Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt 17. november 2024 - 19:16
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU 15. november 2024 - 11:58
Sammenligner selvplagiatsaken med justismord Departementet ser ingen grunn til å se på saker avgjort før 1. august i år etter selvplagiatdommen i Høyesterett. — Spørsmålet som departementet forsøker å feie under teppet, er følgende: Finnes det flere slike justismord, spør advokat Magnus Stray Vyrje.
Kunnskapsdepartementet overprøver styret i Volda: Oppsigelse av direktør ugyldig Kunnskapsdepartementet mener styret ved Høgskulen i Volda ikke handlet riktig da de sa opp høgskoledirektøren i april.
Nederlag for scenekunst. Rektors kuttplan vedtatt Høgskolen i Østfold skal kutte i utdanninger og administrasjon for å spare drøyt 58 millioner kroner årlig. Styret sluttet seg enstemmig til rektors kuttpakke.
Rektorar ber departementet halda fingrane frå fatet Valde rektorar fryktar for sjølvråderetten. Dei reagerer på at Kunnskapsdepartementet truar med å endra styringsmodell ved Høgskulen i Volda.
Jussprofessor: — Departementet kan ikkje bestemma leiingsmodell Kunnskapsdepartementet truar med å endra styringsform ved Høgskulen i Volda. Men det er berre institusjonane sjølve som kan bestemma om dei skal ha vald eller tilsett rektor.
Departementet truar med å gripe inn om ikkje høgskulen ryddar opp Greier ikkje Høgskulen i Volda å sikre ei god, løpande drift, vurderer departementet å ta fram pisken.
«En svært alvorlig økonomisk situasjon» NMBU må kutte 200 millioner kroner de neste fire årene.— Det blir krevende å komme i balanse, og vi kan ikke utelukke en nedbemanning inkludert oppsigelser, skriver rektor Siri Fjellheim til universitetsstyret.
Reagerer på upresis tallbruk om læreropptak Både Høyres Kari-Anne Jønnes og lærerutdannere reagerer på det de mener er upresis tallbruk fra regjeringen om læreropptaket.
NTNU alene mot strømmen: Lemper ikke på karakterkrav til opptak på lærerutdanning Nå senker «alle» kravene for å få flere studenter til grunnskolelærerutdanningene, men ikke NTNU. — Samfunnet er ikke tjent med lavere karakterkrav, mener prorektor.
Kunnskapsdepartementet var på utredningstoppen. Nå er det på fjerdeplass Kunnskapsdepartementet har brukt 144 millioner kroner på utredninger siden 2017. Under Erna Solberg brukte det mer penger enn noe annet departement.
Norge går milliarder i pluss i Horisont Europa: — Dette er særdeles gode resultater Hva koster det å konkurrere med de ypperste forskerne i Europa? Norge betaler milliarder inn til Horisont Europa, men får enda mer igjen.
Først fekk han sluttpakke. Så oppretta direktøren ei ny stilling til han Styret ved Høgskulen i Volda har teke frå høgskuledirektøren økonomiske fullmakter etter at ho først gav ein tilsett ein sluttavtale verd fleire hundretusen kroner — og deretter oppretta ei ny stilling til den same personen.
Hoel: — Denne dommen lever vi godt med Her er reaksjonene på høyesterettsdommen, som fastslår at selvplagiat ikke var fusk. Statsråd Oddmund Hoel (Sp) mener dommen avklarer viktige spørsmål.
Student ble beskyldt for 85 prosent «mistenkelig likhet» Store deler av oppgaven til en student ved Universitetet i Sørøst-Norge hadde mistenkelige likheter med en tidligere innlevert oppgave. Nå går studenten til søksmål.
Anbefaler å bruke 2,6 milliarder kroner på tung regnekraft Forskningsrådet mener at investeringen vil ha stor betydning for norsk konkurransekraft, kapasitet, kvalitet og samfunnssikkerhet i forskningen.
