akademisk ytringsfrihet Hevder midlertidighet hindrer motivasjon for ytring – Midlertidige kontrakter motiverer verken til å lære seg norsk språk eller samfunnsliv, sier postdoktor Dunja Blazevic.
Er begrepet akademisk ytringsfrihet nyttig? Begrepet «akademisk ytringsfrihet» tilfører ikke noe og kan tvert imot forvanske eller tåkelegge en del viktige spørsmål og forbindelseslinjer, mener professor Terje Einarsen.
Hvem er bekymret for den akademiske ytringsfriheten? Debatten om Kierulf-rapporten risikerer å tilsløre mer enn den oppklarer.
Haugstad: — Uten faglige konflikter er antakelig akademia dødt NTNUs direktør for organisasjon og infrastruktur, Bjørn Haugstad, mener det er å forvente at akademikere holder en høyere standard for diskusjon enn andre.
Ytringskulturen i akademia og løpende villsvin har noe til felles Hverken villsvin eller utfordringene med akademisk ytringsfrihet kan fanges med blikket festet på ett og samme punkt. Begge deler er i bevegelse i et skiftende terreng.
Utviklingsavtaler løser ikke styringsutfordringene i akademia Styringsmeldingen, Hatlen- og Kierulf-utvalget har pekt på utviklingsavtalene som løsningen på hvordan universiteter og høyskoler skal styres og finansieres. Det er ikke en god løsning.
Administrativt ansatte bør ytre seg mer Administrativt ansatte bør ikke bare læres opp i, men også bruke sin ytringsfrihet i større grad, mener to forskingsrådgivere.
For tankefrihetens skyld Da det akademiske møtte ytringsfrihetsdebatten i en offentlig utredning, ble resultatet taushet om at både ytringsfrihet og akademisk frihet er umulig uten formfrihet.
Problematisk beskrivelse av «kanselleringskultur» i Kierulf-rapporten I rapporten om akademisk ytringsfrihet pekes det på «kanselleringskultur» som en trussel. Likevel bidrar Kierulf-utvalgets bruk av begrepet til en potensiell utdefinering av visse stemmer.
Kierulf-utvalget går rundt grøten «Akademikere har seg selv å takke for problemene de opplever når de ytrer seg», mener professor emeritus Per Arne Bjørkum.
Råder ledere i akademia til å finne «en skulder å gråte på» Veldig ofte vil det være ledere som sitter mest i klemma når det er snakk om konflikter rundt ytringsfrihet i akademia, mener tidligere rektor ved NTNU, Gunnar Bovim.
Ytringsvettregel én, to og tre Etter å ha fått mye erfaring med formidling, opplever jeg også at de støttende stemmene stilner, skriver professor Tony Burner.
Med geofagene inn i fremtiden: en orientering til Ola Borten Moe «Vi kan berolige statsråden med at vi fortsatt utdanner kandidater med sterkt etterspurt ekspertise innen geologi og geofysikk som behøves i olje- og gassindustrien»
Vi oppfordrer våre ansatte til å bidra til et opplyst offentlig ordskifte «Av og til, og oftere enn før, får jeg som rektor spørsmål fra samfunnsborgere, journalister, studenter og medarbeidere om innholdet i uttalelser fra den enkelte medarbeider er i tråd med universitetets posisjon», skriver USN-rektor Petter Aasen.
Hyller Klaus Mohn som forbilde for ytringskultur — Klaus Mohn er en god leder for sine ansatte når det gjelder akademisk ytringsfrihet, sier NTNU-rektor Anne Borg. Nå vil hun ha ytringskultur på timeplanen for ledere ved institusjonen.
«Konformitet, kansellering og kjipe kolleger». Kan en erklæring være til hjelp? Kierulf-utvalget lanserer erklæring for å styrke ytringskulturen. – Rørende enig, sier filosof, Lars Fr. H. Svendsen.
Alt må ikke telles «En formidlingsindikator vil neppe fange opp mangfoldet av aktiviteter forskere deltar i», skriver Silje Maria Tellmann og Ingvild Reymert.
Kierulf-utvalget: Berget som fødte en mus Det er få konkrete lovendringer og de få nye bestemmelsene er temmelig tannløse, skriver Kristian Gundersen om Kierulf-utvalgets rapport.
Demokratiet trenger akademikere som ytrer seg «Det frie ord møter urovekkende utfordringer som gjør at vi må snakke klart og tydelig om den akademiske ytringsfriheten og aldri ta denne rettigheten for gitt», skriver NTNU-rektor Anne Borg.
Her er ekspertenes forslag til hvordan den akademiske ytringsfriheten skal styrkes Lovfesting av at universiteter og høgskoler skal sikre ansatte opplæring i akademisk frihet og ytringsfrihet og innføring av en indikator for formidling, er to av en rekke tiltak som foreslås.
