Siste fra forsiden:
Kortnytt
Slik gikk det med studenvalget ved UiB
Resultatet etter årets studentvalg ved Universitett i Bergen (UiB) er klart.
I en pressemelding skriver Studentenes valgstyre at valgoppslutningen er på 12,74 prosent.
Sosialdemokratisk Liste har fått flest stemmer med sine 35,52 prosent og dermed ni mandater. Den nest største listen er Venstrealliansen med sine 22,45 prosent og fem mandater, etterfulgt av Moderat Liste som har fått 17,91 prosent og fire mandater. Reallista har fått 15,44 prosent og dermed fire mandater, mens Liberal Liste har fått 8,67 prosent og to mandater.
Når det gjelder kandidater til universitetsstyret ble Sigrid Vorland og Styrk Garang valgt. Første vara er Yimin Dong, andre vara er Victor Botnevik, mens tredje vara er Hedda Simonsen.
Valgoppslutningen til på styrerepresentant-valget var på 13,83 prosent.
Fastrentene på studielånet går opp
1. mai stiger fastrentene på studielån noe, men de fortsetter å være lavere enn den flytende studielånsrenten.
Det skriver Lånekassen i en pressemelding.
Fra 1. mai vil fastrentene på studielån være 4,812 prosent for tre års bindingstid, 4,745 prosent for fem års bindingstid og 4,736 prosent for ti års bindingstid. Dette er en oppgang på mellom 0,038 og 0,048 studiepoeng.
Flytende rente som gjelder fra 1. mai, vil være 5,156 prosent.
De som ønsker å binde studielånsrenten fra 1. mai, kan gjøre det i perioden 10.–17. april, informerer Lånekassen.
SiO gikk nesten 30 millioner kroner i pluss
Studentsamskipnaden SiO hadde en omsetning på 1,46 milliarder i 2024, noe som er en økning på 6,1 prosent fra året før. Årsresultatet endte på 28,4 millioner kroner før skatt for konsernet.
Det skriver SiO i en pressemelding.
— Overskuddet bidrar til at SiO kan fortsette å bygge enda flere studentboliger og styrke velferdstilbudet til studentene, sier student og styreleder i SiO, Eilif Tanberg.
SiO investerte over en milliard kroner i studentboliger og annen infrastruktur i 2024.
— Vi har en historisk høy byggeaktivitet om dagen, og ferdigstilte 677 nye studentboliger bare i fjor. Jeg synes det er veldig bra at vi klarer å levere positive resultater, sier Eilif Tanberg.
SiO-leder Eilif Tanberg er glad for de gode resultatene. SiO SV fremmer stortingsforslag om studiestøtten
På sitt landsmøte forrige helg bestemte Arbeiderpartiet seg for at de ønsker å knytte studiestøtten til grunnbeløpet (G) i folketrygden i sitt partiprogram for den kommende stortingsperioden.
Det er første gang partiet går inn for det som har vært studentbevegelsens viktigste kampsak i en årrekke, og gir et flertall på Stortinget. Nettopp det ønsker Sosialistisk Venstreparti (SV) å benytte seg av.
Grete Wold i Utdannings- og forskningskomiteen. Skjalg Bøhmer Vold Onsdag fremmet partiet et stortingsforslag om å knytte studiestøtten til G, og på den måten sørge for at studiestøtten blir pris- og lønnsjustert hvert år. Det skriver NTB.
– Flertallet i Stortinget har vedtatt at de ønsker dette. Dette kan ikke skyves til etter valget, flertallet må brukes nå, sier SVs utdanningspolitiske talsperson Grete Wold i en pressemelding.
Aps utdanningspolitiske talsperson, Lise Selnes, var etter landsmøtet tydelig på at partiprogrammet som ble vedtatt er for neste stortingsperiode.
– Det krever nok et valg å få dette på plass. Fram til et nytt stortingsvalg jobber vi ut ifra det forrige partiprogrammet, sa Selnes på mandag.
Går på ny periode som dekan
Mona-Iren Hauge har takket ja til en ny periode som dekan ved Fakultet for sosialvitenskap ved VID vitenskapelige høgskole.
Det skriver VID i en nyhetsmelding.
Hauge, som har en ph.d.-grad fra Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo (UiO) fra 2009, har allerede snart fire år bak seg som dekan ved VID. 1. august går hun løs på sin andre periode — som avsluttes 30. juli 2029.
— Hauge har vært en dedikert og kvalitetsbevisst dekan som har bidratt til en flott utvikling av både utdanningene og forskningssatsningene ved Fakultet for sosialvitenskap, sier VID-rektor Bård Mæland.
— Det er motiverende og sammen med ansatte på fakultetet jobbe videre med pågående satsninger innenfor utdanning og forskning, og sammen med alle ansatte ved VID jobbe mot å bli universitet, sier Mona-Iren Hauge, som tidligere har jobbet som seksjonssjef ved Barne- og familieetaten i Oslo kommune.
Mona-Iren Hauge fortsetter som dekan ved VID. VID NHH: Tre nye prorektorer
Fra før er det klart at Helge Thorbjørnsen (49) overtar for Øystein Thøgersen som rektor ved Norges handelshøyskole (NHH) fra 1. august. Torsdag bestemte NHH-styret hvem han får med seg som prorektorer.
— Et ungt stjernelag, mener Thorbjørnsen, ifølge pressemeldingen fra NHH.
De tre nye prorektorene er Katrine V. Løken (42), Steffen Juranek (43) og Kurt R. Brekke (56).
Kurt R. Brekke blir prorektor fagressurser, Steffen Juranek blir prorektor for utdanning og Katrine V. Løken blir prorektor for forskning.
De tre avløser Stig Tenold, Malin Arve og Frode Sættem som er prorektorer på Øystein Thøgersens lag.
Ledergruppen ved NHH består i tillegg av Bjørg Marit Eknes, direktør for organisasjon og virksomhetsstyring, og Geir Mikalsen, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt, som begge fortsetter i sine roller.
Katrine V. Løken er en av de nye prorektorene ved Norges handelshøyskole. NHH Utsetter beslutning om vederlagsordning
Under Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforenings (NFFO) årsmøte forrige helg, var det knyttet stor spenning til om årsmøte ville støtte styrets forslag om å gjøre vederlagsordningen som har vært på prøve de siste årene permanent.
Nå har Khrono fått tilsendt vedtaket som ble fattet på årsmøte på e-post, og der står det at årsmøtet utsetter å behandle både styrets og forslagsstillernes forslag, og at prøveordningen med individuelle vederlag skal fortsette ut 2025, med følgende endringer:
«Av de foreslåtte 30 millionene kr avsatt til ordningen i 2025 overføres 5 millioner kroner til fagpolitisk aktivitet, formidling og fagutvalgenes arbeid, mens 10 millioner kr overføres til stipender.»
I vedtaket står det ellers at årsmøtet anmoder sterkt det nye styret og administrasjonen å prioritere arbeidet med å utrede denne saken som legges fram til vedtak på årsmøtet 2026.
— Så gjenstår det å se om vedtaket lar seg gjennomføre i praksis, med tanke på om den kommer lov om kollektiv forvaltning av opphavsrett i møte, skriver kommunikasjonsavdelingen til NFFO i e-posten til Khrono.
Ny leder for Lærerstudentene
Joanna Melby Myhre er valgt til ny leder for Lærerstudentene.
Samuel Seelander er valgt som politisk nestleder og Axel Stenstadvold er valgt som organisatorisk nestleder.
— Jeg gleder meg skikkelig til å løfte Lærerstudentenes stemme framover. Det er mye arbeid som må gjøres for å sikre at lærerutdanningene fortsatt er gode utdanninger slik at vi klarer å snu trenden og at flere vil bli lærere. Vi skal tross alt ut i verdens beste yrke, uttaler Joanna Melby Myhre i en pressemelding fra Lærerstudentene.
Under helgens landsmøte har framtidens lærere diskutert politikk for de neste fire årene. Det har blitt vedtatt et nytt prinsipprogram hvor Lærerstudentene blant annet skal jobbe for at praksis får bedre finansiering, står det i den samme pressemeldingen.
— Lærerprofesjonen er bygget på forskning, teori og metode, derfor mener vi det er sentralt at våre utdanninger er godt forankret i profesjonsnær forskning slik at når vi begynner å jobbe så kan vi bidra til å utvikle norske skoler og barnehager, sier Joanna Melby Myhre.
Fra venstre Samuel Seeland, Joanna Melby Myhre og Axel Stenstadvold. Sindre Kleivi Sjåvåg