At ansatte dro på hyttetur med studenter ved tidligere HiOA (nå OsloMet), skal ifølge varslingsnemnda ved universitetet ha forekommet over flere år. Nemnda advarer mot omdømmetap. Foto: Benjamin Ward, OsloMet

OsloMet-ansatt sluttet etter hyttetur med vodkashots, badstubading og tafsing på studenter

Varslingssak. En ansatt arrangerte hyttetur for studenter i regi av OsloMet. Turen utartet seg, og tre av studentene varslet i etterkant universitetet om «uønsket oppmerksomhet med seksuell undertone». Mannen jobber ikke lenger på OsloMet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En ansatt ved OsloMet tok med seg en gruppe studenter på hyttetur i november 2017, i regi av universitetet. Målet var at studentene som nettopp hadde begynt på universitetet skulle bli bedre kjent med hverandre.

Vodka og badstu

OsloMet betalte for mat og opphold, mens deltakerne selv hadde med seg drikkevarer. Den ansatte arrangerte blant annet quiz for studentene utpå kvelden, der belønning underveis i konkurransen var en vodkashot og/eller en alkoholfri premie.

Ifølge en varslingsrapport fra OsloMet (på tidspunktet for hytteturen var det Høgskolen i Oslo og Akershus), hadde den ansatte med seg en stor flaske vodka og også annet brennevin som han serverte og selv drakk av. Han skal også ha drukket øl under quizen. Mannen var godt voksen og den eneste ansatte på turen. Resten var studenter - de fleste mellom 20 og 22 år, noen litt eldre.

Etter quiz-runden gikk ifølge rapporten hytteturdeltakerne over i «festmodus». Mannen fortsatte festen og inntak av alkohol i badstuen sammen med 15-20 av studentene, de fleste uten klær.

Berøring og forsøk på uønsket kyssing

Etter turen har tre av studentene varslet OsloMet om at de har blitt utsatt for «upassende atferd», «uønsket oppmerksomhet med seksuell undertone» og «seksuell inviterende berøring og forsøk på uønsket kyssing», slik universitetets varslingsnemnd, ledet av Camilla Selmann, den gang partner i advokatfirmaet Hjort, formulerer det.

Dette kommer fram i den 21 sider lange rapporten, som Khrono har fått delvis innsyn i. Khrono fikk først kun innsyn i en énsiders sammenfatning av varselet, men etter klage fikk Khrono oversendt hele rapporten i sladdet/anonymisert versjon.

Universitas har tidligere omtalt turen med studentene, og ifølge studentavisen har ikke OsloMet-ledelsen ønsket å uttale seg om varselet.

Rice: Nulltoleranse

Til Khrono sier nå Curt Rice at han ikke ønsker å si så mye om det han anser som en personalsak.

— Jeg er oppriktig lei meg for denne hendelsen, og det har vært en krevende sak. Men jeg synes det er veldig bra at studentene har varslet og at varslingsnemnda har gjort en grundig jobb. Vi har nulltoleranse for slike ting som dette på OsloMet, sier rektoren.

Nemnda har intervjuet flere av studentene som har forklart seg om hytteturen og reaksjonene sine underveis og i etterkant. Den ansatte er også intervjuet i flere omganger, både muntlig og per e-post. Vedkommende har erkjent at det var en stor feil av ham å ta med seg en flaske vodka som premie til quiz-konkurransen og at det var uklokt å også selv drikke av den.

Studentene sier de opplevde et sosialt drikkepress fra den ansatte, og de fleste fortsatte å drikke alkohol i badstuen. Den ansatte fortalte selv at han hadde hatt med seg noe ekstra øl som han også kunne spandere bort.

«Upassende berøring »i badstuen

Flere studenter forteller at de opplevde «upassende berøring» fra den ansatte mens de var i badstuen. Den ansatte var selv kun iført et håndkle, og til tider ikke det heller. Det forklarte han var «naturlig atferd» i den gitte situasjonen. Han forklarer også at han ikke husker å ha berørt noen av studentene, og i tilfelle det skjedde måtte det vært uforvarende fordi det var mange i badstuen og folk «satt oppå hverandre».

Studentene reagerte også på den ansattes oppførsel på dansegulvet etter badstuoppholdet.

Den ansatte endret forklaring flere ganger underveis i de ulike intervjuene med nemnda, både når det gjaldt hvor mye alkohol han hadde drukket og når det gjaldt berøringer av studentene og forsøk på kyssing.

«Drunk madness»

I en messenger-chat etter turen, der en av studentene direkte forteller den ansatte at hun reagerte på oppførselen hans og mente at han trådte over en grense da han forsøket på å kysse henne, ba den ansatte om unnskyldning og kalte det hele for «drunk madness».

Han forklarte at han ikke hadde godt av vodkaen han hadde drukket den kvelden. Studenten forklarte også at hun selv var beruset.

Flere av studentene skal ha blitt overstadig beruset, noen så alvorlig at det ble vurderte å tilkalle ambulanse. Flere kastet opp og måtte hjelpes i seng.

Tvil om seksuell trakassering

I mars i fjor, rundt fire måneder etter hytteturen konkluderer varslingsnemnda. I rapporten kommer det fram at nemnda er i tvil om det som har foregått kan karakteriseres som seksuell trakassering i lovens forstand, all den tid dette fordrer at vedkommende skal bli gjort oppmerksom på at det han foretar seg er uønsket. Flere av studentene konfronterte ikke den ansatte med oppførselen hans, men trakk seg heller ut av situasjonen.

Nemnda legger også til grunn at den ikke trenger å ta stilling til om det handler om seksuell trakassering eller ikke, fordi den ansatte uansett har opptrådt kritikkverdig da han sto i et asymmetrisk maktforhold til studentene, både i alder og posisjon på universitetet.

Manglende dømmekraft

Varslingsnemnda mener også at den ansatte har vist manglende dømmekraft og manglende forståelse for grenser for relasjonell omgang med studenter. Nemnda er ikke i tvil om at den ansatte har opptrådt upassende og brutt allment aksepterte normer.

Nemnda legger vekt på studentenes forklaring og mener at den ansattes forklaringer er mindre troverdige.

En ansatt som har oppført seg på denne måten kan ikke fortsette i stillingen sin.

Curt Rice

Nemnda anbefaler OsloMet å vurdere en «arbeidsrettslig reaksjon» overfor den ansatte. De anbefaler også at det foretas en risikoanalyse av samvær mellom ansatte og studenter utenom arbeidstid/-sted, samt at det utarbeides retningslinjer for slikt samkvem.

Ifølge nemnda har det vært tradisjon for disse hytteturene ved HiOA/OsloMet i flere år, og nemnda finner det ikke usannsynlig at det har vært kritikkverdige hendelser tidligere, selv om det ikke er varslet om. De peker også på at slike turer kan skade omdømmet til universitetet.

Ledelsen diskuterte retningslinjer

I november 2018 diskuterte OsloMet-ledelsen på en ledersamling at det skulle utvikles etiske retningslinjer for universitetet. Disse skal sette ord på hvilke forventninger institusjonen har til sine ansattes adferd.

«Her vil maktmisbruk og den risikoen maktubalanse utgjør for forekomsten av seksuell trakassering bli adressert sammen med retningslinjer for varsling», heter det.

Retningslinjene skal ifølge dokumenter til arbeidsmiljøutvalget besluttes i løpet av 2019.

— Har ikke OsloMet etiske retningslinjer for sine ansatte, rektor Curt Rice?

— Vi har bestandig hatt etiske retningslinjer, men fra sommeren 2017 ble det økt oppmerksomhet rundt forholdet mellom ansatte og studenter, og dette er ikke dekket av statens etiske retningslinjer. Så vi må selv utvikle noe mer spesifikke retningslinjer, sier Rice og sikter til Langeland-saken som ble kjent sommeren 2017, og noen måneder etter den en påfølgende metoo-kampanjen.

Rice, som selv var en av rektorene som var først ute med å slå fast at det var nulltoleranse for seksuell trakassering, er i likhet med varslingsnemnda forsiktig med å karakterisere den omtalte saken her som seksuell trakassering, og sier at han forholder seg til varslingsnemndas syn i saken.

Rice: Kan ikke fortsette i stillingen sin

— Hva slags konsekvenser fikk denne hytteturen for den ansatte det ble varslet om her?

— Det kan jeg ikke si noe om, fordi det er en personalsak, sier Rice.

Curt Rice, rektor ved OsloMet. Foto: Siri Øverland Eriksen

— Men hvis noen andre ansatte skulle finne på å arrangere en tilsvarende tur med tilsvarende hendelser, hva kan man forvente seg av reaksjoner ved OsloMet?

— Med stor sannsynlighet vil jeg følge varslingsnemndas anbefalinger. Og jeg håper at hvis noen opplever noe tilsvarende som dette, at de varsler om det, sier Rice.

— Nemndas anbefaling her var en «arbeidsrettslig reaksjon». Slike reaksjoner kan omfatte alt fra en muntlig eller skriftlig tilrettevisning/advarsel, til omplassering, degradering, oppsigelse eller avskjed for eksempel?

— En ansatt som har oppført seg på denne måten kan ikke fortsette i stillingen sin, sier Rice, og han legger til at i et samfunn på 25.000 mennesker, som OsloMet er, må man innse at hendelser som dette kan forekomme, men at universitetsledelsen ønsker å jobbe forebyggende med slike saker.

Universitetet var også blant de første i sektoren som selv kartla omfanget av seksuell trakassering blant sine ansatte.

Respektert medarbeider

Personen det her ble varslet om var, etter det Khrono kjenner til, ikke vitenskapelig ansatt. Han har vært en respektert og høyt verdsatt medarbeider ved HiOA/OsloMet i fem år, og har jobbet i universitets- og høgskolesektoren siden 1998.

Han står ikke lenger oppført som ansatt ved OsloMet, og kommunikasjonsrådgiver Kjersti Thoresen bekreftet overfor Universitas tidligere denne måneden at den ansatte ikke lenger jobber ved universitetet.

Stadig flere ansatte som det blir varslet om velger å slutte frivillig før det kommer så langt som til arbeidsrettslige reaksjoner. Khrono har tidligere omtalt flere slike tilfeller ved andre universiteter og høgskoler.

I en artikkel i Khrono i september i fjor, sa flere rektorer som har opplevd dette at de kunne komme til å advare nye arbeidsgivere mot søkere som er anklaget for seksuell trakassering.

Flere jurister advarte mot at deling av varsler om seksuell trakassering kunne være forbudt.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS