Professor Nils Rune Langeland skal ha fått flere advarsler fra sin arbeidsgiver Universitetet i Stavanger de siste årene. Samlet sett ender det nå i en avskjedssak. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Universitetet i Stavanger vil avskjedige professor Langeland

Avskjedssak. Universitetet i Stavanger planlegger å avskjedige professor Nils Rune Langeland torsdag. Langelands advokat mener at det ikke foreligger grunn for avskjed og varsler rettssak.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FAKTA

Langelandsaken

  • Nils Rune Langeland (53) er professor i historie ved Universitetet i Stavanger.
  • Langeland har doktorgrad fra Universitetet i Bergen i 1997 med avhandlingen Myten om det politiske herredømet. Han har gitt ut flere faglitterære bøker, og var i årene 1998–2002 redaktør for tidsskriftet Syn og Segn.
  • 2,juli 2017 la flere kvinner ut flere grove meldinger med seksuelt innhold som Langeland hadde sendt dem, enten privat eller skrevet på facebook. Flere medier omtalte saken.
  • Universitetsledelsen så alvorlig på meldingene, og kalte Langeland inn til samtale.
  • Pedagogstudentene i Stavanger har også klaget ham inn.
  • Lørdag 8.juli beklaget Langeland saken, uten forbehold, via en sms til NRK.
  • I august i år ble det kjent at Langeland ikke skulle undervise dette året, men kun forske.
  • I slutten av september skrev UiS på sine hjemmesider at Langelandsaken var avklart, men fortsatt var en pågående personalsak.
  • I begynnelsen av oktober orienterte ledelsen Langeland om at han ville bli avskjediget.
  • 23.november kommer avskjedssaken opp i styrets ansettelsesutvalg, som ledes av rektor Marit Boyesen.

(Saken er oppdatert med at Universitet i Stavanger også har bekreftet saken, og at møtet skal avholdes fredag 24. november.)

Etter det Khrono kjenner til har ledelsen ved Universitetet i Stavanger forberedt en avskjedssak mot historieprofessor Nils Rune Langeland. Saken skal behandles i Styrets ansettelsesutvalg, fredag 24.november.

Sommerens medieomtale av grove meldinger og seksuell trakassering fra professoren til ulike kvinner, skal utgjøre kun en del av avskjedssaken.

Mandag 20. november bekrefter UiS at saken skal opp på sine nettsider. Der heter det:

«Avskjedssak mot professor Langeland. Universitetet i Stavanger bekrefter advokat Kjell M. Brygfjelds opplysninger til nettavisen Khrono 19.11.17, om at det er gitt forhåndsvarsel om avskjed til professor Nils Rune Langeland. Saken vil bli behandlet i Styrets ansettelsesutvalg fredag 24. november. Arbeidsgiver har ikke ytterligere kommentarer til saken eller innholdet i varselet nå.»

Grove meldinger

Du kan sitere meg på at det er en avskjedssak, at det etter min mening åpenbart ikke er grunnlag for avskjed og at en eventuell avskjed vil bli påklaget og tatt til retten.

Kjell M. Brygfjeld

Det stormet rundt professoren og universitetet i sommer etter at flere kvinner sto fram og fortalte at de hadde mottatt trakasserende og grove meldinger fra Langeland.

Les også: Langeland sendte grove meldinger til kvinner

Måneder før den nå verdensomspennende #metoo-kampanjen tok av hadde flere kvinner tatt skjermdumper av meldingene og lagt dem ut i sosiale medier. Også en av hans studenter i forrige semester meldte fra om at hun hadde fått upassende meldinger fra professoren på en av eksamensdagene sine.

Les også: Universitetet i Stavanger bekrefter studentklage

22.september i år kom ytterligere en historie. Forfatter og samfunnsdebattant, Heidi Helene Sveen skrev en status på sin åpne facebookprofil der hun forteller sin historie om det hun kaller «Langeland-gate» og uønsket seksuell oppmerksomhet fra professoren.

