Publisering
Vitenarkivet utsettes - igjen
Føljetongen med utsettelser for Nasjonalt vitenarkiv tar aldri slutt. Nå er arkivet fire år på overtid.

Divisjonsdirektør for forskningstjenester i Sikt, Vigdis Namtvedt Kvalheim, bekrefter overfor Khrono at implementeringen av det nye Nasjonalt vitenarkiv (NVA) nå er utsatt til over sommeren.
Sikt er kunnskapssektorens tjenesteleverandør.
I april ble det bestemt at utrullingen for alle skulle starte 3. juni, man skulle bare ha en liten sjekk rett i forkant. Så ble det stille.
— Det skjer mye hos oss, og vi er i løpende dialog med brukerinstitusjonene, både direkte og gjennom våre nettsider, skriver Kvalheim i e-post til Khrono.
Utfordringer med avtaler
Kvalheim legger til:
— Status for NVA-prosjektet er at det gjenstår noen siste avklaringer rundt avtaleverket før vi kan starte migreringen av vitenarkivene. For alle parter er det hensiktsmessig at avtalene er signert før vi starter migreringen av det enkelte vitenarkiv, skriver Kvalheim.
— Det betyr i praksis at overgangen først vil starte over sommeren. Vi ønsker ikke å starte migreringen for tett på sommerferien. Fra et teknisk ståsted er Sikt trygge på at vi er klare for å lukke Cristin og starte migrering av data etter sommeren, skriver Sikt-direktøren.
Hun skriver også at Sikt og styringsgruppen skal ha et siste møte før sommerferien og vi vil kommunisere ut en detaljert tidsplan for overgangen rett etter dette.
Trygge på at man kan lukke Cristin
I en e-post sendt mange brukere i slutten av denne uka skriver Frode Arntzen i Sikt at årsaken til utsettelsen denne gang først og fremst er noen siste avklaringer knyttet til leveranseavtalen, samt behov for ytterligere testing av funksjonalitet for studentoppgaver.
— Fra et teknisk ståsted er Sikt trygge på at vi er klare for å lukke Cristin og starte migreringen av data etter sommeren, heter det i e-posten fra Arntzen.
Prislapp på minst 122 millioner
Sikt opplyste til Khrono i april at de ved utløpet av 2024 har brukt 122 millioner kroner på å utvikle Nasjonalt vitenarkiv. 30 millioner av disse stammer fra den direkte bevilgningen fra Kunnskapsdepartementet til Nasjonalt vitenarkiv.
Av de resterende midlene er deler fra Sikts ordinære bevilgningsramme som var planlagt brukt til drift og videreutvikling av Cristin og vitenarkivene, mens andre deler er finansiert av tidligere opptjent virksomhetskapital.
Sentrale organisasjoner innen universiteter, høgskoler og institutter, Universitets- og høgskolerådet (UHR) og Forskningsinstituttenes fellesarena (FFA), ba i 2022 om at arbeidet med det nye Nasjonalt vitenarkiv rett og slett måtte stoppes og avsluttes.
I dag blir informasjon om resultater av offentlig finansiert forskning publisert ett sted (Cristin), mens selve resultatet gjerne blir publisert et annet sted, for eksempel i et tidsskrift og/eller et lokalt vitenarkiv.
Prosjektet Nasjonalt vitenarkiv skal bli en nasjonal løsning som samler dette i én felles tjeneste. Løsningen vil erstatte dagens Cristin (Current Research Information System in Norway) og dagens lokale vitenarkiver.
Dette systemet skulle altså etter opprinnelig plan vært ferdig i 2021, deretter har det blitt utsatt hvert halvår siden den gang.
Endringslogg
19. juni 2025 kl. 07:54: I en tidligere versjon skrev vi at UHR og FFA flere ganger har bedt om at arbeidet med NVA måtte stoppes. Det er endret til at de ba om dette i 2022.
Nylige artikler
Fire av ti studenter er bekymret for utveksling. — Reglene endres hele tiden
Svensk utvalg vil la studenter slippe å skrive oppgave
30 grader på kontoret. — Nå gir jeg opp
Trump langet ut mot dommeren: — Hun er en total katastrofe
Om menneskespråk og språkteknologi
Mest leste artikler
Etter seks år er London dyttet ned fra tronen. Nå er dette verdens beste studentby
Klamt og kleint på LinkedIn
Vi drukner i verdiløse publikasjoner
Reagerer på framstilling av mannlige studenter:— Hersketeknikk
Ti bud til en ung forsker som vil frem i verden