Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket 17. januar 2025 - 06:53
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring 20. januar 2025 - 06:58
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år 17. januar 2025 - 18:10
Forskningsleder ble oppsagt — går til sak mot UiO Forskningslederen, som ble felt for vitenskapelig uredelighet, har blitt oppsagt. Nå går hun til sak mot Universitetet i Oslo.
Fikk ordensstraff — nå vil han saksøke staten Professor Leif Egil Hem ble ilagt ordensstraff av arbeidsgiveren Norges handelshøyskole. Nå varsler han søksmål mot høgskolen, ved Kunnskapsdepartementet.
Professor stjal tenner. Gikk løs på dem med tang, hammer og skrutrekker Professor Corinne Hofmann og ektemannen Menno Hoogland har blitt sagt opp etter en omfattende etterforskning som har avdekket flere tiår med overskridende oppførsel.
Vil ikkje svare på spørsmål om advokatutgifter Noregs handelshøgskole har brukt nær ein million kroner på innkjøp av advokatar i 2024. Ingen kommentar, er meldinga frå styreleiar.
Brukte 195.000 kroner i månaden på advokat Noregs handelshøgskole (NHH) har betalt ut nær ein million kroner til eksterne advokatar dei første tre månadene i 2024.
Mener akademikere varsler altfor ofte på sine ledere — Jeg er bekymret for norske lederes rettsvern. I akademia misforstår man og tror at alle alltid skal være fornøyde med sjefen. Dit kommer man aldri, sier Elin Ørjasæter.
Kjefting, læringsmiljø — og ros. Dette varslet ansatte og studenter om i 2023 Nær 500 varsler kom inn til universiteter og høgskoler i 2023. Varslene varierer fra svært alvorlige til kuriøse.
Advokatrapport: Høgskuledirektøren handla kritikkverdig Høgskuledirektøren handla i strid med akademisk fridom og på ein måte som kan gi grunnlag for administrativ eller arbeidsrettsleg konsekvens. Det er konklusjonen i ein advokatrapport til styret ved Høgskulen i Volda.
Ble skremt fra å varsle da hun ble seksuelt trakassert Sophia Efstathiou prøvde å varsle om seksuell trakassering, men fikk feilinformasjon og lot det være. — Jeg er et eksempel på underrapportering.
43 varsler om seksuell trakassering i 2023. UiO-rektor frykter underrapportering Ved 20 universiteter og høgskoler kom det inn 46 varsler om seksuell trakassering i fjor. — Er det underrapportering, spør rektor Svein Stølen.
Professor klaget på ordensstraff. Nå har høgskolen bestemt seg Professor Leif Egil Hem klaget på at han ble ilagt ordensstraff av Norges Handelshøyskole (NHH). Nå har NHH-styret behandlet klagen.
Kan ha gått glipp av varsler på grunn av teknisk feil Da varslingskanalen ved Norges musikkhøgskole var ute av drift i tre måneder, forsvant varsler inn i et tomt hull.
Derfor ga NHH-styret instituttlederen ordensstraff og omplasserte han Professoren og instituttlederen skal ha invitert en kvinnelig stipendiat på kino og middag og gitt henne gaver. Manglende overholdelse av rolleforventninger og brudd på krav til profesjonalitet, mener NHH-ledelsen.
Sterke anklager mot dekan Ansatte ved NTNU-fakultetet mener dekan Ingrid Schjølberg bedriver maktmisbruk og latterliggjøring.
Ny leder vil ha kartlegging av seksuell og intellektuell trakassering Ingvild Bergom Lunde er ferdig som postdoktor til sommeren og skulle jobbe med reiseliv. Så skrev hun en kronikk som forandret planene.
Full tillit til Thøgersen etter påstandar om fryktkultur og inhabilitet Fagforeiningane ved Noregs handelshøgskole (NHH) stiller seg bak rektor Øystein Thøgersen.
