Dag Rune Olsen søker rektorjobben på NTNU
Ny rektorjobb. I dag går søknadsfristen til rektorstillingen ved NTNU ut. Rektor ved Universitetet i Bergen vil være en av søkerne.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Rektor ved Universitetet i Bergen gjennom seks år, Dag Rune Olsen (57), er en av søkerne til rektorjobben ved NTNU. Det bekrefter han overfor Khrono.
Denne utlysningen på NTNU kom jo litt overraskende på oss, men det er nå denne sjansen er her, så da griper jeg den.
Dag Rune Olsen
Søknadsfristen til den øverste lederstillingen ved landets største universitet, går ut i dag, 11.oktober. Universitetet har 42.000 studenter og 8000 ansatte, og vedkommende som får stillingen kan komme til å lede universitetet i nærmere 10 år. Første rektorperioden vil vare fra 1.januar og i fem og et halvt år, med mulighet for forlengelse i ytterligere en periode på fire år, altså 2029.
I kunnskapssektoren knytter seg stor spenning til hvem som som kommer til å overta stillingen på permanent basis etter at Gunnar Bovim overraskende trakk seg fra stillingen i august i år - to år før åremålet hans gikk ut. Bovim valgte å gå av for å komme habilitetsutfordringer i forkjøpet etter at han ble kjæreste med direktøren for campusutvikling på NTNU, Merete Kvidal. Hun satt også i Bovims ledergruppe.
- Les også: NTNU-rektor Bovim valgte kjærligheten
Trønderen Olsen søker
— Jeg kan bekrefte at jeg har søkt, sier Dag Rune Olsen til Khrono fredag formiddag.
— Er du bedt om å søke?
— Jeg har fått et par henvendelser, sier han og legger til at han i utgangspunktet ikke har begynt å se seg om etter nye jobber. Rektorperioden hans i Bergen går ut i juli 2021.
— Denne utlysningen på NTNU kom jo litt overraskende på oss, men det er nå denne sjansen er her, så da griper jeg den, sier Olsen.
— Hva er de viktigste utfordringene for NTNU, slik du ser det?
— De har nettopp gjennomført en omfattende fusjon. Strukturelt og organisatorisk er den på plass, men bygging av en felles kultur og identitet blir viktig. Å forløse faglig potensiale og synergier som de har lagt opp til, sier han.
— Og selv om det er langt fram i tid, så ligger det fascinerende muligheter i campus-prosjektet. Her kan man tenke radikalt annerledes når det gjelder tverrfaglighet, for eksempel, og det kan man gjøre i god tid før utbyggingen blir ferdig, sier han.
— Du er trønder fra Røros. Vil du hjem igjen?
— Vel, jeg har hytte på Røros. Men det er vel ikke det som er utslagsgivende for om jeg får jobben eller ikke. Men det vil eventuelt bli kortere vei til hytta, ja, sier Dag Rune Olsen.
Har et professorat ved UiB
Olsen opplyser at han har et professorat ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Bergen, som han eventuelt kan falle tilbake til etter endt rektorperiode og to års forskningstermin.
Han har ikke vurdert detaljer rundt hva som vil skje i ledelsen ved Universitetet i Bergen, dersom han skulle fratre før rektorperioden hans går ut.
— Men dette står omtalt i universitets- og høgskoleloven, så det kan man finne ut av dersom det skulle bli aktuelt, sier han.
Dag Rune Olsen er inne i siste halvdel av sin andre periode som valgt rektor ved Universitetet i Bergen. Perioden går ut 31.juli 2021.
Olsen er sivilingeniør i teknisk fysikk/biofysikk og utdannet ved tidligere NTH og har en doktorgrad fra Universitetet i Oslo i medisinsk fysikk. Han kom fra stilling som kreftforsker på Radiumhospitalet til stillingen som ansatt dekan ved Universitetet i Bergen i 2010. Olsen er trønder og oppvokst på Røros.
Anne Borg var favoritt
Tidligere prorektor for utdanning ved NTNU, Anne Borg (61) er konstituert i stillingen, og hun annonserte kort etter konstitueringen at hun kom til å søke stillingen fast. Hun bekrefter også overfor Khrono torsdag kveld at hun har søkt. Borg er fysiker utdannet ved tidligere NTH og har også vært dekan på Fakultet for naturvitenskap før hun ble prorektor i 2017.
Da Khrono i august i år omtalte «snakkisene» til rektorstillingen ved NTNU, var Borg en av favorittene.
Rolfsen vil lande fusjonen
Monica Rolfsen (53) ved Det økonomiske fakultet på NTNU, der hun er dekan på tredje året, bekrefter også overfor Khrono at hun er søker.
— Jeg har nettopp sendt søknaden, sier Rolfsen til Khrono torsdag kveld, og sier at hun søker stillingen fordi hun mener hun har noe å bidra med.
Rolfsen er utdannet sivilingeniør fra NTH og fagfeltet hennes er organisasjonsutvikling i teknologibedrifter. Hun har også vært arbeidslivsforsker ved Sintef og har utviklet ledermodellen Lean Management i Norge, etter at hun tok doktorgraden sin i japanisme og lean production i japansk bilindustri, ifølge Wikipedia.
Hun har også bakgrunn fra industriell økonomi og erfaring fra ledelse- og økonomifag, og leder i dag, ifølge henne selv, et NTNU i miniatyr ved Fakultet for økonomi.
Mye støy på NTNU
Rolfsen tenker at en av de største lederutfordringene for en ny rektor ved NTNU blir å lande de enorme endringene som er satt igang etter at NTNU i 2016 fusjonerte med høgskolene i Ålesund, Gjøvik og Sør-Trøndelag.
— Fusjonen har startet, og vi må snart bli ferdige med den nå - men det er en stor jobb å fullføre, slik at folk kan få fokusere på fag og forskning igjen, sier hun, og legger til:
— Organisasjonen har opplevd mye støy, jeg tror NTNU trenger en som rekrutteres internt, sier Rolfsen.
Da tidligere rektor Gunnar Bovim trakk seg fra jobben sa han i et intervju med Khrono at han hadde «fulgt opp to-tre kandidater litt spesielt», med tanke på videre lederjobber.
— De har meldt seg etter min oppfordring, og vi har da sett på hva som bør fylles ut i den enkeltes profil for å bli best mulig kandidat til denne og tilsvarende oppdrag, sa den avtroppende rektoren. Og Monica Rolfsen bekrefter at hun er en av kandidatene Bovim snakket om.
Husebekk og Sundli Tveit ikke søkere
Rektor Anne Husebekk ved UiT Norges arktiske universitet er inne i sin siste rektorperiode der, og var også tidligere nevnt som kandidat. Hun avviste i august at hun kom til å søke, og ville prioritere videre forskning når rektorperioden hennes går ut om to år.
Adresseavisen skrev denne uken at de trodde Mari Sundli Tveit, som inntil nylig var rektor ved NMBU, vil være en av søkerne. Dette avviser Sundli Tveit overfor Khrono.
— Rektorstillingen på NTNU er en veldig spennende stilling, og det er naturligvis veldig hyggelig å bli nevnt i denne sammenhengen, men jeg har akkurat begynt i ny jobb i NHO og et jobbytte er ikke i tankene mine nå, skriver hun i en melding til Khrono torsdag.
Gulliksen og Møller er «snakkis»
Nordmannen Jan Gulliksen er viserektor i «human computer interaction» ved KTH, Kungliga Tekniska Högskolan, i Sverige. Han søkte rektorstillingen på OsloMet da Curt Rice ble ansatt for en ny periode. Der var han innstilt som nummer 2 til stillingen.
2012 ble han utnevnt som «Sveriges digitaliseringsmester» av den svenske regjeringen, går det fram av presentasjonen av ham på KTHs nettsider. Gulliksen ønsket ikke å kommentere om han ville søke jobben i august i år.
En annen nordmann utenlands som har vist interesse for lederjobber i Norge, blant annet direktørstillingen ved Livsvitenskap på Universitetet i Oslo, er Simon Geir Møller som i dag sitter i toppledelsen av St. John's University i Queens. Han trakk seg etter å ha blitt tilbudt stillingen, blant annet fordi lønnen var for lav.
Adresseavisen nevner også direktør ved Sintef, Alexandra Bech Gjørv, som en mulig rektorkandidat, samt toppsjefen i Helse Midt-Norge, Stig Slørdahl. Sistnevnte opplyser til Khrono at han ikke er søker.
Ingen kommentar fra Rice
Kravene til rektorstillingen i Trondheim er at vedkommende må snakke et av de skandinaviske språkene, samt engelsk flytende.
Rektor på OsloMet Curt Rice, som søkte rektorstillingen ved NTNU da Bovim først ble ansatt i 2012 sa til Khrono i august at dersom styreleder på NTNU ringte for å spørre om han ville søke rektorjobben, så ville han takket for henvendelsen og tatt det som en stor kompliment.
— Jeg ville sagt at om to år er jeg halvveis gjennom min andre periode som rektor på OsloMet, og den perioden har jeg tenkt å fullføre. Jeg har min drømmejobb og stortrives, sa han den gang.
Fredag ettermiddag sier Curt Rice i en kommentar til Khrono at hans svar fortsatt er det samme.
Tiltredelse 1.januar 2020
Da Khrono snakket med potensielle rektorkandidater i august i år, var det fortsatt ikke klart at NTNUs styre ville vedta å lyse ut rektorstillingen for en periode på 5,5 år, med mulighet til forlengelse i ytterligere en fireårsperiode. Flere antok at Borg ville bli konstituert ut Bovims rektorperiode, altså ut juli 2021.
Resultatet av styredebatten ble at styret mot to stemmer, Tim Torvatn og Aksel Tjora, bestemte seg for at de utlyste rektorstillingen ved NTNU for en periode for 5,5 år.
Kunnskapsdepartementet har gitt dispensasjon fra regelen om at en rektorperiode er 4+4 år.
Ifølge planen tar NTNU-styret sikte på at man ansetter rektor i desember og at vedkommende tiltrer stillingen 1. januar 2020.
(I en tidligere versjon av saken skrev vi at Curt Rice ikke ønsket å kommentere saken denne gangen. Saken er oppdatert med kommentar fra Curt Rice fredag 11.10.19 kl.15.47).
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!