Donald Trump:— Vi har et utdanningssystem som lærer barna våre å hate landet vårt 22. januar 2025 - 12:16
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket 17. januar 2025 - 06:53
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring 20. januar 2025 - 06:58
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år 17. januar 2025 - 18:10
Stor motstand mot å fjerne innstillingsutvalg: — Ledere som er plukket ut uten god medvirkning, kan få svekket legitimitet Regjeringa foreslår å fjerne krav om innstillingsutvalg, som gir ansatte og studenter innflytelse ved tilsetting av ledere. Hovedtillitsvalgte, ledere og studenter protesterer mot forslaget.
Fjerning av innstillingsutvalg — den siste spikeren i kista Regjeringens forslag om å oppheve kravet om innstillingsutvalg ved ansettelser fører til mindre medvirkning i akademia og vil kunne svekke legitimiteten til våre ledere.
Skulle gjerne hatt Draghi som forskingsminister Steinar Sæther skal snart ta pause frå forskinga på gullrushet i Canada, og kjempa for høgare løn og betre arbeidsvilkår for medlemene i Forskerforbundet. Då skulle han gjerne sett at ein italienar som sin statsråd.
Akademikerne og Forskerforbundet: Vi ivaretar våre medlemmer med god samvittighet Utdanning må gi uttelling, og kompetanse, ansvar og innsats må belønnes. Det er riktig og viktig for høyt utdannede og staten, skriver Akademikerne og Forskerforbundet i et svar til NTL om lønnsoppgjøret.
Små, sårbare fagmiljø forsvinner. Hva var det vi sa? I vår advarte vi mot at små sårbare fagmiljø forsvinner og viktige kunstfaglige utdanninger legges ned. Nå er det nettopp dette som skjer.
Steinar A. Sæther valgt som ny leder i Forskerforbundet Historieprofessor Steinar A. Sæther og professor i samfunnsfag Hilde Gunn Slottemo er nyvalgt lederduo i Forskerforbundet.
Unios uforløste potensial Det ligger en uforløst samfunnskraft i Unios 400.000 medlemmer. Jeg stiller til valg som Unio-leder fordi jeg mener Unio kan og må ta større plass i norsk politikk og samfunnsliv, skriver lederkandidat Guro Elisabeth Lind.
Ny undersøkelse: To av tre frykter for sin egen stilling Forskerforbundets medlemmer er dypt bekymret for fagmiljøene og arbeidsmiljøet. Venstres Abid Raja ber en samlet sektor om å snakke høyere.
Oddmund Hoel: — Det er ingen krise. Tvert imot Oddmund Hoel mener Forskerforbundet tegner et karikert bilde av regjeringens politikk. — Det er ingen krise i høyere utdanning og forskning, sa han tirsdag.
Fagforeninger og studenter aksjonerer mot kutt «Stans kuttene i kunnskapssektoren!», er budskapet når fagbevegelsen og NSO trommer sammen til en demonstrasjon utenfor Stortinget på tirsdag.
Vil ikke ha Lind som ny leder Unios valgkomité har kommet med sin innstilling til ny leder og nestleder. Unios forhandlingsleder og streikegeneral, Forskerforbundet-sjef Guro Elisabeth Lind vrakes.
Kritisk til «hemmelege» intervju: — Vi må sjå på regelverket på nytt Det må setjast ei grense for kor bestemmande jobbintervjuet skal vere for tilsettingar på universitet og høgskolar, meiner fagforeiningsleiar.
Ny undersøkelse: Mangler vern mot forskerhets Kun 12 prosent av Forskerforbundets tillitsvalgte mener universitetene og høgskolene har velfungerende rutiner for å ivareta ansatte som utsettes for hets.
Steinar Sæther innstilt som ny leder i Forskerforbundet Professor Steinar Sæther ved Universitetet i Oslo er innstilt til å overta som ny leder av Forskerforbundet. Professor Hilde Gunn Slottemo foreslås som nestleder.
Kontraproduktivt språkkrav Hvis målet til Oddmund Hoel er at flere utenlandske stipendiater skal bidra i norsk arbeidsliv, kan språkkravet få motsatt effekt.
Lønnsoppgjøret er forsinket. Du får trolig ikke pengene i år Ansatte ved universiteter og høgskoler kan glede seg til en ekstra fet lønning når lønnsoppgjøret er i havn. Men pengene kommer trolig ikke i år.
Oddmund Hoel: Stillingskutt er den nye virkeligheten Nedskjæringer og stillingskutt er den nye virkeligheten ved universiteter og høgskoler, som ifølge Oddmund Hoel skal tilbake til nivået fra 2019. Siden den gang har antall folk økt med 4000, påpeker han.
Etterlyst: Politikere med sans for kvalitet Det har skjedd en dreining i kunnskapspolitikken, mot nye mål og forventninger. Men hva skjer med kvaliteten på forskning og utdanning når politikerne aldri prioriterer noe ned?
Fagforeining seier nei til forhandling med oppsagd direktør Forskerforbundet ved Høgskulen i Volda meiner ingen kan tilsetjast ved høgskulen så lenge den oppsagde direktøren står i stillinga si.
Ansatte gir tommel ned til NMBU-ledelsens planer om hotell på campus Planene om hotell i den fredede Tårnbygningen, selve hjertet på NMBUs campus i Ås, møter kraftig motbør. Fagforeningene har liten tro på prosjektet.
Stå for egne prioriteringer, Unio. Svar til Skjøstad Forskerforbundet ved UiO hevder at undertegnede sprer usannheter når jeg påpeker at Unio holder enkelte medlemmer utenfor de lokale oppgjørene, skriver Axel Hjelme ved NTL UiO.
NTL og det utdaterte golvet. Svar til Hjelme og Kjelsberg Grunnproblemet for «laget» av universitetstilsette er at gjennomsnittleg lønnsvekst er lågare enn frontfaget. Slik kan vitskaplege og tekniske stillingar sakke akterut. Her har ikkje LO vore mykje til støttespelar sentralt.
NTL jobber for hele laget av utdanningsgrupper Verken NTL eller Forskerforbundet bestemmer egenhendig lønnsnivået i staten, men NTLs avtale har bidratt til å sikre et gulv for alle ansatte, skriver to NTL-tillitsvalgte i et svar til Steinar Vagstad i Forskerforbundet.
Streiken, Høyre, og tariffkampen fremover Ønsker en et system som legger opp til individuell lønnskonkurranse og økende forskjeller, eller et som legger opp til gode fellesløsninger og minkende forskjeller? spør Katharina Sass i NTL.
Unio ønsker å løfte alle sine medlemmer lønnsmessig. Svar til Hjelme Axel Hjelme sprer usannheter om lønnsoppgjøret i vår avtale i Khrono, skriver hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet ved UiO.
Lønnsoppgjør, streik og klima — en brannfakkel etter streiken Streiken er over. Nå er det på tide å utvide perspektivet og se på lønnskamp og streik i en større sammenheng. I et globalt perspektiv lever både medlemmer av Akademikerne og Unio/Forskerforbundet samt NTL-medlemmene på jordas solside.
Sparer 30 millioner på skjerpede forskningskrav og mindre forarbeid til undervisning Ledelsen ved Universitetet i Stavanger anslår å kunne spare over 30 millioner kroner per år ved å ta forskningstid fra de som ikke publiserer og kutte ned på tid til å forberede undervisning.
NTL og streiken i staten Steinar Vagstad, Forskerforbundet, svarar i debatten om streiken og lønnsoppgjeret.
Hvilke utdanningsgrupper vil dere løfte, Unio? Unios budskap i denne streiken er at de ønsker å løfte «utdanningsgruppene», men det er høyst uklart hvem de med det egentlig sikter til, skriver NTL-medlem ved Universitetet i Oslo.
Difor kan eg ikkje støtta streiken Eg har venner og kollegaer i begge avtaleområda, og vil helst unngå å uttala meg i parolar om streiken til Unio og Akademikerne. Når eg likevel uttalar meg om grunnlaget for streiken og kvifor eg meiner han er usolidarisk, vil eg ta utgangspunkt i meg sjølv.
Kroner eller prosent? Det er ikke overraskende at man er uenige om hvilken profil lønnsoppgjøret bør ha. Derimot er det underlig at mange ser ut til å være uenige om ting det burde være lett å finne ut av. Bli med på pub i Arve Hjelseths eksempel.
