Sier opp og tar et kraftig oppgjør: «En giftig fryktkultur gjennomsyrer universitetene» 28. januar 2023 - 08:54
Studentene ble svært overrasket da de åpnet hjemmeeksamen: — En menneskelig feil 23. januar 2023 - 12:55
Står under press for å droppe planer om halvert masterutdanning Den danske regjeringen møter motstand for forslag om ettårig masterutdanning fra universitetshold, studenter og arbeidsgivere.
Redaktører i vitenskaplige tidsskrifter publiserer seg selv Selvpublisering er utbredt blant redaktører, men studien av vitenskapelige tidsskrifter avdekker også at bare åtte prosent av sjefredaktørene er kvinner.
Vitenskapsakademier med skarp kritikk av høye forfatterbetalinger Opphavsrett og flere felleskapsdrevne tidsskrifter som ikke krever betaling av forfattere og leser. Slik vil europeiske vitenskapsakademier presse store forlag.
Ble trukket for 17 år siden, nå skal skandaleartiklene merkes Artikler som ble trukket for årevis siden er fortsatt ikke merket med at de er trukket i informasjonssystemet Cristin. Det skal skje nå, varsles det fra UiO.
Varsler ny streikebølge etter historisk streik i akademia I USA er tidenes største streik i akademia avsluttet etter seks uker. I Storbritannia varsler de en ny streikebølge etter historisk streik.
Ungarske universiteter blokkert fra EU-midler Et flertall av ungarske universiteter er blokkert fra å motta midler gjennom Erasmus+ og Horisont Europa.
Han hjalp barn av rike og berømte inn på eliteskoler. Nå er han dømt for svindelen Skandalen rystet amerikanske universiteter. Nå er hjernen bak dømt til tre og halvt år i fengsel.
Rektor med hard dom over tidsskriftene: — Vi kan bare dumpe dem Norge hadde forlagsavtaler med en prislapp på nær 215 millioner kroner i 2022. — Noen har kommet inn i prosessen for å melke oss, vi skal bare sparke dem ut, sier NMBU-rektor Curt Rice.
Avlyste tale fra EU-topper Ola Borten Moe inviterte to EU-topper til å snakke under kontaktkonferansen. Men punktet er avlyst.
Forlagsmakt, forskerprekariat, fusk og fanteri Hva er trendene? Hva er diskutert? Vi ser tilbake på de siste ti årene.
Rapport om overgangen til åpen publisering: Har gjort de mektige enda mektigere Markedet for vitenskapelig publisering domineres av noen få kommersielle aktører. Overgangen til åpen publisering har økt konsentrasjonen, viser fersk rapport.
New Zealand med avtale om deltakelse i Horisont Europa Mens forhandlingene er sluttført med New Zealand, kan Canada bli neste land med assosieringsavtale for Horisont Europa.
— Vi gjør ikke jobben vår om alle skal like alt, da blir vi tannløse For ti år siden satt hun alene på et bortgjemt kontor. Nå leder hun en nasjonal avis klar for å markere sine første ti år. Så hva nå?
Avviser betaling av fagfeller, mener det truer den akademiske dugnaden Å betale fagfeller er å starte i feil ende, mener Aksel Tjora. — Problemet er at det publiseres for mange artikler, sier han.
Her står studenter i matkø. Studentunion advarer om økende fattigdom Europeiske studenter går en tøff vinter i møte. Den europeiske studentunionen advarer mot å glemme studentene i en tid med skyhøy inflasjon og høye energipriser.
Ny norsk avtale om åpen publisering med storforlag Kunnskapssektorens tjenesteorgan Sikt har signert en ny avtale med Springer Nature som skal gi åpen publisering uten kvoter.
ERC varsler endringer i søknader og evalueringer Det europeiske forskningsrådet slår fast at prosjektsøknad skal veie tyngre enn CV ved evaluering av søknader om forskningsmillioner.
Utfordrer forlagsgigantene – tilbyr betaling for fagfellevurdering Det anslås at forskere globalt brukte over 100 millioner timer på fagfellevurderinger i 2020. Det er på tide de får betalt for arbeidet, mener UiO-professor Jonas R. Kunst.
En av dem skal kåres til Årets navn i akademia. Følg direktesending torsdag Tre markante akademikere er i finalen. Torsdag ettermiddag blir det klart hvem av dem som blir kåret til Årets navn i akademia.
Ingen enighet med storforlag — kan miste tilgang til flere tusen tidsskrifter Norske institusjoner kan fra nyttår bli stående uten forlagsavtaler som omfatter rundt 6800 tidsskrifter.
Europeiske universiteter på sparebluss: Forlenget juleferie og mer fjernundervisning Lengre juleferie. Stengte biblioteker. Mer fjernundervisning. Lavere romtemperatur. Slik møter europeiske universiteter økte energikostnader.
Europeisk havallianse med NTNU i nøkkelrolle: Vil ha 8 felles forskningsprogrammer NTNU spiller en sentral rolle når europeiske universiteter samler krefter for å samkjøre og posisjonere seg i havforskningen.
Akademikeropprop mot oppsigelser: — Forsterker et fryktregime Danske akademikere legger press på ledelsen ved Aarhus Universitet for å stanse varslede oppsigelser, blant annet av en profilert kritisk forsker.
Fikk varsel om oppsigelse etter 14 år. Mener det er ideologisk motivert Varsel om oppsigelse av kritisk lektor vekker debatt i Danmark. Saken er «skandaløs», mener psykologiprofessor. Universitetet peker på økonomien.
Publiserer programutkast etter omfattende lekkasjer Programutkastene for Horisont Europa er blitt lekket i lang tid. Først nå er de publisert av EU-kommisjonen.
Storforlag trakk artikkel av høgskole-stipendiat. Mistenker «papirmølle» I løpet av et drøyt år var stipendiaten ved Høgskulen på Vestlandet medforfatter på over 30 vitenskapelige artikler. Nå har Springer Nature trukket tilbake en av dem.
Forlagsgiganter fraværende i database for åpenhet om publiseringspriser 27 forlag deler data om priser og tjenester i ny database. Men tre av de fire største deltar ikke.
Lammer universitetene med tidenes største streik i britisk akademia Ansatte ved 150 britiske universiteter streiker denne uka for pensjoner, lønns- og arbeidsvilkår.
Prinsippsak om forskningsetikk til lagmannsretten Professoren ønsker ikke at artikler han skrev før han kom til Norge, skal granskes av redelighetsutvalget. Nå havner saken i Borgarting lagmannsrett.
Måtte stanse samarbeid med russiske forskere: Forskning på klima og Arktis rammes Norske klimaforskere har samarbeidet tett med russiske forskere. Nå er alt samarbeid stanset, og det har konsekvenser for forskningen i Arktis, påpeker de.
Hun er en av seks forskere i Norge som kan juble over millioner i ERC-stipend Over 400 forskere får millioner i ettertraktet stipend fra Det europeiske forskningsrådet (ERC). Seks av dem jobber i Norge.
13 norske går inn i allianse for å slipe ned tellekanter Universitetet i Bergen stilte seg spørrende. Universitetet i Oslo advarte mot ekstern kontroll. Nå har begge signert en europeisk avtale for nytt evalueringsregime.
Prestisjeskoler trekker seg, ryster mektig rangering Jusutdanningene ved Yale, Harvard, Berkeley, Stanford, Columbia og Georgetown trakk seg denne uka fra U.S. News-rangering. — Vi har kommet til et punkt der rangeringsprosessen undergraver kjerneforpliktelsene til advokatstanden, mener dekan.
Marxistisk misjonsskole? Næringslivets kjæledegge? Eller bare et ordinært provinsuniversitet? Universitetet var knapt åpnet før det ble truet med nedlegging. Hvordan står det til med opprørsånden i Roskilde femti år etter oppstarten?
Dropper milliardkutt til EUs forskningsprogram Et varslet kutt til Horisont Europa på flere hundre millioner euro ble kuttet. Men budsjettet ble ikke økt, slik mange ønsket.
Flere norske signerer avtale om nytt evalueringsregime En rekke norske utdanningsinstitusjoner har de siste dagene sluttet seg til en europeisk allianse for reform av regimet for forskningsevaluering.
Disse 26 forskerne i Norge er på lista over de mest siterte i verden Samuel Asumadu Sarkodie, doktorgradsstipendiat ved Nord universitet, er på lista for andre året på rad. Se hvilke andre forskere som blir sitert hyppig.
Tok bachelor som 11-åring, nå er han 12 og skal ta doktorgrad Drøyt to år etter at han startet med bachelorgraden blir Laurent Simons doktorgradsstudent.
NTNU vil trolig droppe avtale om åpen publisering Norge forhandler om nye forlagsavtaler om åpen publisering. NTNU varsler at de trolig ikke vil fornye alle. — En budsjettmessig nødvendighet, sier biblioteksjef.
Ble anklaget for aktivisme og kalt «notorisk enøyd»: — Har kostet meg nattesøvnen Den danske forskeren havnet i sentrum for en hard politisk forskningsstrid. Det var ikke første gang nattesøvnen forsvant.
Tingretten inn i prinsippsak om gransking av forskningsetiske brudd Professor mener Universitetet i Sørøst-Norge ikke kan granske publikasjoner fra før han kom til Norge. Nå sier Oslo Tingrett at de vil se på saken.
Får nær 150 millioner kroner i prestisjemidler til forskningsprosjekt FHI-forsker er eneste norske blant 105 forskere som til sammen deler på milliarder i forskningsmidler.
Norge har forpliktet seg til 17 tiltak på Det europeisk forskningsområdet Mens norske universiteter vurderer om de skal bli med i en allianse for reform av evalueringssystemet, har Norge forpliktet seg til å jobbe for reformen.
Bergenskrefter i kamp for EU-midler til havforskning Universitetet i Bergen og Norce posisjonerer seg for økt og mer strategisk satsing på havforskning i siste del av Horisont Europa.
Flere land avgjør forskningssøknader ved loddtrekning I flere land trekkes det nå lodd mellom forskningssøknader når det skal avgjøres hvem som vinner frem. Det samme kan bli aktuelt i Norge. — Loddtrekning er blitt mindre kontroversielt, sier forsker Kristin Oxley.
Her er de «hemmelige» programutkastene for Horisont Europa Lekkede programutkast gir innblikk i hvordan milliardene i EUs forskningsprogram kan bli brukt de neste to årene.
Går inn i europeisk allianse for nytt evalueringsregime Universitets- og høgskolerådet signerer en avtale for nedbygging av tellekanter. Tidligere har Forskninsgrådet signert samme avtale.
Advarer mot milliardkutt for forskningsprogram EUs finansministre vil kutte budsjettforslag for Horisont Europa med nær sju milliarder kroner. Det vil både universiteter og EU-parlamentarikere stanse.
Han vil være samkjørt med forskningssektoren. Men kundene er bedriftene Innovasjon Norge har rustet opp i Brussel. — Våre kunder er norske bedrifter, sier direktør Håkon Haugli. Men det er viktig de er samkjørte med forskningsaktører i alt de gjør, sier han.
Skandaleartiklene siteres årevis etter at de ble trukket I forskningslitteraturen finnes det et liv for artikler etter at det er oppdaget feil eller fusk og de er trukket tilbake. Det kan ha konsekvenser for liv og helse, advarer rektor.
Kritisk til rektorsamling uten media: — Hvorfor skal det skje i et lukket møte? Nordiske universitetsledere samlet seg om seks nøkkelbudskap i Brussel. Curt Rice er kritisk til at møtet var lukket for journalister.
Snuoperasjon om norske studenter: Får autorisasjon etter studier i Danmark Fysioterapeuter utdannet i Danmark slipper å gjennomføre turnustjeneste i Norge før de kan få autorisasjon.
Her er over 60 nordiske universitetsledere samlet: — Vi er en kraft å regne med 19 norske universitetsledere samler krefter med finske, danske, svenske og islandske kollegaer.
Trakk seg fra rangering etter strid om data. Så falt universitet seksten plasser Det blåser kraftig rundt amerikanske universitetsrangeringer. — En vits, mener USAs utdanningsminister.
Legger nytt press på Brussel for deltakelse i forskningsprogram I august varslet Storbritannia en rettslig prosess. Torsdag var britene på plass i Brussel for å be EU-kommisjonen om å sikre britisk deltakelse i Horisont Europa.
Forskere fortviler: Bruker utallige timer og tusener av kroner på å søke om opphold i Norge Amerikanske Aaron Hess brukte mellom seksti og åtti timer på å levere papirene til det private selskapet som er mellomledd for den norske staten.
Vil slipe ned tellekantene med europeisk koalisjon og nytt norsk nettverk — Vi kommer til å bli med, sier OsloMet. — Vi stiller oss spørrende, sier Universitetet i Bergen. Universiteter og høgskoler diskuterer om de skal slutte seg til en europeisk koalisjon. Samtidig bygges det et norsk nettverk.
Avdekker «kjendisfaktor»: Det lønner seg å være kjent for å bli publisert Fagfeller anbefaler oftere artikler skrevet av kjente forskere, viser studie.
Seksten år etter forskingsskandalen ligger artiklene fortsatt i den nasjonale databasen Til tross for at forskningsartiklene er blitt trukket tilbake på grunn av feil eller juks, ligger de fortsatt i den nasjonale forskningsdatabasen Cristin. Det gjelder blant annet artiklene til Jon Sudbø.
Her sier over sju av ti kvinner at seksuell trakassering er et problem Rapport avdekker omfattende trakassering på amerikanske forskningsbaser.
Fra penislengde til løgn: Nesten 80 artikler med norske forfattere er trukket tilbake I en database med tusener av forskningsartikler som er trukket finner vi også norske signaturer.
Får millioner til å utforske samfunnsnytten av grunnforskning To klimaforskere ved Universitetet i Bergen får midler til å granske samfunnsnytte og kommersialisering av egen forskning.
Her vil flest studenter ha en miks mellom fysisk og digital undervisning Flere britiske studenter enn før ønsker å holde på noe digital undervisning.
Nå har Kina klatret forbi USA på siteringstoppen Kina har gått forbi USA på listen over de mest siterte forskningsartiklene, ifølge ny analyse.
Forskningstyveri granskes etter kampanje fra forskere Danske forskere advarer mot toppstyrte universiteter og press på forskningsfriheten. Nå skal universitetsloven evalueres og forskningstyveri kartlegges.
Vil kaste om på evalueringsregime og søknadssystem Forskningsrådet signerte sist uke en europeisk avtale som skal bygge ned tellekanter. Samtidig varsler direktør Mari Sundli Tveit flere endringer i systemet for søknader og tildeling av forskningsmidler.
Måtte søke EU for å få realisert prosjektet. — Forskningsrådet innbyr ikke til å tenke like stort Trude Storelvmo fikk over 20 millioner kroner til klimaforskning fra Det europeiske forskningsrådet. Det tror hun ikke hun ville fått fra Norges forskningsråd.
Skal slette studiegjeld for millioner av amerikanere 20 millioner kan få slettet all studiegjeld i USA. Men for noen er det bare en liten del av gjelda som slettes.
USAs «plan s»: All offentlig finansiert forskning skal publiseres åpent Ny politikk skal rive ned betalingsmurer i USA. Den skal være på plass innen 2026.
Universiteter med milliardoverskudd — fagforeninger truer med storstreik Ett års overskudd for Cambridge og Oxford alene kunne ha gitt universitetsansatte i hele landet en lønnsøkning på 7,9 prosent, anslår fagforening. Det kan gå mot storstreik ved britiske universiteter.
Hun er en av åtte forskere i Norge som henter hjem millioner i prestisjemidler Mens britiske og sveitsiske forskere nå må se langt etter midler fra det europeiske forskningsrådet, rykker åtte norske forskere opp fra ventelistene og får millionstøtte.
Da de startet, ble 45 artikler trukket tilbake hver måned. Så økte det til 300 Antallet forskningsartikler som blir trukket tilbake, har økt betydelig siden Ivan Oransky startet Retraction Watch. Men enda flere artikler burde blitt trukket, mener han.
Forskere i USA: Vil rive betalingsmurer og publisere åpent Åpen publisering av forskning? Ja takk, svarer et flertall av amerikanske forskere. Målingen griper inn i en pågående debatt om åpen publisering.
Kamp mot papirmøller: — Publiseringspress er en viktig faktor Spredningen av falske artikler handler ikke bare om teknologi. Det handler blant annet om et publiseringspress i forskningssystemet, mener Helene Ingierd.
Det tok oss noen minutter å plagiere Curt Rice og lure universitetets kontroll Kunstig intelligens har gjort det mulig med svindel på industrielt nivå.
