Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli 21. november 2024 - 10:58
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt 17. november 2024 - 19:16
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU 15. november 2024 - 11:58
Langeland som «metoo-offer» Advokat Olav Lægreids oppklaring om Langeland-saken trenger ytterligere oppklaring, skriver Khronos redaktør Tove Lie.
Metoo og Langeland – en oppklaring Advokat Olav Lægreid mener Khrono-sak om seksuell trakassering i akademia virker søkt.
Eg bed om orsaking No er eg komen til at eg vil be inderleg om orsaking til alle som har kjent seg forulempa. Eg legg meg heilt flat, skriv Nils Rune Langeland.
Fleire akademikarar har søkt jobb for Grande sin kommisjon for ytringsfridom Søkarliste. Over 200 har søkt seg til stillingane som sekreteriatsleiar og medarbeider i den nye ytringsfridomskommisjonen.
Fem vil bli ny direktør ved Kulturhistorisk museum Direktør. Både noverande direktør og ein tidlegare avsett historieprofessor er blant dei som kjempar om direktørstillinga ved Kulturhistorisk museum.
Avskjedigede professorer får ikke kalle seg «professor emeritus» Professor-krangel. Kunnskapsdepartementet truer med bøter for feil bruk av professortittel. De avskjedigede professorene, Nils Rune Langeland og Arnved Nedkvitne, ønsker å kalle seg «professor emeritus ». Departementet sier nei.
Collett: Langeland-dommen kan gi en forarming av universitetene Avskjed. Historieprofessor John Petter Collett er bekymret for at Langeland-dommen, sammen med andre trender, kan føre til at universitetene ikke lenger tør å ansette de mest kreative personlighetene.
Langelands advokat: Burde kanskje ikke gått til rettssak i det hele tatt Langeland-saken. Advokat Kjell Brygfjeld mener at dommen i Langeland-saken ikke vil ha noen prinsipiell betydning. Men i ettertid er han i tvil om de burde gått til sak mot staten i det hele tatt.
Langeland anker ikke avskjedsdom Avskjed opprettholdes. — Jeg orker ikke bruke tid og krefter på dette, sier avskjedigede Nils Rune Langeland til Forskerforum.
Langeland tapte i Tingretten Dom. Staten hadde rett til å gå til avskjed av tidligere professor Nils Rune Langeland, slår Tingretten i Oslo fast i dag. Langelands advokat mener retten tegner et skeivt bilde av den tidligere professoren.
Gundersen: Langeland-saken er blitt mindre prinsipielt interessant Rettssak. Mens Facebook rant over av kommentarer og meldinger om Langeland-saken sommeren 2017, har det vært påtakelig mer stille under rettssaken. — Slik saken nå fremstår er den mer kompleks og mindre prinsipielt interessant, sier professor Kristian Gundersen.
Sveen oppfattet ikke Langelands henvendelse som en flørt Rettssak. — Meldingene var veldig krenkende, ikke minst de eksplisitte beskrivelsene av kjønnsorganet mitt, sa forfatter Heidi Helene Sveen i retten da hun vitnet i Langeland-saken.
— Langeland framstilles som et monster Rettssak. Nils Rune Langelands advokat mener det er åpenbart at Universitetet i Stavanger lot seg presse til å avskjedige professoren, og at de i ettertid forsøker å skape «en demon, et monster, en endimensjonal pappfigur som trakasserer kolleger og kvinner». I dag ble siste ord sagt i retten.
Langeland: «Jeg er overrasket og skuffet over kollegene mine» Rettssak. — Jeg har fått så mange slag i trynet i denne prosessen at jeg nok har blitt pessimistisk, sier Nils Rune Langeland på siste dag i retten. Han er også overrasket over flere utsagn fra tidligere kolleger ved Universitetet i Stavanger.
Tidligere ukjent: Langeland sendte grove meldinger til sin kvinnelige sjef Rettssak. Tidligere instituttleder Marie Smith-Solbakken har prøvd å fortrenge mest mulig av de «seksuelle og litt aggressive» meldingene Nils Rune Langeland sendte henne i flere perioder. Langeland husker dem ikke selv.
Staten sier nei til forlik i Langeland-saken Nei til forlik. Dommer Elisabeth Jordan Ramstad oppfordret til forlik i Langeland-saken. — Ikke aktuelt, sier Kunnskapsdepartementet. — Uforståelig arbeidsgiverholdning, sier Langelands advokat.
Flere UiS-kolleger med tøffe karakteristikker av Langeland Rettssak. «Umodne, vulgære og pubertale» utsagn, en utilstrekkelig kollega, var noen av karakteristikkene fra Langelands kolleger i retten onsdag. Det kan gå mot forlik i saken.
Han tok dissens i avskjedigelsen av Langeland: «Alt handlet om alkohol» Rettssak. Da Nils Rune Langeland ble avskjediget, tok universitetets ansattrepresentant dissens. I retten forklarte Svein Tuastad hvorfor.
Langeland forklarte seg om «rimming», sjekking og sin hemmelige facebookprofil Rettssak. Rettens utspørring av Nils Rune Langeland tirsdag ble to skoletimer om pornografiske uttrykk, sjekketriks og Langelands forhold til kvinner, kolleger og sjefer. Samt hans alias «Knut Berg» på Facebook.
Stor uenighet om hva som skal vektlegges i Langeland-saken Rettssak. Staten mener saker helt tilbake til 2009 må vektlegges i avskjedssaken av tidligere professor Nils Rune Langeland. Langelands advokat er uenig.
Langeland i retten: «Du er ganske vergeløs når noen driver elektronisk krigføring mot deg» Rettssak. På første dag i retten tegnet Nils Rune Langeland opp et bilde av sosiale medier som en ideologisk slagmark der alt kan brukes for å utrette skade, og satte det i sammenheng med hvordan han har blitt behandlet. Også Khrono fikk hard medfart av den avskjedigede professoren.
Rettssak måndag: Ulikt syn på «yrkesforbod» for Langeland Rettssak. Avskjediga professor Nils Rune Langeland har i realiteten fått eit yrkesforbod som kan bli livsvarig, meiner jusprofessor Ørnulf Rasmussen. Moglegheit for framtidig jobb «veit vi lite om», hevdar regjeringsadvokaten.
Dette skjer i retten dag for dag Rettssak. Nils Rune Langeland skal forklare seg for retten mandag. Siden kommer forklaringer fra 20 vitner i løpet av uken. Her er Tingrettens tidsplan.
Staten og Langeland blei ikkje forlikte Rettssak. Staten sa nei til at Langeland sjølv kunne få seie opp stillinga si. Rettsmeklingsmøte mellom Langeland og staten i slutten av november førte ikkje fram.
Nybø slipper å vitne i Langeland-saken Rettssak. Oslo tingrett har i dag avgjort at forsknings- og høyere utdanningsministeren Iselin Nybø skal slippe å vitne i Langeland-saken.
Nybø ber om å få slippe å vitne i Langeland-saken Rettssak. Kunnskapsdepartementet ber retten sette foten ned for at forsknings- og høyere utdanningsministeren skal vitne i avskjedssaken til Nils Rune Langeland.
Departementet om Langeland-saken: «Uakseptabel oppførsel i en årrekke» Rettssak. Nedverdigende, trakasserende og uakseptabel oppførsel mot kolleger og studenter er nøkkelord i argumentene fra Kunnskapsdepartementets side før Langeland-saken går for retten. KD mener også at flere av Langelands ytringer er krenkende og dermed ikke vernet av ytringsfriheten.
Statsråd Nybø innkalles som vitne i Langeland-saken Rettssak. Nils Rune Langelands advokat Kjell M. Brygfjeld kaller inn statsråd Iselin Nybø som vitne i avskjedssaken som starter i Oslo tingrett 10.desember. Også UiO-professorene Bernt Hagtvet og Ola Mestad er kalt inn som vitner.
Langeland fortsatt uten jobb Jobbsøker. — Dokumentasjonen på et reelt yrkesforbud er nå ganske håndfast, sier avskjediget historieprofessor Nils Rune Langeland. Han har søkt fire jobber i år og ikke fått noen av dem.
Langeland har fått støtte fra Forskerforbundet Avskjedigelse. Nils Rune Langeland har fått økonomisk støtte fra Forskerforbundet. Forbundet har likevel sagt nei til å støtte ham i den siste runden der han saksøker staten, fordi de mener det er mindre sannsynlig å vinne fram i saken.
Langeland-saken kommer opp for retten i desember Rettssak. Oslo tingrett har satt av fire dager til behandling av saken der Nils Rune Langeland har saksøkt staten for å få avgjørelsen om avskjed fra stillingen ved Universitetet i Stavanger (UiS) kjent ulovlig.
Langelands advokat overreagerer Reaksjon. Nils Rune Langelands advokat overtolker og tillegger Khrono motiver og holdninger vi ikke har, skriver redaktør Tove Lie.
Langeland-historien burde være avsluttet #metoo. Kjell M. Brygfjeld, advokaten til Nils Rune Langeland, reagerer på at Khrono omtaler «Langelandsaken» i forbindelse med krav om tiltak mot seksuell trakassering i sektoren.
Vi har kommet et stykke på vei i arbeidet mot seksuell trakassering Trakassering. Den første saken Svein Stølen grep fatt i som rektor på Universitetet i Oslo var seksuell trakassering. Ting tar tid, men vi har kommet et godt stykke siden august 2017, oppsummerer han.
Langeland anklaget for upassende oppførsel også etter avskjedigelse Rettssak. Kunnskapsdepartementet har basert seg på «rykter og angiveri» i sin behandling av Langeland-saken, hevder advokat Kjell Brygfjeld i sin stevning til Oslo tingrett. Der omtales også kritikkverdige episoder som skal ha skjedd etter at professoren fikk avskjed.
Langeland saksøker staten Rettssak. Den avskjedigede professoren, Nils Rune Langeland, har stevnet staten for å ha gitt ham sparken uten grunn, melder NRK. Og han har søkt Forskerforbundet om å betale rettssaken.
Departementet opprettholder vedtak om å avskjedige Langeland Avskjed. Kunnskapsdepartementet opprettholder vedtaket fra Universitet i Stavanger om å avskjedige professor Nils Rune Langeland. — Dette betyr at Langeland ikke lenger arbeider på UiS, sier rektor Marit Boyesen.
Langeland: «Nyskapande» og falske forteljingar i Khrono Pris. Professor Nils Rune Langeland reagerar på at Khrono-redaktør har fått pris for «Årets nyskaper», av Oslo Redaktørforening.
Langeland søker nye jobbar: «Håper eg ikkje har yrkesforbod» Søkar. Den avskjediga historieprofessoren, Nils Rune Langeland i Stavanger, har søkt jobb både på Høgskulen i Volda og NTNU. — Eg har søkt, og håper ikkje UiS har påført meg yrkesforbod, seier han.
Langeland til På Høyden: Saken kan gå helt til Høyesterett Langelandsaken. I et første lengre intervju med professor Nils Rune Langeland som På Høyden har publisert, varsler han at hvis departementet ikke omgjør avskjeden, kan saken gå helt til Høyesterett.
Langeland-klage ble ikke tatt til følge Avskjedssak. Styrets ansettelsesutvalg på Universitet i Stavanger har ikke tatt klagen fra Nils Rune Langeland til følge. Dermed havner avskjedssaken hos staben til kunnskapsministeren.
Professor Langeland påklager avskjedigelse Avskjed. Professor Nils Rune Langeland har klaget inn vedtaket om avskjedigelse fra Universitetet i Stavanger. Nå skal UiS vurdere klagen og behandle saken på nytt, før de eventuelt sender den videre til Kunnskapsdepartementet på nyåret.
Rapport om makt, mannsdominans og manglende likestilling på jus i Oslo Kjønn og juss. I dag offentliggjør ledelsen ved Det juridiske fakultet ved UiO den ett år gamle rapporten hvor det påstås at kvinner har sluttet på grunn av sextrakassering. Mannsdominans, makt og manglende likestilling kan bli tema på et allmøte tirsdag.
Ledere fra skanse til skanse om seksuell trakassering i akademia #metooakademia. Ledere i akademia går fra skanse til skanse i arbeidet mot seksuell trakassering. Dette begynner å bli riktig så pinlig.
Syvertsen: Med alkoholen kommer tafsingen i akademia #metoo. — Det har vært stor toleranse for høyt alkoholforbruk i mange miljøer i akademia, og med alkoholen kommer tafsingen, sier professor Trine Syvertsen. Hun tror yngre ansatte og stipendiater er blant de som er mest utsatt for seksuell trakassering.
Flere har måttet slutte etter sextrakassering i akademia Sextrakassering. Seksuell trakassering i høyere utdanning har fått konsekvenser for flere ansatte de siste årene. Degradering, ordensstraff og avsluttet engasjement er noen av reaksjonene.
Universitetet i Stavanger har avskjediget professor Langeland Avskjed. Ansettelsesutvalget ved Universitetet i Stavanger har vedtatt mot én stemme, avskjed av professor Nils Rune Langeland. Vedtaket vil bli påklaget til Kunnskapsdepartementet, sier Langelands advokat.
Advokat mener UiS bryter avtale med Langeland Avskjedssaken mot professor Nils Rune Langeland skyldes at han har et alkoholproblem, skriver advokaten hans, som mener at UiS bryter en avtale ved å avskjedige ham.
Universitetet i Stavanger vil avskjedige professor Langeland Avskjedssak. Universitetet i Stavanger planlegger å avskjedige professor Nils Rune Langeland torsdag. Langelands advokat mener at det ikke foreligger grunn for avskjed og varsler rettssak.
Det er ingen «Langelandsak» ved Universitetet i Stavanger Advokat Kjell M. Brygfjeld mener det ikke er noen fornuftig proporsjon mellom professor Nils Rune Langelands handlinger og kampanjen som kjøres mot ham i Khrono.
Langeland og #MeToo-kampanjen Psykiater Ole Idar Kvelvane mener det er påfallende at ingen fra Universitetet i Stavanger har signert oppropet mot seksuell trakassering i akademia, og skriver at den pågående #MeToo-kampanjen aktualiserer dette.
Sextrakassering kan bli tema i studiebarometer Departementet åpner for at det kan stilles spørsmål om seksuell trakassering i neste års nasjonale studiebarometer. NOKUT, som gjennomfører undersøkelsen, er skeptiske.
Ny rapport om seksuell trakassering i akademia Èn prosent av studentene i en fersk undersøkelse sier de har blitt utsatt for seksuell trakassering fra ansatte, åtte prosent fra medstudenter, viser ny rapport fra Universitetet i Agder. — Skremmende tall, sier rektor Reichert.
Langeland-saken sender uheldige signaler 89 ansatte på universiteter og høgskoler undertegnet et åpent brev der de uttrykker motstand mot seksuell trakassering i høyere utdanning. Initiativtaker er Halla B. Holmarsdottir, ved Høgskolen i Oslo og Akershus.
Khrono, NRK og VG brøt ikke god presseskikk Pressens etikkutvalg var enstemmige i dag: Verken Khrono, VG eller NRK brøt god presseskikk i Langelandsaken.
Stavangerrektor Boyesen forstår at mange reagerer Rektor Marit Boyesen forstår reaksjonene på behandlingen av Langeland-saken, men mener at alle ikke kjenner hele innholdet i saken.
Sterke reaksjoner mot Universitetet i Stavanger etter Langeland-saken Universitetet i Stavanger møter sterke reaksjoner i det som mange mener er for mild reaksjon i den såkalte Langelandsaken. Heidi Helene Sveen tviler på om universitetet har full oversikt i saken.
Den foruroligende Langeland-saken Universitetet i Stavanger har gitt professor Nils Rune Langeland undervisningsfri i ett år som straff. Stipendiat Vibeke Narverud Nyborg er foruroliget ikke bare av saken, men også av ringvirkningene universitetets behandling kan få.
Langeland-saken har vært en vekker for rektor Saken om professor Langeland som sendte grove meldinger til ulike kvinner har vært en vekker for Stavanger-rektor Marit Boyesen. I midten av august bekreftet hun til Khrono at professoren ikke skal undervise i dette studieåret. Langeland selv sier at han gjerne vil undervise som planlagt.
Teknologi og sanksjoner Tiden hvor man kunne hetse andre konsekvensløst er over, skriver universitetslektor Ronny Kjelsberg ved NTNU. Teknologien gjør at få med dårlig oppførsel møter veldig harde sosiale sanksjoner, mens de aller fleste ikke møter noen i det hele tatt.
Khrono klages inn for brudd på god presseskikk Mediekritiker og spaltist, Anki Gerhardsen, varsler i en kronikk i Aftenposten at hun klager inn Khrono, VG og NRK for brudd på god presseskikk ved å ha identifisert professor Nils Rune Langeland i omtalen av hans grove meldinger til ulike kvinner. Langeland er positiv til klagen.
Skjermdump-sommar og seksuell trakassering Kvar er landets universitets- og høgskulerektorar når det gjeld seksuell trakassering? Har dei gitt seg sjølve munnkorg for å passe på omdømmet sitt, spør redaktør i Khrono, Tove Lie.
Ber studentene være forsiktige med varsling Studentene bør være forsiktige med varsling i media, mener flere norske universiteter. Grunnen er et større skadepotensiale, ifølge NMBU.
