NMBU

Det blir valgt rektor ved NMBU

For tredje gang på åtte år diskuterte styret ved NMBU om de skal ha valgt eller ansatt rektor. Det endte med 6 — 5 for valgt rektor og bytte av styringsmodell.

Styret ved NMBU hadde en lang og prinsipiell debatt om de skal bytte fra ansatt til valgt rektor. Ansatt rektor Siri Fjellheim og oppnevnt styreleder, Hanne Refsholt, ved enden av bordet.
Publisert Sist oppdatert

Ås (Khrono): Etter en heftig debatt i styret endte det med at styret med seks mot fem stemmer stemte for å bytte styringsmodell fra ansatt til valgt rektor.

Alle fagforeninger ved NMBU vil ha valgt rektor. Signe Kroken (NTL), Lena Marie Kjøbli (Forskerforbundet) og Anne Gravdahl (Akademikerne) var alle til stede på styremøtet og er svært letta og glade etter at resultatet ble klart.

— Dette er en gledens dag og vi er veldig glade for at vi nå får tilbake styringsmodell med valgt rektor, sa de tre til Khrono da resultatet var klart.

— Jeg hadde håpet at vi gjennom møtet skulle komme til en felles forståelse og enighet om et vedtak. Det lykkes jeg ikke med, sa styreleder Hanne Refsholt til Khrono rett i etterkant av at styrevedtaket ble klart.

Valg våren 2025

Sittende rektor, Siri Fjellheim, ble ansatt som rektor i to år høste 2023, etter å ha fungert som rektor i et halvt år, etter at Curt Rice måtte slutte. Styret valgte en toårsperiode for Fjellheim, nettopp fordi mange i styret og fagforeningene ønsket en ny debatt om styringsmodell. 

Nå sitter Siri Fjellheim som ansatt rektor fram til 1. august, og Hanne Refsholt som ekstern oppnevnt styreleder til samme dato. 

Så blir det valg på ny rektor våren 2025, og vedkommende skal inn som valgt rektor og styreleder fra 1. august 2025. Fra samme dato skal det også ansettes universitetsdirektør, som følge av ny ledelsesmodell.

— Vi er takknemlige for at flertallet i universitetsstyret har lyttet til de tydelige høringsinnspillene fra fagforeninger, ansatte og studenter. Dette er et viktig vedtak for universitetsdemokratiet på NMBU, sa de Kjøbli, Kroken og Gravdahl til Khrono rett i etterkant av møtet. 

Kjøbli legger til at dette er noe fagforeningene har hatt som mål og som hun personlig har jobbet med i flere runder fra 2014. 

— Det er en tilbakeføring til en lang tradisjon med valgt rektor som vi hadde før sammenslåingen i 2014, da både UMB og NVH hadde valgt rektor. Denne modellen tror jeg vil styrke vårt interne universitetsdemokrati og autonomi, og vil være en god inngang på den omstillingsprosessen vi allerede er inne i, sier hun.

— I dag skal jeg feire med et glass champagne, og så er det bare å hoppe inn arbeidet med omstilling hvor vi må vi stå samlet for å møte de utfordringene NMBU står overfor. Jeg håper vi kan bruke ny styringsmodell som en anledning til å styrke dialogen i organisasjonen, samt forsterke medbestemmelse og medvirkning i årene som kommer. Det vil vi trenge for å få til en vellykket omstilling hvor vi fortsatt leverer godt på undervisning og forskning.

Refsholt og Fjellheim advarte sterkt mot bytte

Både styreleder Hanne Refsholt og sittende ansatt rektor Siri Fjellheim talte tydelig og alvorlig til styret i forkant av dagens styremøte.

Refsholt fortalte at hun hadde hatt møte med Kunnskapsdepartementet i forkant av debatten om ansatt og valgt rektor for å be om råd.

Både Fjellheim og Refsholt advarte sterkt mot bytte av styringsmodell, og de understrekte at de mener det vil sette det pågående omstillingsarbeidet ved NMBU i fare.

Min bekymring er at bytte av modell setter omstillingen i fare ved at vi ikke klarer å gå i null, altså at vi vil se røde tall, og gå konkurs.

Siri Fjelheim, ansatt rektor, NMBU

— Min bekymring er at bytte av modell setter omstillingen i fare ved at vi ikke klarer å gå i null, altså at vi vil se røde tall, og gå konkurs. Driften vår kan bli satt under administrasjon, og vi mister kontroll på hvordan budsjetter blir redusert, sa Fjellheim.

— Det som er bekymring og som gjør at jeg går imot bytte av styringsmodell, er at vi skal gjøre det mens vi har veldig mye mer arbeid vi skal gjøre enn vi vanligvis har, sa Refsholt under et punkt i debatten knyttet til risikovurdering.

Her gjør styret sitt vedtak. Med 6-5 stemmer skal NMBU bytte styringsmodell fra ansatt til valgt rektor.

— Fordel med valgt rektor i omstillingsfasen

Representant for de faglige ansatte, Birger Svihus, trakk fram daværende rektor Mari Sundli Tveits argumenter fra debatten i 2016, da man også ønsket å gå fra ansatt til valgt rektor. Tveit argumenterte nettopp med at man da var i en omstillingsfase og at det ville være en klar fordel i en slik situasjon å ha en valgt rektor.

Eivind Norum, representant for de tekniske ansatte, trakk fram at begge modeller kan sikre en god omstilling, men:

— Omstilling er en økt belastning, uansett hvilken styringsmodell vi har. Men gevinstene er mye større med en motivert organisasjon sa han, under henvisning til at et klart flertall av de ansatte ved NMBU har vist at de ønsker seg en valgt rektor.

Siri Ellen Hallstrøm Eriksen, representant for de faglige ansatte, sa at hun mener et bytte til valgt rektor vil styrke prosessene og øke eierskap og støtte i organisasjonen.

— Jeg vil si det slik at det å få valgt rektor er spesielt viktig nå, sa Eriksen.

Vincent Eijsink er også representant for de faglige ansatte ved NMBU.

— Mitt syn er basert på at den beste måten å få ansatte med oss i omstillingsarbeidet på, er å få valgt rektor. Et bytte blir bare et problem hvis man gjør det til et problem. Jeg mener her at problemene med et bytte her er overdrevet og blåst opp, sa Eijsink.

De som stemte for byttet av styringsmodell var de tre representantene for de faglige ansatte: Birger Svihus, Siri Ellen Hallstrøm Eriksen og Vincent Eijsink. I tillegg Eivind Norum, representant for teknisk ansatte, Carl Henrik Knutsen, ekstern representant og Eirik-Mathias Bjørnø Rummelhoff, studentrepresentant.

— En historisk beslutning

Curt Rice var ansatt rektor for NMBU i halvannet år, før han måtte gå av våren 2023.

— For første gang i Norges historie har en institusjon for høyere utdanning besluttet å gå fra tilsatt rektor til valgt rektor-modell. Dette har nå skjedd ved NMBU. Og det krever refleksjon fra alle som bryr seg om utvikling av disse institusjonene. Selv om min tid ved NMBU var kortere enn hva jeg en gang så for meg at det skulle være, så står universitetet mitt hjerte nært, skriver Rice på sin facebookside.

Han legger til:

— Studentmiljøet ved NMBU er i en særklasse; år etter år har NMBU landets mest fornøyde universitetsstudenter. Universitetet har flere forskningsmiljøer som er i verdensklasse. En ting som bestandig imponerte meg var den fantastiske integreringen av forskning og utdanning — ikke for å snakke om innovasjon — selv på bachelornivået. Det er rett og slett et unikt og eksellent universitet, skriver Rice, og påpeker at da har han ikke nevnt hvor vakkert campus er, hvor imponerende veterinærbygget og tilhørende forskning og utdanning er, hvor hardt alle i administrative stillinger jobber for å støtte opp om kjernevirksomheten, og i det hele tatt hvor sterkt en tilhørighet så mange føler til NMBU. 

Han trekker fra at de siste åtte årene har universitetet hatt hele fire forskjellige rektorer. 

— I denne sammenhengen, er det forståelig at tilliten til tilsetting av rektor som modell har forvitret. Det er forståelig at studentene, ansatte og deres representanter lar seg fristes til å prøve en annen modell, i dette tilfellet til å kunne velge sin rektor direkte. Det blir en spennende prosess og jeg gleder meg til å følge med. Nettopp fordi jeg føler slik som jeg gjør for universitetet, kan jeg ikke annet enn si gratulerer, lykke til, og vit at vi er mange som heier på dere, skriver Rice blant annet i sin kommentar.

Alle fagforeningene vil ha valgt rektor

Det går fram av protokollen fra samarbeidsmøtet (IDF) mellom fagforeningene og ledelsen ved universitetet i Ås i forkant av dagens styremøte at samtlige fagforeninger støtter kravet om valgt rektor.

I protokollen kommer det fram at fagforeningene reagerer på en framstilling om at det er dyrt og kostnadskrevende for organisasjonen å endre ledelsesmodell nå.

— Fagforeningene stiller spørsmål ved behovet for en så stor tids- og ressursbruk samt bruk av konsulenter, når mye av grunnlagsmaterialet allerede finnes. Det viktigste å få på plass innen relativt kort tid, er et oppdatert valgreglement. Andre justeringer, som nytt styringsreglement, kan ferdigstilles innen juni 2025, siden den nye styreperioden starter først 1. august 2025, heter det i protokollen.

Arbeidsgiver på sin side framhever ifølge protokollen at de ikke ønsker å endre styringsmodell ved NMBU nå, fordi NMBU står midt i en krevende effektiviserings- og omstillingsprosess, og det er viktig å sikre kontinuitet fremover de neste årene.

— Arbeidsgiver er bekymret for den merbelastningen som universitetsadministrasjonen blir utsatt for ved en omlegging av styringsmodell. Administrasjonen ved NMBU er allerede slank og jobber hardt, står det i protokollen.

Alle fagforeninger ved NMBU vil ha valgt rektor. Her ved tre av dem: Signe Kroken, NTL, Lena Marie Kjøbli, Forskerforbundet og Anne Gravdahl, Akademikerne.

Tredje debatt på åtte år

Det er tredje gang på åtte år NMBU har denne debatten i styret om de skal ha valgt eller ansatt rektor. I 2016 vedtok styret ved NMBU med 6 mot 5 stemmer at å gå fra valgt til ansatt rektor.

I 2021 valgte sittende rektor Sjur Baardsen å dra i gang en ny debatt rundt dette spørsmålet, og torsdag 21. januar i 2021 vedtok NMBU-styret med 7 mot 4 stemmer å beholde ansatt rektor og en ekstern styreleder.

Powered by Labrador CMS