NTNU-professor fikk skriftlig advarsel etter å ha hengt opp gule lapper
Konflikt. Nok en professor har fått en skriftlig advarsel fra NTNU-ledelsen. Advarselen er knyttet til konflikten ved det gamle Institutt for historiske studier.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
«Velkommen tilbake, Kristian». Det sto det ifølge Adresseavisen på noen post it-lapper professor Pål Thonstad Sandvik hengte opp på NTNU. Sandvik fikk en skriftlig advarsel fra NTNU.
Saken henger sammen med den langvarige konflikten ved daværende Institutt for historiske studier, og Kristian er professor Kristian Steinnes, som ble tvangsflyttet fra instituttet høsten 2018. Steinnes er nå flyttet tilbake til et av de to nye instituttene, som ble opprettet etter at styret vedtok å dele Institutt for historiske studier (IHS) i to.
Mente det var kampanje
Det har tidligere vært kjent at NTNU-ledelsen ville gi professor Øyvind Thomassen ordensstraff. Også den saken var knyttet til konflikten ved IHS. Men saken om ordensstraff ble trukket fra NTNU-styrets sakskart i oktober i fjor, og Thomassen endte opp med en skriftlig advarsel fra ledelsen. Ledelsen mente at han hadde opptrådt illojalt knyttet til håndteringen av en konfidensiell epost. Thomassen var verneombud ved instituttet.
Advarselen setter terskelen for hva som blir oppfattet som trakassering veldig lavt.
Pål Thonstad Sandvik
Nå har Adresseavisen fått innsyn i de to advarslene, gjennom Felles klagenemnd. Avisen skriver at ifølge advarselen mente NTNU-ledelsen at post it-lappene Sandvik hengte opp var en del av en kampanje, og at det ble hengt opp ti-tolv slike lapper. Flere av kollegene ved instituttet skal ha blitt opprørt.
— Rent generelt så vil jeg minne om IHS-saken har vært en årelang, stor og kompleks arbeidsmiljøkonflikt som har vært sykdomsfremkallende for flere av våre ansatte. Løsrevne detaljer viser ikke hele det sammensatt konfliktbildet. Ledelsens tiltak og ansattes reaksjoner må sees i lys av denne konteksten. Det skriver NTNUs organisasjonsdirektør Ida Munkeby i en epost til Khrono.
Sandvik sier til Adressa at han ikke ser på lappene som det mest gjennomtenkte han har vært med på, men at han reagerte med forbauselse og vantro da han fikk advarselen.
– Kontoret sto tomt, og innholdet på lappene var en positiv hilsen til en sykmeldt kollega. Det var verken uvennlig eller støtende. Advarselen setter terskelen for hva som blir oppfattet som trakassering veldig lavt.
I september i fjor sa organisasjonsdirektør Ida Munkeby at flere ansatte kunne vente seg reaksjoner etter konflikten. Nå skriver hun at NTNUs ledelse mener det var grunnlag for begge de advarslene som ble gitt i forbindelse med konflikten på IHS.
— Skriftlige advarsler kan tildeles i ulike typer saker. Terskelen for denne reaksjonsformen er vanskelig å konkretisere. Den vil variere fra sak til sak og handlingene må alltid settes i kontekst. En advarsel (tidligere tjenstlig tilrettevisning) er en forventningsavklaring av det vi ser på som akseptabel oppførsel, skriver Munkeby.
Steinnes forventer oppreisning
Også Universitetsavisa skriver om saken. Avisen har intervjuet professor Kristian Steinnes. Han har nå forskningstermin og skal være et halvt år i Italia før han skal være fysisk på plass i lokalene til instituttet som foreløpig har fått navnet Y. Steinnes reagerer på nyheten om at også Sandvik har fått en advarsel.
— Dersom ledelsen ved universitetet mener alvor med å legge konfliktene bak seg og legge forholdene til rette for en reetablering av et sunt og faglig sterkt historiemiljø ved NTNU, har man bare en ting å gjøre, og det er å trekke advarslene, sier Steinnes til Universitetsavisa.
— Jeg ble tvangsflyttet ut denne lederperioden, og skulle deretter tilbake igjen. Da blir en slik reaksjon absurd. For det første – hvem ble krenket, og er det blitt slik på NTNU at ledelsen ikke kan eller skal kritiseres? Hvem tør eller vil innrømme ‘feil’ etter dette?
Steinnes sier at han selv også forventer oppreisning og beklagelse fra arbeidsgiver for det han har gjennomgått og for den belastningen han og familien har blitt påført over tid.
— Jeg er klar over at virkelighetsoppfatningen spriker hos de involverte i denne konflikten. Mitt håp nå er at alle parter bruker kreftene på å se fremover og i fellesskap bidrar til å gjenopprette et arbeidsmiljø som ikke gjør ansatte syke og redde for å gå på jobb, kommenterer Munkeby.
Styreleder kritisk
Da styret ved NTNU i oktober i fjor vedtok å dele instituttet i to var styreleder Svein Richard Brandtzæg kritisk til NTNU-ledelsens håndtering av saken.
— Det har gått veldig lang tid. Slike saker må man ta tak i på en grundig måte på et tidligere tidspunkt, sa Brandtzæg til Khrono.
Han sa at linjeledelsen hadde bedt om assistanse, men at denne assistansen ikke var tilgjengelig.
HR-sjef Arne Hestnes ved NTNU sier til Adressa at NTNU med en skriftlig advarsel gir beskjed om hva som er akseptabel oppførsel mellom ansatte.