ny rektor
Rice-ansettelse møtte motstand i styret. Fagforening kritisk til lukket prosess
Styret var ikke enstemmig når det kom til å ansette Curt Rice. — Jeg er veldig kritisk til prosessen, sier Forskerforbundets hovedtillitsvalgte ved NMBU, Lena Marie Kjøbli.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I januar signerte Lena Marie Kjøbli, hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), på at hun ønsket valgt ledelse ved universitetet.
Hovedbegrunnelsen var at valg gir åpenhet og demokrati.
Onsdag kom meldingen om at nåværende rektor ved OsloMet, Curt Rice er ansatt som rektor. Det har skjedd uten at fagforeningen har vært med i prosessen, og verken fagforeninger eller andre har visst hvem den hemmelige, mannlige søkeren var.
— Jeg er veldig kritisk til prosessen. Nå er det et lite innstillingsutvalg som har ansatt en kandidat som er unntatt offentlighet, sier Kjøbli.
— Vi er et universitet som har lang tradisjon for demokratiske prosesser og åpenhet i slike prosesser, legger hun til.
Kjøbli får støtte fra tillitsvalgt-kollega Signe Kroken i Norsk tjenestemannslag (NTL) ved universitetet.
— Vi var jo for valgt rektor, men når det først skulle være ansatt rektor, håpet vi at det skulle være en mer åpen prosess, sier Kroken til Khrono.
Ikke enstemmig for Rice
Vedtaket om å ansette Curt Rice ble fattet med ni mot to stemmer i universitetsstyrets møte tirsdag.
Mindretallet, bestående av ansattrepresentantene professor Birger Svihus og professor Ruth Haug, ønsket en videre tilsetting av nåværende NMBU-rektor Sjur Baardsen.
Ruth Haug ønsker ikke uttale seg mer om ansettelsen, men sier det var viktig for henne at mindretallet og navn på de som utgjorde mindretallet også ble gjort kjent.
Khrono har ikke lykkes i å få tak i Birger Svihus onsdag.
— Burde ikke vært unntatt
Sittende rektor de siste to årene, Sjur Baardsen, ble altså forbigått selv om han ønsket å fortsette som rektor i fire nye år.
— Det kommer nok litt som et sjokk på organisasjonen at Baardsen ikke får fortsette, sier Kjøbli.
Hun mener Rice ikke burde fått være unntatt offentlighet på søkerlisten, og sier at Forskerforbundet advarte mot dette da saken om ansatt og valgt rektor ble behandlet i styremøtet i januar.
Hun påpeker at dette er ansettelsesutvalgets ansvar, og ikke Rice'.
— Man vet at han har ett år igjen av rektorperioden sin ved OsloMet, så det er ikke unaturlig at han søker. Åpenhet er alltid bra, og terskelen for hemmelighold skal være høyere for viktige offentlige stillinger, sier Kjøbli.
Hun viser til Dag Rune Olsen, som sto på flere søkerlister før han ble ansatt som rektor ved Universitetet i Tromsø Norges arktiske universitet. Da var Olsen rektor ved Universitetet i Bergen.
Last ned Khrono-appen og få varsel om de viktigste nyhetene.
Last ned til iPhone - Last ned til Android
-
— Dersom vi hadde visst hvem alle kandidatene var, ville jeg invitert til et åpent møte slik at de kunne presentere seg for de ansatte, sier fagforeningslederen.
— Har det gått rykter om at Rice var søkeren?
— Jeg har selv tippet at det måtte være han eller et par andre. Det er ikke veldig mange kandidater dersom man skal kunne konkurrere ut en sittende rektor. Men det har ikke vært et navn som har svirret på noen ryktebørs, sier Kjøbli - fra hjemmekontoret.
Styreleder: — Utvalget var godt sammensatt
— Styreutvalget besto av seks medlemmer med representanter fra vitenskapelige ansatte, teknisk-administrativt ansatte, studenter og eksterne. Jeg mener utvalget var godt og bredt sammensatt, sier Siri Hatlen, styreleder ved NMBU, til Khrono.
Videre forteller Hatlen at Rice søkte om å bli unntatt offentlighet fordi han satt i en annen lederstilling, og at det mer generelt sett ikke er uvanlig at ledere ikke ønsker å ta belastningen for egen organisasjon, i dette tilfellet OsloMet, ved å være offentlige søkere.
Det er administrasjonen ved NMBU som har behandlet søknaden og som har unntatt Rice fra søkerlistene, og Hatlen viser derfor til NMBU for ytterligere svar rundt offentlighet på søkerlisten.
Administrasjonsdirektør Lars Atle Holm ved NMBU begrunner hvorfor Rice ble unntatt offentlighet slik:
— Vi ga unntak fordi søknaden viste til særlige omstendigheter, blant annet prosessen med etableringen av den nye campusen med stor betydning for nåværende arbeidsgiver. Det er sannsynlig at det ville kunnet skade de pågående forhandlingene. Dessuten viste søknaden til konkrete skader og ulemper en offentlig kjent søknad kunne innebære, skriver Holm i en e-post.
— Var det Rice eller dere som tok kontakt først?
— Jeg kommenterer ikke slik informasjon i ansettelsesprosesser, på prinsipielt grunnlag, svarer styreleder Hatlen, som ellers viser til egen begrunnelse for valget av Rice i en pressemelding som kom tidligere i dag.
Der tar Hatlen opp at NMBU nå skal realisere gevinstene av å samlokalisere Veterinærhøgskolen sammen med resten av universitetet i Ås.
— Rice har en bakgrunn og erfaring som viser at han er i stand til å realisere store utviklingsprosjekter og samtidig løfte en stor kunnskapsorganisasjon. Veldig mye er på plass i NMBUs strategiske satsing. Rice er med sine erfaringer en leder som kan ta NMBU de nødvendige skrittene videre, ble Hatlen sitert på i pressemeldingen.
Inviterer til seminar om medbestemmelse
Tross åpenhetskritikken, ønsker Kjøbli i Forskerforbundet Rice velkommen til Ås.
— Og jeg vil gjerne invitere han til et seminar om medbestemmelse med de andre sentrale tillitsvalgte på universitetet i september.
Forskerforbundet vil også takke Baardsen for god innsats i en krevende tid for universitetet med korona og et krevende flytteprosjekt.
— Han har stått på i en vanskelig periode for universitetet, og har jobbet hardt for studentene våre. Samtidig kan det ikke ha vært lett å markere seg som rektor fra hjemmekontoret, sier Kjøbli.
Baardsen ble rektor i august 2019, da Mari Sundli Tveit gikk til NHO. Deretter gikk hun som kjent til topplederstillingen i Forskningsrådet.
Takk og velkommen også fra NTL
Også NTL ved NMBU ønsker å takke Baardsen.
— Baardsen har samlet NMBU og vært en viktig brikke i innspurten for å flytte Veterinærhøgskolen til Ås, sier hovedtillitsvalgt Signe Kroken.
Samtidig ønsker hun Curt Rice velkommen.
— NTL ved NMBU har store forventninger til at den nye rektoren vil arbeide for medbestemmelse og samarbeid. Vi gleder oss til å ta fatt på fire år med Curt Rice og har forventninger til at han kan løfte NMBU som en helhetlig campus og øke NMBUs synlighet som bærekraftsuniversitet, skriver Kroken.
Nyeste artikler
Ledere i akademia kan med fordel «lede mindre»
Meiner NTNU-rektor må forklare seg om kontakt med PST. — Stalinistisk
Hun tok doktorgrad i informasjonsvitenskap. Men på fritiden er det backgammon og kirkeorgel som gjelder
Rettssak: Pensjonert lege skal ha fabrikkert plagiatbevis mot instituttleder
Vedum med sterke signaler om videre finansiering av Griegakademiet
Mest lest
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år
Vil legge om doktorgradsutdanninger
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»