Debatt ● Arve Hjelseth

Sjokket i Ås — la det aldri skje igjen?

Det kan se ut som om NMBU er kommet i skade for å utnevne et eksternt styremedlem som kjenner sektoren. Det må ikke skje igjen, skriver Arve Hjelseth med skråblikk på universitets­demokratiet.

Etter et dramatisk styremøte ved NMBU i går, ble utfallet at neste rektor skal velges av de ansatte. Ansatt rektor Siri Fjellheim og oppnevnt styreleder, Hanne Refsholt, ved enden av bordet.
Publisert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

I spørsmål knyttet til styring, ledelse og organisasjon ved universitetene har mønsteret svært ofte vært omtrent slik at rektor og en ekstern styreleder har stemt for «moderne» og «dynamisk» ledelse og organisasjonsstruktur, og de har gjerne vunnet flertall sammen med eksterne styremedlemmer og med studentene. Ofte har det vært tilfelle i avveiningen mellom valgt eller ansatt rektor, og ved NTNU var det denne koalisjonen som sikret fusjonen med tre høgskoler, mot de ansattes stemmer og interesser.

Da NMBU i går vedtok å gå for valgt rektor i neste periode, ble jeg derfor nysgjerrig. Hvordan hadde dette gått til? Jo, ved at én av de eksterne stemte med de ansatte, og det samme gjorde en studentrepresentant.

Det var derfor interessant å se nærmere på hvem de eksterne styremedlemmene er. Oversikten finnes her. I hovedsak er det som vanlig; administrerende direktører og folk med rik erfaring fra næringslivet.

Men det var ett unntak: Et av de eksterne styremedlemmene er professor i statsvitenskap, og ikke helt overraskende var det han som stemte for valgt rektor og dermed i praksis avgjorde saken.

Det ser altså ut som om NMBU er kommet i skade for å utnevne et eksternt styremedlem som kjenner sektoren. Vi må vel anta at universitetene som har ansatt rektor tar lærdom av dette, og sørger for å hindre at det skjer igjen.

Powered by Labrador CMS