Professoren skyldte på studenter for «slurvefeil». Nå er han felt for vitenskapelig uredelighet 2. februar 2023 - 07:07
Sier opp og tar et kraftig oppgjør: «En giftig fryktkultur gjennomsyrer universitetene» 28. januar 2023 - 08:54
Nye Aarebroter blir neglisjert og marginalisert Aarebrot ville nok klart seg også i dagens virkelighet, men han ville ha måttet prioritere annerledes i sine unge år og neppe blitt den han ble. Det er ikke bærekraftig at sektoren fortsetter å ignorere en viktig del av mandatet.
Fremtidsrettet rehabilitering av campus Ingen vil klippe snorer på en gammel bro. Men det er faktisk dette som er fremtidens bærekraftige samfunn.
OsloMet-rektor vil ta Gules systemkritikk på alvor — Hvis det er klare begrensninger her, må vi ta tak i det, sier rektoren ved OsloMet, etter at Lars Gule annonserte i Khrono at han sier opp. Flere støtter Gules kritikk.
Hatlenutvalgets rapport bør være et oppspill til debatt Generelt ser utvalgets rapport ved første øyekast ut som et spennende oppspill til debatt. Generelt er det nettopp det som også bør være poenget.
Forstandig bruk av tellekantene? «I tiden etter innføring av tellekantsystemet var det forskere som regnet ut hvor mye publikasjonen deres var «verdt» og forventet at beløpet direkte skulle tilfalle dem selv eller forskermiljøet deres, som hadde publisert.»
Etter tellekantene «Av og til er det mulig å samle støtte for å få fjernet eller endret et system fordi det er sterkt mislikt, men så viser det seg at mange ikke har tenkt tilstrekkelig gjennom alternativene», skriver Arve Hjelseth.
Høyere utdanning er ikke den eneste veien til meningsfulle liv Det er ingen tvil om at sjansen for å lykkes i utdanningssystemet er sosialt strukturert. Men det betyr ikke utdanning bør være den eneste måten å lykkes på.
Frykter for statusen «særlig uavhengig stilling» Førsteamanuensis Arve Hjelseth vil heller jobbe noe «gratis» enn å begynne å telle timer. — Alle skal få forske så mye de vil, svarer leder av Forskerforbundet om debatten.
Hvorvidt jeg jobber eller har fri er jeg sjelden sikker på I løpet av mine 13 år i min nåværende stilling har jeg undervist omtrent 4000 timer mer enn stillingsbeskrivelsen skulle tilsi, uten at jeg har noen forventning om å bli kompensert for dette.
Reagerer på påstand fra fersk minister om mindre synlige professorer Forskere tviler på om den nye statsråden har belegg for påstand om professorer er mindre synlige i samfunnsdebatten enn før.
Frykter en mer polarisert sektor. Stusser over fokuset på desentralisering — Man må satse globalt, sier rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen.
Foregår det noe som ikke tåler dagens lys i Eikrem-saken? Konflikten om avskjedigelsen av Øyvind Eikrem vil havne i retten hvis den opprettholdes av NTNUs styre.
Uten utenlandske forskere blir norsk akademia fort provinsiell — Jeg mener Cecilie Hellestveits perspektiv på utenlandske forskere og deres forskning er både trist og farlig.
Det som driver oss fra hverandre Debatten om hva det vil si å ta på seg rollen som offentlig intellektuell er en historie om en fjær som har blitt til fem høns.
Det er ingen grunn til å bli fornærmet Internasjonalisering har mange positive sider, men også en del uheldige bivirkninger som det er vel verdt både å peke på og å problematisere, skriver Arve Hjelseth.
Tillit eller mistillit? Nokut-direktørens narrativ hvor kvalitetsreformen var en tillitsreform, skaper en følelse av fremmedgjøring.
Rødgrønn valgseier – hva nå for universiteter og høgskoler? — Min tillit til Ap, Sp og SV er ikke påfallende stor når det gjelder viljen til å skape politiske rammebetingelser som setter oss i stand til å gjøre jobben vår på en bedre måte, skriver Arve Hjelseth.
Fem mulige trusler mot den akademiske ytringsfriheten En utfordring ligger i at ulike typer trusler kommer fra nokså ulikt hold, og at det derfor er vanskelig å identifisere treffende virkemidler som virker overfor alle.
«Vi har latt tankefigurene fra BI og halvfordøyde inntrykk fra lederseminarer spre seg altfor mye og altfor lenge» Vi har latt tankefigurene fra BI og halvfordøyde inntrykk fra lederseminarer spre seg altfor mye og altfor lenge.
Spår kontor-krasj for ansatte i «særskilt uavhengig stilling» Maks to dager i uken på hjemmekontor, sier de nye retningslinjene ved NTNU. —En innstramming for vitenskapelig ansatte som må praktiseres liberalt, sier fagforeningsleder.
To kvalifiserte gjetninger om Nord-utredningen I moderne organisasjoner hjelper jo kommunikasjon mot alt, i hvert fall hvis eksterne konsulenter får stå for kommunikasjonen, skriver Arve Hjelseth.
Hjelseth kvotert ut av verv til NTNU-styret Førsteamanuensis Arve Hjelseth låg an til å få den tredje varaplassen i NTNU-styret, men vart kvotert ut som følgje av krav til kjønnsbalanse.
«På universiteta er vi gode til å late som om vi gjer det styresmaktene i sin naivitet trur vi gjer». Sosiolog Arve Hjelseth meiner universiteta blir utsette for språkleg imperialisme.
