Studentene ble svært overrasket da de åpnet hjemmeeksamen: — En menneskelig feil 23. januar 2023 - 12:55
Føler instituttene glemmes i «total makeover»-planene Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe har levert på statsbudsjettet. Det er andre statsråder som burde fått mer kritikk, mener Carina Hundhammer.
17 høgskoler og universitet slipper DFØ-tvang 17 universitet og høgskoler blir likevel ikke tvunget til å velge det skandaleomtalte økonomisystemet til statlige DFØ.
Isfront om Arktis, men vil holde Russland-kontakt varm Det offisielle forskningssamarbeidet om Arktis er stoppet opp. Men Norsk Polarinstitutt forsøker å holde kontakten med russiske forskere varm, så langt de har lov.
Departementet truer med å flytte på studieplasser Regjeringen er ikke fornøyd med det universiteter og høgskoler leverer på økt kapasitet i sykepleieutdanningene.
Vil at flere universitets- og høgskoleansatte skal få jobbe fra Distrikts-Norge Regjeringen ber universiteter og høgskoler legge til rette for at ansatte kan jobbe mer utenfor campus. Slik vil de sikre statlige arbeidsplasser i distriktene.— Vi kan ikke ha en professor her og en professor der, svarer rektor.
Disse fem stedene får besøk av Kunnskapsdepartementet Seks innspillsmøter på fem ulike steder i landet er planlagt.
Byråkratane får sitt eige akademi. Samarbeid med NHH og UiB om masterprogram Departementsakademiet skal bli felles arena for utdanning og styrking av kompetanse.
Sier de presiserer lovforslag. Rektor kaller det en endring Høringsnotatet for skolepenger var til å misforstå, sier Kunnskapsdepartementet. Rektorer mener departementet nå endrer eget forslag: Nye internasjonale studenter fra utenfor EØS skal betale skolepenger fra høsten 2023.
Kritikken hagler mot nye forslag om finansiering Manglende analyse og risikovurdering, «potensielt store konsekvenser» og frykt for «ekstreme utfall» av regjeringsforslag om finansiering, mener sentrale stemmer i UH-sektoren.
Borten Moes kloke måte? Har NOKUT og Kunnskapsdepartementet egentlig konkludert i saken om NLA høgskolens lærerutdanning? Forskningsetikken og læreres profesjonsetikk overkjøres av juss og manglende avklaringer, skriver Gunn Vedøy.
Anbudsuniversitetet Det pågående arbeidet med finansieringssystem for sektoren synes å sikte mot et nærmest indikatorløst universitet som kanskje samlet, og særlig kan ramme forskningen, skriver Margareth Hagen.
Vet ikke om han har lønn til innovasjonsansatte i vår En omlegging av arbeidet med å kommersialisere forskning har skapt en pengeskvis for selskapene det gjelder. — Usikkerheten er så stor at vi ikke vet om vi har finansiering, sier sjef i Norinnova, Asbjørn Lilletun.
Innførte egen kvote for døve studenter i vernepleie Universitetet i Sørøst-Norge satte av 16 av 90 studieplasser i vernepleie til studenter med tegnspråk som førstespråk. Det har gitt finaleplass i Stiftelsen Dams Helsepris for 2022.
Skuffet over regjeringen. Vil foreløpig ikke gi penger til et nasjonalt studentombud Organisasjon for norske fagskolestudenter håper regjeringen snur i forhandlingene med SV.
Varsler kutt i Retur-EU ved større suksess enn antatt 2022 blir trolig et rekordår for EU-finansiering av norsk forskning. Skulle suksessen fortsette varsler regjeringen mindre penger til hvert prosjekt.
Borten Moe på tur til USA for å hente inspirasjon Politisk ledelse i Kunnskapsdepartementet er i USA for å hente inn mer kunnskap og andre perspektiver på utfordringer i universitets- og høgskolesektoren.
13 institusjoner, 30 prosjekt, 90 millioner kroner Pengene skal blant annet gå til smart og bærekraftig infrastruktur i Japan og Kina og bedre IKT-utdanninger i Canada og India.
Gisholt overtar som departementsråd Dag Thomas Gisholt overtar etter Petter Skarheim som departementsråd i Kunnskapsdepartementet fra 1. januar.
Foreslår at mange flere studenter skal bli vurdert for skikkethet Studenter på 11 nye utdanninger kan få vurdert om de er skikket for yrket de utdanner seg til. Det samme gjelder en rekke videreutdanninger.
Her henter de to av tre forskningskroner fra EU Forskningsmiljøet i Halden er antagelig norgesmester i å hente hjem EU-penger. — Verken Forskningsrådet eller Innovasjon Norge ville gi støtte, derfor måtte vi bli gode på EU-finansiering, sier direktøren.
Sverige mistet 80 prosent av studentene utenfra EU/EØS Da Sverige innførte skolepenger for utenlandsstudenter i 2011, forsvant fire av fem studenter fra land utenfor EU/EØS. — Jeg håper Norge gjør en grundig analyse før de beslutter skolepenger for denne gruppen, sier Uppsala-forsker.
Et rungende «ja» til ny boklov En boklov vil være bra for studentene, det norske fagspråket og hele kunnskapssamfunnet, skriver Arne Vestbø og Anne Schiøtz.
Ingen grunn til å bli deprimert, sier Borten Moe Det blir ingen realvekst for forskningssektoren i 2023. – Mange opplever ekte kriser i dagens verdenssituasjon. En videreføring for forskning og en realvekst for høyere utdanning kan ingen bli deprimert av, sier statsråd Ola Borten Moe.
Føler forskningskutt er sololøp fra Ola Borten Moe Han synes det er vanskelig å få tak på hva regjeringens prosjekt for kunnskapssektoren er. — De famler i vei, uten å vite hvor de skal, sier Jonas Stein.
Kunnskapsdepartementet vil ikke hjelpe studenter berørt av streik Så langt er rundt 750 lærerstudenter som skal i praksis berørt av lærerstreiken. Kunnskapsdepartementet vil ikke lette på krav.
Vil ha mer publisering, økt gjennomføring og bedre studiekvalitet Kunnskapsdepartementet stiller fornyede krav til Universitetet i Sørøst-Norge. Kravene behandles på styremøte torsdag.
Tung tilbakemelding om kvalitet på forskning Styremedlemmer ved Høgskolen i Innlandet syntes det er tungt å lese tilbakemeldingen fra departementet om svak forskning ved høgskolen. — I tråd med vår diagnose, ifølge prorektor.
Forlanger samme strømstøtte som næringslivet NMBU-rektor Curt Rice frykter en ekstra strømregning på 100 millioner kroner. Han mener det er liten forskjell på næringslivet og offentlige institusjoner i spørsmålet om strømstøtte.
Styret inhabilt i tildeling av SFFer som skjer om få dager Habilitetstrøbbel og uenighet mellom departementet og Forskningsrådet.
«Sårbar prosess» rundt ny UH-lov, mener jurister Regjeringen tenker høyt om en rekke forslag i høring om ny universitets- og høyskolelov i tillegg til konkrete lovforslag. En sårbar prosess, ifølge jurister.
Høy dieselpris legger forskningsskip i opplag Forskningsskipet «Kronprins Haakon» blir tatt ut av forskningstokt på grunn av høye drivstoffpriser. — Vi må spare inn, følgene blir at vi mister observasjonsdata, sier Havforskningsinstituttet.
NTNU-prorektor til Borten Moe: – Gi oss arbeidsro – Jeg kan ikke se at det er noen grunn til å bruke tid på evaluering av det norske forskningssystemet nå. Gi oss heller arbeidsro, sier prorektor for forskning ved NTNU, Tor Grande.
Reagerer på at universitetene ikke får komme med høringsinnspill Kunnskapsdepartementet droppet å be om innspill fra de enkelte universitetene og høgskolene i en fersk høringsrunde. – Svekker vår autonomi, advarer rektorene Svein Stølen og Margareth Hagen.
Advokat ble lei av ventetiden - departementet bekrefter «snarvei» i fuskesaker Advokat Snorre Kristiansen så seg lei den lange saksbehandlingstiden til Felles klagenemnd og ville få avklart om studenter kan hoppe bukk over nemnda og gå rett til søksmål når de blir beskyldt for fusk. Det kan de.
Akademias løsarbeidere Ukulturen med bruk av «fast eksterne ansatte», også kjent som «fast midlertidig», må endres. Universitetsansatte bør ha et tilsvarende stillingsvern som andre, skriver Morten Wedege og Luliana Pedersen fra Naturviterne.
Problemløseren: best å skylde på andre? Med mer fakta i hånd, virker det mer og mer besynderlig at forsknings- og høyere utdanningsministeren kastet styret i Forskningsrådet med brask og bram og la hele skylden på den underliggende etaten, skriver Carina Hundhammer.
To sensorer som famler i blinde gir ikke økt rettssikkerhet Det er nedslående at departementet ikke ofrer ett eneste ord på det helt kostnadsfrie og langt mer effektive alternativet til en tosensorordning: gjeninnføring av helt ordinær klagerett på sensurvedtak.
— Forstår at statsråden syntes det var høy kvadratmeterpris Kunnskapsdepartementet kutter NTNUs campussamling fra 11,8 til 6 milliarder kroner. Rektor Anne Borg sier de aldri ønsket noe ekstravagant.
Departementsråd skifter beite Kunnskapsdepartementets mektigste embetsmann, Petter Skarheim, går til tilsvarende jobb i Kommunaldepartementet.
Godt nytt for nyutdannede med mastergrad Årets kandidatundersøkelse viser blant annet at færre mastergradsutdannede jobber ufrivillig deltid.
Grunnforskning kan ikke settes på vent Vi kan miste de beste forskerne, advarer 43 nåværende og tidligere SFF-ledere i dette innlegget.
Vurderer frys i støtte. 39 institutter kan falle utenfor Forskningsrådet og Innovasjon Norge advarer: Dersom forslag om frys i flere støtteordninger til EU-prosjekter vedtas, vil mange falle utenfor ordningene. Se hele listen over hvem her.
Departementet må regne riktig om finansiering OsloMet ønsker ikke å knytte finansiering til utviklingsavtalene, skriver rektor Christen Krogh om finansieringsutvalgets forslag.
Får korreks for gullkantede fallskjermavtaler Ledelsen ved Universitetet i Bergen og NTNU må stå skolerett og får refs fra Kunnskapsdepartementet.
Helsesektoren møtes for å løse praksisproblemene Tirsdag møter Kunnskapsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet universiter og høyskoler for å diskutere utfordring med praksis i helseutdanning.
Vil sette forskningsmidlene hos Finansdepartementet — La pengene stå i oljefondet eller på konto hos Finansdepartementet. Så slipper man å kjefte på Forskningsrådet, sier Gunnar Bovim, styreleder i Innovasjon Norge.
Departementet bruker deler av Forskningsrådets bevilgning to ganger Ubrukte midler fra tidligere år finansierer i 2022 nye satsinger i Forskningsrådet, uten bevilgning i 2022 og uten tilbakeføring senere år, mener Nifu-forskere.
Krisen i Forskningsrådet er en arv fra Solbergregjeringen Den nye regjeringen må ta den politiske belastningen med å gjennomføre kutt som den tidligere regjeringen egentlig foretok, men på finurlig vis unngikk å gjennomføre selv, skriver Egil Kallerud.
Mer bekymret for uro hos forskerne enn omdømmet til Forskningsrådet — Situasjonen er krevende nå, men vi jobber veldig hardt og vi rykker stadig fremover på de nødvendige avklaringene, slik at denne situasjonen skal bli minst mulig belastende for forskningsmiljøene, sier Mari Sundli Tveit.
Oppretter 1000 studieplasser til flyktninger fra Ukraina Kunnskapsdepartementet tildeler midler til 1000 studieplasser avsatt til personer som har flyktet fra Ukraina. Fordelingen av dem er over hele landet.
«Gordisk knute» i Forskningsrådet har vært diskutert i over 20 år — Det har vært brukt for mye tid og krefter både i departementet og i Forskningsrådet for å finne løsninger på noe som ikke er løsbart, sier Arvid Hallén om økonomien i Forskningsrådet.
NTNU går for 4 milliarder billigere campus-samling Styret ved NTNU anbefaler et nedkuttet campussamlingprosjekt som koster rundt fire milliarder kroner mindre enn det planlagte. – Det handler om å få prosjektet inn i statsbudsjettet, sier rektor Anne Borg.
Jurist: Uheldig, men ikke ulovlig med instruks om å ikke være politisk I fjor ba statsråd Ola Borten Moe Forskningsrådet om å ikke opptre politisk. Nå er rådet i krise, og direktør Mari Sundli Tveit sier ingenting.
Gjørv: Vil gi Forskningsrådet og departementet litt tid til å gjenfinne den politiske tilliten Sintefs konsernsjef mener gemyttene må roes i diskusjonen om finansiering av Forskningsrådet. — Vi skjønner at det må ryddes. Men endringene må gjennomføres over tid, sier Alexandra Bech Gjørv.
Norges minste og beste universitet: Ufikk Vi søker Kunnskapsdepartementet om å bli Universitet for filosofi, idé- og kunsthistorie og klassiske språk: Ufikk.
Riksrevisjonen erkjenner feil i sin vurdering av Forskningsrådet — Ut fra det vi nå vet, erkjenner vi at vi skulle sett nærmere på Forskningsrådets praksis, sier Tora Jarlsby i Riksrevisjonen.
Kraftige reaksjoner mot statsråd Borten Moe — Vi er lettere sjokkert, sier prorektor ved NTNU. Rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo, savner helhetlig tenkning fra regjeringen.
Skal kartlegge hva slags utdanninger Norge trenger Kunnskapdepartementet varsler at de vil komme med en utsynsmelding som skal fortelle hva slags utdanninger som bør prioriteres og nedprioriteres.
Kunnskapsdepartementet: Vikingtidsmuseet må kutte en milliard kroner Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) kommer med en klar beskjed: Kostnadene for byggingen av nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy i Oslo må reduseres med en milliard kroner.
Spesialsykepleierutdanningene strider mot sentrale føringer og regelverk Fagmiljøet anbefaler praksistid for opptak til spesialsykepleier og anerkjennelse av studiet som enhetlig masterløp. Har ikke blitt hørt av politikerne.
Utviklingsavtaler løser ikke styringsutfordringene i akademia Styringsmeldingen, Hatlen- og Kierulf-utvalget har pekt på utviklingsavtalene som løsningen på hvordan universiteter og høyskoler skal styres og finansieres. Det er ikke en god løsning.
100 millioner kroner ut av vinduet er dårlig samfunnsøkonomi Det planlagte Veksthuset i Botanisk hage er et fantastisk prosjekt som risikerer å gå i glemmeboka nok en gang, ifølge tidligere styreleder i Naturhistorisk museum, Kristin Halvorsen.
Her flytter hun campusmilliarder Ola Borten Moes krav om at NTNU må kutte kraftig ned på sitt campusprosjekt til 11,8 milliarder kroner kom brått på. — Jeg tenkte hva pokker gjør vi nå, sier prosjektdirektøren.
Kan bli tidenes gjenbruksprosjekt av eksisterende bygningsmasse Rektor Margareth Hagen mener Borten Moe bør bruke UiBs plan for byutvikling som modell i nytenkning rundt billigere og mer bærekraftig arealutvikling.
Bare halvparten av de vitenskapelige ansatte har faste stillinger Eftedal-saken er en påminnelse om hvor sterke hindringer det finnes for faste ansettelser i forsknings-Norge. Det er på tide med en ærligere og grundigere debatt om hvordan vi bekjemper midlertidighet.
NTNU hadde ikke tid til å spørre departementet om Eikrems sluttpakke — Vurderingene ble gjort etter beste skjønn, og vi er åpne for at det kan stilles spørsmål ved vurderingene i etterkant, skriver NTNUs ledelse i en redegjørelse til Kunnskapsdepartementet.
Nå kommer den bebudede satsingen på studiesentre Arbeiderpartiet lovpriste studiesentre før valget i 2021. Nå følger det penger med.
Nesna lokker med Norges billigste studenthybler Fra høsten vil studentene på Nesna kunne få studenthybler til rundt 2500 kroner i måneden.
Borten Moe om byggeprosjekt: — Festen er over Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe varslet i spørretimen at «det er slutt med å hive penger på ting som ikke virker, helt til det før eller siden blir ferdig». Adressen var byggeprosjekter i hans egen sektor.
Kunne ikke si opp direktør og måtte betale seg ut Universitetet i Bergen hadde ikke god nok grunn til å si opp eks-fakultetsdirektør Ørnulf Lillestøl. Dermed måtte de bla opp, og mener dette er innenfor fullmakten.
Regjeringen med nye forslag for å styrke studenters rettigheter Norsk studentorganisasjon (NSO) er glade for presiseringer av lovverket, men svært kritiske til at to-sensorordningen blir utsatt.
Setter ny NTNU-campus under administrasjon Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe sa at kostnadene med ny NTNU-campus måtte betydelig ned. Nå varsler Kunnskapsdepartementet detaljstyring av prosjektet.
1000 nye studieplasser til studenter fra Ukraina Regjeringen oppretter 1000 nye studieplasser på grunn av flyktningestrømmen fra Ukraina.
Demokratiet trenger akademikere som ytrer seg «Det frie ord møter urovekkende utfordringer som gjør at vi må snakke klart og tydelig om den akademiske ytringsfriheten og aldri ta denne rettigheten for gitt», skriver NTNU-rektor Anne Borg.
Ber om redegjørelse for lukrativ direktør-fallskjerm Kunnskapsdepartementet ber om en redegjørelse fra Universitetet i Bergen angående sluttavtalen der en eks-fakultetsdirektør fikk 18 måneder med lønn uten å måtte slutte ved universitetet.
50,7 millioner kroner til korte og fleksible utdanninger Fagskoler over hele landet får penger til å utvikle nye utdanningstilbud.
Mer mikrostyring med finansieringsutvalgets forslag Utviklingsavtalene utfordrer akademias autonomi og innebærer økt byråkrati og ytterligere rapporteringskrav, ifølge NMBU-rektor Curt Rice.
Vil innføre lisensplikt for kunnskapsoverføring: — Verden har blitt et farligere sted Regjeringen vil øke kontrollen med ulovlig kunnskapsoverføring. Nå sendes forslaget til endringer i eksportkontrollregelverket på høring.
Korleis samarbeide med eit diktatur? Lagar guide for akademia i ei vanskeleg verd No startar arbeidet med å lage «retningslinjer for ansvarleg internasjonalt samarbeid».
Arbeidsrettsekspert om lukrativ sluttavtale: — Alternativet kunne blitt enda dyrere Førsteamanuensis Alexander Sønderland Skjønberg tror Universitetet i Bergen mente det var vanskelig å bevise et grunnlag for oppsigelse av Ørnulf Lillestøl.
Fikk bekymring og varsler om avsatt fakultetsdirektør Universitetet i Bergen fikk to varsler som handlet om bekymringer og manglende tillit til den avsatte direktøren Ørnulf Lillestøl.
Russiske forskere forteller om skam, frykt og følelse av maktesløshet Forskere ved OsloMet har de siste ukene hatt mye kontakt med russiske kolleger. De russiske forskerne forteller om tøffe tider, og om å måtte ta antidepressiva for å komme seg gjennom dagene.
Måtte avbryte utveksling i Russland: — På under en uke hadde nesten alle dratt Strenge sanksjoner tømmer Russland for europeiske utvekslingsstudenter. Norske Nikoline Marie (23) måtte ta bussen til Finland.
Frp-politiker ber Borten Moe svare om direktøravtale Stortingsrepresentant Himanshu Gulati (Frp) mener det er flere ubesvarte spørsmål etter at tidligere fakultetsdirektør Ørnulf Lillestøl inngikk en lukrativ sluttavtale med Universitetet i Bergen.
Vil ha øyremerkt pott for å få ned mellombels-talet Magnus Marsdal frå Manifest Tankesmie meiner statsråden må ta tak for å få ned talet på mellombels tilsette forskarar. Han vil ha ein eigen pengepott som kan brukast når tilsette er mellom eksternfinansierte prosjekt.
Slik honoreres styremedlemmene ved universiteter og høgskoler Kunnskapsdepartementet må ut med rundt 30 millioner kroner i styrehonorarer i år.
Sterk økning i fusk, skjer det noe? «Det som savnes, er signaler om hva som nå skjer med dette sakskomplekset på sentralt hold», skriver professor Karl Øyvind Jordell.
Statsbygg-utsettelser satte forskning på vent i over fire år — Det verste har vært usikkerheten, og det mentale. Men det er klart at konsekvensene er store med karrierer som er skjøvet i over fire år, sier UiT-forskerne som har vært rammet av Statsbyggs forsinkelser.
Nå må vi legge til rette for ukrainske studenter og akademikere Hvor finnes ressurser og kapasitet til å lære ukrainske akademikere og studenter norsk og tilby en tilrettelagt eller kompletterende utdanning?
Direktør måtte gå og fikk gullkantet millionavtale Eks-fakultetsdirektør Ørnulf Lillestøl ved Universitetet i Bergen får full lønn uten å jobbe i ett og et halvt år. I tillegg får han fortsette i en rådgiverstilling med nesten 1,1 millioner i årslønn etter permisjonen.
Farvel til tellekantene «Avviklingen av tellekantssystemet vil være et steg i riktig retning for universitets- og høgskolesektoren», skriver Emil Øversveen.
Vurderer å gi ukrainske utvekslingsstudenter fast studieplass Flere universiteter i Norge ser nå på muligheten for å tilby ukrainske utvekslingsstudenter permanent studieopphold sånn at de kan få fullført utdanningen.
— På det kaldeste var det samarbeid med Russland under den kalde krigen. UiT Norges arktiske universitet har over 60 løpende prosjekter med Russland. — Nå må vi ta oss av de russiske studentene og kollegene. Men det er viktig å huske på at vi under den kalde krigen drev samarbeid med Russland, sier UiT-forskere.
«Holdningen til kunnskapssamarbeidet med Russland er den samme som før» Kunnskapsdepartementet bekrefter at kunnskapsfeltet så langt ikke er inkludert i sanksjonene mot Russland. Men det kan raskt endre seg.
Skrev opprop til Borten Moe om midlertidighet Mer enn 270 personer har skrevet under på et opprop til Kunnskapsdepartementet der de setter midlertidighet i akademia på dagsorden.
Eks-rektor fikk styreplass ved Nord etter supplering Tidligere rektor Bjørn Olsen ved Nord universitet er valgt inn i styret ved Nord universitet etter suppleringsvalg. — Jeg takker for tilliten, sier Olsen.
NMBU-sjef: — Vanskelig å ta til motmæle om DFØ-system 17 universiteter og høgskoler har beregnet at innføringen av datasystemer fra statlige DFØ vil bli vesentlig dyrere enn hva de har i dag. Men Kunnskapsdepartementet sier det er uaktuelt å konkurranseutsette systemet.
Konsekvenser av å avvikle publiseringsindikatoren Leder og sekretær i Det nasjonale publiseringsutvalget advarer mot avvikling av publiseringsindikatoren, eller de såkalte tellekantene.
Mulig med tilleggspoeng i opptak for kullet i 2023 Å gi 2023-kullet fra videregående skole en karakter-kompensasjon, fordi de må konkurrere om høyere utdanning med «pandemikullene» som slapp eksamen, er fullt mulig, sier forsker.
Avlyser eksamen både i grunnskole og videregående Regjeringen vil avlyse alle eksamener i skolen våren 2022.
Avviser UiT-topper som vil ha dekket merkostnader Kunnskapsdepartementet vil ikke dekke kostnadene som UiT har hatt på grunn av forsinkelsene ved bygget der det drives medisinsk forskning.
Det er ikke til å tro, Ola Borten Moe UiT må dekke regningen når Statsbygg ikke holder kontrakten. Det er ikke til å forstå og ikke til å tro, skriver tidligere UiT-rektor Anne Husebekk.
Tvilsom ansettelsesprosesss og elendig innsyn ved Universitetet i Oslo — Jeg finner det betimelig å vurdere lovligheten av den snikinnførte praksisen med å ikke rangere søkere på vitenskapelige kvalifikasjoner, skriver professor Øyvind Øverli etter erfaring med saksbehandling ved Universitetet i Oslo.
— Universitetene vet ikke hvilke verdier de sitter på Ingen må ha monopol på å kommersialisere forskning fra universiteter og høgskoler, mener Kyrre Lekve.
Nord universitet utvider kraftig satsingen på Nesna Staben økes med 20 nye vitenskapelige ansatte og det skal investeres 30 millioner i nye fasiliteter på Nesna i regi av Nord universitet.
NIFU vil grunnfinansiere kommersialiseringssystem For å sikre en bærekraftig modell for kommersialisering av forskning foreslår et NIFU-prosjekt at de såkalte TTO-ene ved universitet og høgskoler grunnfinansieres.
NTNU inngikk forlik for 20 ganger mer enn summen de hadde fullmakt til Jussdekan mener millionforliket mellom NTNU og Øyvind Eikrem er problematisk. Kunnskapsdepartementet var ikke involvert og vurderer nå avtalen.
Hvem skal jobbe i barnevernet? Profesjonsrådene for barnevernpedagoger og sosionomer frykter at samfunnsoppdraget til barnevernet legges på en profesjon alene.
Vil kalle gjenoppstått Nesna for «Helgelandsfakultetet» Et eget fakultet med selvstyring i regionen, egen dekan og administrasjon. Det er hva Nesna kommune ønsker seg når utdanningen på stedet skal bygges på nytt.
Foreslår nye medlemmer av Kif-komiteen Jussdekan Ragnhild Hennum og urfolksprofessor Torjer Olsen foreslås som ledere i Komiteen for mangfold og kjønnsbalanse i forskning.
Håper hybler på sykehjem kan bidra til rekruttering av sykepleiere Kunnskapsdepartementet vil ha studenthybler på sykehjem. Kun én kommune har søkt tilskudd.
UiO har krevd unødvendig politiattest fra teologistudenter Når teologistudenter starter ved Universitetet i Oslo må de levere inn politiattest i tilfelle de skal ha praksis i helsetjenesten. Politiet mener universitetet tolker loven feil.
Utsetter tosensorordning Ola Borten Moe opplyste på et møte med sektoren at regjeringen utsetter tosensorordningen.
UiO-notat: DFØ-systemet omtales som IT-skandale Problemene med det nye økonomisystemet fra DFØ er så store at ledere og ansatte ved Universitetet i Oslo omtaler prosjektet som en IT-skandale.
Mot et helhetlig system i høyere utdanning Regjeringen og stortinget må nå realisere en satsing på høyere yrkesfaglig utdanning som står i et rimelig forhold til den satsingen på universitets- og høgskoleutdanning som har pågått i drøyt femti år.
Utdanner vi egentlig helsepersonell nå, under pandemien? — Enkelte steder har studentene på helsefag blitt regnet som arbeidskraft fremfor å få være student under veiledning. Noe som har resultert i at færre lærinsutbytter har blitt oppfylt, skriver innleggsforfatterne.
Jeg ønsker frie studenter og en grundig debatt om akademisk frihet — Når regjeringen gjør sine prioriteringer, håper jeg at den ser hen til en hel generasjon unge mennesker som har fått studietiden sin amputert, skriver Nokut-direktør, Kristin Vinje, i sitt ønske for det nye året.
Mener Borten Moe ligner på Hernes: «Ikke noe nytt at politikerne griper direkte inn» Det statsråd Ola Borten Moe gjør, er ganske parallelt til det statsråd Gudmund Hernes i sin tid gjorde, ifølge historiker Kim Helsvig.
Sammen skal vi lykkes på Nesna — En forutsetning for å lykkes, er at Regjeringen følger opp signalene de har gitt om å tilføre de økonomiske ressursene som trengs, skriver Nord-rektor Hanne Solheim Hansen.
Krever mer av universitet og høgskoler på språk, midlertidighet og lærlinger Kunnskapsdepartementet endrer metodene for styring av universiteter og høgskoler. De største endringene trer i kraft fra 2023.
Borten Moe vil ha med en delegasjon til Canada og USA Tiden er inne for delegasjonsreiser igjen, mener Ola Borten Moe, som inviterer til Canada og USA-tur i februar.
Full forvirring om Forskningsrådets politiske spilleregler — Det finnes så vidt jeg kan se ingen holdepunkter for at Ola Borten Moe eller departementet kan instruere Forskningsrådets styre om ikke å ha egne møter med Stortinget, skriver Erik Eriksen.
Jobber på spreng med investeringsplaner Universiteter og høgskoler har dårlig tid på å komme opp med investeringsplaner som gjør at de slipper å betale tilbake ubrukte midler til statskassen.
— Å kaste kortene? Det har skjedd at jeg har tenkt det Rektor Hanne Solheim Hansen ved Nord universitet hevder hun har full motivasjon for å bygge opp igjen et studiested på Nesna hun ville legge ned.
Har fordelt 1,4 milliarder. Her er lista over 22 utvalgte Kunnskapsdepartementet har fordelt 1,4 milliarder kroner til laboratorier, utstyr og annen forskningsinfrastruktur.
«Finnmarksfradrag» kan bli lokkemiddel for nye Nesna Gratis studentboliger og studielånsfordeler er noe ledelsen ved Nord universitet vil diskutere for å trekke flere studenter til et gjenoppbygget Nesna-tilbud.
Forskningsrådet får beskjed om å ikke uttale seg politisk Ola Borten Moe banket ned Forskningsrådet i statsbudsjettdebatten. Nå får de ytterligere marsjordre fra ministeren.
Nord-nestleder: — Tvinger oss til å ta gale beslutninger Tre styremedlemmer stemte i mot Nord universitets pålagte reverseringsplan for Nesna. — Når regjeringen bestemmer slike detaljer er det spørsmål hva man trenger et styre til, sier styrets nestleder, Anders Søderholm.
Kvinner diskrimineres fortsatt gjennom hele karrieren Når det gjelder både kjønn og mangfold, er vi alle nødt til å ta inn over oss at vi diskriminerer uten å ha et bevisst forhold til det.
Nord-styreleder: — Ingen er tjent med å se bakover Nord universitet blir tvunget til å stoppe nedleggingen og videreføre lærerutdanning på Nesna. — Ingen er tjent med å se bakover dersom vi skal greie å få til en varig og bærekraftig løsning, sier styreleder Øyvind Fylling-Jensen.
Digital utdanning uten pedagogiske regler Algoritmene som er innebygd i dagens digitale læringssystem skaper ubalanse mellom kommersiell design, som forfølger profitt, og design for å utdanne barn.
Foreslår utredning om språk og kunnskapslitteraturen Retorikkprofessor Kjell Lars Berge liker signalene fra Ola Borten Moe om satsing på norsk fagspråk og ber han sette i gang en NOU om temaet.
Krangel om forskningsskip kan bli kostbar for UiT Tre departement måtte inn for å løse krangelen om hvem som skal få bruke verdens mest avanserte forskningsfartøy, «Kronprins Haakon».
Ber Forskningsrådet om å omprioritere 500 millioner Statsråd Ola Borten Moe kommer ikke med ferske midler til Fellesløftet, men instruerer Forskningsrådet om å finne 500 millioner kroner i sine egne budsjetter, skriver Aftenposten.
Nyeste artikler
Nettside reklamerer med at de løser eksamensoppgaven for deg
Britiske universiteter på studentjakt utenfor Kina
Medieorganisasjonene ber om at aktiviteten i Medienorge videreføres
Språkkrav forplikter også universitetet
Per Edvard Østerud (1928-2023)
Mest lest
NTNU mente studenten hadde fusket - studenten vant i retten
«Litt overkvalifisert»? Vil ha folk med doktorgrad til administrasjonen
Studentene ble svært overrasket da de åpnet hjemmeeksamen: — En menneskelig feil
Kristian Gundersen fikk varsel etter Twitter-kommentar: — Helt absurd
Cathrine Wahlstrøm Tellefsen (1967-2022)