Rektor og prorektor var på veg til å bli kjærastar. Stilte i same møte og pressa ut direktør Tore Hellebø vart utskjelt, ribba for tillit og utan varsel bedd om finne seg ein annan jobb — alt i løpet av ein halv times digitalt møte. NHH-rektor Øystein Thøgersen var inhabil, meiner jurist.
Forsker mener hun ble presset ut av jobben fordi forskningen var for kritisk Hun drev med kritisk forskning på Facebook-dokumenter, og mener hun ble presset ut av Harvard etter at universitetet mottok milliardstøtte fra Facebook-gründer.
Har brukt 1,8 millionar på advokatar i varslingssak: — Utgiftene vil auke NHH firedobla utgiftene til eksterne juristar frå 2022 til 2023. Så langt har høgskolen brukt nær 1,8 millionar kroner på advokatar i samband med varslingssaka mot instituttleiar Leif Egil Hem.
14 stipendiater og postdoktorer: — Ikke en instituttleder verdig Å varsle om kritikkverdige forhold som stipendiat er svært krevende og medfører stor risiko. Med sine utsagn bidrar Leif Egil Hem til å undergrave tilliten til varslingssystemet. Det svekker også tiltroen til at alvorlige tillitsbrudd får tydelige konsekvenser.
Macchiarini-varsling til menneskerettighetsdomstolen Har Sverige levd opp til europakonvensjonens krav om beskyttelse mot gjengjeldelse for varslere? Det skal Den europeiske menneskerettighetsdomstolen nå avgjøre.
Departementet avviser varsel frå NHH-professor Sandra Borch og Kunnskapsdepartementet sender ballen tilbake til Leif Egil Hem, og ber han ta opp saka med arbeidsgivaren sin, Noregs handelshøgskole. Der svarer rektor Thøgersen at påstandane allereie er handsama og saka lagt bort.
Kritisk til ekstern rapport om varsel: — Hadde den samme agendaen En stipendiat ved Universitetet i Agder sendte flere varsler etter at hun ble stemplet som uegnet til en jobb. Nå retter hun kritikk mot en ekstern gjennomgang av varselet utført av et advokatfirma.
Stipendiaten ville bytte veileder. Ble stemplet som uegnet til jobb En stipendiat ved Universitetet i Agder sendte flere varsler etter at hun ble stemplet som uegnet til en jobb. Hun mener varslingssystemet ikke er trygt for stipendiater.
Mener krenking og tøff ordbruk må til for at akademia skal blomstre Professor Kjetil Haugen ved Høgskolen i Molde sier at en del varsler rettet mot kolleger bør havne rett i søpla.
Flere varsler om seksuell trakassering. Rundt 50 saker siste år Universiteter og høgskoler rapporterer samlet om rundt 50 varslingssaker som gjelder seksuell trakassering. Nå etterlyses ny nasjonal kartlegging.
Tilsynsutvalg dropper varslingssak mot Skoghøy Høyesterettsdommer Jens Edvin Skoghøy fikk et varsel mot seg da han var professor i Tromsø. Det er nå tatt ut av behandlingen når Tilsynsutvalget for dommere skal avgjøre om han har brutt god dommerskikk.
Kvinnelig student varslet på høyesterettsdommer da han var professor ved UiT Tilsynsutvalget for dommere er bedt om å vurdere et varsel mot høyesterettsdommer Jens Edvin A. Skoghøy da han var ansatt ved Universitetet i Tromsø (UiT). — Varselet er ferdigbehandlet, sier UiT-ledelsen.
Seksuell trakassering, vold og truende atferd «Si fra-kanalen» ved NTNU mottok 77 varsler i 2021. 22 av dem karakteriseres som mulige lovbrudd.
Ytringskulturens ubehag Flere norske universiteter bidrar til å viske ut grensene mellom varsling og meningsbrytning.
Halvparten av kvinnelige stipendiater svarer at de er utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet Viserektor og professor ved Kungliga Tekniska Högskolan, Anna Wahl, tror det ikke snakkes nok om trakasseringskulturen i akademia.
Nær 50 varsel mot ansatte som sextrakasserer Flere ansatte har sluttet, noen er oppsagt, mens andre har fått ordensstraff og advarsler etter seksuell trakassering ved universiteter og høgskoler de siste tre årene.
Omvarslet leder trer til side og får ny jobb ved OsloMet Den omvarslede instituttlederen på barnehagelærerutdanningen ved OsloMet slutter ved instituttet, men har fått ny jobb ved samme fakultet.
Vil vurdere avgått festspilldirektør Anders Beyers stilling på universitetet Anders Beyer som gjekk av som festspeldirektør etter varsling karakterisert som ei metoo-sak, har også ei deltidsstilling som professor ved Universitetet i Bergen.
Faktarapport om konflikt og trakassering forsinket Nær studiestart kommer granskingsrapporten som dekanen skal legge til grunnen for en løsning av konflikten ved barnehagelærerutdanningen ved OsloMet.
Tyskervits-sakens konklusjoner henger i løse luften Noe av det som har blitt oversett i mediedebatten, er at studenten gjentatte ganger ga beskjed om at hen ønsket dialog med den aktuelle professoren, med sikte på å rydde opp og avklare misforståelser, skriver den tyske studentens advokat, Birthe Maria Eriksen.
Kritikk mot varslingssystem Flere ved NTNU er kritiske til anonymitet i varslingssaker. Også Universitetet i Bergen skal gå gjennom varslingsrutinene sine, det såkalte Si fra-systemet.
Har fått inn 20 varsler 16 av de totalt 20 varslene som har kommet inn via NTNUs nye varslingskanal «Si fra!» i høst, kommer trolig fra studenter.
Varsel uten gjengjeldelse burde vært en selvfølge Uten trygghet for gjengjeldelse, vil et varslingssystem virke mot sin hensikt.
– Det er skilnad mellom varsling og klaging Kva er eit varsel og kva er det ikkje? Det er ikkje noko ein berre skriv på ein lapp, seier fagsjef i Juristforbundet.
Eit varsel om varsling Kanskje nokon no bør varsla om Universitetet i Bergen si uheldige forvalting av «varslingsinstituttet» - denne gråsonen mellom folkeskikk og strafferett, spør Karl Knapskog.
Synest det er feigt å varsla mot fagforeiningsleiar Misbruk av varslarinstituttet, seier fleire forskarar etter at det er meldt inn varsel mot fagforeiningsleiar i tyskarvitssaka.
Rektor etter tyskervits-saka: —Me greidde ikkje å handtera saka på rett nivå og rett måte Rektor Dag Rune Olsen tek sjølvkritikk i den mykje omtala tyskarvits-saka. No skal Universitetet i Bergen gå gjennom varslingssystemet for studentar.
Advokat om tyskervits-saken: Frykter at studenter ikke tør varsle mer Hvordan blir varsel sendt inn gjennom Si Fra-systemene ved unviersitetet håndtert, spør advokat Birthe Eriksen. Hun representerer studenten i tyskervits-saken ved UiB.
Varslarar krev erstatning Varslarane som ga beskjed i forskingsskandalen knytt til Paolo Macchiarini i Sverige, meiner dei har vorte utsett for represaliar. Dei krev no erstatning.
Varsel skal opp på nytt i OsloMet-styret Styret ved OsloMet skal behandle behandle et varsel som handler om rektors håndtering av en tidligere varslingssak.
Vedtok nye habilitetsregler for situasjoner der rektor er inhabil OsloMet. På styremøtet torsdag vedtok styret ved OsloMet nye habilitetsregler som omhandler situasjoner der rektor er eller kan være inhabil.
Ny varslingssak til OsloMet-styret Varsling. Styret ved OsloMet behandler i dag et varsel om kritikkverdige forhold, sendt direkte til styreleder Trine Syvertsen. Rektor Curt Rice er foreløpig erklært inhabil i saken.
Fire institusjoner må jobbe med kultur for varsling Varsling. Studenter, stipendiater og midlertidig ansatte vegrer seg for å varsle i frykt for at dette skal få negative konsekvenser for dem selv og deres resultater, viser en internrevisjon gjort ved tre universiteter og én høgskole.
Rapport sier avskjediget lærer ruset seg og hadde sex med studenter Rettssak. Alvorlige anklager mot avskjediget lærer ved Kunsthøgskolen. Lærerens advokat fra Forskerforbundet mener beskrivelse av de faktiske forhold er feil.
Advokat Birthe Eriksen om NTNU-rapporten: — Å gå til media er en legitim vei i slike saker NTNU. Advokat og ekspert på varslingssaker, Birthe Eriksen, reagerer på flere sider i rapporten fra faktaundersøkelsen på NTNU.
Nord-ansatte varslet Nokut om omstridt PhD-program alt i 2016 Revisjon. Det har i flere år vært intern krangel om doktorgradsprogrammet ved Nord universitet som kvalitetsorganet Nokut i dag kommer for å revidere. Allerede i 2016 sendte ansatte bekymringsmelding til Nokut om saken. I verste fall kan Nokuts konklusjon føre til tap av universitetsstatus.
OsloMet-rektor Rice beklaget brudd på habilitetsreglene overfor styremøtet Varslingssak. Styret ved OsloMet er enig med varslingsnemnda i at rektor Curt Rice ikke har opptrådt kritikkverdig i lovens forstand. Men han har brutt habilitetsregler rundt ansettelse av en nær slektning på OsloMet. Dette beklaget rektoren overfor styret.
OsloMet-ansatt sluttet etter hyttetur med vodkashots, badstubading og tafsing på studenter Varslingssak. En ansatt arrangerte hyttetur for studenter i regi av OsloMet. Turen utartet seg, og tre av studentene varslet i etterkant universitetet om «uønsket oppmerksomhet med seksuell undertone». Mannen jobber ikke lenger på OsloMet.
Jurister: Deling av varsler om trakassering kan være forbudt Varsling. Jurister advarer rektorer mot å dele opplysninger om hvem som er anklaget for seksuell trakassering. Det kan være lovbrudd.
Rektorer vurderer å advare nye arbeidsgivere mot søkere som er anklaget for seksuell trakassering Varsling. Det er problematisk at ansatte som er anklaget for trakassering sier opp jobben og slutter før det blir reist sak mot dem, mener Heidi Helene Sveen.
Varsel om alvorlig seksuell trakassering på NTNU Varsling. NTNU har nylig mottatt et varsel om alvorlig seksuell trakassering. Saken er 15 år gammel, men NTNUs ledelse tar saken svært alvorlig. Personen det varsles om er fortsatt ansatt ved universitetet.
Ansatt ved Kunsthøgskolen har fått sparken etter trakasseringssak #metoo. Kunsthøgskolen i Oslo har konkludert i tre varslingssaker: Én ansatt avskjediges, en annen har sagt opp jobben og en sak legges vekk.
12 nyregistrerte saker med seksuell trakassering i akademia Sextrakassering. Siden 1. februar er det registrert 12 nye saker om seksuell trakassering ved 21 universiteter og høgskoler. UiT Norges arktiske universitet og Universitetet i Bergen står for halvparten av dem.
Over 100 kjente saker om seksuell trakassering i akademia #metoo. Landets høgskoler og universiteter har registrert over 100 saker om seksuell trakassering. I tillegg kommer en rekke uavklarte studentvarsler.— Dette viser at mørketallene er enorme, sier student-leder Mats Beldo.
Hembre: Varsel om trakassering er tatt på alvor Sykepleie. Leder for sykepleieutdanningen på OsloMet, Unni Hembre, tilbakeviser at varsel om trakassering ikke er tatt på alvor, slik sykepleiestudent Cathrine Krøger sier i et innlegg.
Flere varsler om trakassering på Kunsthøgskolen #metoo. En tidligere student og senere lærer ved Kunsthøgskolen i Oslo, forteller at hun varslet høgskolen om seksuell trakassering i 2015, lenge før departementet grep inn, uten at det fikk konsekvenser. Daværende rektor vet ikke hvilken sak det siktes til.