Avmaktens sosiologi Hvorfor er det så vanskelig å få gehør for kritiske innspill om problematiske utviklingstrekk i universitets- og høgskolesektoren og i offentlig sektor generelt?
Mener at et av NTNUs koronatiltak er «tåpelig» og «komisk» Universitetet må listeføre alle studenter med penn og papir.
Hvem definerer kvalitet? Når Nokut definerer krav til sektoren og kontrollerer måloppnåelse, er det vesentlig å reflektere over begrensningene ved de verktøyene som anvendes.
Tonedøvt av Nokut-direktøren Dette er ikke tiden for å rette pekefingeren mot ledelse og ansatte i sektoren, og kreve enda mer tilpasning for å score bedre på resultatindikatorene ved neste korsvei.
Institusjonelt mangfold – virkemiddelpolitisk ensretting? Det blir mer og mer klart at striden om «arbeidslivsrelevans» er en interessekamp mellom de nye og de mer tradisjonelle universitetene, skriver Arve Hjelseth.
Ullen rektor-tale Det siste vi trenger er at representanter for sektoren selv legitimerer dette – forsiktig sagt – lite gjennomtenkte finansieringsforslaget.
Urolig for at koronakrisen vil gi permanent digitalisering Rektorer utelukker ikke videreføring av enkelte koronaløsninger.
Hjelseth og Tjora vil at flere akademikere skal bli som dem Arve Hjelseth og Aksel Tjora vil at flere akademikere skal engasjere seg i den offentlige samtalen. Det har de skrevet bok om.
Til forsvar for metodisk mangfold Hvis Nordtug og Engelsrud mener anonyme spørreskjemaundersøkelser i seg selv er uinteressante, inntar de en radikal metodologisk posisjon som få vil støtte i dag, skriver Arve Hjelseth og Mads Skauge.
Ungdata er et forskningsprosjekt, ikke et skoleverktøy! Ungdata og de tidligere ungdomsundersøkelsene har gitt oss uvurderlig kunnskap om en rekke sider ved ungdoms liv. Det er svært betenkelig om motstand mot noen få spørsmål om psykisk helse skal hindre oss i å skaffe oss dette kunnskapsgrunnlaget.
Når personlige notater blir offentlige Eksamen. Selv bruker jeg en rekke nøkkelord som er ment å oppsummere et hovedinntrykk. Ikke alle er like respektfulle i formen, skriver Arve Hjelseth.
Behovet for en ny positivismekritikk Skolen. Samfunnsvitenskapen er, for å bruke sosiologen George Ritzers ord, flerparadigmatisk.
En ring av selvtillit på NTNU Studentkultur. Arve Hjelseth hadde forventet seg at at juss-, medisin- og siv.ing.-studenter etter hvert ville kvitte seg med sine arkaiske ritualer. Men det motsatte virker å være tilfelle, det brer seg også til andre studentgrupper, skriver han.
Seierherrene skriver historien om strukturreformen Meninger. Struktur. Det virker som om seierherrene skriver historien, om hvordan ny struktur og færre institusjoner var eneste veien å gå for å sikre høyere kvalitet i UH-sektoren, skriver Eli Smeplass og Arve Hjelseth ved NTNU.
Tvetydig Digital Tilstand 2018 Undersøkelse. Spørsmålene om digitalisering i sektoren er dels tvetydige, dels uforståelige, og det er stor risiko for at svarene feiltolkes, skriver Arve Hjelseth.
Eikrem-saken: Ikke bær ved til bålet Ytringsklima. Kritiser gjerne Øyvind Eikrem, men gjør det faglig og ikke gjennom trusler om sanksjoner fordi han har uttalt ting som ikke bør sies i våre kretser.
Hvorfor skal et universitet kommunisere på en så vulgær måte? «Challenge»-kampanjen. Dette handler ikke om formidling av universitetets faglige virksomhet, men om merkevaren: Synliggjøring for synliggjøringens egen skyld.
Tjora om NTNU-kampanje: «Hårreisende uakademisk, tømt for innhold, platt og dessuten tøysete bruk av våre felles penger» Reklame. NTNUs pågående «challenge»-kampanje til 9 millioner vekker negative reaksjoner hos universitetets egne ansatte. NTNU-ledelsen er overrasket.
De må forstå hva et universitet er for noe Hvis man jobber ved et universitet kan man ikke bli fortørnet over at man vil diskutere prinsipielle spørsmål offentlig, skriver Arve Hjelseth.
Uavhengighet fra hva? Foretaksmodell. Det kan fort være nettopp den kritiske og uavhengige forskningen som skvises på markedets hellige alter, skriver Arve Hjelseth om forslaget om å teste ut foretaksmodell for universiteter og høgskoler.
Nyeste artikler
Vil ha to tidspunkt for professoropprykk
Har troen på at de får levert universitetssøknad i år
Professoren skyldte på studenter for «slurvefeil». Nå er han felt for vitenskapelig uredelighet
Faglærer om samtalerobot: — Dette er som doping
Fra 44 til 12 prosent stryk i matematikk
Mest lest
Medisinstudent krever 380.000 kroner av universitet
Sier opp og tar et kraftig oppgjør: «En giftig fryktkultur gjennomsyrer universitetene»
Vil fjerne «snarvei» for studenter som ønsker å studere medisin
No får ho disputera likevel
«Litt overkvalifisert»? Vil ha folk med doktorgrad til administrasjonen