Studiebarometeret

Ved Nord universitet peker mange piler oppover

Studentene har blitt langt mer fornøyd ved Nord universitet, på flere ulike områder. — Det systematiske arbeidet vi har lagt ned har gitt resultat, sier prorektor Levi Gårseth-Nesbakk.

Glade studenter ved Nord universitet, illustrasjonsfoto
Studentene ved Nord universitet har tatt et langt hopp opp på fornøydhetsskalaen siste år.
Publisert Sist oppdatert

Da Studiebarometeret ble presentert tidligere i vinter var det ved ett universitet, det var spesielt stor glede. Ved Nord universitet sier de at alle piler peker oppover. 

FAKTA

Om Studiebarometeret

  • Studiebarometeret og arbeidet med nettportalen www.studiebarometeret.no utføres av Nokut på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet.
  • Undersøkelsen ble gjennomført for tiende gang høsten 2022.
  • Om lag 28.000 studenter i andre år på bachelor og andre år på master, ¨svarer på undersøkelsen, en svarprosent på 39,5.
  • Undersøkelsen dekker ca. 1 900 studieprogram på så godt som alle norske universiteter og høgskoler, statlige og private.
  • Resultatene fra de enkelte program kan man se på studiebarometeret.no.

Kilde: Nokut

— Veldig gledelig, sier Levi Gårseth-Nesbakk, prorektor for utdanning.

I Studiebarometeret svarer studentene på en rekke spørsmål innenfor åtte hovedområder: Undervisning, tilbakemelding og veiledning, faglig og sosialt miljø, fysisk læringsmiljø og infrastruktur, organisering, vurderingsformer, eget engasjement og tilknytning til arbeidslivet.

Ved Nord universitet peker pilene oppover på samtlige hovedområder sammenlignet med året før. I tillegg har Nord universitet bedre resultat enn landsgjennomsnittet på fire av disse åtte hovedområder.

— Dette er gode nyheter. Studentene våre er mer fornøyd enn før. Det gir oss all grunn til å smile. Det betyr at det systematiske arbeidet vi har lagt ned har gitt resultat, sier Gårseth-Nesbakk.

Portrett av prorektor Levi Gårseth-Nesbakk med hav i bakgrunnen
Fornøyd prorektor Levi Gårseth-Nesbakk ved Nord universitet.

Gjør det bra på profesjonsfag

Khrono har sjekket ut hvor man finner landets mest fornøyde profesjonsstudenter, i særdeleshet på lærer- og sykepleieutdanningene.

For lærerstudentene fant vi at utdanningene ved Nord universitet gjorde det veldig godt.

Landets mest fornøyde lærerstudenter befinner seg ved Nord universitet, studiested Nesna. De tar trinn 5-10-utdanning. På en skala fra 1-5, der 5 er best, er snittskåren for denne utdanningen 4,3. Spørsmålet studentene får er: «Jeg er, alt i alt, tilfreds med studieprogrammet jeg går på». Hakk i hæl følger også trinn 1-7-utdanningen ved Nesna, der snittskåren er 4,1.

FAKTA

Hovedresultatene i Studiebarometeret 2024

  • I Studiebarometeret svarer studentene på ulike spørsmål knyttet til utdanningen de går på. Skalaen går fra 1 — 5, der 1 er negativ og 5 er positiv.
  • De mest fornøyde studentene studerer religion (4,5), arkeologi (4,4) og fysikk (4,4).
  • De minst fornøyde finner vi på odontologi (3,7), lektor (3,6) og grunnskolelærer (3,4).
  • Det store flertallet av utdanningstypene får en score på 4.0 eller bedre. Den største positive økningen fra 2023 til 2024 finner vi hos matematikk og statistikkstudentene, som gjør et hopp fra 4.0 i 2023 til 4.2 i 2024.
  • Det er religion- og filosofistudentene (begge 4,3) som er mest fornøyde med undervisningen de får. I andre anden finner vi grunnskolelærer (3,4) og medisin (3,3).