Her forteller hun om hvordan professoren allerede høsten 2011, uten foranledning, henvendte seg direkte til henne på en privat melding med trakasserende innhold.

Også intern trakassering

De siste dagene er også Khrono blitt gjort kjent med at Langelandsaken også dreier seg om interne forhold.

Khrono har snakket med ansatte ved universitetet som forteller om at kvinnelige kolleger også skal ha blitt seksuelt trakassert av Langeland både skriftlig, muntlig og fysisk.

Khrono har spurt rektor Marit Boyesen om hun kjenner til historiene om trakassering av ansatte også:

— Jeg kan ikke kommentere spørsmålet ditt, svarer rektoren i en tekstmelding.

Rektor Marit Boyesen ved Universitetet i Stavanger. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Boyesen ønsker heller ikke å kommentere opplysningene om den kommende avskjedssaken.

Episoder i Krakow og Berlin

Etter det Khrono kjenner til handler også avskjedssaken med Langeland om flere tilfeller av utilbørlig opptreden og trakassering på seminarer, reiser og møter der også inntak av alkohol skal ha spilt en rolle.

Noen av episodene det er snakk om skal blant annet ha funnet sted på et internseminar i Krakow i regi av universitetet i april i år, og hendelser i regi av Forskningsrådet på et historieseminar i Berlin i desember i fjor.

Flere advarsler

Nils Rune Langeland har vært ansatt ved Universitetet i Stavanger siden 2008. Etter det Khrono erfarer skal han ha fått minst tre muntlige advarsler (såkalte tjenestlige tilrettvisninger) og tre skriftlige fra sin arbeidsgiver siden 2010. I løpet av den perioden var han også midlertidig ansatt i en toårig prosjektstilling ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Her måtte han slutte før engasjementet gikk ut, blant annet på grunn av konflikt og uoverensstemmelser med professor Rune Slagstad.

Les også: Langeland må slutte før tida på HiOA

Brygfjeld: Ingen grunn til avskjed

Langeland skal ha blitt orientert i begynnelsen av oktober i år om at Universitetet i Stavanger ønsker å avskjedige ham. 25.oktober skrev Langelands advokat, Kjell M. Brygfjeld i et innlegg i Khrono at det ikke var noen Langelandsak ved Universitetet i Stavanger, og reagerte på det han mente var en kampanje mot professoren i Khrono.

— Vi har ingen Weinstein gående løs ved Universitetet i Stavanger, skrev Brygfjeld.

Les også: Det er ingen «Langelandsak» ved UiS

Khrono har stilt en rekke spørsmål til Langelands advokat Brygfjeld saken. Søndag kveld bekrefter han at det er snakk om en avskjedssak mot hans klient Langeland:

— Hei. Du kan sitere meg på at det er en avskjedssak, at det etter min mening åpenbart ikke er grunnlag for avskjed og at en eventuell avskjed vil bli påklaget og tatt til retten, skriver Kjell M. Brygfjled i en tekstmelding til Khrono.

Langelands advokat: Kjell M. Brygfjeld. Foto: Magnus Stokka/NRK

I slutten av august i år bekreftet rektor Marit Boyesen i et intervju i Khrono at professor Langeland ikke skulle undervise mer dette studieåret, men egne seg til forskning. Langeland selv var uenig i den avgjørelsen.

Flere reagerte på det som mange mente var en for mild reaksjon fra universitetsledelsens side.

Les også: Sterke reaksjoner mot Universitetet i Stavanger etter Langelandsaken

Rektor leder saken

Ansettelsesutvalget til styret ved Universitetet i Stavanger består av representanter fra universitetsstyret. Utvalget ledes av rektor Marit Boyesen. I tillegg til ekstern styrerepresentant Eskild Holm Nielsen og ansattrepresentant Svein Erik Tuastad. Studentene er også representert ved styremedlem Sverre Daniel Gaupås.

Student og styrerepresentant Sverre Daniel Gaupås. Foto: Tove Lie

Universitetsstyret har møte 24.november, men skal så langt Khrono kjenner til, ikke behandle saken.

Nulltoleranse i akademia

Saken om professorens meldinger til ulike kvinner sprakk i media i begynnelsen av juli i år, lenge før den pågående #metoo-kampanjen var en realitet i sosiale medier. Rektor Curt Rice var en av de første rektorene som var ute og oppfordret sine rektorkolleger til nulltoleranse mot seksuell trakassering i akademia. Etter dette har stadig flere kommet til.

NTNUs rektor Gunnar Bovim brukte den konkrete Langelandsaken i sin velkomsttale til årets studenter. Der sa han blant annet:

— Denne sommeren har noen meldinger gjennom sosiale medier, med meget spesielt innhold, fått oppmerksomhet i mediene. Avsender har vært en av våre kolleger – ikke ved NTNU, men i akademia. Mottakerne har vært unge kvinner. Jeg vil være veldig tydelig på dette: Uansett relasjon, uansett medium: Dette er ikke akseptabel kommunikasjon!

Jeg vil være veldig tydelig på dette: Uansett relasjon, uansett medium: Dette er ikke akseptabel kommunika-sjon.

Gunnar Bovim

Les også: Retningslinjer mot trakassering er ikke til pynt

Arbeidsgruppe mot trakassering

Senest sist uke vedtok interesseorganisasjonen for alle landets universiteter og høgskoler (Universitets- og høgskolerådet) i sitt møte på Lillehammer at det skal nedsettes en felles komite som sammen skal jobbe mot seksuell trakassering i høyere utdanning og forskning. De vil også vurdere en egen undersøkelse for å kartlegge omfanget.

Søndag berømmet kunnskapsminister Henrik Asheim initiativet i et intervju i Khrono. Han sa også at han ikke trodde kartleggingen ville kommet igang uten #metoo-kampanjen.

— Jeg er både overrasket og sjokkert over omfanget, sa Asheim.

Les også: Asheim roser sektoren for å ta sextrakassering på alvor

Universitetet i Agder har i en kartlegging ved fem ulike høgskoler og universitet avdekket at en prosent av studentene har opplevd trakassering fra ansatte, og åtte prosent av studentene ved de angjeldende institusjonene har opplevd seksuell trakassering fra medstudenter. Dersom tallene er representative kan i underkant av 3000 studenter ha opplevd seksuell trakassering fra ansatte. Det finnes ingen tall på hvor mange ansatte som kan ha vært utsatt for det samme.

Les også: Ny rapport om seksuell trakassering i akademia

Rektor Frank Reichert ved Universitetet i Agder er rystet over tallene:

— Tallene i undersøkelsen er alvorlige og skremmende. Vi vet at seksuell trakassering foregår ved universiteter og høgskoler, og det er et problem. Da kan vi ikke bare snu oss bort fra og late som om det problemet ikke finnes, sa han i et intervju med Khrono tidligere denne måneden.

Rektor ved Universitetet i Agder, Frank Reichert. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Tidligere saker i sosiale medier

Langeland har også tidligere fått kritikk for uttalelser i sosiale medier. I 2015 ble det kritikk i mediene etter at han hadde uttalt seg om «genetisk svake analfabeter fra Punjab» på Facebook. I 2014 skrev han på facebook at han hater pakistanere. Han ble kalt inn på teppet hos arbeidsgiveren sin, Universitetet i Stavanger (UiS), og konklusjonen etter samtaler med arbeidsgiver ble blant annet at han ikke skulle forelese i dannelse for sine nye studenter.

Fra 1. april 2012 var Nils Rune Langeland koordinator for Forum for yrkes- og profesjonshistorisk forskning ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Her kom han i konflikt med professor og kollega Rune Slagstad, som Langeland blant annet kalte «gemen kjeltring» og «svin» på facebook. Noe han siden beklaget. Slagstad sluttet ved HiOA som følge av at ledelsen ikke ryddet opp i arbeidsmiljøproblemene. Langeland måtte slutte ved HiOA flere måneder før tiden.

Les også: Mer om Langelandsaken

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS