Debatt ● Christoffer Røneid

Dagens studiepolitikk skaper et klasseskille blant studentene

Studiestøtten er ikke til å leve av. De som ikke jobber ved siden av studiene må få hjelp hjemmefra. Om ikke studiestøtten økes ser vi på et betydelig klasseskille blant studentene.

Norge har vært et bra sted for studenter, skriver kronikkforfatteren. — Vi håper ikke regjeringen tukler med dette gjennom å fryse studiestøtten, og lage et økt klasseskille blant studentene.
Publisert Sist oppdatert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Om noen skulle være i tvil: Det er ikke mulig for studenter å leve av studiestøtten alene. Punktum. 

Kostnadene for å bo har skutt i været, og sluker nærmest hele støtten. I snitt har vi studenter i dag rundt 2700 kroner i måneden å leve for etter at husleia er betalt. 90 kroner om dagen for å dekke mat, reiseutgifter, tannlege, medisiner, skoleutstyr, klær, trening og kanskje en presang i ny og ne, er svært lite. Det er bare å prøve.

Dette gjør at vi studenter enten er avhengige av støtte hjemmefra, eller så må vi jobbe. Mye jobbing kan gå på bekostning av kvaliteten på studiene, eller resultere i at studietiden trekker ut over normert tid. Det er ikke god samfunnsøkonomi. I en undersøkelse Tekna har gjort blant sine studenter, svarer 36 prosent at de er avhengige av økonomisk støtte av foreldre. 55 prosent har deltidsjobb, og 29 prosent av disse sier det går ut over studiene.

Den lave studiestøtten betyr at vi får et klasseskille blant studentene. De heldige som får støtte hjemmefra, og de mindre heldige som må jobbe ved siden av studiene. Studentene i Tekna mener derfor at studiestøtten må økes til 1,5 ganger grunnbeløpet ved statsbudsjettet i oktober.

Det er flere grunner til dette, ikke bare de rent økonomiske. Vi er også bekymret for at den dårlige økonomien faktisk går på helsa løs for mange. Funn fra blant annet SHoT-undersøkelsen viser at deltakelse i studentaktiviteter ved siden av studiene, motvirker ensomhet og dårlig psykisk helse, som er et økende problem blant studenter. Dårlig økonomi gjør at mange må prioritere å jobbe mer i fritiden på bekostning av å engasjere seg i sosiale aktiviteter. Det er ikke bra.

Det må i tillegg bygges flere studentboliger. Studenter som bor privat, betaler mye mer enn de som bor i studentbolig. De som bor privat, bruker hele 88 prosent av studiestøtten på husleie, viser Teknas undersøkelse. De som har studentbolig, bruker i snitt 70 prosent på husleie. Vi mener det raskt må bygges mange flere studentboliger, slik at flere studenter kan bo rimeligere.

Norge har vært et bra sted for studenter, der gratisprinsippet og like muligheter for alle har vært et bærende prinsipp. Vi håper ikke regjeringen tukler med dette gjennom å fryse studiestøtten, og lage et økt klasseskille blant studentene.

Powered by Labrador CMS