forskningsrådet

Mari Sundli Tveit er ny administrerende direktør

Tidligere rektor ved NMBU, Mari Sundli Tveit, er ansatt som John-Arne Røttingens etterfølger som toppsjef i Forskningsrådet.

— Det er et privilegium å få lede denne svært viktige organisasjonen i en tid der satsing på forskning og innovasjon er viktigere enn noensinne, sier nytilsatt toppsjef i Forskningsrådet, Mari Sundli Tveit.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mari Sundli Tveit (46) er ansatt som ny administrerende direktør i Norges forskningsråd. Hun kommer fra rollen som direktør for politikk i NHO og har tidligere vært rektor ved NMBU og styreleder i Universitets- og høgskolerådet.

Styreleder i Forskningsrådet Hilde Tonne sier styret har hatt det privilegium å kunne velge den beste blant flere svært gode kandidater.

Fakta

Mari Sundli Tveit

  • Mari Sundli Tveit (46) er i dag direktør for politikk i NHO.
  • Hun har tidligere vært rektor ved NMBU, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og styreleder i Universitets- og høgskolerådet.
  • Hun er professor i landskapsarkitektur, og er styremedlem i European University Association og i Chalmers tekniska högskola.

— Sundli Tveit kombinerer solid ledererfaring og endringsledelse med en imponerende forsknings- og forskningspolitisk kompetanse. I tillegg har hun kunnskap om næringslivets forsknings og innovasjonsbehov gjennom sin erfaring i NHO, sier Tonne, i en pressemelding fra Forskningsrådet.

Også forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim kommenterer ansettelsen:

— Forskningsrådet har et stort og viktig samfunnsoppdrag. Mari Sundli Tveit har både solid samfunnsforståelse og bred erfaring fra forskning og høyere utdanning. Styret har gjort et godt valg, sier Henrik Asheim.

Sundli Tveit: Takknemlig for muligheten

Sundli Tveit selv sier i en første kommentar at hun er veldig takknemlig for at hun får denne muligheten.

Hun sluttet som rektor ved NMBU sommeren 2019, to år før tiden, og gikk til stillingen som områdedirektør for politikk i Næringslivets hovedorganisasjon (NHO).

— Forskning og innovasjon er selve grunnmuren i samfunnsutviklingen og avgjørende i møtet med store globale utfordringer og for å nå bærekraftsmålene. Forskningsrådet har en nøkkelrolle i utviklingen gjennom å fremme og muliggjøre omstilling og bærekraft, ikke minst gjennom den grensesprengende forskningen. Det er et privilegium å få lede denne svært viktige organisasjonen i en tid der satsing på forskning og innovasjon er viktigere enn noensinne. Jeg inspireres både av det store samfunnsoppdraget og av å kunne bidra til å videreutvikle Forskningsrådet som en fremtidsrettet og kraftfull organisasjon, sier Sundli Tveit, i pressemeldingen.

Seks hemmelige søkere

To kvinner og 14 menn har søkt på jobben som administrerende direktør i Forskningsrådet. En av de mannlige kandidatene har trukket sin søknad, går det frem av søkerlisten.

Det var i midten av august at nåværende administrerende direktør, John-Arne Røttingen, meldte at han hadde sagt opp sin stilling, da han fra 1. desember skulle inn i jobben som global helseambassadør i Utenriksdepartementet.

Da Khrono loddet stemningen om hvem som kunne være aktuelle til å ta over toppjobben mot slutten av august måned, var det blant annet to kvinner som seilet opp som favoritter.

Både nåværende områdedirektør i NHO og tidligere rektor ved NMBU, Mari Sundli Tveit, og direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, ble nevnt som aktuelle. Den andre kvinnelige søkeren som var unntatt offentlighet på søkerlisten kommer fra det private næringsliv, opplyser Forskningsrådet til Khrono.

Var aktuell kandidat i forrige runde også

Da John-Arne Røttingen ble ansatt som direktør for Forskningsrådet i 2016, var også Mari Sundli Tveit nevnt som en aktuell kandidat.

Da det ble offentlig at John-Arne Røttingen fikk jobben etter Arvid Hallén, uttrykte rektor på daværende Høgskolen i Oslo og Akershus, og leder for Komitéen for kjønnsbalanse og mangfold i forskningen skuffelse.

Curt Rice understreket at han ikke hadde noe i mot Røttingen, men han mente det var på tide med en kvinne i toppen på Forskningsrådet.

— Jeg hadde likt å se en kvinne i den jobben. Det har vært flere store offentlige tilsettinger i det siste der man ikke har ansatt en kvinne, og det sender et veldig dårlig signal til landets kvinner, sa Curt Rice den gangen.

Powered by Labrador CMS