Vil trekke over 100 artikler Etter frykt for manipulerte fagfellevurderinger trakk tidsskriftet Plos One tilbake 20 artikler denne uka. Det er bare starten.
Publiseringer teller tungt på den akademiske ryktebørsen Hvor forskningen er publisert, er viktig når forskere vurderer hverandre. Og når institusjoner måler suksess.
Storbritannia med Plan B til EUs forskningsprogram Den britiske regjeringen vil finansiere britiske forskere som får EU-støtte, selv om landet ikke blir med i Horisont Europa. Det viser britenes Plan B som har flere overgangstiltak.
Ni norske universiteter i «europeiske universiteter» 340 institusjoner er nå med i 44 europeiske universitetsallianser. En av de ni norske har sagt nei til å være med sin allianse videre.
Enige om nytt evalueringsregime. UiO advarer mot ekstern kontroll Europeisk avtale skal bane vei for en reform av evalueringen av forskning. Kvantitative mål skal telle mindre. Må være basert på tillit, ikke kontroll, mener Universitetet i Oslo.
Analyse av ERC-tildelinger avdekker norske styrker og svakheter Det europeiske forskningsrådet har analysert 6707 prosjekter med et samlet budsjett på 13,3 milliarder euro. Mange svarer på politiske mål, slår de fast.
Rapport om universiteter: For økonomisk avhengige av internasjonale studenter Avhengigheten gjør universitetene sårbare, mener politikere. Samtidig advares det om at noen kan satse enda tyngre på internasjonale studenter.
Avdekker kjønnsgap: Kvinner anerkjennes sjeldnere som forfattere Det er lettere å komme med som forfatter om du er mann, ifølge studie.
Bruker 30 milliarder for å tette forskningsgap: — Ingen mirakelpille Noen få land i vest stikker av med det meste av forskningsmidlene i EU. Fersk rapport ser på milliardtiltak for å tette gapet.
Tidsskrifter bommet på mål om åpen publisering Under halvparten av overgangstidsskriftene oppfyller Plan S-mål om å øke andelen artikler med åpen tilgang.
Bønnfalles om å redde samarbeid med britiske og sveitsiske forskere Mens Storbritannia sikter mot en Plan B, står EU-kommisjonen under press for å sikre forskningssamarbeid.
Vil ha akademia i havvinden: — Vi må forske mer, utdanne flere — Vi trenger mer forskning, vi trenger mer kompetanse og vi trenger å utdanne folk til de nye jobbene i det grønne skiftet, sier olje- og energiministeren.
Står under press for å gjøre noe med studiegjeld på 1.600.000.000.000 dollar Vil Joe Biden slette studiegjeld? Hvor mye? For hvor mange?
Bombede universiteter skaper frykt for hjerneflukt fra Ukraina Russland har bombet i grus flere store universiteter i Ukraina. Nå haster det å få på plass støtteordninger for akademikere.
Slår alarm om eget fag og «vrangforestilling» om forskning Da Jan Helge Solbakk så etter etikkprosjekter blant 3000 prestisjestipender fant han knapt noe. — Et akademisk fag som ikke har en aktiv grunnforskning er et fag som langsomt, men ubønnhørlig, vil forvitre, advarer han.
Pandemien stanset ikke angrepene på utdanning. Tvert imot Voldelige angrep og militær bruk av skoler og universiteter har økt de siste to årene, viser rapport.
Forskningsrådet sa nei tre ganger. Så fikk professoren millioner fra ERC — ERC henger jo veldig høyt, men for meg virker det lettere å lykkes der enn i Fripro, som jeg har opplevd mest som et lotteri, sier NTNU-professor Simen A. Å. Ellingsen.
De klatrer for femte år på rad Universitetet i Oslo klatrer seg nesten inn blant topp hundre. UiT faller for femte år på rad.
Danske forskere ser til Norge: Vil granske press på forskningsfriheten Over 1000 danske forskere med åpent brev: Advarer mot toppstyrte universiteter, frykter for forskningsfriheten. I Norge har man tatt problemene på alvor, mener de.
Vil kaste om på systemet for evaluering av forskere Det stables på beina en koalisjon for å reformere evalueringen av forskere. Både Forskningsrådet og norske universiteter har meldt seg.
Universiteter advarer: På vei til å droppe Horisont Europa, satser på Plan B Britene kan gå bort fra EUs forskningsprogram allerede i juni, advarer universiteter. Det har konsekvenser også for norske forskere.
Millioner i prestisjestipend til professor ved NTNU NTNU-forsker får 20 millioner i stipend fra Det europeiske forskningsrådet.
Forskeropprør mot dansk tv: — Jeg er blitt misbrukt til å spre «fake news» — Hvordan har du det med at navnet NASA er så tæt på «nazi», spurte programlederen. Nå gjør forskere opprør mot dansk tv.
Forskningsfront i krigen, varsler tettere samarbeid Det varsles tettere samarbeid om militær forskning. I Tyskland har over 70 universiteter forbud mot slik forskning.
Fyrer løs mot «rangeringstyranniet» Han ledet et college som nektet å bli rangert. Nå tar han oppgjør med rangeringsindustrien.
Menn henter hjem flest priser oppkalt etter menn Forskerpriser flest går til menn. Og kjønnsgapet er størst når prisen har navn etter en mann, ifølge analyse.
Stryker et av verdens største fra listen over godkjente tidsskrifter Siden starten av 2021 har de publisert 200 artikler med norske forfattere. Nå strykes Sustainability etter bekymringsmeldinger fra norske forskere.
«For de store instituttene dreier det seg om et tresifret millionbeløp» Instituttene vil «ikke ha økonomi til å delta» i Horisont Europa, konkluderer utredning som ligger på bordet til styret i Forskningsrådet.
Helseministeren: — At ungdommer reiser ut og tar utdanning, det vil vi oppleve — Trasige historier, sier helseministeren om studenter som har fått praksis endret under studier i utlandet. Men hvor ble det av løsningen hun lovte 65 personer før valget?
— Det er jo noen som føler seg krenket av at noen føler seg krenket Først fikk de beskjed om å sikre at «politik ikke forklædes som videnskap». Så fikk de beskjed om å flytte eller kutte studieplasser. Det har stormet rundt danske universiteter.
Ble presset om psykologistudenter, svarte med ny kalddusj Helse- og omsorgsministeren ble presset på eget løfte under spørretimen.
Vil skjerpe vernet om den akademiske friheten i EU Den akademiske friheten står svakt juridisk, mener Christian Ehler. Khrono møtte EU-parlamentarikeren i Ungarn.
Frykter for rekruttering og undervisning om abortretten faller I USA kjemper studenter for både abortrettigheter og opplæring i å utføre abort.
Advarer universitetene mot å utnytte ukrainsk hjerneflukt Presidenten for den europeiske universitetsalliansen EUA frykter at noen skal se talenter på flukt fra Ukraina som en mulighet til å fylle egne hull.
Typisk norsk å være på europeisk universitetskonferanse Da europeiske universitetsledere samlet seg i Budapest var det flere fra Norge enn fra resten av Norden til sammen. Og fire fra Vestlandet for hver danske.
Sier ja takk til europeisk studentkort og 60 europeiske universiteter Ola Borten Moe har svart EU-kommisjonen om europeiske universiteter, felles europeisk grad og juridisk status for universitetsallianser.
Universitetet fjernet Karl Marx — viser til Russlands invasjon av Ukraina Universitetet i Florida mener det var passende å fjerne Marx' navn fra et grupperom etter invasjonen. Studentopprop krever navnet tilbake.
Nå henter samfunnsøkonomen hjem sitt tredje millionstipend fra ERC Bård Harstad er en av fire forskere i Norge som tildeles prestisjestipend. Han tror Forskningsrådet kan lære av ERC, så ikke «forskere sløser bort tiden på å fable om hva de skal gjøre, heller enn å gjøre det».
Universiteter ber studenter og ansatte stanse ytre høyre i fransk valg Universitetsledere ber studenter og ansatte stanse ytre høyre i det franske valget. I Paris demonstrerer studenter mot begge kandidater.
ERCs beskjed til britiske forskere: Flytt, eller mist millioner Forskere i Storbritannia som har fått stipend fra Det europeiske forskningsrådet får beskjed om å flytte, for ikke å miste stipendet.
Jager fire nye år som «europeisk universitet» — Det vi utvikler er et tillegg til de avtaler og de styringssystemer vi har i Norge, sier prorektor Astrid Birgitte Eggen ved Universitet i Stavanger i diskusjonen om felles europeisk grad og juridisk status for allianser.
Skjerper sanksjonene mot Russland på forskerfronten Stanser avtaler og utbetalinger for offentlige russiske virksomheter.
NTNU ga rapport til PST uten å informere Eikrem.— Oppsiktsvekkende — Er Eikrem under etterforskning for noe som har med rikets sikkerhet å gjøre, spør UiO-professor Kristian Gundersen etter PSTs kontakt med NTNU.
Ber Borten Moe avvise juridisk status for universitetsallianser Forskerforbundet mener forslag om juridisk status for allianser og felles europeisk grad utfordrer «grunnleggende verdier som institusjonell autonomi og akademisk frihet».
Europeisk grad og juridisk status for allianser? Dette svarer norske universiteter Hva skal Norge mene om EUs strategi for universitetene? Her er innspillene Ola Borten Moe får fra norske universiteter og høgskoler.
En pandemi av sjikane, hat og trusler mot forskere Forskere forteller om trusler og hatefulle kommentarer under pandemien.
Vil rive av universitetenes bånd til fossilindustrien Å la fosilindustrien finansiere klimaforskning er som å la tobakksindustrien finansiere folkehelseforskning, heter det i et åpent brev fra 500 akademikere.
Akademisk boikott eller ikke akademisk boikott? Dét er spørsmålet Det inngikk i en bred front for å føre apartheidregimet i Sør-Afrika i kne. Men virker akademisk boikott overfor Russland?
Instituttleder i beleiret by: Slik vil de fortsette undervisningen De internasjonale studentene er evakuert fra Sumy. Målet er at alle studentene skal sluttføre studiene, sier instituttleder.
Universitetet ble rangert som nummer 2. Falske data, mener professor Da Columbia klatret på rangering, dykket professoren ned i tallgrunnlaget.
Han er en av ni forskere i Norge som får millioner i prestisjestipend 313 forskere får over seks milliarder kroner fra ERC. Ni av dem er i Norge.
Norske leger er mer fornøyde med studier i Danmark enn Norge Nyutdannede leger er mest fornøyde etter studier i Danmark. De er mindre fornøyd med lærestedene i Øst-Europa, men der er de mest fornøyd med studiemiljøet, ifølge studie.
Russiske matematikere med krigsprotest, ber Putin trekke ut styrkene — Vår langvarige innsats for å styrke omdømmet til Russland som et ledende matematisk senter er blitt fullstendig devaluert, skriver matematikerne om invasjonen av Ukraina.
De har vunnet akademias svar på «Skal vi danse?» Med doktoravhandling skal dansegulvet erobres. Science har kåret årets beste PHD-dans.
Da Russland angrep Ukraina, åpnet universitetet dørene for flyktningene Anastasia flyktet fra bombene i Kyiv. Hun er en av flere hundre flyktninger som har kommet til Universitetet i Bucuresti.
Russiske rektorer med full støtte til Putin og hæren Over 180 russiske universitetsledere har signert en uttalelse med støtte til invasjonen av Ukraina. – Opptrer som en integrert del av russiske myndigheters propagandaapparat, sier statssekretær.
De kom til Ukraina som attenåringer for å studere medisin. Nå ligger papirene deres i en bombet by I tre dager flyktet studentene fra krigen i Ukraina. De våkner fortsatt i redsel, forteller en av dem.
NTNU signerer EU-mål for bærekraftig matsystem, som første universitet Vil sette NTNU-stempel på EUs «gård til gaffel»-strategi.
Nyeste artikler
Endelig utforskes Edvard Munchs liv i en helstøpt dramatisering
Hvorfor er SFI-innovasjon så vanskelig?
Ho var den tredje som tok doktorgrad innan sitt fagfelt
Advarer mot utvanning — vil vri «EU-missions» mot forskning
Sier opp og tar et kraftig oppgjør: «En giftig fryktkultur gjennomsyrer universitetene»
Mest lest
«Litt overkvalifisert»? Vil ha folk med doktorgrad til administrasjonen
NTNU mente studenten hadde fusket - studenten vant i retten
Studentene ble svært overrasket da de åpnet hjemmeeksamen: — En menneskelig feil
Cathrine Wahlstrøm Tellefsen (1967-2022)
Vil fjerne «snarvei» for studenter som ønsker å studere medisin