Kilde: Nokut, Kunnskapsdepartementet

Nord universitet har sykepleierutdanning på flere steder, deriblant i Mo i Rana. Da studentene på andre år der i fjor høst ble spurt om de var fornøyd svarer 19 av 21 på undersøkelsen, og svært mange sier at de er superfornøyd. På en skala fra 1-5 der 5 er best blir snittskåren i Mo i Rana 4,7.

Også Nord-studentene i sykepleie i Levanger er mer fornøyd enn snittet for sykepleiestudenter, og gir skår på 4,0.

Nord-studentene i Namsos gir et snitt på 3,7, mens snittet for Bodø-studentene på sykepleie er 3,6. Snittet for alle sykepleiestudenter i hele landet er 3,8. 

— Systematisk kvalitetsarbeid

— Vi har som mange andre institusjoner jobbet med omstilling og endring de siste årene. En viktig del av dette arbeidet er jobben med studieporteføljen. Når vi har jobbet med dette har resultater fra studiebarometeret vært viktig på våre sjekklister og i våre gjennomganger, sier Levi Gårseth-Nesbakk, prorektor for utdanning ved Nord universitet.

Vi har spurt ham hva det er som gjør at så mange piler peker oppover for Nord universitet nå.

Han forteller også at universitetet har hatt en aktiv profil på kursing av sine ansatte, og gjennom dette har de også fått til en kunnskapsdeling på tvers i universitetet.

— Vi har satt forbedringspunkter på dagsorden og diskutert rammene rundt disse. problemstillinger har vært drøftet både høyt og lavt ved universitetet. I det hele tatt tror jeg et viktig svar på det løftet vi har fått er et systematisk kvalitetsarbeid i hele organisasjonen, sier Gårseth-Nesbakk.

Han forteller også om månedlige samlinger der utdanningsfaglige spørsmål bli diskutert på tvers i organisasjonen, og der det er stor åpenhet for å fortelle om egne erfaringer og lære av hverandre.

Veldig fornøyde masterstudenter

Studentene gir en rekke masterprogram ved Nord universitet svært høy skår på overordnet tilfredshet.

Dette gjelder blant annet master i logopedi (score 4,6 av 5), master i kunnskapsledelse (4,5 av 5), master i musikk og ensembleledelse (score 4,5 av 5), MBA i teknologiledelse (4,6 av 5) og master i regnskap, revisjon og bærekraft (4,8 av 5).

Fornøyde studenter: Svært tilfreds: Jakob Oliwa Danielsen og Stine Vikene Johnsen studerer master i regnskap, revisjon og bærekraft ved Nord universitet. Foto: Adrian Svendsen Bensvik.
Svært tilfreds: Jakob Oliwa Danielsen og Stine Vikene Johnsen studerer master i regnskap, revisjon og bærekraft ved Nord universitet. Foto: Adrian Svendsen Bensvik.

Jakob Oliwa Danielsen er en av studentene på master i regnskap, revisjon og bærekraft. Han trekker fram at Nord universitet har kommet til en svært god miks i utdanningen, der de kombinerer teori og praksis på en god og spennende måte.

— Som revisor har vi en viktig rolle i samfunnet. Det er viktig at vi ikke bare utfører vår jobb helt maskinelt, men har en teoretisk tyngde og kompetanse med oss i vårt arbeid, sier Danielsen til Khrono.

Han legger til at Nord universitet også har lagt godt til rette for at man kombinere studier og jobb.

— Det er veldig fint at studieprogrammet er lagt opp slik at man kan kombinere jobb og studier, sier Danielsen.

Jobber aktivt med studentene

— Vi er også til stede på Studenttinget og prøve å fange opp de debatter og spørsmål som studentene selv bringer til torgs, sier Gårseth-Nesbakk. 

— Vi ser at studentene eksempelvis ved lærerutdanningene forteller at de føler at deres innspill blir hørt på og tatt på alvor, og det motiverer jo flere til å bry seg og bidra til bedringer, sier prorektoren.

Nord universitet har lenge satt utfordringer ved gjennomstrømning på dagsorden.

— Det er mange ulike snubletråder som gir forsinkelser og frafall, og dette er komplekst. Men vi ser at noe av det studentene etterspør er forutsigbarhet i undervisning og praksis, og at overgangen er tydelig og planlagt, sier Gårseth-Nesbakk.

— Når vi lykkes med dette så øker tilfredsheten på flere områder, legger han til.

Et annet eksempel Gårseth-Nesbakk trekker fram er nettopp master i regnskap, revisjon og bærekraft som fikk veldig god skår denne gang.

— Studentene har etterspurt bedre koordinering rundt innleveringsfrister og eksamen i de ulike emnene. Samtidig har de også fokusert mye, ikke bare på det rent teoretiske i fagene, men også jobbet med rammene studentene skal inn i når de skal ut i arbeidslivet. Hvordan jobbe med relasjonsbygging, hvordan jobbe i team, det vi kaller soft skills. Det får man nå gode tilbakemeldinger på har vært viktig, sier Gårseth-Nesbakk.

— Bra med fleksibilitet

Martin Glasø, som studerer MBA i teknologiledelse, peker også på fleksibiliteten som et stort pluss ved studiet.

— Det er kjempebra at studiet er lagt opp til å kunne kombineres med jobb. Det gjør det enkelt for meg å reise fra Lillestrøm til Mo i Rana på samlingsukene, sier Glasø, ifølge nettsidene til Nord universitet.

Charlotte Pedersen og Susanne Holmen er masterstudenter i logopedi, og er fornøyde med sitt valg av utdanning. 

— Studieprogrammet er veldig bra og interessant. Innholdsmessig er fagområdet bredere enn jeg hadde sett for meg. Faglærerne på studieprogrammet er også veldig dyktige, sier Charlotte Pedersen.

— Denne utdanningen dekker nær sagt alt fra livets begynnelse til livets slutt. Jeg har lang fartstid i arbeidslivet fra før, og opplever studieprogrammet som veldig praksisnært, sier Susanne Holmen, til nord.no.

— Nye bygg løfter universitetet

Nord universitet løfter selv fram at mens noen universiteter har nedslitte bygg, så har Nord universitet flere steder fasiliteter i norgestoppen.

— Vi har gjort betydelige eiendomsinvesteringer. Det gjelder blant annet laboratoriefasiliteter som studenter innenfor akvakultur og biovitenskap benytter, innenfor skuespiller og kreative fag samt innenfor sikkerhet og beredskap, sier Gårseth-Nesbakk.

Mari Hunstad og Ambjørg Marie Lier-Lundgren er masterstudenter i biovitenskap, og er blant de første som får nyte godt av det nye og topp moderne bygget i Bodø, som har fått navnet Noatun.

— Det er veldig gøy at alt er nytt. Lokalene er store, og det er egentlig veldig fint at vi har fått et bygg dedikert til vår studieretning. Det viser jo at dette er et stort og ettertraktet fakultet, sier Mari Hundstad, til nord.no.

Inspirerende miljø: Skuespillerstudentene stortrives i det nye og moderne Kreativt bygg. – Lokalene og utsikten her løfter oss og er inspirerende, sier Hedda Stenerud Steien (bakerst til høyre). Foto: Bjørnar Leknes
Inspirerende miljø: Skuespillerstudentene stortrives i det nye og moderne Kreativt bygg. – Lokalene og utsikten her løfter oss og er inspirerende, sier Hedda Stenerud Steien (bakerst til høyre).

Skuespillerstudent Hedda Stenerud Steien i Levanger er minst like fornøyd. Høsten 2024 kunne hun og de nær 60 andre studentene på Skuespill og scenekunstproduksjon endelig ta i bruk Kreativt bygg.

— Her er det høyt under taket, rommene er store, vi har utsikt mot fjorden og åkrene. Det er sjelden det blir bygget nye bygg for teater og skuespillerfag, så vi føler oss veldig heldige. Lokalene og utsikten gir oss god inspirasjon når vi jobber med kreativitet. Det løfter oss rett og slett, sier Stenerud Steien, til nord.no.

Powered by Labrador CMS