Debatt ● hildegunn seip

Gi amerikanere et akademisk fristed i Norge

Vi kan ikke bare stå og se på at amerikansk akademia fratas sin forskningsfrihet uten å gjøre noe. Å tilby dem muligheter til å jobbe videre her vil være vinn-vinn.

Det var demonstrasjoner i forbindelse med republikanernes landsmøte i Milwaukee i fjor sommer. Etter at Donald Trump ble valgt til president i USA, har akademia fått flere tydelige meldinger om endring.
Publisert Sist oppdatert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Miljøpartiet De Grønne vil opprette et hurtigspor for å tiltrekke seg høykompetente arbeidstakere fra en mulig hjerneflukt fra USA. 

Det er skremmende å se hvordan den akademiske friheten innskrenkes i USA nå under Trump-regimet. At den nye administrasjonens fy-ord må fjernes fra forskning og prosjektsøknader er fullstendig uakseptabelt, om ikke overraskende fra den kanten. «Kvinner», «mangfold», og til og med «traumer» er visst ikke noe de har bruk for mer kunnskap om. Via nettverk hører vi også om klimaforskning i det blå, hvor det er høyst usikkert om det kommer noen videre finansiering. Det jobbes også med å legge ned utdanningsdepartementet. Mange forskere og studenter lurer nok i disse dager veldig på hvor deres akademiske vei kan gå videre.

hva nå? Vi vil at vi i Norge skal åpne for at forskere kan komme hit for å jobbe videre, både av solidaritet og fordi det er smart. Mye viktig kunnskap og stor akademisk kapasitet kan ellers gå til spille. Både som forsker og som MDG-politiker engasjerer dette meg dypt. Jeg setter pris på tydelig tale fra Tekna-president Elisabet Haugsbø som vil ha fast-track for amerikanske studenter og forskere til Norge. Flere rektorer har også pekt på behovet for å handle raskt for å få toppforskere hit og ut av Trump-limbo.

Det er vinn-vinn for Norge å få tilført ressurser innenfor forskning og innovasjon. Det samme vil gjelde annen høykompetent arbeidskraft vi ser at kan få det vanskelig i USA framover — som ingeniører i fornybarindustrien. Verden trenger dem, og vi trenger dem her.

Her er noen grep MDG kan se for seg at regjeringen bør iverksette, for å gjøre Norge attraktivt for høykompetente amerikanere som nå kan tenke seg å flytte fra USA:

  • prioritere raskere saksbehandling for denne gruppen hos UDI
  • gjøre det enklere å få arbeidsvisum for høykompetente arbeidstakere fra USA der bedrifter og offentlige myndigheter etterspør deres kompetanse
  • opprette felles dialog med bedrifter, statlige etater og kommuner med behov for spesialisert arbeidskraft som ønsker å tiltrekke seg denne kompetansen fra USA, for å få oversikt over behov og ønsker i privat og offentlig sektor
  • opprette en egen prøveordning med forenklet tilgang til oppholdstillatelse og tilrettelegging for høykompetente amerikanere som kan tenke seg å teste ut å arbeide i Norge i 6—12 måneder
  • informasjonskampanje målrettet overfor amerikanske akademikere

Det blir også bare enda tydeligere at studieavgiften for internasjonale studenter, innført med Senterpartiet i regjering, må bort. Det er veldig positivt at vår nye forsknings- og utdanningsminister Sigrunn Aasland vil se på om det nå kan ryddes opp i, og snakker varmt om å sikre ansvarlig internasjonalt kunnskapssamarbeid.

har Aasland en gylden anledning til å omsette de gode ønskene i handling. Sånn situasjonen har eskalert i USA trengs det flere og mer målretta tiltak, og det trengs fort. La oss tilby et akademisk fristed her i Norge, som kan bli vinn-vinn for den akademiske friheten og kunnskapsbyggingen på tvers av landegrenser.

Powered by Labrador CMS