Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli 21. november 2024 - 10:58
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt 17. november 2024 - 19:16
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU 15. november 2024 - 11:58
«Aldri i verden», tenkte hun først. Nå er Guro Lind streikegeneral for 36.000 Guro Lind var arkitekten bak avtalen som Unio-medlemmer nå streiker for å beholde. — Det vil gjøre vondt i sjela mi hvis den røyk på min vakt, sier streikegeneralen.
Statlig arroganse, trynefaktor, solidaritet og streik i staten Streik i staten tilhører sjeldenhetene. Men nå er de i gang og temperaturen er allerede høy. Det handler om prinsipper.
Derfor streiker han: — Staten må ta et ansvar På mandag trappes streiken ved universiteter og høgskoler kraftig opp. Det kan blant annet få konsekvenser for eksamen.
Kaller reform for «en flopp»: — Det var jo dette regjeringen skulle ta tak i Forskerforbundets leder Guro Lind mener forskere og undervisere overlesses med krav og oppgaver som gjør at arbeidsuken til slutt blir umulig.
Guro Lind: — Dette er en farlig vei å gå og jeg blir dypt bekymret Universiteter og høgskoler får en stadig strammere økonomisk hverdag. Nå er forskningstiden flere steder satt i spill. Forskerforbundet er sterkt bekymret.
Timeregistrering er på bordet for danske forskere. Ikke ønsket, sier norske fagforeninger En ny lov kan bety at vitenskapelige ansatte i likhet med andre dansker må skrive ned hvor lenge de jobber. Norske forskere ønsker ikke det, sier Forskerforbundet.
Kritisk til prosessen rundt Forskningsrådet: — Snubler i sine egne bein — Det vorspielet man har hatt rundt Forskningsrådet gjør ikke at man blir rolig, sier leder Guro Lind i Forskerforbundet.
Instituttforskere: Jobber for mye og bruker for mye tid på søknader — Man sløser bort fryktelig mange forskerårsverk på å skrive søknader, mener tidligere instituttforsker Oddveig Storstad.
Forskere melder om hets og press: — Galskap på Twitter 20 prosent av forskningsinstituttene har ikke rutiner for å håndtere ubehageligheter og press mot forskere, ifølge undersøkelse. Mange opplever å ikke ha arbeidsgiver i ryggen.
Ble grillet om skolepenger, lærerutdanning og midlertidighet — Det er veldig dramatiske tall, og jeg synes ikke statssekretæren svarer veldig bra for seg, sier leder av Pedagogstudentene, Kaspara Halkjelsvik. Hun ønsket å vite hva regjeringen skal gjøre med lærerrekrutteringen.
Sp-velgere er mest positive til mer politisk styring av forskningen Folk som stemmer Senterpartiet, skiller seg ut med et sterkere ønske om politisk styring av forskningen enn andre velgere.
Arbeidsgivers fagforening? Det er oppsiktsvekkende at vi har en fagforening som er mot utjevning og som tar på seg arbeidsgiverhatten, svarer NTLs Ronny Kjelsberg på innlegget om lønnsoppgjøret fra Forskerforbundet.
Ja til internasjonalisering — nei til skolepenger På vegne av 25.000 forskere og kunnskapsarbeidere er mitt klare råd til Stortinget: Stans innføringen av skolepenger for internasjonale studenter, skriver Guro Lind i Forskerforbundet i dette innlegget.
Utdanning må lønne seg — også i staten Staten har selv satt seg som mål å «rekruttere og beholde kvalifiserte medarbeidere». Når dette målet var fraværende i årets lønnsforhandlinger, skyldes det politisk overstyring, skriver Guro Lind i Forskerforbundet.
Kritisk til «byråkratstyre» i Forskningsrådet: — Store konsekvenser i mange år framover — Skal du lage forskningspolitikk, må forskerstemmen høres, sier rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo. Han og Forskerforbundet er kritiske til at det midlertidige styret til Forskningsrådet forlenges.
Enighet om ny hovedavtale i staten Akademikerne, LO Stat, YS Stat og Unio er enige med staten om en ny hovedavtale i staten etter å ha forhandlet siden 12. desember.
Ni grunner til at forskere vil forlate akademia Høyt arbeidspress er den viktigste grunnen til at folk vil slutte i akademia. Det gjelder spesielt for kvinner.
Felles appell til Stortinget om penger til FRIPRO Fire sentrale organisasjoner innen forskning samler seg om ett felles krav: 200 millioner kroner til en begrenset utlysning av FRIPRO i 2023.
Rektorar misnøgde med budsjettet: — Ein svart dag Isolasjonisme, gravøl og sterk uro, var ord som blei brukt etter framlegging av statsbudsjettet torsdag.
Åpne kontorløsninger er dårlig samfunnsøkonomi «Aktivitetsbaserte» nybygg skaper utfordringer ved flere institusjoner. Det mest bærekraftige er å sikre forskerne lokaler som er egnet til konsentrasjonskrevende arbeid.
Opprop: Slå ring rundt norsk forskning «Å sette prioriterte forskningsprosjekter på vent, kan gi alvorlige konsekvenser for norsk forskning.»
Brudd! Kan bli første konflikt i staten på 10 år Tilbud om lønnsøkning på 3,7 prosent var ikke nok. Alle fire sammenslutningene for arbeidstakerne har brutt forhandlingene.
Streikerett er avgjørende, ikke bare på rammen Unio og Akademikerne viser manglende forståelse for streikerettens funksjon når de frivillig gir den fra seg på et så sentralt område som fordelingen av lønnsmidlene.
Avviser at Unio gir frå seg streikeretten Unio gir frå seg sitt viktigaste maktmiddel når organisasjonen allierer seg med Akademikerne, hevdar NTL-tillitsvald. Feil, meiner Unios forhandlingsleiar.
Sjokkert over Unios farvel til LO: — Gir frå seg det viktigaste maktmiddelet Styremedlem i NTL ved NTNU håper på opprør eller medlemsflukt i Forskerforbundet og andre fagforeiningar under Unio-paraplyen.
Bare halvparten av de vitenskapelige ansatte har faste stillinger Eftedal-saken er en påminnelse om hvor sterke hindringer det finnes for faste ansettelser i forsknings-Norge. Det er på tide med en ærligere og grundigere debatt om hvordan vi bekjemper midlertidighet.
Sier streikefaren er reell: — Vi kommer til å kreve at etterslepet tas igjen Det viser seg at utdanning ikke lønner seg, slår Unios forhandlingsleder fast - og viser til at frontfagsoppgjøret endte med en ramme på 3,7 prosent.
Norge trenger et sterkere forskningsbudsjett Norge har ikke råd til å nedprioritere forskning i nok et statsbudsjett. Denne høsten må forskningen være budsjettvinner.
Har du høyere utdanning? Da er du en «lønnstaper» Ansatte i staten med høgskole- og universitetsutdanning på høyere nivå har lavere vekst i lønn enn andre utdannningsgrupper. Det blir et krevende lønnsoppgjør, sier Unio-topp Guro Lind.
Enorm økning i «faste midlertidige» årsverk. — Uholdbart I dag behandler NTNU oppsigelsessaken til den «fast midlertidige» ansatte forskeren Ingrid Eftedal. Forskere i 559 årsverk er i samme utsatte stillingskategori. En kraftig økning siste 10 år.
Pandemi-stipendiatene fortjener bedre støtte Stipendiatene er norsk forsknings framtid. Regjeringen må sikre dem rett til forlengelse og bedre oppfølging.
Forskerforbundet: — Overhengende streikefare Etter fjorårets skuffende lønnsoppgjør har Forskerforbundet klare forventninger.
Normalarbeidsdagen må også gjelde forskere May-Len Skilbrei treffer spikeren på hodet i sin beskrivelse av merarbeid og tidspress i akademia. Men hun tar feil når hun sier at ingen protesterer.
Styrk finansieringsutvalget Hvis målet er en mer bærekraftig og framtidsrettet finansieringsordning for forskning og høyere utdanning, må alle berørte parter sitte ved bordet når ordningen utformes.
Åtte grep for ny giv i forskningspolitikken En ny regjering vil være helt avhengig av forskning for å lykkes med sine grønne og røde ambisjoner. Norge har alle muligheter til å få ny giv i forskningspolitikken.
Ja, kunnskapssektoren trenger en tillitsreform Det er ingen motsetning mellom større autonomi for forskere og institusjoner, og gode systemer for godkjenning av utdanning.
Ingen omstilling uten forskning Valgkampens hovedsak er klimapolitikk og grønn omstilling. Paradoksalt nok er forskningspolitikken fraværende.
Fryktar mange studentar kan måtte betala for utdanning Gratisprinsippet er truga dersom regjeringa får gjennomslag for at fleire skal betala for etter-og vidareutdanning. Det fryktar både Norsk studentorganisasjon og fleire fagforeiningar.
Forskere i staten taper terreng: — Bør bekymre hele Kunnskaps-Norge Staten lønner andre høyt utdannede yrkesgrupper bedre enn forskerne. Og lønnsforskjellene har bare skutt fart de siste årene.