Ber departementet rydde opp i ulik midlertidighetpraksis Midlertidigheten ved universiteter og høgskoler går ned, forskjellene hvordan dette registreres ved institusjonene er likevel store. Nå må det ryddes opp, heter det i Tilstandsrapporten.
Styrk kunnskapssektoren og bevar mangfoldet UHR mener at det bør utvikles to parallelle søyler i Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk, ett for fagskolene og ett for universitet og høgskoler.
69 sluttavtaler inngått uten tillatelse siste seks år Ifølge Statens personalhåndbok er det departementet som skal ta avgjørelsen hvis det skal tilbys sluttavtale. Det virker ikke de statlige universitetene og høgskolene å bry seg særlig om.
— Vi må slutte å spille pingpong om lærerrekruttering Mangelen på kompetente lærere er ikke en krise, men et stort samfunnsproblem, mener Kari-Anne Jønnes (H).
Færre studenter fullfører på normert studietid Ferske tall viser at færre studenter enn før fullfører bachelorutdanningen på normert tid. Bare 52,2 prosent kommer i mål etter tre år.
Norge har flest lærere per student i høyere utdanning Tall fra OECD viser at norske studenter har flere undervisere enn i nesten alle andre vestlige land. Men det er store forskjeller mellom institusjonene.
Er norske fagspråk truet? Universitetene møter nå nok en mistillitsreform. Denne gangen handler det om fagspråk.
Vurderer å la de som taper på ny ordning betale regninga helt selv NTNU går langt i å lage en solidarisk fordelingsmodell, der man fordeler både tap og gevinster ved ny finansieringsmodell. Ved OsloMet vurderer man å la de som taper på ny ordning betale regninga helt selv.
Noen må ta grep i Volda Kunnskapsdepartementet har kalt direktør og rektor ved Høgskulen i Volda inn på teppet. Det er fullt forståelig. Det virker som om det er elleville tilstander i ledelsen.
Departementet kalla rektor og direktør i Volda inn på teppet Etter medieomtale av fastlåste konflikter ved Høgskulen i Volda ville Kunnskapsdepartementet vite korleis rektor og oppsagd direktør «sikrer ledelse av institusjonen».
Lyttet ikke til direktoratet — innfører obligatorisk norskkurs HK-dir anbefalte å droppe kravet om minst 15 studiepoeng i norsk for utenlandske stipendiater. Det lyttet ikke regjeringen til.
Har vedtatt nye regler for ansettelser i akademia På noen områder har forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel lyttet til protestene.
35 lærerutdanninger får unntak fra karakterkrav Kunnskapsdepartementet har avgjort hvor studenter kan slippe karakterkrav hvis det er ledige plasser etter hovedopptakene.
Direktørens pendleravtale er én av elleve lignende avtaler siste ti år NTNU ser ikke behov for å gjøre endringer i pendleravtalen med direktør Bjørn Haugstad.
Hagtvet: — Studenter må utfordres, ikke kjæles med — Jeg har ingen tro på akademisk frihet, det er ofte et annet ord for slapphet. Vi må stille større krav til studentene, sa professor Bernt Hagtvet på tirsdagens seminar om kvalitet.
Flere får A, og færre stryker. Samtidig er det faglige nivået lavere enn før: — Reelt bekymret Undervisere opplever at det er svakere studenter nå enn tidligere. Samtidig er det færre studenter som stryker i dag sammenliknet med for ti år siden.
Statsråden er venn med rektor. I disse sakene kan han være inhabil Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) har meldt fra om at han er nær venn med rektor Gunnar Yttri ved Høgskulen på Vestlandet. Nå har Justis- og beredskapsdepartementet vurdert statsrådens habilitet.
Studentene fullfører kjappere, men NSO er langt fra fornøyd Andelen studenter som fullfører en bachelor- eller mastergrad på normert tid øker i alle aldersgrupper. Oddmund Hoel jubler, men Norsk studentorganisasjon (NSO) er ikke fornøyd.
Hoel til Khrono etter kyssehendelse: — Det er pinlig Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) legger seg flat etter at det ble kjent at han har kysset med en av ekspedisjonssjefene i departementet.
Advokater i fuskesaker blir beskyldt for å gi studenter dårlige råd og ta for mye betalt Antall fuskesaker skjøt i været under pandemien og statens utgifter til studentenes advokater har økt. Nå får advokatene kritikk for at dårlige råd er dyre.
Stipendiat ble tvunget til å avslutte sin doktorgrad. Tapte rettssaken Stipendiaten er dømt til å betale 131.350 kroner i saksomkostninger til staten.
Kritiserer regjeringen for å bruke for lite penger på næringsrettet forskning Det lave nivået på utlysninger i Forskningsrådet gjør at Sintef ikke får den veksten i forskningsvirksomhet de mener samfunnet har behov for. Penger fra EU berger økonomien, viser Sintefs resultatmelding for 2023.
Frykter at Norge sitter igjen med bare tysk, fransk og spansk om ti år Kinesisk, japansk, italiensk, portugisisk og russisk er språk som kan forsvinne fra norske universiteter og høgskoler hvis det ikke satses mer på fremmedspråk i Norge, frykter lederen for landets største språkinstitutt.
Protesterer mot krav om at bistillinger må lyses ut Universitetene mener kravet om at bistillinger må lyses ut er lite hensiktsmessig. Denne uka skal de møte departementet.
Student ble utestengt i ett år for fusk. Nå har hun tapt to rettssaker En student ved Universitetet i Stavanger prøvde å bruke den ulovlige oppnevnelsen av Marianne Klausen som leder av Felles klagenemnd til å få omgjort utestengelse for fusk — men uten å lykkes.
EU er ett skritt nærmere en felles europeisk grad EU vil ha en grad som automatisk blir godkjent i europeiske land. — Et stort potensial for å endre høyere utdanningssamarbeid i Europa, mener fagdirektør Vidar Pedersen i HK-dir.
Noen må ta oppvasken etter fuske-festen. Det haster Praktiseringen av straff i plagieringssaker må åpenbart omforenes og få en felles forståelse, skriver Khrono-redaktør Tove Lie. Om ikke det skjer raskt, frykter hun for omdømmet til hele sektoren.
Desse fem bransjane skal dela på 82,7 millionar kroner Regjeringa vil sørge for at tilsette får viktig påfyll, og at bedriftene får den kompetansen dei treng.
«Klønete, summarisk, tilfeldig». Frykter ny forskrift vil tynne ut faglige krav Direktorat foreslår å endre på sammensetningen av sakkyndige komiteer i tilsettinger ved universitet og høgskoler. — Lite gjennomtenkt, mener professor.
Nå er det klart når selvplagiat-saken skal behandles i Høyesterett Det er satt av halvannen dag i Høyesterett for å behandle selvplagiat-saken.
Fjerner «proppen» hos Nokut. Vil la fagskolene godkjenne egne utdanninger Regjeringen foreslår at fagskolene selv skal kunne opprette og godkjenne studietilbud. Studentene vil ha et nasjonalt studentombud, og har ikke fått medhold så langt.
Nedslående Nesna-beskjed fra Oddmund Hoel Senterpartiet i Nordland er ikke fornøyde med uttalelsen fra partikollega Oddmund Hoel. Nord-rektor Hanne Solheim Hansen tar beskjeden fra statsråden til etterretning.
Private høgskoler har fått fem års utsettelse Seks private høgskoler stod i fare for å miste statsstøtte, men har fått utsettelse fram til 2030.
Gir over 20 millioner kroner til 500 nye studieplasser Oslo, Rogaland, Innlandet og Trøndelag får de fleste plassene.
Selvplagiatsaken behandles i Høyesterett Høyesteretts ankeutvalg har bestemt seg for å behandle saken der en Høgskolen i Innlandet-student ble felt for å plagiere sin egen underkjente eksamensbesvarelse.
Ansetter uten å lyse ut. Kan ha brutt reglene i flere år Norske universiteter og høyskoler har over 3000 ansatte i såkalt toerstillinger. De aller fleste er ansatt uten at stillingen deres har blitt lyst ut på forhånd.
Ny strategi for bedre rekruttering av lærere Bedre praksis og mer attraktivt yrke er noen av tiltakene for å få flere til å bli lærere og bli i yrket.
Departementet ser alvorlig på at UiB har brutt regelverket Universitetet i Bergen har brutt lov om offentlig anskaffelse. Kunnskapsdepartementet vurderer videre oppfølging.
Nå er det han som har siste ord: — Er nødt til å gjøre dette på min egen måte Den nye statsråden forsvarer den nye maksstraffen for fusk, avslører en overraskende kobling mellom ham og Ola Borten Moe og hyller ungdomsskolelæreren som tente den politiske gnisten.
Styremedlemmer bad om å få dokumentasjon, men fekk nei Styret ved Universitet i Bergen vedtok torsdag at universitetet skal betale advokatrekningane til rektor Margareth Hagen.
Dette står øverst på listen over det statsråd Hoel ser veldig kritisk på Oddmund Hoel (Sp) peker på at alderspoengene er de av tilleggspoengene som direkte stimulerer mest til en utsatt studiestart.
Sivilombudet: Studenter er urettmessig blitt nektet eksamen Sivilombud Hanne Harlem mener loven om eksamensrett er praktisert feil. Kunnskapsdepartementet er uenig.
Hoel tar over etter Borch. Har ikke sjekket egen forskning for fusk Professor Oddmund Hoel legger til grunn at han har klart å følge de forskningsetiske prinsippene, og tok ingen gjennomgang før han tiltrådte som statsråd.
Her presenteres HVL-professoren som ny statsråd Jonas Gahr Støre (Ap) viste frem regjeringens ferskeste minister, Oddmund Løkensgard Hoel (Sp), på Slottsplassen.
Hoel ble ny forsknings- og høyere utdanningsminister: — Helt strålende Oddmund Løkensgard Hoel (55) har vært statssekretær for Ola Borten Moe og Sandra Borch. Tirsdag ble han presentert som ny statsråd.
Én endring som få har lagt merke til kan spolere ferien for sensorene Kunnskapsdepartementet ønsker å stramme inn fristen for å gi karakterbegrunnelse. Ansatte frykter det kan by på problemer i fellesferien.
Får refs: Skulle ikke betalt rektors advokatutgifter Margareth Hagen var ikke oppnevnt til styret i Trond Mohn Stiftelse i egenskap av å være rektor. Da var det heller ikke grunnlag for at Universitetet i Bergen skulle betale regningen, sier Kunnskapsdepartementet.
Staten anket selvplagiatsaken: — Har en dårlig sak, men vil ikke gi slipp Gisle Selnes synes det er merkelig at staten anker saken om såkalt selvplagiat til Høyesterett.
Rektor og prorektor var på veg til å bli kjærastar. Stilte i same møte og pressa ut direktør Tore Hellebø vart utskjelt, ribba for tillit og utan varsel bedd om finne seg ein annan jobb — alt i løpet av ein halv times digitalt møte. NHH-rektor Øystein Thøgersen var inhabil, meiner jurist.
Rektorer positive til nytt forslag om universitetsstatus: — Dette blir bra Rektorene ved tre av høgskolene som vil bli universitet, er alle veldig glade for regjeringens forslag til nye akkrediteringsregler.
Departementet avviser varsel frå NHH-professor Sandra Borch og Kunnskapsdepartementet sender ballen tilbake til Leif Egil Hem, og ber han ta opp saka med arbeidsgivaren sin, Noregs handelshøgskole. Der svarer rektor Thøgersen at påstandane allereie er handsama og saka lagt bort.
