Kunnskapsdepartementet protesterer på innkallingen av Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø som vitne i Langeland-saken. Foto: Siri Øverland Eriksen

Nybø ber om å få slippe å vitne i Langeland-saken

Rettssak. Kunnskapsdepartementet ber retten sette foten ned for at forsknings- og høyere utdanningsministeren skal vitne i avskjedssaken til Nils Rune Langeland.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kunnskapsdepartementet ber retten, ved tingrettsdommer Elisabeth Jordan Ramstad, om å sette foten ned for at Nybø skal måtte møte i rettssalen neste uke.

— Langeland har opplyst at statsråd Nybø skal forklare seg om sin rolle i saksbehandlingen, opplyser ekspedisjonssjef Johan Raaum, og legger til:

— Kunnskapsdepartementet er av den oppfatning at saksbehandlingen i departementet ikke er et tvistetema i saken. Av denne grunn har staten bedt om at en vitneforklaring fra statsråd Nybø avskjæres. Retten har ikke tatt stilling til denne begjæringen ennå.

Av denne grunn har staten bedt om at en vitneforklaring fra statsråd Nybø avskjæres.

Johan Raaum

Brygfjeld: Mener dette er relevant

Nils Rune Langelands advokat, Kjell M. Brygfjeld, svarer følgende til begjæringen fra departamentet

— Vi mener at vurderinger i forbindelse med saksbehandlingen er relevant, skriver Brygfjeld i en sms til Khrono.

Ført på i siste liten

Det var i sluttinnlegget fra Langelands side at det gikk fram at Nybø i aller siste liten ble ført opp på vitnelista av Langelands advokat Kjell M. Brygfjeld.

Les også: Kunnskapsdepartementet om Langeland-saken: Uakseptabel oppførsel i en årrekke»

Det nye vitnet kom brått på for Kunnskapsdepartementets side, som representeres av regjeringsadvokat Hilde Lund.

I sitt sluttinnlegg anførte de at de ikke hadde hatt anledning til å vurdere vitneføringen av Nybø, og at de forbeholdt seg retten til å protestere. Som de nå altså har gjort.

Saken starter mandag 10. desember i Oslo tingrett, og er berammet til å vare en uke.

FAKTA

Langeland-saken

Nils Rune Langeland (54) var professor i historie ved Universitetet i Stavanger.

Langeland har doktorgrad fra Universitetet i Bergen i 1997 med avhandlingen «Myten om det politiske herredømet». Han har gitt ut flere faglitterære bøker, og var i årene 1998–2002 redaktør for tidsskriftet Syn og Segn.

30. juni 2017 mottok han en skriftlig advarsel fra sin arbeidsgiver som omhandlet en rekke forhold og hendelser fra flere år tilbake.

3. juli 2017 omtalte Khrono at Langeland hadde sendt flere grove meldinger med seksuelt innhold til flere kvinner. Flere medier omtalte saken etterhvert i løpet av sommeren 2017. Universitetsledelsen så alvorlig på meldingene, og kalte Langeland inn til samtale.

8.juli 2017 beklaget Langeland saken, uten forbehold, via en sms til NRK.

12.juli 2017 bekreftet UiS at de hadde mottatt en klage fra en av Langelands studenter.

25. oktober 2017 skrev Langelands advokat Kjell M. Brygfjeld et innlegg i Khrono under tittelen: Det er ingen Langelandsak ved UiS.

19.november 2017 meldte Khrono at UiS planla å gi Langeland sparken.

21.november 2017: Langelands advokat mener UiS bryter AKAN-avtale ved å avskjedige han og mener avskjeden handler om Langelands alkoholproblemer

24. november 2017 vedtok Universitetet i Stavanger å avskjedige Langeland.

24.februar 2018 blir Langeland intervjuet over 8 sider i VG Helg og mener han er Norges første metoo-offer

22. mars 2018 avslår Kunnskapsdepartementet (KD) Langelands klage på avskjed og opprettholder vedtaket til UiS. Saken kan ikke ankes videre. Og Langeland er ikke lenger ansatt ved Universitetet i Stavanger.

14. mai 2018 saksøker Langeland staten fordi han mener at avskjedigelsen av ham er ulovlig.

16.mai 2018 omtaler Khrono stevningen der det også kommer fram at UiS og Kunnskapsdepartementet mener at Langeland har opptrådt kritikkverdig også i perioden mens KD behandlet ankesaken hans.

10.-14. desember 2018: Rettssak i Oslo tingrett Langeland vil ha avskjedigelsen kjent ugyldig.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS