Vil ikke inngå kontrakt med Statsbygg før 100 millionerkronersspørsmål er avklart 3. desember 2024 - 16:33
Professor trekker seg i protest: —Kommer ikke til å være høflig og hyggelig mot Elon Musk 30. november 2024 - 08:59
Professorer i krangel etter Kjerkol-vedtak: — Gjør seg til nidkjær overdommer 22. november 2024 - 12:03
Styrerom med duften av sigar Det er en alvorlig brist ved styringssystemene i det offentlige. Mye av makten sitter hos mennesker som ikke er demokratisk valgte og som mener at deres makt helst bør utøves uten innsyn, mener Kristian Gundersen.
Reaksjoner etter Kjerkol-avgangen: — Ren sleiphet Ingvild Kjerkol (Ap) går av som helse- og omsorgsminister. Reaksjonene lar ikke vente på seg.
Kritisk til nulltoleranse: — De fleste vil i løpet av livet oppleve ubehageligheter knyttet til faglige uenigheter Professor Kristian Gundersen lurer på når diskrimineringstallene er lave nok til at det er akseptabelt.
Trekker fram forskning på klima, kjønn og ME: — Kan ikke være både aktivist og forsker Kristian Gundersen mener forskere ikke bør drive med forskning innenfor fagfelt der de har aktivistiske meninger.
NTNU: Det handler om makt Klare endringer i maktforholdene ved NTNU må til for å snu en ledelseskultur som fremelsker husmenn snarere enn frie forskere. Gjør ikke styret det, vil tilliten til forskningen og formidlingen fra norske universiteter svekkes.
«Det var dessverre én person som tråkket feil, og dessverre var det rektor» Reaksjonene er mange etter at Anne Borg fredag trakk seg som rektor på NTNU. — Det var ingen andre å bebreide, sier professor Helge Holden.
Mener Anne Borg bør gå av. — Styret ved NTNU har et stort ansvar — Dette har utviklet seg som en slags Watergate-sak i miniatyr, sier professor Kristian Gundersen. Han mener NTNUs styre har et stort ansvar hvis det ikke gir rektor Anne Borg sparken.
Snørr og bart i debatten om internasjonalisering Selv om universitetene alltid har vært, og skal være, internasjonalt orienterte, krever globaliseringen en ny debatt om institusjonene spesielt og nasjonalstatenes rolle generelt.
Diskuterte kjønn. «Jævla stygge ekle mehe» var responsen Går man etter folks nettverk og jobber, så får det en nedkjølende effekt på ytringsfriheten, sier forsker Kamilla Aslaksen.
Kristian Gundersen fikk varsel etter Twitter-kommentar: — Helt absurd — Det gikk ut på at jeg skulle ha oppfordret noen til å begå selvmord, sier professoren.
Kritisk til at høgskolen gikk til politiet om den iranske studenten Høgskolen i Østfold gikk til politiet med bekymringsmeldinger om en iransk student. — Pussig dersom studentens aktiviteter ikke har foregått på høgskolen, sier professor Tony Burner.
Mener anvendt forskning får for stor del av Fripro Årets tildeling av midler til banebrytende forskning skaper reaksjoner. For mye til anvendt forskning, mener professor Kristian Gundersen. For lite til økologi, mener professor Vigdis Vandvik.
Mener det blir feil å støtte SAIH gjennom semesteravgiften — SAIH har en innkrevingsmetode som krever at det er bred enighet om standpunktene deres, sier professor Kristian Gundersen, som ikke er enig med organisasjonen.
Ytringskulturens ubehag Flere norske universiteter bidrar til å viske ut grensene mellom varsling og meningsbrytning.
Student Embla Imset sier hun aldri ønsket å få noen sparket Et innlegg fra en masterstudent har fått sosiale medier til å koke. Professor Kristian Gundersen, som ble kritisert, sier det var ubehagelig at en student ville «sette mitt levebrød på spill».
Et typisk forsøk på kansellering Embla Imsets kilder, Imsets egen tolkning av dem og hennes beskrivelse av min rolle, er stråmenn, skriver professor Kristian Gundersen.
Jussprofessor mener Khrono bidrar til et hardere ytringsklima Hans Fredrik Marthinussen kritiserer Khrono for å bryte med samfunnsoppdraget sitt etter publisering av et kritisk innlegg mot Jordan Peterson og Kristian Gundersen.
Hvem er bekymret for den akademiske ytringsfriheten? Debatten om Kierulf-rapporten risikerer å tilsløre mer enn den oppklarer.
Skadelige holdninger i norsk akademia Det er skremmende at Kristian Gundersen som professor ved UiO offentlig forsvarer Jordan Peterson og argumenterer for at Peterson verken driver med hatprat eller hets, mener biologistudent Embla Imset.
Akademisk frihet, finnes den lenger? Diskusjonen om akademisk frihet har blitt redusert til en diskusjon om akademisk ytringsfrihet. Dette er en ekstrem tilbaketrekning av frontlinjen.
Problematisk beskrivelse av «kanselleringskultur» i Kierulf-rapporten I rapporten om akademisk ytringsfrihet pekes det på «kanselleringskultur» som en trussel. Likevel bidrar Kierulf-utvalgets bruk av begrepet til en potensiell utdefinering av visse stemmer.
Reagerer på gullkantet sluttavtale. — Helt hinsides Er det greit at statlige ledere får gullkantede sluttavtaler? Professor Kristian Gundersen mener man ikke kan gi dem særbehandling.
Langsiktige følger av Eikrem-saken Eikrem-saken gjør det lettere å avskjedige neste professor som nekter å bøye seg for byråkratene, skriver tidligere professor Arnved Nedkvitne.
Gundersen: Rektor Borg har intet lært av Eikrem-saken og må gå av NTNU må nå skolere linjeledelsen om at de har en plikt til å forsvare friheten til den enkelte arbeidstaker, mener professor Kristian Gundersen.
«– En slags politisk utrenskning» Professor Kristian Gundersen hadde ønsket seg en mer prinsipiell behandling av Eikrem-saken som endte med en form for økonomisk forlik.
Hukommelsessvikt, Asbjørn Dyrendal? Eva Lundgren mener Asbjørn Dyrendal var «besatt opptatt av å videreformidle bildet av det skamfilte bildet av henne» og fremsatte grove karakteristikker.
Avklaring om forfølgelse og «dubiøst» tidsskrift Lundgren skal selvsagt få lov til å føle seg forfulgt når hun blir kritisert.
Ingen ringmurer for professor Gundersen? Professor emerita Eva Lundgren spør Kristian Gundersen om hans grunnlag for hans hets mot henne.
Foregår det noe som ikke tåler dagens lys i Eikrem-saken? Konflikten om avskjedigelsen av Øyvind Eikrem vil havne i retten hvis den opprettholdes av NTNUs styre.
Skarp uenighet om krav om færre flyreiser — Vi må være litt veivisere og tenke nytt om hva vi kan gjøre, mener Dag O. Hessen, som ønsker å fly mindre. — Vi er ikke ansatt for å være moralske- eller økologiske dydsmønstre, sier professor Kristian Gundersen.
Professoren og stipendiaten er rykande ueinige. I dag møttest dei til kaffi — direkte hos Khrono Avkolonisering, tyskervitsar og strid om strukturell rasisme — ein fare for ytringsfridomen? Nei, meiner Tellef Raabe. Ja, meiner Kristian Gundersen.
Vil avlyse «hysteriet» om ytringsfridom i akademia Det er ein myte at ytringsfridomen er under press i akademia, meiner doktorgradsstipendiat Tellef Solbakk Raabe.
Mener ytringsfrihetsundersøkelse bør trekkes: — Jeg følte meg manipulert — Spørsmålene provoserte meg fordi jeg følte meg manipulert, sier professor.
Ikke alle er opptatt av flere kandidater ved rektorvalg Flere kandidater ved rektorvalg er ikke spesielt viktig, mener Kristian Gundersen. Han får støtte av jussprofessor Hans Petter Graver.
Mener Forskningsrådet har for mange roller og må splittes opp Flere forskere kritiserer Forskningsrådet for å ha blitt for byråkratisk og stort og ønsker en oppsplitting. Direktør John-Arne Røttingen avviser forslaget.
Forslag om kvotering av kvinner til kontoret ga debatt Noen mener rektor Curt Rice bommer helt ved å prioritere kvinner først tilbake til kontoret. Men det er ikke bare kjeft å få for likestillingstiltaket.
Akademisk ignoranse av professor Gundersen Nå gjelder det å holde motet oppe og ikke protestere uten grunn, som et trassig barnehagebarn.
Oppgitt over strenge tiltak: «Vi er ikke barnehagebarn» Professor Kristian Gundersen reagerer på pålegg om smittevernkurs før han får tilgang til kontoret sitt: «Hvis dere ønsker noe korpsånd igjen for å takle dette, må ledelsen slutte plage oss med sånne påfunn».
Uklart kvifor ytringsfridom i akademia ikkje er tema for ny kommisjon. Fleire reagerer. Utanfor. Simon Malkenes og Kristian Gundersen reagerer på at ikkje utdannings- og forskingssektoren er tema for den nye kommisjonen om ytringsfridom: «Supperåd» og «skuffande», meiner dei to.
Professor Kristian Gundersen om faktarapport: Rettsstridig holdning til ytringsfrihet Ytringsfrihet. Flere reagerer på holdninger til ytringsfrihet som framkommer i den delvis offentlige rapporten fra faktaundersøkelsen på Institutt for historiske studier på NTNU.
Dårskap uten grenser ved NTNU Eikrem-saken. Vi venter på gjerningene nå Gunnar Bovim, skriver Kristian Gundersen.
Akademisk frihet: Eikrem, Sudbø og Franz Kafka Ytringer. Olav Gjelsvik svarer meg om akademisk frihet i Khrono. Han bruker moteordet «stråmann» mot meg, men han burde prøve å se bjelken i sitt eget øye nå, skriver Kristian Gundersen.
Akademisk frihet uten innhold Akademisk frihet. Det er merkelig at vi får en diskusjon om de frie ytringene som er den innerste forsvarsmuren rundt akademisk frihet, skriver Kristian Gundersen, som er uenig med Olav Gjelsviks syn på akademisk frihet.
Gundersen: Langeland-saken er blitt mindre prinsipielt interessant Rettssak. Mens Facebook rant over av kommentarer og meldinger om Langeland-saken sommeren 2017, har det vært påtakelig mer stille under rettssaken. — Slik saken nå fremstår er den mer kompleks og mindre prinsipielt interessant, sier professor Kristian Gundersen.
PRIO-direktør om Plan S: — Vi har ikke fått noen løsning i dag Plan S. Planen for innføring av åpen publisering setter veldig strenge krav som lukker mange dører til de vitenskapelige forlagene, sier PRIO-direktør Henrik Urdal. Mye gjenstår å avklare, mener flere Plan S-debattanter.
Gundersen: Fra Plan S til Plan B? Plan S. Kristian Gundersen serverer en Plan B som alternativ til Plan S for Iselin Nybø og John-Arne Røttingen.
Brekke: Gundersen misforstår og overser dokumentasjon Plan S. Det er absolutt ingen grunn til å hevde at kvalitet ikke kan sikres like godt med et åpent publiseringssystem. Dette er en kortslutning som mange kritikere gjør, uten at de gidder å sette seg inn i forskningen om Open Access.
Åpen publisering er en overgang til styrt publisering Open Access. Plan S vil føre til at kontrollen med publiseringen flyttes fra forskerne til sentralistiske systemer kontrollert av forskningsråd, stater og overnasjonale politiske strukturer. Hvis Torkel Brekke ikke er villig til å diskutere slike problemer, er det vanskelig å komme videre i debatten, skriver Kristian Gundersen.
Gundersen: NTNU forsvarer ikke den akademisk friheten i Eikrem-saken Ytringsklima. Saken rundt forskeren som lot seg intervjue av Resett og fikk refs ved NTNU, er kanskje det groveste inngrepet i akademisk frihet vi har hatt i nyere tid, mener professor Kristian Gundersen ved Universitetet i Oslo.
Åpen publisering: Plan S - en kulturrevolusjon Open Access. Statsråd Iselin Nybø og direktør John-Arne Røttingen må komme seg ut av aksjonist-tåken og velge mer pragmatiske løsninger dersom de ikke vil skape kaos, skriver Kristian Gundersen.
Gundersen: Ulovlig forslag fra Nybø om statsautorisert publisering Open Access. Fra 2020 vil 85 prosent av verdens viten-skapelige tidsskrifter plutselig bli «ulovlige», skriver professor Kristian Gundersen. Han lurer på om statsråd Nybø har tenkt over konsekvensene av en slik kulturrevolusjon?
Frisk professordebatt om prinsipp for forsking To av dei mest profilerte forskarane på Universitet i Oslo, Kristian Gundersen og Thomas Hylland Eriksen, har drege i gang ein frisk debatt om forskingsprinsipp.
«Man bør ikke bruke tid på sånt vrøvl, det er virkelig bortkastet arbeid». Universitetet i Oslo jobber med å skaffe seg en visjon, men professor og styremedlem Kristian Gundersen mener det hele er noe stort vrøvl.
Nyeste artikler
Vil ikke inngå kontrakt med Statsbygg før 100 millionerkronersspørsmål er avklart
Mot en nasjonal forpliktelse
Steffen Handal er ny Unio-leder
Siri og ni andre forskere i Norge får 230 millioner kroner
Når KI bestemmer eksamenskarakteren
Mest lest
Professor trekker seg i protest: —Kommer ikke til å være høflig og hyggelig mot Elon Musk
Student i 60-årene får besøksforbud på UiO
Thomas Hylland Eriksen er død
Dei betalar 400.000 for ei grad
Professorer i krangel etter Kjerkol-vedtak: — Gjør seg til nidkjær overdommer