Professor fekk varsel mot seg. Skuldar NHH-rektoren for hekseprosess og utfrysing Professor og instituttleiar Leif Egil Hem varslar om maktmisbruk og fryktkultur på Noregs handelshøgskole. Rektor Øystein Thøgersen avviser påstandane.
Måtte ut med 13.000 i husleige då ho hadde praksis Elise Knapskog måtte bruka oppsparte midlar for å dekka husleige då ho hadde praksis. Utdanningsinstitusjonar meiner Lånekassen bør administrera ei ordning med stipend som kan dekka ekstra bu- og reiseutgifter.
Vil kreve lærerutdanning for fast ansettelse i skolen Regjeringen vil lovfeste at det kreves lærerutdanning for fast ansettelse i skolen.
UiT ber om lov til å vurdere om fremtidens piloter er skikket til jobben UiT Norges arktiske universitet mener det haster å få på plass skikkethetsvurdering av neste generasjons piloter.
Slik svarer Sandra Borch Stortinget om ulovlig oppnevnelse Det er ikke noe som tyder på at Kunnskapsdepartementet bevisst utelot formuleringen om at «ingen medlemmer kan oppnevnes for mer enn to perioder», skriver Sandra Borch til Stortinget.
100.000 insekter må flyttes fra Tøyen til Ås UiOs siste bønn til Kunnskapsdepartementet ble ikke hørt. Det betyr at 100.000 insekter må flyttes fra Tøyen til Ås.
Jobber med en helt ny låneordning for denne studentgruppen Veien til å få innvilget studiestøtte, kan bli lettere for voksne som ønsker å gjennomføre korte og fleksible utdanninger mens de er i jobb.
Hun blir ny kunnskapsminister. Og nå har Norge også fått en egen «KI-minister» Den avtroppende Stavanger-ordføreren fra Arbeiderpartiet tar plass ved siden av Sandra Borch som en av to statsråder i Kunnskapsdepartementet. Karianne Tung blir «KI-minister».
Kilder til Khrono: Usannsynlig at Kunnskapsdepartementet samles under Borch Sandra Borchs statsrådskollega i Kunnskapsdepartementet skal videre til større oppgaver, melder flere medier. Men det anses som usannsynlig at Borch tar over hele departementet.
Universitetet i Oslos campusplaner i Innlandet satt på vent Regjeringens gladmelding til NTNU har skapt hodebry for Universitetet i Oslo (UiO). Ved Sykehuset Innlandet karakteriseres det hele som en svært krevende situasjon.
Ekspertgruppe skal se på lærerutdanningen: — Unødvendig komplisert Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Tripp, tripp, tripp det sa. Byråkratenes første skoledag Byråkratene har fått sitt eget akademi. Her er utredningen fra første skoledag.
Regelendring om sykefravær blant stipendiater: — Det er fantastisk Stipendiater har nå lovfestet rett til å få forlenget ansettelsen sin som følge av fravær som er kortere enn to uker. Hos Forskerforbundet står jubelen i taket.
Stadig mindre midler til næringsrettet forskning En fersk rapport slår fast at Norge sakker akterut i forhold til de andre nordiske landene. NHO-direktør Anniken Hauglie roper varsku.
Jussprofessor mener klagenemnd-saken kan straffeforfølges Den ulovlige oppnevningen av Marianne Klausen kan både være tjenestefeil, men også komme inn under grov korrupsjon som har strafferamme på 10 år, mener jussprofessor Terje Einarsen.
Etikk-komite brukte 14 måneder på å behandle én sak Lang saksbehandlingstid kan føre til at samfunnsnyttig forskning blir forsinket, skriver De nasjonale forskningsetiske komiteene til Kunnskapsdepartementet.
«En forferdelig hendelse» Forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch er sterkt berørt av voldshendelsen ved UiO.
Må bruke ekstra årsverk for å administrere ny studieavgift Går ut over andre oppgåver, meiner Nord universitet, som har rekna på utgiftene etter innføring av ny studieavgift.
