise rester som hadde hopet seg opp i kjøleskap og fryser.
I august trer spente studenter inn i studietilværelsen, noen for første gang. Ikke alle syns studiestøtten er høy nok: Studenter skal i prinsippet kunne leve på Lånekassens 10.343 kroner i måneden hvis ikke de jobber.
Her er alt du trenger å vite om studentøkonomi, både fra Lånekassen og en student-supersparer.
Deltidsjobb er viktig
Sofia Grenan-Grimstad tar grunnskolelærerutdanning for 5.-10. trinn i Halden, ved Høgskolen i Østfold. Hun er ferdig med det første studieåret, og har lært mye om gode økonomivaner det siste året.
21-åringen sier til Khrono at deltidsjobbing er viktig som student, fordi stipend og lån ikke strekker til.
— Om du så bare kan jobbe en helg i måneden, eller en gang iblant, så er den ekstra inntekten utrolig viktig. Et par tusen kroner gjør en stor forskjell, sier studenten.
Som lærerstudent har Grenan-Grimstad mye obligatorisk oppmøte, og hun bekymret seg for om deltidsjobbing i det hele tatt var mulig. Heldigvis har studenten klart å jobbe ved siden av studier.
Sluttet å kjøpe mat
— Hvis du kun lever på stipendet, har du ikke råd til ting som ny PC eller nye klær. Da er det stort sett mat du kan spare penger på, mener Grenan-Grimstad.
Selv har hun tatt et uvanlig grep: Hun sluttet å kjøpe mat.
— I februar utfordret jeg meg selv til å slutte å kjøpe mat på butikken. Jeg hadde fylt opp kjøleskap og fryser, og merket at jeg gikk innom butikken nesten hver dag på automatikk. Jeg ville se hvor lenge jeg kunne gå uten å kjøpe ny mat, sier hun.
Det gikk hele tre måneder uten matkjøp, før studenten dro hjem til foreldrene på sommerferie. Der har hun heller ikke kjøpt mat, og dermed er hun oppe i fem måneder med spart forbruk. I tillegg fikk hun spist opp rester, mat kjøpt på salg, og lært seg mye nytt om matlaging.
Hun påpeker også at som student er det mange arrangement som har gratis mat, og det burde man takke ja til.
— I tillegg trenger man ikke gå ut for å ha det gøy. Inviter venner på film hjemme istedenfor å gå på kino, eller ha taco- eller spillkveld. Man må ikke alltid bruke penger andre steder for å ha det gøy sammen, sier studenten.
Dette sier Lånekassen
Lånekassen er sjefen over alle sjefer når det gjelder studentenes økonomi. De deler ut pengene, og for nye studenter er det mange ting som er lurt å vite. Du kan lese mer detaljer på Lånekassens nettside.
Du bør søke stipend og lån så fort du har fått studieplass, slik at pengene kommer i tide for studiestart. For å få utbetalt penger, gjelder tre krav, med unntak hvis man går på privat høgskole eller følger nettundervisning.
Du må:
- signere avtalen om støtte og registrere kontonummer
- betale semesteravgift
- melde seg opp til fag og undervisning
Som fulltidsstudent kan man få 151.690 kroner i basislån for studieåret som kommer. Ved studiestart er beløpet høyest, 27.580 kroner, mens det resten av året er 10.343 kroner i måneden. Pengene kommer på konto den 15. i hver måned.
Fulltidsstudenter får studiestøtte 11 måneder i året. Inntil 40 prosent av basislånet kan gjøres om til stipend.
Sjekk ekstrastipend
Sofia Grenan-Grimstad syns hun hadde god informasjon om lån og stipend før studiestart. Hun anbefaler nye studenter å lese nøye og finne ut om man kan ha krav på ekstrastipend, som for eksempel hvis man har funksjonsnedsettelse eller barn.
Du kan også få ekstra stipend hvis du drar på utveksling til disse landene: Brasil, India, Kina, Japan, Sør-Korea og Sør-Afrika.
Nyeste artikler
Savner arvtaker etter Odd Nerdrum: — Veldig synd at KHiO ikke har en linje for figurativ kunst
Vil hjem til Gaza når de har fullført medisinutdanningen.— Vi gir aldri opp
Bli din egen chatbot
Dette kan universiteter og høgskoler vente seg i 2025
Anklager universiteter og høgskoler for brudd på opphavsretten og ulovlige retningslinjer
Mest lest
«Ingen» studentar veit kven han er: — Dette er for dårleg
Varslere står fram med alvorlige anklager mot Tromsø-professor
LO vil ha bachelor, master og ph.d. på fagskoler. — Skaper forvirring
Få registrerer biarbeid. Nå skjerpes reglene
Har hatt 24 styremøte i løpet av eitt år: — Dei kjem seg ikkje opp av grøfta