Departementet ber Kunsthøgskolen vurdere å anmelde sextrakassering #metoo. Kunnskapsdepartementet har mottatt varsler om alvorlig seksuell trakassering ved Kunsthøgskolen i Oslo. Nå ber de høgskolen vurdere politianmeldelse av en av de ansatte.
Skal bli enklere å melde fra om trakassering #metoo. UiT gjør det enklere å melde fra om seksuell trakassering, etter kritikk fra studenter. I Innlandet er nye varslingsrutiner vedtatt.
Ber studentene være forsiktige med varsling Studentene bør være forsiktige med varsling i media, mener flere norske universiteter. Grunnen er et større skadepotensiale, ifølge NMBU.
Flest varslinger på humanistisk fakultet Studentene ved Det humanistiske fakultet ved Universitetet i Oslo meldte i fjor inn flest saker om mobbing, seksuell trakassering og overgrep, ubehagelig eller skremmende adferd, tyveri, vold og skadeverk.
Karakterer: Faglig skjønn og administrativ logikk I 2013 oppsto det en interessant sak ved HiOA, hvor Einar Belsom mente seg overkjørt av FS, det studieadministrative systemet for universiteter og høgskoler, skriver Arve Hjelseth ved NTNU.
Vitnemålsforfalskningen via Felles Studentsystem De som har gjort det til en prestisjesak å undertrykke faglig frihet med sikte på å manipulere vitnemål, vet at de i realiteten er hevet over loven, skriver Einar Belsom ved Høgskolen i Oslo og Akershus.
HiOAs første varsler vil aldri mer varsle igjen Førsteamanuensis Einar Belsom var den første varsleren ved Høgskolen i Oslo og Akershus. For fire år siden fikk han medhold i Varslingsnemnda, men høgskolens daværende ledelse satte nemndas råd til side. Belsom er fortsatt forbannet og krenket.
Varsling uten virkning — Det blinker kraftige varsellamper med hensyn til forsvarlighet i høgskolens saksbehandling av varslingssaker, skriver førsteamanunsis Dag Flater Hwang, som har kjennskap til to konkrete saker fra HiOA .
8 varslingssaker til 2,7 mill. Høgskolen i Oslo og Akershus har betalt advokater og psykolog vel 2,7 millioner kroner for håndtering av åtte varslingssaker om kritikkverdige forhold.
Rice vil følge rådene fra HiOAs varslingsnemnd — Alle rådene vi har fått fra Varslingsnemnda når det gjelder varslingssaker i min tid som rektor, er blitt fulgt, og det har jeg tenkt å fortsette med, sier rektor Curt Rice - og han bekymrer seg ikke for ytringsfriheten ved HiOA. .
Vil la studenter si fra digitalt Flere høyere utdanningsinstitusjoner vil la studentene varsle om kritikkverdige saker på nett. Ikke alle lar dem være anonyme.
Ble seksuelt trakassert i praksisperioden En student ved Høgskolen i Oslo og Akershus har varslet om at han ble seksuelt trakassert av praksislæreren sin i en barnehage. Praksislæreren jobber fortsatt i barnehagen og høgskolen har fortsatt studenter i praksis der.
Varslingsregler kan hemme ytringsfriheten Dårlige varslingsregler, eller dårlig håndtering av dem, undergraver og hemmer ytringsfriheten, mener advokat Vidar Strømme. Fafo-rapport viser at ytringsklimaet er blitt dårligere.
Ulik praksis for varsling av kritikkverdige forhold Landets institusjoner for høyere utdanning har sprikende praksis for varsling av kritikkverdige forhold, og mangler oversikt over antall saker. Rapportert antall varierer fra 0-8 varslingssaker fra ansatte de siste fem årene.
