Årets navn

En av dem skal kåres til Årets navn i akademia. Følg direkte­sending torsdag

Tre markante akademikere er i finalen. Torsdag ettermiddag blir det klart hvem av dem som blir kåret til Årets navn i akademia.

Atle Grønn, Ingrid Eftedal og Kierulf-utvalget er finalister til Årets navn i akademia 2022
Publisert Oppdatert

Hvem blir Årets navn i akademia 2022? Svaret kommer klokka 15.00 torsdag 15. desember i en direktesending du kan følge på khrono.no:

Prisen deles da ut av en jury som har bestått av Khrono-redaktør Tove Lie, professor Tony Burner ved Universitetet i Sørøst-Norge, daglig leder Karianne Bjellås Gilje i Bergesenstiftelsen, førsteamanuensis Jonas Stein ved UiT Norges arktiske universitet og forsker Minda Holm ved Nupi.

I kriteriene heter det at prisen skal gå «til noen som i kraft av sine meninger eller handlinger har gjort seg bemerket og reist eller formet viktige debatter i og/eller utenfor akademia, eller som på annet vis har hatt betydning for akademia som en del av storsamfunnet i 2022».

Fakta

Årets navn i akademia

Hvert år kårer Khrono Årets navn i akademia. Formålet er å gjøre stas på noen som har gjort seg bemerket i året som gikk.

  • I år er det kommet inn forslag på 23 kandidater.
  • Juryen har så langt plukket ut de tre som er i finalen. En av dem blir Årets navn i akademia 2022.
  • Det er tredje gang Khrono deler ut prisen.
  • Årets vinner blir offentliggjort i et arrangement som strømmes fra Khronos lokaler i Oslo, 15.desember.

Her er kriteriene:

«Med tittelen Årets navn i akademia ønsker Khrono å gi oppmerksomhet til noen som i kraft av sine meninger eller handlinger har gjort seg bemerket og reist eller formet viktige debatter i og/eller utenfor akademia, eller som på annet vis har hatt betydning for akademia som en del av storsamfunnet i 2022.»

Disse sitter i juryen:

  • Tony Burner, professor Universitetet i Sørøst-Norge
  • Karianne Bjellås Gilje, daglig leder i Bergesenstiftelsen
  • Jonas Stein, førsteamanuensis UiT
  • Minda Holm, forsker Nupi
  • Tove Lie, redaktør i Khrono (juryleder)

Som tidligere år har juryen valgt ut tre finalister blant en rekke nominerte til prisen.

Ingrid Eftedal

En av de tre er Ingrid Eftedal ved NTNU. Juryen skriver dette i sin begrunnelse:

«Seniorforsker Ingrid Eftedal var en av de «faste midlertidige ansatte» som ikke er med i universitetenes oversikt over midlertidige, da hun fikk varsel om oppsigelse for andre gang ved samme universitet, NTNU, etter 20 år som midlertidig ansatt. I tillegg til å fortelle om sin egen kamp for å beholde jobben, løftet hun debatten ved å peke på det svake stillingsvernet som et systemisk problem som krever politiske løsninger. Slik har hun spilt en sentral rolle i å reise en etterlengtet debatt om midlertidighet i akademia, et problem som har fått for lite oppmerksomhet.»

Ingrid Eftedal er finalist.

Kierulf-utvalget

En av de andre to finalistene er Kierulf-utvalget, som besto av førsteamanuesis Anine Kierulf ved Universitetet i Oslo, rådgiver og tidligere NTNU-rektor Gunnar Bovim, dekan Saira Basit ved Forsvarets høgskole, førsteamanuensis Sofie Høgestøl ved Universitetet i Oslo, fag- og forskningspolitisk ansvarlig Magnus Dybdahl i Norsk studentorganisasjon og administrerende direktør Vidar Helgesen i Nobelstiftelsen.

Juryen skriver dette i sin begrunnelse:

«Med sin grundige rapport sørget Kierulf-utvalget for en kjærkommen debatt om akademisk ytringsfrihet. Utredningen har møtt kritikk, satt dagsorden i akademia og ført til en nødvendig debatt om ytringsrommet og ytringskulturen ved landets universiteter og høgskoler. Utvalget var velsignet med en markant leder, Anine Kierulf, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, som i mange sammenhenger deltar aktivt i samfunnsdebatten. Hun er en av de fremste stemmene i offentlige debatter om ytringsfrihet, og bidro til at debatten om Kierulf-rapporten nådde bredt ut.»

Kierulf-utvalget, her ved utvalgsleder Anine Kierulf, er finalist.

Atle Grønn

Finalist er også professor Atle Grønn ved Universitetet i Oslo. Juryen skriver dette i sin begrunnelse:

«Fra posisjonen som professor i russisk har Atle Grønn utmerket seg ikke bare med formidling av kunnskap og analyser av situasjonen i Russland og Ukraina, samt forskning og språk gjennom NRKs sjakksendinger. På forbilledlig vis har han også vist evne til selvkritikk ved å snakke om hvordan han selv var for stille om utviklingen i Russland før det brutale angrepet på Ukraina. Han har også vist aktiv handling gjennom etableringen av et emne i ukrainsk ved Universitetet i Oslo. Slik har han startet en viktig debatt, bidratt til en mer opplyst offentlighet og til å gjøre det lettere å gå i seg selv og være selvkritisk.»

  • Les intervjuet med Atle Grønn: — Krigen i Ukraina gjorde at jeg ble tvunget ut av komfortsonen
Atle Grønn er finalist.

Tredje gang

Dette er tredje gang prisen deles ut.

I fjor ble prisen tildelt Cecilie Hellestveit, jurist, samfunnsviter og forsker ved Folkerettsinstituttet.

Powered by Labrador CMS