Styrelederen med sterk kritikk av NTNU-ledelsens konflikthåndtering
Konflikt. Styreleder Svein Richard Brandtzæg kritiserte NTNU-ledelsen for dårlig håndtering av konflikten og spørsmålet rundt habilitet på instituttet og fakultetet.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Saken er oppdatert med kommentarer fra kst.rektor Anne Borg og historieprofessor Hans Otto Frøland, samt tidligere uttalelser om habilitet).
Trondheim (Khrono): Styreleder Svein Richard Brandzæg tok selv ordet på tampen av styrets behandling av situasjonen ved Institutt for historiske studier og gjorde det klart at det var på sin plass med kritikk av ledelsen for manglende håndtering av den mangeårige konflikten.
Han kritiserte ledelsen både for at konflikten hadde fått pågått for lenge før ledelsen grep inn, og for at man ikke hadde hatt fokus på habilitetsspørsmål ved instituttet og fakultetet.
Se videointervju her. Teksten fortsetter etter videoen.
Saken om omorganisering av instituttet på grunn av store konflikter og elendig arbeidsmiljø, endte på styrets bord til slutt, blant annet på grunn av store habilitetsutfordringer.
Frøland: Kritikken går ikke langt nok
Historieprofessor Hans Otto Frøland som leder forskningsgruppen Fate of Nations, som nå sammen med andre enkeltpersoner blir flyttet ut til et eget institutt, har vært en av flere kritikere til dette.
Han satt og hørte på styrets åpne behandling av IHS-saken torsdag og sa til Khrono etter vedtaket at han i og for seg var fornøyd med utfallet, og at han også merket seg styreleders kritikk av ledelsen.
— Men styreleders kritikk av ledelsen gikk ikke langt nok. Jeg mener at en naturlig følge av kritikken mot ledelsen er at man også går inn og nøye gransker ledelsens håndtering og opptreden i denne saken på alle nivåer, sa Frøland til Khrono etter møtet.
Han mener at han og hans kolleger i forskergruppen stadig har tatt initiativ til forsoning for å få en slutt på konfliktene ved instituttet.
Se også videointervju med Frøland her.
Konstituert rektor, Anne Borg, er glad for dagens styrevedtak.
— Blir det ro på i historikermiljøet på NTNU nå?
— Helt ro tror jeg ikke det blir. Men jeg vil innstendig oppfordre alle til at vi kommer videre og legger ting bak oss.
— Forsoning er viktig nå. Men det er selvfølgelig et langsiktig arbeid, sier Borg.
Hun er glad for at styret har gjort et vedtak.
— Historikermiljøet er et flott og stolt miljø ved NTNU, med mange og gode resultater. Der er synd at vi har kommet dit vi er. Jeg tror ikke at alle blir fornøyde nå, så helt ro blir det vel ikke, sier hun.
Borg forstår styreleders kritikk
— Styreleder kom med sterk kritikk av ledelsen og av manglende håndtering av habilitetsproblemer på institutt og fakultet?
— Når det gjelder kritikk av ledelsen så kom jo også den i faktaundersøkelsen. Kritikk av ledelsen som helhet er helt på sin plass. Vi skal snu alle steiner og unngå at vi havner på et slikt nivå igjen. Dette er et ekstremt nivå, sier Borg.
— Når det gjelder habilitet har vi behov for å bli tydeligere på retningslinjene våre og de må gjennomgås nøye, sier hun.
— NTNU hadde jo en habilitetsgjennomgang når det gjaldt avgått rektor Bovim og hans nye kjæreste i sommer?
— Jeg tror Gunnars (tidligere rektor Bovim red.mrk) vurdering var en god vurdering, og vi bør absolutt lære noe av den, sier hun.
Inhabil dekan og instituttleder
Habilitetsspørsmålene ved Institutt for historiske studier og Det humanistiske fakultet, har blant annet handlet om at dekan Anne Kristine Børresen, som har vært den tidligere instituttlederens nærmeste leder siden han ble ansatt i 2013, også var nær venn med ham.
Børresen har tidligere bekreftet overfor Khrono at hun har vært nær venn med avgåtte instituttleder Fagerland. Fagerland igjen er gift med professor Lise Rye som også jobber på instituttet.
De 12 ansatte som varslet om illegitim maktbruk overfor professor Kristian Steinnes i fjor sommer krevde derfor at det måtte oppnevnes en sette-dekan i konfliktsaken ved instituttet. Men NTNUs øvrige ledelse, blant andre direktør Ida Munkeby, vurderte habiliteten til dekan Børresen tidlig høst 2018 og fant ut at en sette-dekan ikke var nødvendig.
Dekan Børresen svarte slik på spørsmålet om hvor gode venner Fagerland og hun var, til Khrono i fjor.
Til alle som har vært berørt av konflikten så vil jeg som konstituert rektor beklage at denne konflikten har eskalert til et slikt nivå og at den har trukket ut over å langt i tid
Anne Borg
— Vi var tidligere kolleger og venner. Etter at jeg ble dekan, har vi hatt svært lite kontakt privat. Jeg er likevel kjent med at relasjonen mellom instituttleder, hans kone og meg har vært et tema. Derfor har jeg bedt organisasjonsdirektøren vurdere min habilitet i saken.
Organisasjonsdirektør Ida Munkeby svarte dette om vennskapet mellom dekan og instituttlederen i september:
— Men utifra det vi kjenner til så er ikke vennskapet av en sånn art at det skal ha virket inn på håndteringen av saken.
Først i april i år ble det klart at dekan Børresen trådte til side i håndteringen av saken.
Rektor beklager
Kst.rektor Anne Borg, har også en oppfordring og et ønske for alle ansatte på de to nye instituttene i historie på NTNU.
— Til alle som har vært berørt av konflikten så vil jeg som konstituert rektor beklage at denne konflikten har eskalert til et slikt nivå og at den har trukket ut over å langt i tid, sier Borg.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!