Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe 19. desember 2024 - 17:59
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut 16. desember 2024 - 16:41
NRK erfarer: Unio og Akademikerne får behalde eigen tariffavtale — til 2026 LO tapte i Rikslønsnemnda, erfarer NRK tysdag kveld.
Unios uforløste potensial Det ligger en uforløst samfunnskraft i Unios 400.000 medlemmer. Jeg stiller til valg som Unio-leder fordi jeg mener Unio kan og må ta større plass i norsk politikk og samfunnsliv, skriver lederkandidat Guro Elisabeth Lind.
LO hos Rikslønnsnemnda: Staten har skapt kaos Hvis LO Stat ikke får oppfylt førstevalget sitt, ønsker de å fortsette med dagens hovedtariffavtale.
LO hos Rikslønnsnemnda: — Klart dette er vanskelig Blir det én, to eller kanskje til og med tre ulike hovedtariffavtaler i staten? — Dette er klassisk spillteori, sier Fafo-forsker Kristine Nergaard.
— Ansatte med høyere utdanning har i mange år blitt holdt nede lønnsmessig Unio og Akademikerne streiket for å få beholde sin egen tariffavtale. Torsdag ble saken behandlet i Rikslønnsnemnda.
Vil ikke ha Lind som ny leder Unios valgkomité har kommet med sin innstilling til ny leder og nestleder. Unios forhandlingsleder og streikegeneral, Forskerforbundet-sjef Guro Elisabeth Lind vrakes.
Unio forventer økt studiestøtte i statsbudsjettet Mandag 7. oktober legger regjeringen fram sitt forslag til statsbudsjett for 2025. Unio forventer at regjeringen prioriterer å styrke studentenes økonomi så flere studenter kan være heltidsstudenter fremover.
Lønnsoppgjøret er forsinket. Du får trolig ikke pengene i år Ansatte ved universiteter og høgskoler kan glede seg til en ekstra fet lønning når lønnsoppgjøret er i havn. Men pengene kommer trolig ikke i år.
Ber Rikslønnsnemnda kaste ut to av medlemmene Unio ber Rikslønnsnemnda vurdere sin egen habilitet og kaste ut de to faste representantene for arbeidsgiver- og arbeidstakersiden.
Stortinget endrer ikke Rikslønnsnemnda Medlemmene i Rikslønnsnemnda skal ikke byttes eller fjernes i forkant av tvungen lønnsnemnd.
Stå for egne prioriteringer, Unio. Svar til Skjøstad Forskerforbundet ved UiO hevder at undertegnede sprer usannheter når jeg påpeker at Unio holder enkelte medlemmer utenfor de lokale oppgjørene, skriver Axel Hjelme ved NTL UiO.
NTL og det utdaterte golvet. Svar til Hjelme og Kjelsberg Grunnproblemet for «laget» av universitetstilsette er at gjennomsnittleg lønnsvekst er lågare enn frontfaget. Slik kan vitskaplege og tekniske stillingar sakke akterut. Her har ikkje LO vore mykje til støttespelar sentralt.
NTL jobber for hele laget av utdanningsgrupper Verken NTL eller Forskerforbundet bestemmer egenhendig lønnsnivået i staten, men NTLs avtale har bidratt til å sikre et gulv for alle ansatte, skriver to NTL-tillitsvalgte i et svar til Steinar Vagstad i Forskerforbundet.
Høyre: Alvorlig når en så stor fagforening ytrer sterk mistillit til nemnda Henrik Asheim (H) sier han blir bekymret når en så stor fagforening som Unio uttrykker sterk mistillit til Rikslønnsnemnda.
Streiken, Høyre, og tariffkampen fremover Ønsker en et system som legger opp til individuell lønnskonkurranse og økende forskjeller, eller et som legger opp til gode fellesløsninger og minkende forskjeller? spør Katharina Sass i NTL.
Unio ønsker å løfte alle sine medlemmer lønnsmessig. Svar til Hjelme Axel Hjelme sprer usannheter om lønnsoppgjøret i vår avtale i Khrono, skriver hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet ved UiO.
Lønnsoppgjør, streik og klima — en brannfakkel etter streiken Streiken er over. Nå er det på tide å utvide perspektivet og se på lønnskamp og streik i en større sammenheng. I et globalt perspektiv lever både medlemmer av Akademikerne og Unio/Forskerforbundet samt NTL-medlemmene på jordas solside.
Krever at Stortinget setter ned en ny uavhengig nemnd LO Stat har vært tydelig på hva de mener om Unio og Akademikerne sitt ønske om egen tariffavtale. Men i Rikslønnsnemnda, som nå skal avgjøre konflikten, skal LO Stat representere Unio- og Akademikerne-medlemmenes interesser.
Regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemnd Det blir tvungen lønnsnemnd i konflikten mellom staten og Unio, og streiken er avblåst.
Stadig flere studenter rammes: Sisteårsstudenter fikk eksamen avlyst Streiken rammer stadig flere studenter. På grunn av forsinket eksamen blir de ikke uteksaminert til forventet tid.
NTL og streiken i staten Steinar Vagstad, Forskerforbundet, svarar i debatten om streiken og lønnsoppgjeret.
Studentledere er bekymret, men støtter streiken. — De baner vei for oss Ved Høgskolen i Østfold er 187 medlemmer av Unio tatt ut i streik. Studentlederne ved høgskolen får mange henvendelser fra bekymrede studenter, men støtter de streikende.
Forsker vil ikke si det er meningsløst å fortsette streiken, men... Selv om Unio fortsetter streiken, vil de ende opp med samme avtale som den Akademikerne får i tvungen lønnsnemnd, tror Fafo-forsker Kristin Alsos.
Over 1000 studenter får utsatt eksamen Streiken trappes opp og konsekvensene vokser. Minst 1000 studenter får eksamen utsatt, og flere tusen vil få utsatt sensur.
Hvilke utdanningsgrupper vil dere løfte, Unio? Unios budskap i denne streiken er at de ønsker å løfte «utdanningsgruppene», men det er høyst uklart hvem de med det egentlig sikter til, skriver NTL-medlem ved Universitetet i Oslo.
Difor kan eg ikkje støtta streiken Eg har venner og kollegaer i begge avtaleområda, og vil helst unngå å uttala meg i parolar om streiken til Unio og Akademikerne. Når eg likevel uttalar meg om grunnlaget for streiken og kvifor eg meiner han er usolidarisk, vil eg ta utgangspunkt i meg sjølv.
Kroner eller prosent? Det er ikke overraskende at man er uenige om hvilken profil lønnsoppgjøret bør ha. Derimot er det underlig at mange ser ut til å være uenige om ting det burde være lett å finne ut av. Bli med på pub i Arve Hjelseths eksempel.
Bekjennelser fra en lokal lønnsforhandler I flere medieoppslag angripes lokale lønnsforhandlinger med stort engasjement og sterkt ideologisk preget retorikk. Derfor vil jeg forklare den litt mystiske prosessen, skriver forhandlingsleder for Akademikerne på NTNU.
Kroner, prosent og kjøpekraft i dyrtid De med relativt sett lavere inntekt har hatt en «realinflasjonsøkning» som er mye større enn de med relativt sett høyere inntekt. Denne virkeligheten forsvinner i Forskerforbundets enkle prosentregning, skriver NTL-medlem.
«Aldri i verden», tenkte hun først. Nå er Guro Lind streikegeneral for 36.000 Guro Lind var arkitekten bak avtalen som Unio-medlemmer nå streiker for å beholde. — Det vil gjøre vondt i sjela mi hvis den røyk på min vakt, sier streikegeneralen.
Hele laget i streik I Forskerforbundet er vi mange som ikke kjenner oss igjen i Katharina Sass sine beskrivelser. Våre bibliotekarer, arkivarer, studiekonsulenter og konservatorer er med i streik!
Styrking av offentlig sektor gjennom en moderne lønnspolitikk Etter to år med vår nye avtale er vi overbeviste om at vi tok det riktige valget i Forskerforbundet. Nå er det på tide at alle parter i arbeidslivet anerkjenner og tilpasser seg denne moderne tilnærmingen til lønnsdannelse.
Nytt streikeuttak: Se hvem som blir tatt ut fra mandag Høgskolen i Østfold er blant utdanningsinstitusjonene som får flest streikende ansatte fra mandag.
Sass (og NTL?) og bakkekontakten I Forskerforbundet er det kjøpekraft og reallønn som står i fokus, ikkje kor mange kroner ein får, svarar Steinar Vagstad på frontalangrepet frå Katharina Sass i NTL.
Lokale lønnsforhandlinger ivaretar ikke «alle». Svar til Forskerforbundet Professorer hører til de øverste samfunnsklassene, og er blant de mest privilegerte mennesker i samfunnet. En kan få inntrykk av at deler av dette miljøet har mistet bakkekontakten, skriver Katharina Sass i et svar til Forskerforbundet.
Forskere tror streiken kan bli langvarig — Slik det ser ut nå, er det vanskelig å finne en løsning, sier Fafo-forsker Kristine Nergaard, som tror streiken i staten vil vare minst et par uker. Professor Torberg Falch ved NTNU tror den kan pågå til over sommeren.
Is, ambivalens, prinsipper og starten på en streik — Vi har ikke råd til å gi oss, sier lederen i Forskerforbundet, Guro Lind, på streikens første dag med normalt uttak.
En streik for rettferdighet Ved å påstå at Unio og Akademikerne streiker for enda større ulikhet, så gjentar Katharina Sass statsrådens fortelling. Men denne streiken handler ikke direkte om penger, den er mer prinsipiell.
En streik for at utdanning skal lønne seg Forskerforbundet er i streik fordi vi mener utdanning må lønne seg. Også på lønnsslippen i staten.
Her er det streik i dag — Det er kjipt hvis vi ikke får tatt eksamen, sier studentene Helle Myrvold og Jenny Fenghua Arntsen ved OsloMet. Se hvor og hvordan streiken rammer.
Statlig arroganse, trynefaktor, solidaritet og streik i staten Streik i staten tilhører sjeldenhetene. Men nå er de i gang og temperaturen er allerede høy. Det handler om prinsipper.
Derfor streiker han: — Staten må ta et ansvar På mandag trappes streiken ved universiteter og høgskoler kraftig opp. Det kan blant annet få konsekvenser for eksamen.
Akademikerne og Unio går ut i streik. LO og YS er enige med staten Et fåtall tas ut i streik fra i dag, fredag. Fra og med mandag trappes det kraftig opp. 1900 ansatte ved universitetene vil streike.
Her kan det bli streik: — Vil ramme undervisning og eksamen Over 1500 ansatte ved åtte universiteter og høgskoler kan bli tatt ut i streik fredag og mandag. Eksamener kan bli utsatt, sentralbord kan bli ubemannet og rektor kan miste IT-støtte.
Varsler at ansatte ved fem universiteter kan bli tatt ut i streik Hovedsammenslutningene har varslet staten om at over 13.000 av deres medlemmer kan gå ut i streik hvis meklingen i lønnsoppgjøret ikke fører fram.
Brudd i lønnsforhandlingene i staten — Staten var ikke villig til å legge nok penger på bordet, sier Guro Lind i Unio.
Lønnsoppgjøret i staten er i gang. Dette krever partene Arbeidstakernes organisasjoner krever økt kjøpekraft. Men det er strid om det skal være én eller to hovedtariffavtaler i staten.
Nedbemanning ved NTNU-fakultet går for tregt. Vurderer sluttpakker Ett år med naturlig avgang har ikke gitt ønsket effekt for medisin- og helseutdanningene ved NTNU. Samtidig er ansatte så bekymret at det har utløst møter mellom fagforeningene og departementet.
Krever kunnskapsløft i statsbudsjettet: — Kuttene rammer handlingsrommet Tirsdag samles regjeringen på Klækken hotell for å starte arbeidet med statsbudsjettet for 2025. Forventningene i universitets- og høgskolesektoren er store.
Sterk lønnsvekst for statsansatte i fjor De fleste fikk dårligere råd i fjor. Men ikke de som jobber i staten.
Vi trenger et klart skille mellom høyere utdanning og høyere yrkesfaglig utdanning Kompetansen til helsefagarbeidere er viktig — og den må vernes selv om det er mangel på sykepleiere.
Advarer mot at fagskolene blir for akademiske. — Et faresignal Leder Ragnhild Lied i Unio mener det vil svekke høyere utdanning hvis fagskolene blir mer akademiske. — Nedsettende, svarer fagskolerektor.
Slik gikk lønnsoppgjøret. Universitetslektor går opp 41.500 kr Lars Harald Eide gikk ned over 100.000 i lønn da han sluttet som lærer og begynte å utdanne lærere. Nå tar han igjen noe av det tapte.
Ansatte som ikke er med i fagforening taper titusener Fagorganiserte ved UiT får over 40 prosent høyere lønnsvekst enn de uorganiserte. Det har arbeidsgiver og fagforeningene blitt enige om.
Unio-leder reagerer på Borch-uttalelse: — Naivt Unio-leder Ragnhild Lied mener framsnakking av sentrale profesjonsfag er fint, men det er ikke et godt nok svar for øke den svake rekrutteringen til lærer- og sykepleieryrkene.
Dette betyr lønnsoppgjøret for deg Alle LO- og YS-organiserte i staten er garantert 31.000 kroner i lønnstillegg. De som er med i Unio og Akademikerne må vente på de lokale forhandlingene.
Avviser statens krav i lønnsforhandlingene: — Det kommer ikke vi til å godta Lønnsforhandlingene i staten startet torsdag. Unio og Akademikerne vil at høyt utdannende prioriteres, og sier nei til statens krav om en sentral avsetning.
Bekymret for at lønnsgapet mellom privat og offentlig sektor skal øke enda mer Prisene økte mer enn lønna for de fleste nordmenn i fjor.
Enighet om ny hovedavtale i staten Akademikerne, LO Stat, YS Stat og Unio er enige med staten om en ny hovedavtale i staten etter å ha forhandlet siden 12. desember.
Ansatte ved dette instituttet ble årets klare lønnsvinnere De ansatte ved Forsvarets forskningsinstitutt fikk omtrent dobbelt så mye i lønnstillegg som andre instituttforskere, ifølge Forskerforum.
Disse utdanningene har negativ innvirkning på inntekten Beregninger fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at høyere utdanning lønner seg for de fleste, men slett ikke for alle.
Opprop om gratisprinsippet og internasjonale studenter Sju organisasjoner og seksten utdanningsinstitusjoner har sluttet seg til et opprop mot skolepenger for internasjonale studenter.
Statsansatte må trolig vente én ekstra måned på lokale lønnstillegg Alle statlige virksomheter har fått utsatt fristen for å komme i mål med lokale lønnsforhandlinger.
Rivaliseringen mellom mester og master tilhører historiens skraphaug Vi må ikke lage kunstige skiller mellom fagskolene og høyere utdanning. Samfunnet kan ikke få for mye kompetanse. Derfor må vi spille på lag, skriver lederne i Unio og Akademikerne.
Brudd! Kan bli første konflikt i staten på 10 år Tilbud om lønnsøkning på 3,7 prosent var ikke nok. Alle fire sammenslutningene for arbeidstakerne har brutt forhandlingene.
Avviser at Unio gir frå seg streikeretten Unio gir frå seg sitt viktigaste maktmiddel når organisasjonen allierer seg med Akademikerne, hevdar NTL-tillitsvald. Feil, meiner Unios forhandlingsleiar.
Ufattelig korttenkt tariffkamp Unio gir frivillig fra seg det viktigste maktmidlet en fagforening har på et helt avgjørende punkt som lønnsfordelingen, skriver NTL-medlem Ronny Kjelsberg.
Sjokkert over Unios farvel til LO: — Gir frå seg det viktigaste maktmiddelet Styremedlem i NTL ved NTNU håper på opprør eller medlemsflukt i Forskerforbundet og andre fagforeiningar under Unio-paraplyen.
Lønnsoppgjøret i staten er i gang. Kan bli streik fra 24. mai Frist for å bli enige i årets lønnsoppgjør er 30. april. Lønnsoppgjøret må bidra til at staten kan konkurrere med privat sektor om viktig kompetanse, sier Akademikerne-leder.
Sier streikefaren er reell: — Vi kommer til å kreve at etterslepet tas igjen Det viser seg at utdanning ikke lønner seg, slår Unios forhandlingsleder fast - og viser til at frontfagsoppgjøret endte med en ramme på 3,7 prosent.
Har du høyere utdanning? Da er du en «lønnstaper» Ansatte i staten med høgskole- og universitetsutdanning på høyere nivå har lavere vekst i lønn enn andre utdannningsgrupper. Det blir et krevende lønnsoppgjør, sier Unio-topp Guro Lind.
Forskerforbundet: — Overhengende streikefare Etter fjorårets skuffende lønnsoppgjør har Forskerforbundet klare forventninger.
Gode løsninger verdt å vente på Dagens finansieringsordning gir uttelling for gjennomførte gradsutdanninger, men gir få insentiver til å møte behovet til et arbeidsliv som trenger kompetansepåfyll.
Unio vurderer å bryte samarbeidet med LO og YS — Det er naturlig for oss å sondere åpent frem til neste år. Det er mange alternativer, og vi vil bruke tiden fremover på å utrede alle mulighetene, sier forhandlingsleder i Unio stat, Guro Elisabeth Lind, til Forskerforum.
Forsker tror statsansatte vil slite med å få betalt etterslep De statsansatte vil få store problemer med å få noe mer enn de allerede er tilbudt i årets lønnsoppgjør, mener Fafo-forsker.
Brudd i statsoppgjøret. Kan bli streik fra slutten av mai Både Unio og LO stat brøt lønnsforhandlingene med staten torsdag ettermiddag. Riksmekleren er den som nå eventuelt kan avverge en streik.
Forhandlingene er i gang: — Samfunnet skal nå tilbake til normalen Unios hovedkrav er reallønnsvekst.
Er arbeidsrelevans ein sikker veg til kvalitet? Er det slik at om ein berre lét næringslivet få bestemme meir over utdanninga, så blir kvaliteten betre?
Kan bli streik i Kunnskapsdepartementet Kommer ikke partene til enighet innen natt til torsdag neste uke vil Unio ta ut medlemmer i Kunnskapsdepartementet ut i streik.
Staten hadde ingen penger å tilby i årets lønnsoppgjør Partene i lønnsoppgjøret i staten møttes til forhandlinger tirsdag.
Hvordan øke stipendiatenes lønn? Lønn. De økte lønnsforskjellene for stipendiater skyldes et viktig gjennomslag for Unio. Forhandlerne forklarer her hvorfor det skjedde.
Mekling pågår på overtid i staten Forhandlinger. Partene i årets lønnsoppgjør i staten sitter fortsatt sammen hos riksmekleren. Ennå ikke klart om det blir streik eller ikke.
En streik fra 24. mai vil særlig ramme Universitetet i Bergen og OsloMet hardt Streikefare. Natt til fredag 24. mai går meklingsfristen ut i staten. Det er fem universiteter og høgskoler som i første omgang blir rammet av streiken. Tirsdag starter meklingen.
Unio om sitt streikeuttak: Streik kan ramme eksamen og sensur i Oslo, Bodø og Bergen Streikevarsel. Eksamen og sensur for tusenvis av studenter kan blir berørt hvis meklingen i staten ikke fører fram. Her er Unio sitt streikeuttak.
Brudd i forhandlingene i staten kan gi streik fra 24.mai Meklingsrunde. Samtlige fire hovedsammenslutninger valgte å bryte forhandlingene før fristen gikk ut ved midnatt 30,april. Oppgjøret i staten går til mekling, blir det ikke enighet blir det streik fra 24.mai.
Krav om høyere lønn og pensjon Lønnsoppgjør. I dag ble arbeidstakernes krav til arbeidsgiverne før lønnsoppgjøret i staten overlevert. Reallønnsvekst og pensjonsopptjening for hver krone er sentrale krav. Blir det ikke enighet kan det bli streik i slutten av mai.
«I lang tid vil det være umulig å hente ut gevinster av reformene, fordi det reformeres for hurtig og fordi reformene er for store» Konferanse. Professor på Høgskulen på Vestlandet, Tom Are Trippestad, kritiserte tirsdag måten reformer gjennomføres på i Norge og mener hans egen høgskole er en av verstingene.
Full forvirring om forhandlingene i staten Mekling. Mens VG tidlig torsdag meldte at faren for storstreik var over, melder Unio til Khrono og via sosiale medier at det fortsatt pågår mekling mellom partene. Det hersker full forvirring om faren for streik er over eller ikke.
Ny offentlig pensjon i boks Ny pensjon. Et klart flertall hos alle sammenslutningene hos arbeidstakerne stemte ja til ny offentlig pensjonsordning.
Partene i staten kom til enighet Mekling. Torsdag ettermiddag meldte partene i statsoppgjøret at de hadde kommet til enighet, og at faren for streik på universiteter og høgskoler dermed var over.
Fare for streik etter brudd i lønnsforhandlingene Streikefare. Unio og Forskerforbundets leder, Petter Aaslestad, rigger seg for konflikt etter brudd i lønnsforhandlingene. Det kan i verste fall bli streik fra 24.mai.
Hvem skal betale for den økte sensurkvaliteten? Unio-studentene stiller spørsmål ved hvem det er som skal ta regningen for bedre systemer for eksamenssensur ved norske høyere utdanningsinstitusjoner.
Frykter økte interne forskjeller i lønn Tillitsvalgte ved Høgskolen i Oslo og Akershus frykter økte interne lønnsforskjeller som et resultat av årets lønnsoppgjør. Det åpnes for at fakultetene kan forhandle hver for seg.
Varsler streik for 1500 ansatte i akademia Sammenslutningene i staten har varslet at 1461 ansatte ved universiteter og høgskoler kan bli tatt ut i streik torsdag. Godt over halvparten jobber ved Universitetet i Oslo og Høgskolen i Oslo og Akershus.
Nyeste artikler
Regjeringen tvinger fram nye studiesteder. Nå står Kongsvinger for tur
En stortingsmelding bygd på ønsketenkning?
Deler ut 46,5 milliarder — krever flere sykepleiere
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Nordisk Østforum legger ned. Forskere vil ikke lenger skrive skandinavisk
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut