Lønnsoppgjøret 2022

Forskerforbundet: — Overhengende streikefare

Etter fjorårets skuffende lønnsoppgjør har Forskerforbundet klare forventninger.

— Vi leiter etter det samarbeidet som er i vår medlemsgruppes beste interesse, sier Forskerforbundet-leder Guro Lind.
Publisert

— Det er sjeldent høy risiko for streik i det statlige tariffområdet i år, sier leder av Forskerforbundet, Guro Lind, til Forskerforum.

Under fjorårets lønnsoppgjør endte Unio stat, som Forskerforbundet er en del av, opp med å ikke gå ut i streik. Lønnsveksten landet da på en ramme på litt over 2,7 prosent.

— Fjorårets svake oppgjør og den langsiktige lønnsutviklingen i staten, gjør at dette oppgjøret blir vanskeligere enn på lenge. Det er ikke til å legge skjul på, sier Lind til Khrono.

Lønnsoppgjøret i staten starter 20. april. I fjor gikk forhandlingene 17 timer på overtid med mekling.

Overhengende streikefare

— Jeg ser du allerede er ute og truer med streik til årets lønnsoppgjør, hvorfor?

— Det å true med streik kjenner jeg meg ikke igjen i. Målet vårt er å finne en løsning, og vi skal gjøre det vi kan for å unngå konflikt, sier Lind.

Men:

— Det er en overhengende streikefare på grunn av det oppgjøret som ligger bak oss.

Hun mener offentlig sektor både har tapt terreng til privat sektor og innad i offentlig sektor.

— Det ble ikke noe streik i fjor, hvorfor tror du det kan være et mer effektivt virkemiddel i år om det skulle bli sånn?

— Streik er alltid et viktig virkemiddel. Også må det sies at vi setter oss til bordet med et ønske om å finne en løsning, og vi vil jobbe hardt for å finne en løsning. Men er det sånn at man ikke når fram med de behovene man har, så kan det ende opp med streik, sier Lind.

Venter på tallgrunnlag

Lind sier de ikke kan komme med konkrete krav til lønnsoppgjøret før tallgrunnlaget fra forrige oppgjør blir klart.

— Vi har ikke landet på et krav, det er fordi tallgrunnlaget ikke er lagt fram ennå. Status for hvordan det faktisk gikk i det forrige lønnsoppgjøret blir lagt fram i februar.

Men forbundet kan gå ut med klare forventninger.

— Vi forventer at dette er et år der utdanningsgruppene får en velfortjent lønnsutvikling. Den mindrelønnsutviklingen som den gruppa har opplevd på reverseres, sier Lind.

— Vi må ha en rettferdighet for lønnsgruppene i staten. Når man kan dokumentere at de havner bak, må vi få inn tiltak som retter opp de skjevhetene som har kommet over tid.

Brudd med LO og YS

Etter fjorårets lønnsforhandlinger var Unio, lite fornøyde med samarbeidet med hovedorganisasjonene LO og YS. De uttalte da at de vurderer å bryte samarbeidet og forhandle fram egne tariffavtaler med staten, på samme måte som Akademikerne.

Guro Lind er også forhandlingsleder i Unio stat.

— Jeg kan garantere at vi vil snu hver stein for å få en god inngang som vil styrke utdanningsgruppen til neste år, sa Lind til Forskerforum i juni 2021.

— Blir det brudd med LO og YS - har dere fått noen signaler om hva medlemmene ønsker?

— Vi sonderer åpent med Akademikerne og LO og YS om hvor vi kan finne det beste samarbeidet. Det er en prosess som pågår. Vi leiter etter det samarbeidet som er i vår medlemsgruppes beste interesse.

Lind understreker at de får inn signaler fra fagforeningen på mange måter, og at de har gode kanaler for innspill fra lokallag og tillitsvalgte.

Powered by Labrador CMS