lønnsforhandlinger

Her er de ferdige med lønnsoppgjøret

— Vi er fornøyd med hvordan forhandlingene har landet, sier tillitsvalgt Belinda Eikås Skjøstad ved Universitetet i Oslo.

Markering i forbindelse med Rikslønnsnemndas behandling av lønnsoppgjøret i stataen. Forbundssekretær i NTL Anders Hellestveit (med ryggen til) sier noen ord til de frammøtte. Han sier han ikke tror de kan forvente fullt gjennomslag i Rikslønnsnemnda, men tror de vil få noen rettferdige krav igjennom. Jørgen Svarstad Jørgen Svarstad
I år endte lønnsoppgjøret i staten opp i Rikslønnsnemnda, noe som har forsinket de lokale lønnsforhandlingene ved universiteter og høgskoler kraftig. Her fra en markering i regi av LO-forbundet NTL utenfor Rikslønnsnemndas lokaler 15. november, da Rikslønnsnemnda skulle avgjøre hva slags hovedtariffavtale LO skal ha med staten.
Publisert Sist oppdatert

De lokale lønnsforhandlingene pågår for fullt ved statlige universiteter og høgskoler. Lønnsforhandlingene har blitt kraftig forsinket av streik og behandling i Rikslønnsnemnda. 

Fristen for at fagforeningene og arbeidsgiverne skal bli enige om lønnsveksten er satt til 15. februar. Men noen begynner å bli ferdige. 

Etter det Khrono har kartlagt, er de i mål ved Høgskolen i Østfold, Universitetet i Bergen (UiB) og nesten ferdige ved Universitetet i Oslo (UiO).

Ved universitetene og høgskolene forhandles det om to ulike avtaler, én mellom hovedsammenslutningene Unio og Akademikerne og arbeidsgiver og én mellom LO og YS og arbeidsgiver.

Slik gikk det ved UiO

I Unio/Akademikerne-avtalen fordeles all lønnsvekst lokalt ved institusjonene. Det er denne fordelingen fagforeninger og arbeidsgiver nå forhandler om. 

Ved Universitetet i Oslo ble Unio og Akademikerne og arbeidsgiver i desember enige om et generelt tillegg på 2,1 prosent. 

Det innebærer at alle som er medlemmer av fagforeninger i Unio og Akademikerne, for eksempel Forskerforbundet og Tekna, får en lønnsvekst på minst 2,1 prosent. Det samme får uorganiserte ansatte, som er omfattet av denne avtalen.

Belinda Eikås Skjøstad

I tillegg skal det forhandles om individuelle tillegg, men de forhandlingene er ikke ferdige ved UiO. Den disponible rammen, altså det som skal brukes til lønnstillegg, er på 2,7 prosent. Så minst 0,6 prosent — eller mer hvis arbeidsgiver spytter i mer penger — skal gis som individuelle tillegg.

Belinda Eikås Skjøstad, som er hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet ved UiO og forhandlingsleder for Unio, sier:

— Vi er fornøyde med hvordan forhandlingene har landet.

Hun viser til at Unio gikk inn i forhandlingene med et ønske om at minst halvparten av de 2,7 prosentene skulle gå til et generelt prosentvis tillegg.

— Vi er fornøyd når vi har landet på 2,1 prosent.

Vil prioritere toppforskere og arkeologer

Når det gjelder de individuelle tilleggene, sier Skjøstad at de blant annet vil prioritere «de underbetalte» arkeologene ved Kulturhistorisk museum.

— De har i dag, enten de har mastergrad eller doktorgrad, et snitt på 600.000 kroner, sier hun.

De vil også prioritere toppforskere, de som har stillingskoden SKO 1183.

— Lønna må heves for en del av disse. Innen den koden ser vi at mange ligger for lavt. Ellers jobber vi selvfølgelig for alle som har sendt inn lønnskrav til oss, sier hun.

For LO/YS-medlemmer i staten er det fra før av bestemt at disse får et generelt lønnstillegg på 0,75 prosent. 

Ved UiO har partene i tillegg blitt enige om disse kronetilleggene: 

  • 14.050 kroner ekstra i året til dem med en årslønn på mindre enn 700.000 kroner (i 100% stilling). 
  • 16.800 kroner til dem som tjener mellom 700.000 og 849.999 kroner. 
  • 18.500 kroner til dem som tjener mer enn 850 000 kroner .

Høgskolen i Østfold: Prosenttillegg  til alle

Ved Høgskolen i Østfold (HiØ) er de helt i mål. Høgskolen opplyser til Khrono at de lokale lønnsforhandlingene endte med enighet om et generelt prosentvis tillegg på begge avtaler.

 Slik gikk det der:

  • Unio/Akademikerne: Prosentvis tillegg på 3,12 prosent.
  • LO/YS: Prosentvis tillegg på 2,39 prosent (i tillegg til 0,75 prosent gitt i sentrale forhandlinger, slik at den totale økningen blir 3,14 prosent).

Høgskolen skriver til Khrono:

«Partene har ved enighet om innretning av de lokale lønnsforhandlinger for 2024 lagt vekt på at streiken i statlig sektor har medført at forhandlingene har strukket ut i tid, noe som har gjort at virksomhetene har fått svært dårlig tid på å gjennomføre de lokale forhandlingene. 

I tillegg står HiØ i en krevende omstillingsprosess, som har bidratt til at dette har tatt tid.»

UiB: Minst 3,1 prosent

Som Khrono fortalte tidligere denne uka, er lønnsforhandlingene også ferdig ved Universitetet i Bergen (UiB). 

Alle som er omfattet av oppgjøret, får minst 3,1 prosent lønnsøkning samlet sett. UiB melder at de har ikke behandlet individuelle krav denne gangen. Det er gitt gruppevise tillegg — prosentvis eller med kronebeløp.

Khrono har også kontaktet de andre statlige universitetene og høgskolene, men få har noe nytt å melde. Forhandlingene pågår og de satser på å rekke fristen 15. februar, er gjennomgangsmelodien. OsloMet har fått utsatt frist til 1. mars. 

Nord universitet opplyser at de er i sluttfasen, og skal gjennomføre avsluttende forhandlinger neste uke. 

«Vi vil dermed lande lønnsoppgjøret ved Nord universitet i løpet av neste uke, med endelig godkjent protokoll senest i uke 7», skriver HR-sjef Runar Michaelsen til Khrono. 

På lønna i februar, mars og april 

Alle kan denne våren vente seg noen ekstra tusenlapper på lønnsslippen, siden man får lønnsøkningen, regnet fra mai eller juni i fjor, etterbetalt.

Universitetet i Oslo opplyser til Khrono «etterbetalingen utbetalingen av oppgjøret for 2024 vil bli gjennomført så raskt som mulig, noe i februar, det meste i mars og noe i april.»

Høgskolen i Østfold opplyser at de vil utbetale økningen på lønna i februar.

Da Khrono gjorde en rundspørring i desember, svarte de fleste universiteter og høgskoler at de ikke regnet med å kunne betale ut de lokale tilleggene før i mars. Et par mente også at april var mest realistisk. 

Powered by Labrador CMS