Åtte timer, sju debatter. — Jeg er ikke sendt hit fordi det er en type «skitjobb» Når statsråden glimrer med sitt fravær, må regjeringens «skjold» på jobb. Vi fulgte statssekretær Oddmund Løkensgard Hoels åtte timer lange forsvarstale for regjeringens politikk på Arendalsuka.
Her er eks-statsrådenes åpne habilitetsvurderinger Kunnskapsdepartementet nekter innsyn i statsrådenes habilitetsvurderinger. Flere vurderinger ligger åpent ute på regjeringens nettside.
Uholdbart hemmelighold Kunnskapsdepartementet hemmeligholder alle habilitetsvurderinger som er foretatt de siste årene. Slik kan vi ikke ha det.
Ønsker en statsråd med interesse for sektoren — Min refleksjon er at statsråder har en interesse og entusiasme for sin sektor og kjemper sin sektors sak. Det fikk vi ikke med Ola Borten Moe, sier UiS-rektor Klaus Mohn.
Kjøpte våpenaksjer — innrømmer å ha vært inhabil Statsråd Ola Borten Moe innrømmer at han brøt regjeringens habilitetsregler da han kjøpte aksjer i Kongsberg Gruppen.
Reagerer på at det nye styret er dominert av folk fra næringslivet Tre av fire eksterne representanter i styret til Universitetet i Stavanger har bakgrunn fra næringslivet. — Uforståelig snever representasjon, sier statsviter Svein Erik Tuastad.
Hva må til for at utdanning og forskning lykkes med en KI-basert fremtid? Vi må våge forskningspolitisk nytenkning som rører på dypereliggende kulturelle konflikter i akademia, skriver Anja Salzmann.
Stansar program for samarbeid med land utanfor Europa. — Svært uheldig Utlysing av 175 millionar til samarbeid og studentutveksling med land i Asia, Afrika og Latin-Amerika blir lagt på is.
Lyser ut 170 millioner til regjeringens nye «missions» Regjeringens to samfunnsoppdrag eller missions er fortsatt i støpeskjeen, men de tre første utlysningene er ute.
Ber departementet om pengar til lærarprosjekt — Me har ikkje råd til å ikkje halda fram, seier prosjektleiaren om LæreriNord-satsinga. Men no håpar Nord universitet på pengestøtte frå sentralt hald.
Mener Borten Moe er inhabil: — Har du vært i noens bryllup, er du tett på Professor i statsvitenskap Jan Erik Grindheim mener det er mye som skurrer rundt habilitetsvurderingen i forbindelse med Ola Borten Moes utnevnelse av Karl Erik Haug som Nupi-styreleder.
Ser rekruttering til lærarutdanningane som ei av dei største utfordringane Framtida er meir skiftande og usikker enn før. Det gjer at statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel ser (minst) tre store utfordringar som må møtast i tida som kjem.
Kraftige reaksjoner mot politisk styring av studiesteder Lovforslaget om å ta fra styrene ved universiteter og høgskoler myndighet til å legge ned studiesteder, møtes med skarpe reaksjoner.
Fjerner kravet om ekstern sensor i ny UH-lov Regjeringa strammer inn på ordninga med to sensorer og dropper kravet om ekstern sensor.
Underskuddet økte med 200 prosent på tre dager 7. februar vedtok styret ved Kunsthøgskolen i Oslo et budsjett. Da regnskapet var klart tre dager senere hadde underskuddet økt fra 7 til 21,4 millioner kroner.
Stor avstand mellom rammeverk og realitet Formålet med Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk er ambisiøst, men uklart, går det fram av evaluering. Fem råd skal gjøre det bedre.
Retorikk om kunstfag på feil (tall)grunnlag Kritiserer statssekretærens forslag om finansiering: Musikkhøgskolen ber om å få beholde økonomisk handlingsrom for å bidra til å løse samfunnsutfordringene.
På tide å tenke ansvarlig om kunnskap Krig, pandemi, klimaendring, tap av biologisk mangfold, energikrise og geopolitisk spenning preger verden, og da er det viktig å forankre politiske beslutninger i forskningsbasert kunnskap, mener preses i Videnskapsakademiet, Lise Øvreås.
Skole og lærerutdanning: Hva må gjøres? Æsøy, Helsvig, Aas og Bjarnø kommer i innlegget med konkrete tiltak for å forbedre den statlige styringen av skolen.
Jønnes og andre må gjerne spinne ei historie om «stil» og «retorikk» — Kritikk frå Høgre for å drive ein aktiv distrikts- og Nord-Noreg-politikk er noko denne regjeringa lever svært godt med, skriv statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel.
Forskningsbasert utdanning påkrevd for norsk konkurransekraft — Det er overraskende at utdanning og kompetanse diskuteres isolert som om det skulle vært uavhengig av forskning og forskningskvalitet, skriver Svein Stølen og Åse Gornitzka i dette innlegget om Utsynsmeldinga.
Sykepleierne vil også ha slettet studielån — krever samme ordning som lærerne Norsk Sykepleierforbund ber om å bli behandlet likt som lærerne. Kunnskapsdepartementet svarer at de tar med seg innspillet.
— Knusende rapport om midlertidighet ved universiteter og høgskoler Forskerforbundet krever hastetiltak etter fersk rapport som kritiserer bruken av midlertidige ansettelser ved universiteter og høgskoler.
To samlingsprosjekter og en større oppussing stanset siden 2000 Mandag bestemmer NTNU-styret hvorvidt universitetet skal samles eller ikke. Sier det nei, er det langt fra første gang NTNUs campusutvikling stopper opp.
Inviterte til sektormøte etter nedslående studenttall — Det er veldig lett å få inntrykk av at alt blir dårligere. Det er et bilde det er grunn til å reflektere over, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp).
Forskningsrådets tall viser at anvendt forskning taper Norsk pengebruk på FoU de siste ti årene går i favør av grunnleggende forskning og utviklingsmidler i næringslivet. Vekten på anvendt forskning avtar betydelig, heter det i et notat fra Forskningsrådet.
Klok digitalisering Har vi tenkt i gjennom kva som er klok bruk av digitale verktøy, og har digitaliseringa no gått for langt? Spørsmålet stiller Joar Sande ved Høgskulen på Vestlandet.
Vi trenger bærekraftige synergier i høyere utdanning Den økonomiske situasjonen i høyere utdanning er mer krevende enn på lenge. Vi må bruke denne anledningen til å utvikle en samlet modell som sikrer både økonomisk og faglig kvalitet. Dette gjelder særlig for fagområdene som er små og har trange kår fra før, skriver Oded Ben-Horin.
20 millioner og 500 nye studieplasser. Slik fordeles det mellom fylkene Regjeringen setter av 20 millioner kroner til 500 studieplasser ved fagskoler over hele landet. Se hvilke fylker som får mest her.
Bare én prosent mener Senterpartiet er best på kunnskap og forskning Alt var bedre før, i hvert fall hvis du spør de høyt utdannede hvem det er som er best på forsknings- og kunnskapspolitikk.
Mener sektoren er for lite ambisiøs når det gjelder bærekraft Universitetene og høgskolene har et stort ansvar for at vi skal nå bærekraftsmålene, mener NSO, men samtidig kutter både NMBU og NTNU i miljøambisjonene. Onsdag skal rektorer og viserektorer grilles.
Foreslår at fagskolene skal få godkjenne studietilbud selv — Vi vil at de godt etablerte fagskolene selv skal kunne kvalitetssikre og starte nye studietilbud uten å gå gjennom en ekstern godkjenningsprosess, sier Ola Borten Moe.
130 forskjellige navneforslag til ti nye styrer John-Arne Røttingen, Bård Vegar Solhjell, seriegründer Nadir Nalbant eller kanskje en avgått rektor? 10 universiteter og høgskoler har foreslått hvem de vil ha i styret.
