Debatt ● Ingvild Reymert

Mangel på studentboliger kan gå ut over studiekvaliteten

Den nye kunnskapsministeren bør bygge flere studentboliger for å bedre studieøkonomien, skriver instituttleder.

Rektor ved OsloMet Christen Krogh åpner studieåret på scene foran studenter
Hos mange av de som starter på studiene i disse dager må studietiden konkurrere med deltidsjobben for å få økonomien til å gå opp. Verst er situasjonen i Oslo, der er leiekostnadene høyest, og kampen om studentboligene mest intens, skriver kronikkforfatteren. Her åpner rektor Christen Krogh ved OsloMet studieåret på St. Hanshaugen i Oslo.
Publisert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Studentene går i minus hver måned, og økende leiepriser gjør økonomien deres verre. Mange studenter jobber mye ved siden av studiene og som undervisere er vi redde for at for mye jobbing tar bort fokus fra studiene. Flere studentboliger kan bedre studieøkonomien, men når skal vi innse at mangel på studentboliger påvirker studentenes økonomi og økonomien påvirker studiene?

Forrige uke ønsket vi på OsloMet flere tusen av spente studenter velkommen. Det er studenter som skal bruke de kommende årene på å bli siviløkonomer, ingeniører, sykepleiere, lærere og utvikle ferdigheter samfunnet vårt trenger. Studentene vi møter er engasjerte, motiverte og ivrige etter læring.

Dessverre må tid til å kunne fordype seg i studiene ofte konkurrere med deltidsjobber, tilkallingsvakter og helgejobber. Flertallet av studentene jobber ved siden av studiene, og mange jobber mye. Det er ikke nødvendigvis negativt å ha en deltidsjobb. Tvert imot, spesielt hvis den er relevant, kan en deltidsjobb bidra til å forbedre læringsopplevelsen og gi studentene nyttig arbeidserfaring vi ikke kan gi dem. Problemet oppstår når arbeidsmengden blir for stor og begynner å påvirke studiene negativt. Som undervisere ved landets universiteter og høyskoler, merker vi ofte at mange studenter jobber for mye, og at arbeidet går utover studiene deres. Studentene har jobber som kolliderer med forelesninger, påtar seg for mye jobb som forhindrer dem fra å levere gode nok oppgaver, eller får ikke tilstrekkelig tid til å lese pensum. Det er åpenbart at for mange påvirker omfattende arbeid studiene negativt.

Selv om vi forsøker å oppmuntre studentene til å bruke tilstrekkelig tid på studiene, hjelper det lite når de når de må bruke like mye eller mer tid på jobben. I fjor avdekket en undersøkelse at studentene i gjennomsnitt går 6000 kroner i minus hver måned. Mange studenter jobber derfor ikke bare fordi de har lyst, ønsker seg ekstra arbeidserfaring, eller for å kunne kjøpe seg litt ekstra, men fordi de må ha pengene for å få endene til å møtes. De økende leiekostnadene vi har sett det siste året gjør ikke situasjonen bedre siden boligutgifter er studentenes største utgiftspost.

Verst er situasjonen i Oslo, der er leiekostnadene høyest, og kampen om studentboligene mest intens. I Oslo er antall studentboliger per student lavest, og køene for å få en studentbolig er lengst. Nylig rapporterte VG om en student som ikke hadde råd til å bo i Oslo. Dette er ikke overraskende, men det er kanskje mer overraskende at det er så mange studenter som ennå bor her.

Som instituttleder for nesten 2000 studenter er jeg opptatt av at studentene våre skal bruke nok tid på studiene. Å ta en bachelor- eller master i økonomi og administrasjon, offentlig administrasjon og styring, entreprenørskap eller kulturledelse krever sitt. Skal studentene komme seg gjennom studiene må de møte forberedt på forelesning, lese pensum, gjøre oppgaver, diskutere pensum i studentgrupper og være godt forberedt når de møter til eksamen. Men da må de også ha økonomi til å sette av den tiden studiene krever. Blant det viktigste den nye kunnskapsministeren kan gjøre, er å bygge flere studentboliger for å bedre studieøkonomien. Slik situasjonen er i dag, er jeg bekymret for at studentenes dårlige økonomi kan påvirke studiekvaliteten.

Byggingen av studentboliger er ikke bare kunnskapsministerens ansvar, men også lokalpolitikernes. Studentboliger derfor være et prioritert tema for alle som stiller til valg i årets kommunevalg. Spesielt i Oslo bør alle partier ha studentboliger blant sine tre viktigste saker. Kommunen spiller en avgjørende rolle for å bygge flere studentboliger. De kan både finne passende tomter og prioritere studentboliger i reguleringsplanene.

Powered by Labrador CMS