— De presterer å kutte i forskningen til fordel for brus. Det er uhørt Flere reagerer kraftig på at forskning er gjort til det de kaller salderingspost i revidert nasjonalbudsjett.
Fremmer bruk av åremål kunsten? Svært mange av Norges musikkhøgskoles årsverk er åremålsstillinger – noe som, sammenliknet med en fast ansettelse, betyr utrygghet for den enkelte åremålsansatte.
Ingen penger til stipendiatene Bare ved Universitetet i Bergen melder halvparten av stipendiatene at de er mer enn en måned forsinket. Men regjeringen fant ingen penger til å forlenge stipendiatenes engasjement.
Kontor-regler kan utløse krav om betaling og overtid — Rigid praksis fra arbeidsgiverne kan bli møtt av mer rigide arbeidstakere, sier Forskerforbundets Guro Lind. Hun frykter steile fronter om bruk av hjemmekontor.
Forskningsrådet forbereder endringer allerede til neste års utlysninger Det kom kritikk og tilbakemeldinger i fleng fra 15 ulike stemmer da Forskningsrådet inviterte til rundebordkonferanse om sin omdiskuterte søknadsbehandling. Den ferske direktøren var lutter øre.
«Jeg vet hva dere kan bruke en ekstra milliard kroner til» Leder i Forskerforbundet, Guro Lind, mener universiteter og høgskoler nå har en gyllen mulighet til å gjøre en innsats for sine ph.d.-studenter og postdoktorer.
Sju holdepunkter om universitetsdemokrati og autonomi Gitt dette pessimistisk-realistiske synet på våre omgivelser, trenger vi noen mer optimistiske holdepunkter for hva vi selv kan gjøre for å motvirke negative effekter av det samlede styringsregimet som omkranser oss.
Krisetid krever investering Vi er bekymret for studiekvaliteten i dagens situasjon. Frykten bunner i kutt i ressurser i en tid hvor vi trenger økte ressurser, skriver forfatterne.
Synest det er feigt å varsla mot fagforeiningsleiar Misbruk av varslarinstituttet, seier fleire forskarar etter at det er meldt inn varsel mot fagforeiningsleiar i tyskarvitssaka.
Setter strek for dugnaden I et brev til universiteter og høgskoler ber Forskerforbundet blant annet om at det tas hensyn til ansattes reelle tidsbruk.
— Medbestemmelse har blitt en salderingspost Mange tillitsvalgte forteller at de ikke har fått ta del i beslutninger under koronakrisen. Medbestemmelse har tilhørt sjeldenhetene.
Utvalg strammer inn på midlertidige stillinger:Foreslår at det bare skal være lov med én periode som postdoktor Ny UH-lov. Forskerforbundet støtter Aune-utvalgets forslag om innstramming i postdoktorstillingene. Midlertidig ansatt frykter det vil føre til bruk av flere vikarer.
Lærekraftig utvikling, for hvem? Livslang læring. Målet må være en reform som sikrer kompetanseheving til arbeidslivet uten å utfordre dagens velfungerende system for høyere utdanning, skriver Marte Øien og Guro Lind.
Brudd i forhandlingene i staten kan gi streik fra 24.mai Meklingsrunde. Samtlige fire hovedsammenslutninger valgte å bryte forhandlingene før fristen gikk ut ved midnatt 30,april. Oppgjøret i staten går til mekling, blir det ikke enighet blir det streik fra 24.mai.
Krav om høyere lønn og pensjon Lønnsoppgjør. I dag ble arbeidstakernes krav til arbeidsgiverne før lønnsoppgjøret i staten overlevert. Reallønnsvekst og pensjonsopptjening for hver krone er sentrale krav. Blir det ikke enighet kan det bli streik i slutten av mai.
Her er leksehjelp til rektorene Midlertidighet. Forskerforbundet mener å ha gode tips til hva rektorene bør gjøre i hjemmeleksa de har fått av Iselin Nybø knyttet til å få ned andelen midlertidig ansatte.
Lind ny leder i Forskerforbundet Valg. Guro Elisabeth Lind og Kristin Dæhli er Forskerforbundets nye leder og nestleder fra nyttår.
Lind innstilt til toppvervet i Forskerforbundet Valg. Forskerforbundet kan få sin første kvinnelige leder siden 1984. Tidligere leder av Akademiet for yngre forskere, Guro Elisabeth Lind, er foreslått som leder.
Nyeste artikler
Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli
29 unge og lovende forskere får ekstra privilegier
Departementet kan ikkje oppheve mistillit
Skal drøfte omdømme- og merkevarebygging
Rektor Haanes advarer mot politisk styrt nedstemthet
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024