Shanghai-rangering

Ny norsk høgskole er inne. UiO faller seks plasser

Shanghai-rangeringen er klar. Bant de norske finner vi fem universiteter og to høgskoler. En av dem har aldri vært med før.

HVL-rektor Gunnar Yttri har grunn til å smile etter at Høgskulen på Vestlandet er inne på Shanghai-rangeringens topp 1000-liste.
Publisert Sist oppdatert

Årets Shanghai-rangering er klar, og i år som i fjor finner vi fem norske universiteter på det som karakteriseres som en av de mest omtalte internasjonale rangeringene.

Blant høgskolene er Norges Handelshøyskole (NHH) fortsatt med. Nytt av året er at også Høgskulen på Vestlandet (HVL) har kommet med på topp 1000-listen.

HVL som for tiden er inne i en prosess med å bli universitet, har aldri tidligere vært inne på Shanghai-rangeringen, men er nå inne i samme gruppe som NHH, altså på plass 901-1000.

— Det er hyggelig å være på listen, sier Gunnar Yttri til Khrono.

Usikker på betydningen

Han understreker at han ikke har dyp kjennskap til metodikken i Shanghai-rangeringen. Samtidig er han heller ikke redd for å ytre at dersom man bare hadde sett på enkeltutdanninger som sykepleie og lærer, ville HVL scoret enda høyere.

Og det har Yttri faktisk rett i. Ser man på nursing i Shanghai-rangeringen, er HVL i gruppen 101-150. I education er høgskolen i gruppen 401-500.

— Ja, der ser du, smiler Yttri, og fortsetter:

— Jeg er usikker på betydningen av en slik rangering, men det er fint å bli lagt merke til. Så er det viktig å påpeke at det ikke er gjennom å score høyt på rangeringer vi har vår innvirkning på samfunnet, men gjennom å ha høy kvalitet i forskning og utdanningen.

Han tror at arbeidet med universitetssøknaden kan ha spilt en rolle i forbindelse med inntoget på Shanghai-rangeringen.

— Vi ar gjort en del grep de siste årene, og tatt store steg innen forskning og kompetanseheving. Mange av disse stegene kan nok ses i sammenheng ed universitetssøknaden, sier Yttri.

— Stabilt, godt og konsistent

Universitetet i Oslo faller seks plasser, ned til 67. plass etter fjorårets 61. plass, noe rektor Svein Stølen tar med knusende ro.

— Starter dagen godt med å konstatere at vi rangeres som nummer 67 i verden på Shanghai-rangeringen. Stabilt, godt og konsistent, skriver Stølen på Twitter.

Overfor Khrono utdyper UiO-rektoren:

— Vi faller noen plasser, men det er ingen grunn til bekymring. Jeg konstaterer at vi fortsatt ligger høyt oppe, og det gleder vi oss over.

— Det vil alltid gå litt opp og ned på sliker angeringer, sier Stølen.

NMBU faller

NTNU befinner seg i år som i fjor i gruppen 101-150, der de nå har vært i ni år.

Universitetet i Bergen (UiB), som i 2019 falt ned fra 201-300-gruppen til 301-400-gruppen, befinner seg fortsatt i den samme gruppen som i fjor.

UiT Norges arktiske universitet er i gruppen 501-600, der de har vært etter at de klatret fra 901-1000 i 2018, via 601-700 i 2019.

NMBU faller ned fra 701-800 til 801-900 og de nevnte fem universitetene er de fem som får plass på årets rangering.

FAKTA

Universitetsrangering

  • Det finnes en rekke internasjonale rangeringer. Den eldste kjente er Tong University Academic Ranking of World Universities (ARWU), ofte omtalt som Shanghai-rangeringen, som i motsetning til de fleste andre tilsvarende rangeringer ikke har med omdømmefaktoren som en av kriteriene.
  • Andre kjente rangeringer er QS World Univerity Rankings, CWUR (Center for World University Rankings) og Times Higher Education (THES).

I tillegg er som vanlig Norges Handelshøyskole (NHH) inne i gruppen 901-1000.

Involverer ikke omdømme

I 2020 forklarte UiO-rektor Svein Stølen at Shanghai-rangeringen er bra fordi den ikke involverer omdømme-parameter.

— Det er positivt med godt omdømme, det håper jeg vi har, men vi vet det er universiteter som bruker ressurser på å leie inn folk til hjelp med omdømmet for å lykkes. En rangering uten omdømme har sine fordeler. Noen av de andre rangeringene påvirkes i betydelig grad av omdømme, det gjør ikke denne, sa Stølen om Shanghai-rangeringen.

Av de andre nordiske universitetene finner vi Københavns Universitet på 39. plass og Karolinska Institutet på 41. plass.

I år som i fjor er det Harvard University som topper listen foran Stanford University. Den siste pallplassen har Massachusetts Institute of Technology stukket av med, og dermed skjøvet University of Cambridge ned på 4. plass.

En annen internasjonal rangering, QS-rangeringen, er også klar med en oppdatert liste. Her er fire norske med blant verdens 1400 beste universiteter. UiO er på 101. plass, UiB på 207. plass, NTNU på 352. plass og UiT på 454. plass.

Powered by Labrador CMS