ytringsfrihet
NTNU-ansatt kalt inn på teppet etter å ha ytret seg i kommentarfelt
Etter å ha skrevet kommentarer om en betent instituttledersak ved NTNU, ble førsteamanuensen kalt inn til møte med fakultetsledelsen. I en e-post tirsdag stiller han spørsmål ved ytringsfrihetens kår ved universitetet.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Saken er oppdatert kl. 22.11 tirsdag 22.juni med omtale av e-post fra førsteamanuensis Lekkas sendt til alle ved instituttet).
«I forbindelse med dine uttalelser i media gjennom prosessen med ansettelse av ny instituttleder ved ITK, innkalles du til møte for gjennomgang av arbeidsgivers vurderinger rundt dette».
Dette er ordlyden i en epost som ble sendt til Anastasios Lekkas, som er ansatt ved Institutt for teknisk kybernetikk. Førsteamanuensen skulle ha møte med dekanen torsdag morgen, og på dagsorden sto:
- Gjennomgang av det du har uttalt i media
- Arbeidsgivers vurdering av dine uttalelser
- Anledning til å gi din versjon av saken.
- Orientering om videre håndtering.
Kritiske merknader
Ved Institutt for kybernetikk (ITK) har det denne våren vært bråk, etter at sittende instituttleder Morten Breivik søkte en tredje periode som leder. Han fikk ikke stilingen, den gikk til Berit Floor Lund, som nå jobber ved Kongsberg Maritime. Floor trekte seg etter å ha blitt ansatt.
Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig har vurdert ansettelsesprosessen, og har flere kritiske merknader.
De ansatte ved instituttet har engasjert seg i saken, og 17 av dem skrev et kritisk brev til ledelsen. Lekkas var blant dem som skrev under på brevet. I tillegg har han ytret seg i Universitetsavisas kommentarfelt om saken.
Ble kansellert etter møte
Khrono ble tipset om saken tirsdag morgen. Men i løpet av tirsdag skal det etter det redaksjonen erfarer har vært møtevirksomhet, der HR- og HMS-sjef Arne Hestnes blant annet skal ha deltatt.
— Det stemmer at jeg i går fikk innkalling til et møte. Møtet er nå kansellert, skriver den ansatte Lekkas selv i en sms til Khrono.
Vedkommende er organisert i Tekna, som har vært involvert i saken.
— Det har vært kontakt med arbeidsgiver knyttet til et planlagt møte som nå er avlyst, skriver Tekna-leder Rune Sætre i en sms til Khrono.
Sendte e-post til hele instituttet
Lekkas sendte også i løpet av tirsdagen ut en e-post til alle ansatte ved instituttet, der han legger ved møteinnkallingen han hadde mottatt om møtet torsdag, og han stiller følgende spørsmål:
- Why do I have to explain to the faculty my comments in UA (Universitetsavisa, red.mrk) in connection with the HoD ITK case? Can't freedom of speech be taken for granted at NTNU? Have other colleagues who commented on the case been called to individual meetings with the faculty as well?
- After the agreement between the faculty and Morten Breivik took place, both sides said they wished to leave this case behind and move on. I haven't written anything about the case after the agreement took place. Therefore, what is the purpose of this meeting, especially when written in a manner that insinuates some form of disciplining? Is this an effort to cultivate fear, and prevent people from speaking up in the future?
- Even if such a meeting must take place, why is it run by the Dean, who was part of the case, and not a neutral NTNU/faculty representative?
Dekanen: Misforståelse
Det var dekan Ingrid Schjølberg og fakultetets HR-sjef Cathrine Haugan Grønvik som skulle delta på møtet. Lekkas ble oppfordret til å ta med seg en representant fra fagforeningen eller en annen tillitsvalgt til møtet. Det ble også understreket at det var møteplikt.
— En misforståelse, sier Schjølberg til Khrono tirsdag ettermiddag.
— Hva er det vedkommende har gjort som er så galt?
— Han har ikke gjort noe galt. Det har vært en misforståelse i min administrasjon rundt hvilket møte dette skulle være. Dette skulle være et dialogmøte, det har vi ofte med ansatte.
Dekanen viser til at det er en personalsak, og sier at hun ikke har flere kommentarer.
Khrono har ikke lyktes i å få kontakt med HR-sjef Hestnes.
Ytringsfrihet tema i flere saker
Ansattes ytringsfrihet har vært tema flere ganger, blant annet i den mye omtalte Eikrem-saken ved nettopp NTNU. Den saken begynte med et intervju i Resett. Daværende rektor Gunnar Bovim skrev da følgende i et debattinnlegg i Khrono:
«Vi må bruke ytringsfriheten og den åpne diskusjonen til å holde debatten om vårt eget virke ved like, gjennom å gi rom for ulike innfallsvinkler og uenighet. Leserbrevspaltene i universitetsmedier som Khrono og Universitetsavisa viser at det er takhøyde for ulike meninger på NTNU. Ansatte utfordrer og angriper ledelsen, studenter protesterer og lager underskriftsaksjoner, forskere fra ulike enheter er fykende faglig uenige. Dette er symptomer på at ytringsfriheten virkelig lever, slik den bør og skal gjøre på et universitet».
Lederstriden ved det aktuelle instituttet ved NTNU ble avblåst og «løst» i begynnelsen av juni.
Ytringsfrihet var også et tema i forbindelse med den såkalte tyskervits-saken ved Universitetet i Bergen. Daværende rektor Dag Rune Olsen sa den gang at man har ytringsfrihet ved et universitet, og ikke bare det:
— Vi har veldig stor takhøyde for meningsutveksling, fordi meningsbryting er viktig for ny innsikt og kunnskap, sa Olsen, og pekte på at det kan være heftige faglige diskusjoner, med til dels steile fronter.
Samme Olsen stod i stormen i saken om en arbeidslivsportal ved UiB i vinter. Den gangen oppfordret universitetsdirektør Robert Rastad ansatte til å ikke svare på spørsmål fra media i saken på flere uker.
Endringslogg: Saken er oppdatert 22.juni kl 15.53 med avsnitt om ytringsfrihet. Deretter klokken 18.14 med navn på forskeren.
Saken er ytterligere oppdater kl. 22.11 22.juni med opplysning om at Lekkas tirsdag informerte alle ansatte ved instituttet i en e-post om møteinnkallingen og der han blant annet stilte spørsmål om ytringsfriheten ved NTNU.