Langeland: «Jeg er overrasket og skuffet over kollegene mine»
Rettssak. — Jeg har fått så mange slag i trynet i denne prosessen at jeg nok har blitt pessimistisk, sier Nils Rune Langeland på siste dag i retten. Han er også overrasket over flere utsagn fra tidligere kolleger ved Universitetet i Stavanger.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Rettssaken der Nils Rune Langeland trekker staten for retten for å få opphevet avskjedigelsen mot seg, er ferdig ført etter fem fulle dager i Oslo tingrett.
Før rettssaken sa Langeland til Forskerforum at han var usikker på hva som ventet ham, men at han uansett forventet «et helvete».
— Blir nummen
Og uka har vært tung for den avskjedigede professoren, forteller han til Khrono i siste pause før retten heves fredag.
Jeg prøvde å forberede meg mentalt etter beste evne, men midt inne i «the shitstorm» har det vært enda verre enn jeg klarte å forestille meg.
Nils Rune Langeland
— Har det blitt så tøft som du trodde på forhånd?
— Ja, og enda tøffere. Jeg prøvde å forberede meg mentalt etter beste evne, men midt inne i «the shitstorm» har det vært enda verre enn jeg klarte å forestille meg. Men det har samtidig vært så ille at man blir nummen, at medieoppmerksomheten nesten ikke går innpå deg mer, det hele går over en terskel der man er helt hjelpeløs. Man kan ikke gjøre noe fra eller til, sier Langeland.
Han trekker fram at han er overrasket over flere utsagn fra tidligere kolleger.
— Jeg er overrasket og skuffet over kollegene mine. Jeg vil fastholde at man vet om man er i konflikt med folk. Det har jeg ikke hatt følelsen av, sier han, med henvisning til blant annet førsteamanuensis Eva Jakobsson, som uttalte at hun har holdt et formelt og korrekt forhold til Langeland etter at han omtalte henne som «feministfascist» på et julebord.
— Ikke for å gå inn i en polemikk, men vi har jo hatt en masse uformelle samtaler opp gjennom årene, sier Langeland selv.
Tror han blir brukt som eksempel
Den avskjedigede historieprofessoren mener statens framferd gjennom rettssaken har vært urettferdig og unødvendig brutal.
— Staten bruker store ressurser på å gjøre en mann ufør og ekskludere ham fra samfunnet, omtrent. Det mest provoserende er at de ikke godtok det helt minimalistiske tilbudet om forlik ved at jeg fikk si opp selv, helt uten økonomiske krav. Hvis dette er for å statuere et eksempel, som jeg har en ekkel følelse av, er det forferdelig skremmende.
— Har denne uka gitt deg større eller mindre tro på å vinne fram?
— Det er helt umulig å si. Jeg har fått så mange slag i trynet i denne prosessen at jeg nok har blitt pessimistisk. Jeg er ikke så redd for utfallet, når det uansett har blitt så ille. Men det jeg frykter aller mest, er om de i tillegg skal prøve å knuse meg økonomisk ved å tillegge meg hundretusenvis av kroner i saksomkostninger, sier Langeland, men legger til:
— Men det har faktisk vært verdt det også, for å få en viss klarhet, og få dette utprøvd. Jeg hadde aldri gått til noen sak hvis jeg virkelig hadde begått trakassering av studentene mine. Det har jeg sagt hele tiden.
Skal skrive bok om den liberale staten
Det kom også en god nyhet til den avskjedigede professoren mens han har tilbrakt uka i retten.
Langeland fikk nemlig melding om at han har fått stipend fra Norsk faglitterær forfatterforening.
Han har planer å skrive bok med arbeidstittel «Den liberale staten og det nye høgre». Stipendet er på 10 månedsverk, tilsvarende 270.000 kroner.
Jusprofessor Ola Mestad opplyste også da han vitnet i retten at Langeland er involvert som en av medforfatterne i en kommentarutgave til Grunnloven, et storverk som ventes ut i løpet av 2019.
- Se også: Alle artikler om rettssaken
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!