Kroner, prosent og kjøpekraft i dyrtid De med relativt sett lavere inntekt har hatt en «realinflasjonsøkning» som er mye større enn de med relativt sett høyere inntekt. Denne virkeligheten forsvinner i Forskerforbundets enkle prosentregning, skriver NTL-medlem.
«Aldri i verden», tenkte hun først. Nå er Guro Lind streikegeneral for 36.000 Guro Lind var arkitekten bak avtalen som Unio-medlemmer nå streiker for å beholde. — Det vil gjøre vondt i sjela mi hvis den røyk på min vakt, sier streikegeneralen.
Hele laget i streik I Forskerforbundet er vi mange som ikke kjenner oss igjen i Katharina Sass sine beskrivelser. Våre bibliotekarer, arkivarer, studiekonsulenter og konservatorer er med i streik!
Styrking av offentlig sektor gjennom en moderne lønnspolitikk Etter to år med vår nye avtale er vi overbeviste om at vi tok det riktige valget i Forskerforbundet. Nå er det på tide at alle parter i arbeidslivet anerkjenner og tilpasser seg denne moderne tilnærmingen til lønnsdannelse.
Sass (og NTL?) og bakkekontakten I Forskerforbundet er det kjøpekraft og reallønn som står i fokus, ikkje kor mange kroner ein får, svarar Steinar Vagstad på frontalangrepet frå Katharina Sass i NTL.
Ber Stortinget si nei til å fjerne forskningskrav Utdanningsforbundet og Forskerforbundet håper i det lengste at Stortinget vil stoppe forslaget om å fjerne forskningskravet i dosentstigen.
Lokale lønnsforhandlinger ivaretar ikke «alle». Svar til Forskerforbundet Professorer hører til de øverste samfunnsklassene, og er blant de mest privilegerte mennesker i samfunnet. En kan få inntrykk av at deler av dette miljøet har mistet bakkekontakten, skriver Katharina Sass i et svar til Forskerforbundet.
En streik for rettferdighet Ved å påstå at Unio og Akademikerne streiker for enda større ulikhet, så gjentar Katharina Sass statsrådens fortelling. Men denne streiken handler ikke direkte om penger, den er mer prinsipiell.
En streik for at utdanning skal lønne seg Forskerforbundet er i streik fordi vi mener utdanning må lønne seg. Også på lønnsslippen i staten.
En streik for enda større lønnsulikhet Forskerforbundet og Akademikerne streiker nå for enda større ulikhet. Hvordan havnet vi her?
Derfor streiker han: — Staten må ta et ansvar På mandag trappes streiken ved universiteter og høgskoler kraftig opp. Det kan blant annet få konsekvenser for eksamen.
Her kan det bli streik: — Vil ramme undervisning og eksamen Over 1500 ansatte ved åtte universiteter og høgskoler kan bli tatt ut i streik fredag og mandag. Eksamener kan bli utsatt, sentralbord kan bli ubemannet og rektor kan miste IT-støtte.
Mener regjeringen tenker kortsiktig om forskning For mye kortsiktig tenkning og ufullstendig utredning er kritikk som går igjen i ny innspillsrunde om stortingsmeldingen om forskningssystemet.
Senterpartiet misforstår kritikken av profesjonsmeldingen Hvis målet er gode profesjonsutdanninger, bør Stortingets saksordfører slutte å vranglese kritikken av profesjonsmeldingen.
Lytt til sektoren — bevar opprykksordningen På vegne av ansatte ved universiteter og høyskoler vil vi gi klar beskjed til regjeringen: Legg bort forslagene som svekker dosentløpet og profesjonsutdanningene.
— Ikke skap en kunstig motsetning mellom teori og praksis Torsdag var det maratonhøringer i Stortinget om høyere utdanning. Der fikk regjeringens beskrivelse av «akademisering» av profesjonsutdanningene gjennomgå.
Det burde handlet om demokrati En sann tillitsreform i UH-sektoren kan ikke gjennomføres fra toppen. De ansatte må virkelig vises tillit og involveres i både reform og styring gjennom demokratiske prosesser og organ.
Går hardt ut mot rektor i lokalavisa Spesialrådgivar Unni Hagen går hardt ut mot eigen rektor i eit ope brev i lokalavisa Mørenytt. — Næringslivet hadde ikkje godteke dette, seier redaktør Magne Lerø.
— Regjeringen krever ekstra innsats. Institusjonene takker for tilliten, og overlater ekstrajobben til de ansatte Institusjonene takker regjeringen for tilliten når kompetansekrav til sykepleierutdanningen fjernes. Men hva med dem som nå skal tette kompetansehullene?
Direktørens pendleravtale kan være ulovlig Statlige arbeidsgivere kan ikke dekke pendling, med mindre vilkårene i en særavtale er oppfylt, ifølge departementet. Nå vil NTNU gå gjennom direktørens pendleravtale på nytt.
Teknisk-administrativt ansatte savner karrieremuligheter og bedre lønn Det er to ting teknisk-administrativt ansatte er misfornøyd med. Flere fagforeninger kjenner igjen funnene i en fersk rapport.
Guro Lind: — Dette er en farlig vei å gå og jeg blir dypt bekymret Universiteter og høgskoler får en stadig strammere økonomisk hverdag. Nå er forskningstiden flere steder satt i spill. Forskerforbundet er sterkt bekymret.
Forskerforbundet: — Uforståelig. Dette forslaget kan ikke vedtas. Med et veldig enkelt grep kan Oddmund Hoel bedre hverdagen for de ansatte ved universiteter og høyskoler: Dropp forslagene om å fjerne opprykksmuligheten til førsteamanuensis, og å innføre språkkrav for stipendiater.
Grunnlovfesting av akademisk frihet — er det en god idé? Ved å grunnlovsfeste akademisk frihet blir innholdet og rekkevidden av den rettslige spørsmål som avgjøres av jurister, og fratar dermed vitenskapssamfunnet makten til å avgjøre disse spørsmålene selv. Er det en rimelig pris å betale?
Timeregistrering er på bordet for danske forskere. Ikke ønsket, sier norske fagforeninger En ny lov kan bety at vitenskapelige ansatte i likhet med andre dansker må skrive ned hvor lenge de jobber. Norske forskere ønsker ikke det, sier Forskerforbundet.
Foreslår tydeligere skille mellom dosent og professor Det skal bli et tydeligere skille mellom toppstillingene dosent og professor, ifølge forslag til ny forskrift. Universitetslektorer skal ikke lenger kunne få opprykk til førsteamanuensis.
Forskerforbundet:— Direktøren burde ikkje ha blanda seg inn — Eg stiller spørsmål ved om direktøren har ei rolleforståing som let seg kombinera med vår leiingsmodell, seier hovudtillitsvald ved Høgskulen i Volda.
De vil ha akademisk frihet inn i Grunnloven Studentleder Oline Sæther og fagforeningsleder Guro Lind vil grunnlovsfeste akademisk frihet. De mener Anne Borg-saken viser nødvendigheten av det.
Forskerforbundets Guro Lind ønsker seg mer debatt om universitetenes autonomi og samfunnsrolle Hvis målet er uavhengige universiteter som fyller sin kritiske samfunnsrolle, bør vi styrke universitetsdemokratiet.
«Det var dessverre én person som tråkket feil, og dessverre var det rektor» Reaksjonene er mange etter at Anne Borg fredag trakk seg som rektor på NTNU. — Det var ingen andre å bebreide, sier professor Helge Holden.
Full tillit til Thøgersen etter påstandar om fryktkultur og inhabilitet Fagforeiningane ved Noregs handelshøgskole (NHH) stiller seg bak rektor Øystein Thøgersen.
Forskerforbundet: — Dette er et grelt eksempel Forskerforbundets leder mener NTNU-rektoren gjør det motsatte av hva en rektor bør gjøre.
Han fikk ikke én krone i lønnsoppgjøret: — Føles som et svik fra fagforeningen Universitetslektor Johannes Servan merker økte priser som alle andre. Men fordi han er midlertidig ansatt og kontrakten hans går ut i år, går han glipp av over 20.000 kroner.
Ett universitet skiller seg ut med strengere stipendiatregel. — Pinlig og smålig Er du stipendiat eller postdoktor og var hjemme med syke barn i en uke i desember 2022? I så fall kan du få forlenget stipendiatperioden. Hvis du er ansatt ved rett universitet, vel å merke.
Lønnsdebatten fortsetter: Steinar Vagstad svarer NTL Forskerforbundet UiB er en fagforening og som fagforeninger flest prøver vi å bedre lønn og arbeidsvilkår for dem som faktisk er medlem av foreningen.
Her lover de fast jobb til eksterne ledere etter fullført åremål Universitetet i Stavanger opplyser i utlysningsteksten til alle lederstillinger at eksternt rekrutterte ledere kan få fast jobb etterpå. — Problematisk, mener Forskerforbundet ved universitetet.
Forskningspolitikk er sexy Les debattinnlegget som ble refusert av NRK Ytring, VG, Aftenposten og Dagsavisen.
Flere faste, men store variasjoner i midlertidige Flere har fast jobb, men utviklingen går for sakte, mener Forskerforbundet. Ett universitet gjør seg bemerket med høye tall på midlertidighet.
Lønnsoppgjøret ved universitetene sett fra Forskerforbundet ved UiB Natalia Zubillaga skriver godt og klart om fakta rundt lønnsoppgjøret. Men de to tingene hun kritiserer, nemlig fokuset på dem som skal være i organisasjonen en stund framover og bruken av prosenttillegg, står vi fullt og fast ved.
Også kunstfaglig ansatte fortjener fast jobb Ved flere norske kunstutdanninger er halvparten av underviserne uten fast jobb. Nå skal saken opp i Stortinget.
Fagforeninger vil fjerne punkt om åremål for kunst-ansatte i ny lovtekst I forslaget til ny universitets- og høyskolelov foreslår regjeringen at adgangen til å ansette kunstnere i åremål reduseres fra to til en periode. Forskerforbundet og Creo ber om at punktet heller strykes.
Slik gikk lønnsoppgjøret. Universitetslektor går opp 41.500 kr Lars Harald Eide gikk ned over 100.000 i lønn da han sluttet som lærer og begynte å utdanne lærere. Nå tar han igjen noe av det tapte.
«Ekstrem oppussing var sagt med et glimt i øyet» Statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel forteller at begrepet ekstrem oppussing var Ola Borten Moes idé og ment som en metafor.
Guro Lind: Ønsker større handlingsrom for høgskoler og universiteter — Regjeringen må vise større tillit til universiteter og høgskoler, og endre 5-prosentregelen for avsetninger, sier leder i Forskerforbundet, Guro Lind.
Ansatte som ikke er med i fagforening taper titusener Fagorganiserte ved UiT får over 40 prosent høyere lønnsvekst enn de uorganiserte. Det har arbeidsgiver og fagforeningene blitt enige om.
Studentane mine vil nok meina at eg er mild på TV, seier dosent og Skal vi danse-dommar Merete Mørk Lingjærde Studentane mine vil nok meina at eg er mild på TV, seier dosent — og dommar — Merete Mørk Lingjærde.
Reagerer på at NTNU gir ledere på åremål fast stilling uten utlysning NTNU har gitt to eksternt rekrutterte instituttledere faste vitenskapelige stillinger uten utlysning. — Dette skaper en svært dårlig signaleffekt, sier forsker Vivian Anette Lagesen, som forsker på kjønnsbalanse.
Hva med samfunnsoppdraget, rektor Hanne Solheim Hansen? Som øverste leder har rektor et samfunnsoppdrag, og bør lytte til egen fakultetsledelse, fagforeninger og fagmiljø. Om ikke, får vi håpe at styret ved Nord universitet viser klokskap i morgendagens styremøte.
Kritisk til prosessen rundt Forskningsrådet: — Snubler i sine egne bein — Det vorspielet man har hatt rundt Forskningsrådet gjør ikke at man blir rolig, sier leder Guro Lind i Forskerforbundet.
Skoler i Nord-Norge sliter med å skaffe lærere. Men rektor vil kutte i lærerutdanningene Hvis rektor Hanne Solheim Hansen får det som hun vil, vil det ikke være mulig å ta campusbasert lærerutdanning mellom Levanger og Tromsø neste år. Fagforeningene raser.
Instituttforskere: Jobber for mye og bruker for mye tid på søknader — Man sløser bort fryktelig mange forskerårsverk på å skrive søknader, mener tidligere instituttforsker Oddveig Storstad.
Forskere melder om hets og press: — Galskap på Twitter 20 prosent av forskningsinstituttene har ikke rutiner for å håndtere ubehageligheter og press mot forskere, ifølge undersøkelse. Mange opplever å ikke ha arbeidsgiver i ryggen.
Blir du stipendiatenes statsråd, Sandra Borch? Nylig kom gladnyheten om at stipendiater får forlenget stipendiatperioden også for kortere sykefravær. Neste skritt må være å få på plass retten til dagpenger. Fikser du det, Sandra Borch?
Regelendring om sykefravær blant stipendiater: — Det er fantastisk Stipendiater har nå lovfestet rett til å få forlenget ansettelsen sin som følge av fravær som er kortere enn to uker. Hos Forskerforbundet står jubelen i taket.
Forskere plages av stress: — En bransje som ødelegger mennesker Danske forskere går oftere på jobb når de er syke og er mer stresset enn andre, viser undersøkelse. Også i Norge er mange forskere overarbeidet.
Ønsker å slå sammen institutter for å spare penger Tre NTNU-fakultet vurderer ny instituttstruktur for å spare penger. Ved ett av dem frykter de økonomisk uføre i løpet av to til tre år om ikke nye tiltak innføres.
Ble grillet om skolepenger, lærerutdanning og midlertidighet — Det er veldig dramatiske tall, og jeg synes ikke statssekretæren svarer veldig bra for seg, sier leder av Pedagogstudentene, Kaspara Halkjelsvik. Hun ønsket å vite hva regjeringen skal gjøre med lærerrekrutteringen.
Planen etter Plan S Fire år etter at Norge sluttet seg til Plan S, er det på tide med en sterkere politisk innsats for å sikre en god overgang til åpen publisering, mener Guro Elisabeth Lind i Forskerforbundet.
Mangelfulle systemer for konfliktutsatte stipendiater I sunne organisasjoner sørger man for at alle ansatte opplever trygghet når de ønsker å si ifra om forhold som ikke fungerer. Slik er det ikke for stipendiater, mener kronikkforfatterne.
Fakultet frykter tvangsekteskap. — Kunne ikke kommet på verre tidspunkt Ledelsen ved Universitetet i Oslo vil vurdere sammenslåing av det medisinske og det odontologiske fakultetet. De ansatte er bekymret.
Arbeidsgivers fagforening? Det er oppsiktsvekkende at vi har en fagforening som er mot utjevning og som tar på seg arbeidsgiverhatten, svarer NTLs Ronny Kjelsberg på innlegget om lønnsoppgjøret fra Forskerforbundet.
Ja til internasjonalisering — nei til skolepenger På vegne av 25.000 forskere og kunnskapsarbeidere er mitt klare råd til Stortinget: Stans innføringen av skolepenger for internasjonale studenter, skriver Guro Lind i Forskerforbundet i dette innlegget.
Utdanning må lønne seg — også i staten Staten har selv satt seg som mål å «rekruttere og beholde kvalifiserte medarbeidere». Når dette målet var fraværende i årets lønnsforhandlinger, skyldes det politisk overstyring, skriver Guro Lind i Forskerforbundet.
Hva er politikk i lønnsdannelsen i staten? NTLs Ronny Kjelsberg kritiserer Forskerforbundets definisjon av politikk i etterkant av lønnsoppgjøret.
Forskerne mangler tid til å forske Tidsbruksundersøkelser viser at vitenskapelig ansatte ved universiteter og høyskoler i gjennomsnitt jobber mer enn 46 timer i uka. Likevel sliter de med å finne tid til å forske og til å forberede undervisning. Noe må gjøres med tidspresset i akademia, skriver Forskerforbundets leder Guro Lind.
— Knusende rapport om midlertidighet ved universiteter og høgskoler Forskerforbundet krever hastetiltak etter fersk rapport som kritiserer bruken av midlertidige ansettelser ved universiteter og høgskoler.
«Vi har ikke avbyråkratisering, men avdemokratisering» De største fagforeningene ved NMBU er bekymret for demokratiet, medvirkning og medbestemmelse ved universitetet. Styreleder og rektor deler ikke foreningenes bekymring.
Går for langsommere ferd mot full campussamling Rektor Anne Borg ved NTNU ber styret om å gi tommelen opp for et nedkuttet campussamlingsprosjekt. Men planen er fortsatt å samle hele NTNU. Det vil bare ta litt lenger tid. Ansatte stritter i mot.