Politikk-topper til Antarktis for å velge milliardprosjekt Norsk polarinstitutt får trolig klarsignal til å investere 2-3 milliarder kroner i forskningsstasjonen Troll. En topptung politikerdelegasjon og noen forskere reiser til Antarktis for å velge endelig utbyggingsprosjekt.
Føler instituttene glemmes i «total makeover»-planene Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe har levert på statsbudsjettet. Det er andre statsråder som burde fått mer kritikk, mener Carina Hundhammer.
17 høgskoler og universitet slipper DFØ-tvang 17 universitet og høgskoler blir likevel ikke tvunget til å velge det skandaleomtalte økonomisystemet til statlige DFØ.
Isfront om Arktis, men vil holde Russland-kontakt varm Det offisielle forskningssamarbeidet om Arktis er stoppet opp. Men Norsk Polarinstitutt forsøker å holde kontakten med russiske forskere varm, så langt de har lov.
Departementet truer med å flytte på studieplasser Regjeringen er ikke fornøyd med det universiteter og høgskoler leverer på økt kapasitet i sykepleieutdanningene.
Vil at flere universitets- og høgskoleansatte skal få jobbe fra Distrikts-Norge Regjeringen ber universiteter og høgskoler legge til rette for at ansatte kan jobbe mer utenfor campus. Slik vil de sikre statlige arbeidsplasser i distriktene.— Vi kan ikke ha en professor her og en professor der, svarer rektor.
Disse fem stedene får besøk av Kunnskapsdepartementet Seks innspillsmøter på fem ulike steder i landet er planlagt.
Byråkratane får sitt eige akademi. Samarbeid med NHH og UiB om masterprogram Departementsakademiet skal bli felles arena for utdanning og styrking av kompetanse.
Sier de presiserer lovforslag. Rektor kaller det en endring Høringsnotatet for skolepenger var til å misforstå, sier Kunnskapsdepartementet. Rektorer mener departementet nå endrer eget forslag: Nye internasjonale studenter fra utenfor EØS skal betale skolepenger fra høsten 2023.
Kritikken hagler mot nye forslag om finansiering Manglende analyse og risikovurdering, «potensielt store konsekvenser» og frykt for «ekstreme utfall» av regjeringsforslag om finansiering, mener sentrale stemmer i UH-sektoren.
Borten Moes kloke måte? Har NOKUT og Kunnskapsdepartementet egentlig konkludert i saken om NLA høgskolens lærerutdanning? Forskningsetikken og læreres profesjonsetikk overkjøres av juss og manglende avklaringer, skriver Gunn Vedøy.
Anbudsuniversitetet Det pågående arbeidet med finansieringssystem for sektoren synes å sikte mot et nærmest indikatorløst universitet som kanskje samlet, og særlig kan ramme forskningen, skriver Margareth Hagen.
Vet ikke om han har lønn til innovasjonsansatte i vår En omlegging av arbeidet med å kommersialisere forskning har skapt en pengeskvis for selskapene det gjelder. — Usikkerheten er så stor at vi ikke vet om vi har finansiering, sier sjef i Norinnova, Asbjørn Lilletun.
Innførte egen kvote for døve studenter i vernepleie Universitetet i Sørøst-Norge satte av 16 av 90 studieplasser i vernepleie til studenter med tegnspråk som førstespråk. Det har gitt finaleplass i Stiftelsen Dams Helsepris for 2022.
Skuffet over regjeringen. Vil foreløpig ikke gi penger til et nasjonalt studentombud Organisasjon for norske fagskolestudenter håper regjeringen snur i forhandlingene med SV.
Nyeste artikler
Skal drøfte omdømme- og merkevarebygging
Rektor Haanes advarer mot politisk styrt nedstemthet
Et svar til Storm-Mathisens debattinnlegg
Steinar A. Sæther valgt som ny leder i Forskerforbundet
UiO vil øke dette tallet fra 32 til 1000 på ti år
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024