Debatt arnved nedkvitne

Langsiktige følger av Eikrem-saken

Eikrem-saken gjør det lettere å avskjedige neste professor som nekter å bøye seg for byråkratene, skriver tidligere professor Arnved Nedkvitne.

Tidligere professor Arnved Nedkvitne mener tidligere universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe bedrev uholdbar personalpolitisk praksis før han ble avskjediget ved Universitetet i Oslo..
Publisert Oppdatert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Undertegnede ble 2011 avskjediget fra min professorstilling i historie ved Universitetet i Oslo. Men i forkant av det endelige avskjedsvedtaket fikk jeg en innkalling på telefon fra daværende universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe til et møte der hun skulle fortelle meg noe hun hadde fortalt flere ganger tidligere angående min kritikk av overordnede.

Dersom jeg på eget initiativ leverte inn min avskjedssøknad, skulle hun trekke tilbake avskjedsvedtaket. Et avskjedsvedtak innebar at lønnsutbetalingene stoppet på dagen. Men dersom jeg gikk frivillig skulle hun sørge for at jeg fikk full lønn i to år uten å gjøre noe som helst. Jeg fant forslaget hennes uakseptabelt, og et sløseri med skattebetalernes penger.

Forslaget hennes innbar at hun og hennes rådgivere skjulte sin inkompetanse under overskrifta «kompromiss» mens det hun i virkeligheten gjorde var å skjule uholdbare personalpolitiske praksiser. Dessuten skapte det store problemer for enkeltstudenter og miljøbygging på Humanistisk fakultet.

Jeg avslo derfor bestemt via telefonen til Forskerforbundets advokat å gå inn på den slags. Jeg ser fra leserinnlegg i Khrono at mange UiO-ansatte inntar samme idealistiske standpunkt. Omregnet til dagens lønnsnivå har jeg tapt et par millioner på det.

Undertegnede og mine meningsfeller forsvarer her de verdiene universitetene står for. Jeg ser jo klart at universitetsdirektør og rektor i disse personalsakene førsøker å redde sin fortsatte karriere ved å bestikke de forurettede med skattebetalernes penger.

Eikrem-saken gjør det lettere å avskjedige neste professor som nekter å bøye seg for byråkratene. Mange byråkrater og nyansatte professorer har ikke forstått de idealene de tradisjonelle universitetene bygger på. Kristian Gundersen sier i sitt leserinnlegg klart fra hvilke følger det bør få for de som svikter dersom samfunnets respekt for universitetene skal forsvares.

(Gunn-Elin Aa. Bjørneboe har fått tilbud om samtidig imøtegåelse til dette innlegget, men har takket nei. Red.)

Les også:

Følg flere debatter i akademi på Khronos meningsside

Powered by Labrador CMS