Sett fart på tillitsreformen, Borten Moe Regjeringens varslede tillitsreform i kunnskapssektoren ligger og ulmer. Kan du gi den en gnist, Ola Borten Moe, spør Guro Lind i Forskerforbundet.
Postdoktorene fortjener bedre betingelser Postdoktorene fortjener bedre betingelser, skriver Guro Lind og Nils Hallvard Korsvoll.
Følte seg holdt som gissel for det han brydde seg om Forskerforbundet vil ha slutt på ufrivillig overarbeid i akademia. — Alt som ble forventet av meg utgjorde samlet sett en 250 prosent stilling, sier Alexander Sandtorv.
No får ho disputera likevel Fakultetet meinte avhandlinga hennar ikkje kunne godkjennast og nekta henne å disputera. No har fakultetsleiinga snudd. — Eg er letta og glad, seier Camilla Wright.
Forskerforbundets strategi: En oppskrift på økte forskjeller Stipendiater står igjen som lønnstapere med Forskerforbundets strategi i lønnsforhandlingene, skriver Ingar M. Gundersen.
27 i Forskningsrådet har søkt om sluttpakke Forskningsrådet skal kutte 80—100 årsverk. Hittil har 27 ansatte søkt.
Kritisk til «byråkratstyre» i Forskningsrådet: — Store konsekvenser i mange år framover — Skal du lage forskningspolitikk, må forskerstemmen høres, sier rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo. Han og Forskerforbundet er kritiske til at det midlertidige styret til Forskningsrådet forlenges.
Arbeidsgiverne sier nei, nei og atter nei Arbeidsgiverne vender tommelen ned for absolutt alle forslag som kan bidra til å redusere bruken av midlertidige ansettelser.
Seks av ti NTNU-ansatte sier nei til ny campus I en spørreundersøkelse sendt ut av fagforeningene sier 59 prosent av de ansatte ved NTNU nei til å samlokalisere universitetet.
Slik er kuttforslagene i Forskningsrådet Forskningsrådets ledelse vil tilby ansatte sluttpakker med inntil 12 måneders lønn. Opptil 100 årsverk skal bort.
Bernt: Kan ikke nekte noen å uttale seg Fakultetsstyremedlemmer hevder de har fått munnkurv, og protokollen er ennå ikke offentlig. Jussprofessor kritiserer hemmeligholdet.
Ni grunner til at forskere vil forlate akademia Høyt arbeidspress er den viktigste grunnen til at folk vil slutte i akademia. Det gjelder spesielt for kvinner.
Ber fakultetet snu om doktorgraden som blei stoppa i tolvte time Ein månad etter at det skulle finnast nye sakkunnige til å vurdera doktorgraden, har lite skjedd. — Eg har aldri sett maken, seier tillitsvald.
Stortinget må sikre trygge rammebetingelser til forskning Forskning krever langsiktighet og forutsigbarhet, men nå er forskningsmiljøene preget av usikkerhet. Når Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning skal behandles på nyåret, bør partiene på Stortinget inngå et forskningsforlik, skriver Guro Elisabeth Lund.
Færre midlertidig ansatte i akademia:— Fortsatt et godt stykke igjen Andelen midlertidig ansatte ved høgskoler og universiteter har gått litt ned det siste året. Men verken statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel (Sp) eller fagforeningene er fornøyd.
Ekspert om statsbudsjettet: Verre enn det ser ut Det er flere ting i regjeringens budsjettforslag som gjør det dårligere for universitetene og høgskolene enn ved første øyekast, sier forskningsleder Espen Solberg i NIFU.
Derfor har en tredjedel vurdert å slutte i akademia En tredjedel av de faste ansatte har vurdert å slutte, og over halvparten av de midlertidig ansatte ser på det som lite realistisk å få seg fast jobb i akademia, viser ny undersøkelse.
Ønsker regjeringen mer markedsretting av kunnskapspolitikken? Signalene som er gitt i forbindelse med statsbudsjettet og Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning, gir grunn til bekymring, skriver Guro Elisabeth Lind.
Felles appell til Stortinget om penger til FRIPRO Fire sentrale organisasjoner innen forskning samler seg om ett felles krav: 200 millioner kroner til en begrenset utlysning av FRIPRO i 2023.
Opprop om gratisprinsippet og internasjonale studenter Sju organisasjoner og seksten utdanningsinstitusjoner har sluttet seg til et opprop mot skolepenger for internasjonale studenter.
Tillitsvalgte frykter lengre saksbehandlingstid og dårligere oppfølging av forskningsmiljøene Den varslede nedbemanningen i Forskningsrådet kan få store følger for forskningsmiljøene i Norge, advarer tillitsvalgte. De frykter blant annet at saksbehandlingen av forskningssøknader vil ta lengre tid.
Advarer mot å kutte i Forskningsrådets budsjett Det kan få store konsekvenser for forskningsmiljøene og norske virksomheter å kutte i Forskningsrådets budsjett, skriver hovedtillitsvalgte i Forskningsrådet.
Stans kuttene i internasjonalt kunnskapssamarbeid Regjeringens forslag til statsbudsjett inneholder fire betydelige kutt i internasjonalt forsknings- og utdanningssamarbeid. De må stanses, skriver Guro Elisabeth Lind.
Forskningsrådet må nedbemanne: — En tøff og krevende situasjon —En veldig tung beskjed å få, sier tillitsvalgt i Forskningsrådet etter et allmøte torsdag.
Norce-avtalene kan være i strid med regelverket De nye arbeidsavtalene som gir Norce-konsernet en generell rett til ansattes åndsverk, kan være i strid med regelverket. — Forskeres rettigheter er mer beskyttet, sier jussekspert.
Omstridt avtale for å få faglig opprykk i Norce I Norce-konsernet er det tilspisset rundt nye arbeidsavtaler som fagorganisasjonene mener innskrenker deres akademiske frihet. Ansatte får ikke faglig opprykk dersom de ikke underskriver avtalene.
Forskerforbundet vil bidra til negativ lønnsutvikling for midlertidig ansatte Det er mulig dette ikke er en villet lønnspolitikk, men det vil bli resultatet av den, mener Natalia Zubillaga.
Universiteter og høgskoler ble stevnet for retten 46 ganger – tapte bare én gang Ingen av studentene som gikk til sak for å få kjent juksevedtak ugyldig, vant fram. — Studentenes troverdighet er svekket helt fra starten av, sier advokat.
Mener kunnskapssektoren må realitetsorientere seg Det er ingen andre land som bruker så mye av sine offentlige budsjetter på forskning og høyere utdanning, bortsett fra Sør-Korea, sier Oddmund Løkensgard Hoel.
Masseflukt fra NTNUs kommunikasjonsavdeling På kort tid har 13 ansatte sluttet i avdelingen. — Det er masseflukt fra en rasert avdeling, hevder ansatte Khrono har vært i kontakt med.
«Alle» misforsto forslag om postdoktorer: — Her trengs en opprydding Mange trodde det skulle bli forbudt å ta to postdoktorperioder i Norge. Nå kommer Kunnskapsdepartementet med en presisering som får leder Guro Elisabeth Lind i Forskerforbundet til å rase.
Volda: Fagforeining uroa over arbeidsmiljøet Avdeling for mediefag ved Høgskulen i Volda skil seg ut med fleire konfliktsaker enn dei andre avdelingane ved høgskulen, seier Forskerforbundet.
Demonstrerer mot Borten Moe: «Lite som minner om tillit» «De siste 5 måneder har vi dessverre sett en kortsiktig tankegang fra politisk side», mener Forskerforbundet ved NTNU og arrangerer demonstrasjon mot statsråden.
Mener ny ansiennitet slår uheldig ut for mange Forskerforbundet ved Universitetet i Bergen mener lønnsoppgjøret og en ny modell for ansiennitet slår svært uheldig ut for noen grupper. – Vi må ha på plass overgangsordninger, sier hovedtillitsvalgt Kjell Erik Lommerud.
Nyeste artikler
Demokratisk fallitt i naturpolitikken?
Berit Heir Bunkan (1929 - 2025)
Donald Trump:— Vi har et utdanningssystem som lærer barna våre å hate landet vårt
Ny rapport: Høy tillit til forskere
Erna sier at taket er nådd for studenter. Send dem til utlandet, sier vi.
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år