usa

Flere tusen forskere krever oppgjør med Elon Musk

Forskere protesterer mot at Elon Musk får være medlem av verdens eldste vitenskapsakademi. — Ønsker noen å bli assosiert med et akademi som ikke står opp for sine verdier? spør professor.

Det har skapt debatt etter at Tesla-gründer Elon Musk gjorde denne kontroversielle håndbevegelsen under feiringen av seieren til Donald Trump
Publisert

Storbritannias nasjonale vitenskapsakademi The Royal Society er verdens eldste eksisterende vitenskapelige akademi.

FAKTA

The Royal Society

  • Storbritannias nasjonale vitenskapsakademi og verdens eldste eksisterende vitenskapelige akademi.
  • Grunnlagt 1660, fikk det kongelig charter av Kong Charles II.
  • Består av rundt 1700 medlemmer (Fellow og utenlandske medlemmer.
  • Elon Musk ble valgt inn som medlem (Fellow) av The Royal Society i mai 2018. Han var en av 50 fremstående vitenskapsfolk, forskere og ingeniører som ble valgt inn det året «for deres enestående bidrag til forskning og innovasjon».
  • Har hatt medlemmer som Isaac Newton, Charles Darwin, Albert Einstein og Stephen Hawking. Blant nåværende medlemmer er BBC-legende David Attenborough, immunolog Anthony Fauci, skaperen av World Wide Web Tim Berners-Lee og Kong Charles III.

Kilder: The Royal Society, Wikpedia, Sky News, The Guardian 

Blant medlemmene er rundt 85 nobelprisvinnere. Det er også Elon Musk, verdens rikeste mann, Tesla-gründer, X-eier og nå Trump-utpekt leder for den nye statlige etaten DOGE, som skal kutte i det statlige byråkratiet.

Den stadig mer kontroversielle Trump-rådgiveren ble tatt opp som medlem i 2018 for sitt arbeid innen romfart og elbilindustrien

Men hans medlemskap i den ærverdige organisasjonen faller mange forskere, både i og utenfor akademiet, tungt for brystet.

Musk har blant annet omfavnet det høyreradikale tyske partiet AfD. Etter Trumps valgseier gjorde han det mange karakteriserer som en nazihilsen. 

— Ikke står opp for sine verdier 

Nå har Stephen Curry, professor emeritus i biologi ved Imperial College London, skrevet et åpent brev til akademiets president Sir Adrian Smith om Elon Musk. 

Brevet har i skrivende stund over 2800 underskrifter, primært fra universitetsansatte

Flere ansatte ved norske universiteter har også underskrevet. 

— Ønsker noen å bli assosiert med et akademi som ikke står opp for sine verdier? spør Curry. 

Curry skriver at The Royal Society har unnlatt å reagere på Musks atferd, noe han mener skader akademiets troverdighet.

«Jeg skriver for å uttrykke min forferdelse over den stadige tausheten og den tilsynelatende mangelen på handling fra Royal Society angående medlemskapet som ble tildelt Elon Musk i 2018», innleder han brevet. 

Han viser til at akademiet mottok en bekymringsmelding fra medlemmer for seks måneder siden. 

Der var det påstander om at Musk har brutt akademiets retningslinjer, blant annet ved å spre konspirasjonsteorier, ved at han hadde spredd «ondsinnede anklager» mot Dr. Anthony Fauci, som ledet USAs innsats mot covid-19, og hans utfall mot en engelsk politiker.

Gransket Musk, fant ikke brudd

Curry skriver at han ikke forstår hvordan dette kan være i tråd med retningslinjene til akademiet, som blant annet forplikter medlemmene til «å handle i samsvar med de høyeste standarder i det offentlige liv».

Akademiet satte i gang en gransking som konkluderte med at Musk ikke hadde brutt noen retningslinjer, og han fikk beholde medlemskapet. 

Situasjonen har nå blitt enda mer alvorlig fordi Musk har fått en posisjon i Trump-administrasjonen, som de siste ukene har gått til angrep på forskning, står det i brevet.

Akademiet varsler møte 

Trump har gjort dramatiske kutt i forskningsbudsjettene og innført streng kontroll over hva det kan forskes på, blant annet ved å forby visse ord og temaer i forskningen og stanse utbetalinger til forskningsprosjekter.

«Dette er et øyeblikk hvor ledere og ledende institusjoner må ta et standpunkt. Hittil har Royal Society skjult seg bak mantraet om at alle saker som gjelder individuelle medlemmer behandles i streng fortrolighet» skriver Stephen Curry, og fortsetter:

«Jeg oppfordrer dere, i anstendighetens navn og for å gi håp i disse urolige tider, til å vise at The Royal Society har mot til å stå opp for det vitenskapelige miljøet og verdiene det hevder det står for.»

Skal ha møte

Flere medier, blant annet Natures nyhetsmagasin og The Independent, melder at The Royal Society skal ha et møte 3. mars. 

En talsperson for vitenskapsakademiet sier ifølge The Independent:

 «Royal Society skal avholde et møte for medlemmene for å diskutere prinsippene rundt offentlige uttalelser og medlemmers oppførsel.»

Vitenskapsakademiet sier ikke noe om hvorvidt det skal diskutere Musk-saken spesifikt.

Til nyhetsbyrået PA Media sier professor Stephen Curry at han er glad for denne nyheten.

Hans hovedbekymring er at akademiet ikke vil uttale seg om saken i det hele tatt, sier han.

— Som et minimum bør de ta avstand fra det han har sagt og det han gjør, og finne en måte å vise støtte til det vitenskapelige miljøet i USA, sier Curry. 

— Kommer ikke til å være høflig mot Musk 

I november trakk to medlemmer seg fra akademiet i protest mot at Elon Musk får være medlem.

 — Det å ha ham som medlem virker som en motsigelse til alle Royal Societys verdier. Jeg ønsket ikke å ha noe med det å gjøre, uttalte den profilerte Oxford-professoren Dorothy Bishop.

Hun sa til The Guardian at hun ga beskjed til akademiet at hun ikke «kommer til å være høflig og hyggelig mot Elon Musk, så jeg klarer ikke å overholde retningslinjene for god oppførsel».

Powered by Labrador CMS