Universitetet i Stavanger bekrefter studentklage En kvinnelig student som har hatt professor Nils Rune Langeland som foreleser i vårsemesteret har klaget ham inn til universitetsledelsen for upassende og ubehagelig atferd. Universitetet i Stavanger bekrefter at de har mottatt klage.
Dekker universitetene over for sextrakassering? Hva gjøres egentlig på norske universiteter og høgskoler for å motvirke seksuell trakassering, spør lektor og evig student, Christian Lomsdalen.
Slibrige menn og unge damer Godt voksne menn som sender slibrige meldinger til jenter fortjener å bli hengt ut. Dette er den beste måten vi kan ta igjen på, skriver elev og samfunnsdebattant Amina Bile.
Nicolaysen tar oppgjør med «griseriet» blant mannlige akademikere — Jeg er overhode ikke for noen form for gapestokk. Men vi trenger absolutt en debatt om trakassering av kvinner i akademia. Og det gjelder mange flere enn Langland, sier professor ved Universitetet i Stavanger, Bjørn Kvalsvik Nicolaysen, som her tar et oppgjør med det han kaller «griseriet» i akademia.
Langeland beklager Professor ved Universitetet i Stavanger, Nils Rune Langeland, som har sendt grove meldinger til unge kvinner, sendte lørdag en sms til NRK der han – uten forbehold - beklager «de upassende» meldingene.
Hårreisende diskusjon om seksuell trakassering Skulle tro vi levde på 1800-tallet, men det er altså 2017. Jeg må gni meg i øynene, skriver førsteamanuensis Tony Burner i dette innlegget om debatten rundt professor Nils Rune Langelands meldinger.
Nulltoleranse for trakassering i akademia Curt Rice mener landets universitets- og høgskolerektorer må skjerpe seg, og innføre nulltoleranse mot trakassering. — Jeg tror svært mange studenter ikke vet hvordan de skal forholde seg hvis slike saker oppstår, sier han om Langeland-saken.
Langeland sendte grove meldinger til kvinner Flere grove meldinger sendt fra professor ved Universitetet i Stavanger, Nils Rune Langeland, til ulike unge kvinner, har blitt lekket ut i sosiale medier. Universitetsledelsen ser alvorlig på meldingene, og kaller inn professoren til samtale.
Professor inn på teppet ved UiS Nils Rune Langeland beskyldt for rasisme etter innlegg på sosiale medier.
SPS-leder bekrefter Langelands versjon Oddgeir Osland, leder for Senter for Profesjonsstudier (SPS) har sendt Khrono en epost med sine kommentarer til Langeland-saken. De følger her:
Langeland får full lønn uten arbeidsplikt for høgskolen Forsker Nils Rune Langeland forlater kontoret sitt ved HiOA allerede 1. august, og ikke 1. januar 2014 slik det tidligere har vært kjent. Han får full lønn ut året, men slipper å arbeide for høgskolen. SPS-leder Oddgeir Osland bekrefter nå dette.
Professor mener det er naturlig at høgskolen bidrar til offentlighet Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt mener Langeland-saken ved Høgskolen i Oslo og Akershus bør offentliggjøres i sin helhet.
— Bør settes punktum for Langeland-saken Forskerforbundets hovedtillitsvalgt på høgskolen, Vera Berg, håper det kan settes punktum for saken snarest.
Langeland vil ha åpen debatt om sin avgang Nils Rune Langeland vil ha en åpen debatt om sin avgang, og forteller at han har blitt beskyldt for å være «gratispassasjer» i påhør av høgskolens advokat. Men høgskolens ledelse vil ikke ta debatten med ham.
Langeland må slutte på HiOA før tida Nils Rune Langeland må slutte ved HiOA før det toårige forsker-engasjementet hans går ut. Selv sier han at han ikke vet hvorfor.
HiOA-ledelsen glemte Slagstads oppsigelse Professor Runes Slagstad skulle hatt sin siste arbeidsdag ved HiOA i dag, etter å ha sagt opp jobben i protest mot ledelsen. Rot i den samme ledelsen gjør at han må jobbe for skolen i to måneder til.
Nyeste artikler
Audun Øfsti (1938 - 2024)
Forskjellen må utgjøre en forskjell
NTNU stenger populær fritidsbolig for utleie. — Veldig lei meg
Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli
29 unge og lovende forskere får ekstra privilegier
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024