Akademisk frihet for yngre forskere «Midlertidighet og usikre stillingsforhold skaper en usikkerhet som rammer unge forskeres akademiske frihet», skriver nestleder i Akademiet for yngre forskere, Kjersti Lohne.
Forunderlig at samfunnsforskere bagatelliserer ytringskultur Hvordan står det til med ytringsfriheten i akademia – i verdens frieste land og med verdens mest rundhåndete offentlige forskningsfinansiering? Toppscore her også?
Klart for den store debatten om ytringsfrihet i akademia Debatten er nå ferdig. Du kan se den i opptak her.
Kierulf-utvalet kjem med forslag til lovendringar Akademisk ytringsfridom-utvalet har fått inn godt over 50 innspel.
Håper på en «institusjonell vaksine» mot kanselleringskultur NTNU-direktør Bjørn Haugstad mener det må stilles andre krav til akademikere enn «hvermannsen» når det gjelder ytringskultur.
Når akademikere tar seg ytringsfriheter Med enkle grep kan vi alle ta ansvar for at akademikeres reelle ytringsrom kan holdes videst mulig.
Overlevering av Kierulf-utvalet sin rapport utsett Nytt tidspunkt vil kome snart, ifølge Kunnskapsdepartementet.
Mye kritikk, men lite lytting i akademia Akademikere kan bli bedre på å erkjenne feil og vise større nysgjerrighet for hverandres meninger, mener professor Hilde Gunn Slottemo.
Akademisk ytringsfrihed: Danske tilstande Indtil nu er der ikke tegn på, at ansvarlige politikere i Danmark vil besinde sig og gå til forsvar for akademisk frihed, skriver professor emeritus Heine Andersen.
Et forsvar for Forsvarets akademiske ytringsfrihet Militære vitenskapelig ansatte i uniform som formidler på TV, har i det siste skapt stor debatt. Problemstillingen er velkjent.
Den akademiske frihetens nye former Akademikere må drive en slags tofrontskrig. Økt profesjonalisering, byråkratisering og kommersialisering på den ene fronten. På den andre truer «krenkelseskulturen».
Eg reflekterer for lite over ytringsfridom Eg kjenner absolutt på at vegen kan vera kort frå at forskinga mi gjeng frå uinteressant til problematisk i auga til russiske styresmakter.
Mener konformitet truer ytringsfriheten mer enn kanselleringskultur Ytringsfriheten til vitenskapelige ansatte er mer truet av subtile former for konformitetspress enn identitetspolitisk aktivisme og kanselleringskultur, mener professor Fredrik Thue, som er forfatter av en ny rapport.
Ytringsfridomsutval, lovverk og ei utfordring til Kierulf-utvalet Innleggsforfattarane reagerer på korleis innspill til Kierulf-utvalet blir handsama som offentlege ytringar.
Ytringsfrihetens ringmurer i akademia Fem trusler mot ytringsfriheten vekker særlig bekymring hos professor Kristian Gundersen.
Akademisk ytringsfrihet og akademisk forfall Det er all grunn til å tvile på om sentrale spørsmål i samband med den akademiske ytringsfriheten vil bli belyst på en skikkelig måte av Kierulf-utvalget.
To klargjøringer vedrørende utvalget for akademisk ytringsfrihet Har fått kritikk på personvern og «tydeleg antipati mot kvinner som ytrar visse meiningar».
Personvern og posisjonering i akademisk ytringsfridomsutvalet — Kvinnelege akademikarar har fått innskrenka sin akademiske ytringsfridom grunna kjønnsidentitetsideologiens hegemoni og mangelen på støtte til vår rett og plikt til å ytra oss i kjønnsdebatten, skriv Kalvig og Brattgjerd.
Kierulf: «Den kollegiale småligheten» er en trussel mot akademisk ytringsfrihet Anine Kierulf rangerer ikke truslene mot den akademiske friheten, men lister opp flere.
Akademisk frihet i seks punkter Henrik Asheims uttalelser om akademisk frihet inneholder politiske slagsider som universitets- og høgskolesektoren ikke trenger.
Fem mulige trusler mot den akademiske ytringsfriheten En utfordring ligger i at ulike typer trusler kommer fra nokså ulikt hold, og at det derfor er vanskelig å identifisere treffende virkemidler som virker overfor alle.
Nyeste artikler
Helga (88) og Audun (73) produserer studiepoeng som berre det
Sp åpner for treåring lærerutdanning og øker studiestøtten
Norsk mangfoldsopprør sprer seg til hele Norden
Han er studentenes nye leder
Deler ut 112 millioner til forskerskoler. Se hvem som får penger
Mest lest
Diesen vil bli australsk statsborger. — Eskalering av sverting og hets
116 studenter felt for KI-fusk i fjor. Særlig én ting avslørte dem
To uker før masteren skulle leveres, fikk hun tilbud om å ta doktorgrad
Norsk mangfoldsopprør sprer seg til hele Norden
Frykter at de ikke har råd til å bruke milliardbygg