Å få flere gutter til å velge helsefag vil bidra til å løse mangelen på helsepersonell 24. januar 2025 - 19:17
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring 20. januar 2025 - 06:58
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år 17. januar 2025 - 18:10
Øyvind Eikrem har fått se mappen sin: NTNU og PST har hatt kontakt siden 2014 22. januar 2025 - 06:48
— Studenter kan ha mange grunner til ikke å ville offentliggjøre sine masteroppgaver. Det mener jeg vi skal respektere
Tre redaktører ber om at hele det ekstraordinære styremøtet blir åpent — Vi reagerer på at det ekstraordinære styremøtet er foreslått lukket, skriver redaktørene i Khrono, Adresseavisen og Universitetsavisa i en henvendelse til NTNUs styre og rektor Anne Borg.
Journalist reiste nesten 90 mil for å dekke styremøte fysisk. Ble avvist i døra Journalist Njord V. Svendsen dro fra Bergen til Bodø for å dekke styremøtet til Nord universitet denne uka. Men de nektet ham å være til stede på selve møtet.
Klager på avslag om innsyn i rektors møter «mellom ledergruppa og meg» Universitetet i Oslo brukte fem uker på å behandle og videresende studentenes klage på avslag om innsyn.
Akademia sett innenfra – hvorfor prioriterer vi ikke deltakelse i offentligheten? Vi har mange flinke formidlere i Norge. Men det er verken institusjonene eller ledernes fortjeneste, skriver Espen Gamlund.
Skap rom for kunnskapslitteraturen Vi vil oppmode statsråden til å ta initiativ til ei utgreiing om situasjonen og moglegheitsrommet for norsk kunnskapslitteratur, skriv Johan L. Tønneson og Kjell Lars Berge i dette innlegget.
Publisering, formidling og rettsbeskyttelse: Er akademikere fritt vilt? Skal akademikerkompetanse kunne brukes fritt og uten krav til navn på bidragsyter? Skal vi bruke tid på å skrive artikler som aldri blir publisert, og uten at det får konsekvenser for utgiverens status på UHRs liste?
Hvor fri er kunnskapen? Forskere er forskere verst. Sår tvil om hverandres faglighet, menneskesyn eller moral, ifølge studie fra Institutt for samfunnsforskning.
Avslo innsyn for Khrono i e-post... fra Khrono selv Sju måneder etter at vi sendte e-posten dukket den opp i departementets postjournal. Unntatt offentlighet.
Å formidle mer er ikke bare opp til hver enkelt forsker Forskere som formidler og slik gjør seg synlige, forhandler alltid mellom hva de mener å ha belegg for å uttale seg om i en akademisk verden og en offentlighet med andre ønsker og krav.
Debatt(u)kultur — Mye tyder på at det er et behov for å gjøre døren høyere og porten videre hvis vi ønsker å fremme kritisk tenkning og flerstemt debatt i og utenfor utdanningssystemet.
Det som driver oss fra hverandre Debatten om hva det vil si å ta på seg rollen som offentlig intellektuell er en historie om en fjær som har blitt til fem høns.
Norsk samfunnsdebatt berikes av internasjonale perspektiver Det utenlandske forskere mangler av innsidekunnskap, kan veies opp for ved å tilby et utenfra-blikk.
Jeg beklager, Cecilie Hellestveit Hellestveit og alle andre forskere skal selvsagt komme til orde – uten at noen skal bestemme hvordan.
Rice-ansettelse møtte motstand i styret. Fagforening kritisk til lukket prosess Styret var ikke enstemmig når det kom til å ansette Curt Rice. — Jeg er veldig kritisk til prosessen, sier Forskerforbundets hovedtillitsvalgte ved NMBU, Lena Marie Kjøbli.
Enkelte stillinger bør kunne unntas fra kravet om offentlige søkerlister Offentlige søkerlister er en utopi, mener sjefsøkonom Tore Vamraak.
Held søkarar til toppjobbar hemmelege: — Sørgeleg lite respekt for lova Forskingsrådet gjer det, universiteta gjer det, direktorata gjer det: skjuler namn på søkarar til jobbar med ansvar for milliardar av skattekroner.
Professor filleristar akademikarar som overlét sakprosa til journalistar — Intellektuelt sjølvmord å skrive sakprosa på norsk, seier sosiolog Aakvaag.
Lovforslag om universiteter og høyskoler mangler regler for åpenhet Studentsamskipnadene bør også omfattes av offentleglova, skriver Ina Lindahl Nyrud i Norsk Journalistlag.
Mener universiteter og høgskoler bør ha normal ledelse under pandemien — Det vil kanskje føre til at den normale dømmekraften restitueres, sier Hans Petter Graver, jusprofessor ved Universitetet i Oslo.
Klagenemnd vil gå i dialog med klagande universitet Innsyn. Fire universitet er kritiske til at Felles klagenemnd gir for mykje innsyn i saker dei vil halde hemmelege. Før jul inviterte nemnda til oppvaskmøte, og universiteta fekk lovnad om ein ekstra, oppklarande runde i nokre saker.
UiB snur om mistillit: «En svært uheldig formulering fra vår side» Innsyn. Rektor Dag Rune Olsen beklager at Universitetet i Bergen konkluderte med mistillit til nemnda som avgjør innsynsklager mot universitetene, og forteller at budskapet aldri skulle vært sendt ut.
Pressetopper reagerer sterkt på UiB-brev: «Sjokkerende undergraving» Innsyn. Universitetet i Bergen får krass kritikk for sin mistillit til nemnda som avgjør innsynssaker. — Svakt utviklet refleksjonsnivå og dårlig demokratisk forståelse, er dommen fra generalsekretær i Norsk redaktørforening, Arne Jensen.
Klagenemndas leder kjenner seg ikke igjen i anklagene fra UiB Innsyn. Universitetet i Bergen kaller avgjørelser i Felles klagenemnd for «vilkårlig synsing», og ber om at nemnda fratas ansvar for innsynssaker. Nemndas leder reagerer på kritikken.
Voldsom økning i innsynssaker hos Felles klagenemnd Offentlighet. Fra 27 til 64 saker på ett år: Nemndlederen setter mengden i sammenheng med #metoo og den nylige interessen for varsling. Universitetet i Oslo står alene for mer enn halvparten av sakene der det har blitt nektet innsyn.
Stølen: Åpenhet og tydelig rom for alternative røster styrker universitetet Rektor ved Universitetet i Oslo skriver om gode erfaringer med videosendinger fra universitetsstyret, og at han jobber for å åpne kalenderen og hverdagen sin i større grad.
Alle styreseminarer bak lukkede dører Høgskoleledelsen foreslår at alle styreseminarer skal foregå bak lukkede dører. — Problematisk praksis, sier jusprofessor.
Nyeste artikler
Styrk yrkesfagløpet og få flere i varig arbeid
Vi trenger mer enn samfunnsmedisinsk kompetanse for å sikre god folkehelse
Nordiske universiteter trenger økt kompetanse innen beredskap
Å få flere gutter til å velge helsefag vil bidra til å løse mangelen på helsepersonell
Ledere i akademia kan med fordel «lede mindre»
Mest lest
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år
Vil legge om doktorgradsutdanninger
Øyvind Eikrem har fått se mappen sin: NTNU og PST har hatt kontakt siden 2014
Snart kan ingen lære norske elever fremmedspråk