Vi trenger å senke terskelen for varsling Arbeidet med skikkethetsvurdering i norsk høyere utdanning fungerer ikke, skriver medisin- og forskerlinjestudent Eivind A. Valestrand ved Universitetet i Bergen.
Vil la studenter varsle anonymt Norsk studentorganisasjon mener antallet tvilsmeldinger og skikkethetsvurderinger er altfor lavt, og vil la studentene melde hverandre anonymt.
Enstemmig vedtak om karaktersaken i styret Høgskolestyret gjorde et enstemmig vedtak i den såkalte karakterfastsettelses-saken i dag. Torsdag skal også ledelsen ved høgskolen ha møte med varslingsnemndas leder Alexandra Bech Gjørv for å oppsummere og finne ut om de kan lære noe av måten saken er blitt behandlet på.
Føler meg krenket av behandlingen — Jeg er frustrert over behandlingen av saken. Personalbiten oppfatter jeg som krenkende, sier varsler Einar Belsom. I juli ble han informert om at høgskolen ville følge varslingsnemndas anbefalinger, i oktober hadde de ombestemt seg.
Roper varsku om varsling Både hovedverneombudet og varamedlem i høgskolestyret, frykter for varslingsinstituttet og for varsleres rettssikkerhet ved HiOA. Særlig urolige er de over at varslingssaken har blitt tatt opp bak lukkede dører i to styremøter.
Ikke gyldig styrevedtak i varslersaken To av landets fremste eksperter på området mener at styret ved HiOA ikke har truffet et gyldig vedtak i sensursaken mot varsleren Einar Belsom.
HiOA-ledelsen setter rapport fra Varslingsnemnda til side Høgskoledirektøren ber HiOAs styre om ikke å ta hensyn til Varslingsnemndas kritikk når det gjelder sensurmetoder. Hun støtter seg på brev fra departementet. Styremedlem kritiserer saksbehandlingen.
Etterlyser faglig skjønn i karaktersetting Da varslersaken på HiOA ble tatt opp på styremøtet på Fakultet for samfunnsfag (SAM) torsdag, mente flere av styremedlemmene at det kan slå helt feil ut når karakterer skal settes av en maskin, i stedet for å basere seg på faglig skjønn.
Departementet gir ingen klare svar i varslersaken Departementet har svart på høgskolens spørsmål vedrørende sensur i varslersaken. Varsler Einar Belsom er skuffet og mener at HiOA ikke har spurt om det som er sakens kjerne: Rettferdig sensur. HiOA skal likevel gå gjennom sensurreglene sine.
Tar varslersaken svært alvorlig Høgskoleledelsen ser svært alvorlig på varslingssaken. Hvis det skulle vise seg at HiOA har brukt ulovlige sensureringsmetoder er det selvsagt svært alvorlig.
Veiden og Slagstad vs HiO Våren 2010 foregikk det offentlig debatt i Aftenposten om forholdene ved daværende Høgskolen i Oslo. Det handlet om akademisk ytringsfrihet. Varslingsnemnda henviser til saken i sin sluttrapport.
HiOAs første varslingssak Ulovlige og urettferdige sensurmetoder, begrenset akademisk ytringsfrihet, ulovlige inngrep i faglærers faglige rettigheter, administrative overgrep og brudd på straffeloven er noen av anklagene mot HiOA i skolens første varslingssak.
Belsom varslet om feilaktig sensur - frykter for jobben Førsteamanuensis Einar Belsom varslet HiOA om det han mener er ulovlig og urettferdig sensurmetode ved eksamen. Varslingsnemnda, ledet av Alexandra Bech Gjørv, kritiserer HiOAs metode og mener også at skolen har begrenset Belsoms ytringsfrihet på en kritikkverdig måte. Nå er han redd for å miste jobben.
Nyeste artikler
Uenige om økonomi: — Jeg har ikke troen på at dere legger sjelen deres i det
Slik «snakker» du med kunstig intelligens
Ja takk til intellektuelle klovner!
Demokratisk fallitt i naturpolitikken?
Berit Heir Bunkan (1929 - 2025)
Mest lest
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år