Langeland anker ikke avskjedsdom
Avskjed opprettholdes. — Jeg orker ikke bruke tid og krefter på dette, sier avskjedigede Nils Rune Langeland til Forskerforum.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Nils Rune Langeland tapte søksmålet sitt mot staten, og har i dag bestemt seg for å ikke anke avgjørelsen. Det melder Forskerforum fredag.
— Jeg har ikke egne ressurser og økonomi til det. Jeg får ikke støtte fra Forskerforbundet, og da blir risikoen veldig stor. Også orker jeg ikke å bruke tid og krefter på dette, sier Langeland til Forskerforum.
Les også: Alle Khronos saker om Langelandsaken
Langeland saksøkte staten for å få tilbake jobben sin på Universitetet i Stavanger.
Ikke støtte fra Forskerforbundet
Nils Rune Langeland er medlem i Forskerforbundet. De sa nei til å hjelpe han med advokathjelp, blant annet fordi de anså vinnersjansene å være små.
Langeland forteller Forskerforum at han er sliten.
— Jeg må rett og slett tenke på meg selv. Det har vært en ekstrem belastning, antakelig mye større enn det jeg klarer å skjønne nå, sier han til avisen.
Skal skrive bok om den liberale staten
Langeland har fått stipend fra Norsk faglitterær forfatterforening for å skrive bok. Den skal handle om den liberale staten og det nye høyre.
Stipendet han har fått er på ti månedsverk, altså ca 270.000 kroner.
— Og så får jeg vel søke jobber. Men jeg tror sjansen er veldig stor for at jeg har fått yrkesforbud, sier han til Forskerforum.
Langeland er også involvert som en av medforfatterne i en kommentarutgave til Grunnloven, et storverk som ventes ut i løpet av 2019. Det forklarte en kollega av han i retten.
— God grunn til å få overprøvd
Langelands advokat Kjell Brygfjell sier til Forskerforum at han synes det har vært nok oppstyr rundt denne saken nå.
Likevel forteller Brygfjell at dommen ikke er entydig nok til at den ikke kunne ankes.
— Det er absolutt elementer i dommen det er god grunn til å få overprøvd. Spesielt betydningen av AKAN-avtalen, sier Brygfjeld til avisen.Han henviser da til avtalen mellom UiS og Langeland om hvordan man skal følge opp rusproblemet hans.
Nils Rune Langeland fikk flere advarsler og tilrettevisninger fra sin arbeidsgiver Universitetet i Stavanger helt fra 2009 og fram til avskjedssaken i 2017. Under rettssaken kom det fram at han hadde sendt flere upassende meldinger til sin daværende kvinnelige leder allerede i 2009.
Departementet takket nei til forlik
Langeland tilbød Kunnskapsdepartementet forlik i saken underveis i rettssaken i desember, men departementet avviste Langelands forslag om å selv si opp stillingen sin ved Universitetet i Bergen.
I en uttalelse til Khrono skrev ekspedisjonssjef Johan Raaum:
— Kunnskapsdepartementet slår fast at begge parter har fremsatt forlikstilbud som går ut på at arbeidsforholdet avsluttes med virkning fra 21. mars 2018. Uenigheten består i om avslutningen skal skje ved en egenoppsigelse eller en avskjed, og han la til:
— Bevisførselen så langt i saken har ikke gitt grunn til å endre vårt standpunkt. Departementet anser det derfor ikke aktuelt å inngå et forlik i saken som kan så tvil om grunnlaget for avskjeden, -sier ekspedisjonssjef Johan Raaum i Juridisk avdeling i Kunnskapsdepartementet om tingrettsdommerens oppfordring til forlik.
Videre i uttalelsen fra Raaum heter det:
— Staten v/Kunnskapsdepartement mener at avskjedsvedtaket – som er behandlet både i ansettelsesutvalget ved Universitetet i Stavanger og i departementet – er gyldig, og at avskjed er riktig reaksjon på de uakseptable handlingene som professor Langeland har utført.
- Les også: Staten avviser forlik i Langelandsaken
Langeland saksøkte Kunnskapsdepartementet etter å ha fått avskjed som professor ved Universitetet i Stavanger (UiS) høsten 2017. Han mener avskjeden bygger på ugyldig grunnlag.
Staten, på sin side, mente kravene til avskjedigelse var oppfylt. Bakgrunnen var det regjeringsadvokat Hilde Lund karakteriserte som «mange tilfeller av uakseptabel atferd gjennom en årrekke».
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!