ytringsfrihet
Professor trekker seg i protest: —Kommer ikke til å være høflig og hyggelig mot Elon Musk
Professor Dorothy Bishop trekker seg som medlem av verdens eldste vitenskapsakademi, i protest mot at Elon Musk fortsatt er medlem.
Storbritannias nasjonale vitenskapsakademi Royal Society er verdens eldste eksisterende
vitenskapelige akademi.
Blant medlemmene er rundt 85 nobelprisvinnere.
Det er også den stadig mer kontroversielle Tesla-sjefen, X-eieren og Trump-rådgiveren Elon Musk.
Han fikk sitt medlemsskap i 2018 for sitt arbeid innen romfart og el-bilindustrien.
Nå har den profilerte Oxford-professoren Dorothy Bishop gitt fra seg sitt medlemskap i det ærverdige akademiet, i protest mot at Musk fortsatt er medlem.
Etter en bekymingsmelding fra akademiets medlemmer ble det satt i gang en gransking, men den konkluderte med at Musk ikke hadde brutt akademiets retningslinjer.
— Det jeg sa til dem, var at jeg ikke kommer til å være høflig og hyggelig mot Elon Musk, så jeg klarer ikke å overholde retningslinjene for god oppførsel, sier Bishop til The Guardian.
Hun er professor emeritus i utviklingsnevropsykologi og en ledende ekspert på barns kommunikasjonsvansker.
– Det å ha ham som medlem virker som en motsigelse til alle Royal Societys verdier. Jeg ønsket ikke å ha noe med det å gjøre, sier hun til avisa.
Saken er omtalt i flere britiske medier, og på bloggen sin har Dorothy Bishop forklart nærmere hvorfor hun frasier seg medlemsskapet.
– Politisk propaganda og feilinformasjon
Hun skriver at Musk har skapt kontroverser ved å bruke sin sosiale medieplattform, X (tidligere Twitter) til politisk propaganda, spredning av feilinformasjon og deling av polariserende kommentarer.
Hun trekker spesielt fram en tweet han kom med i 2022, der han skrev:
«My pronouns are Prosecute/Fauci».
Ifølge Bishop klarte Musk i én og samme melding både å fornærme LGBTQ-samfunnet ved å gjøre narr av debatten om kjønnsnøytrale pronomen, og å uttrykke et antivaksine-synspunkt ved å antyde at Dr. Anthony Fauci, som ledet USAs innsats mot covid-19, burde tiltales.
Denne tweeten fikk mye kritikk, og er blitt oppfattet som en støtte til konspirasjonsteorier og anti-vitenskapelige narrativer som har sirkulert rundt Fauci og pandemihåndteringen.
I forbindelse med voldelige opprør i Liverpool, skrev Musk på X at «borgerkrig er uungåelig.»
Og han har truet med å saksøke en gruppe forskere som avslørte en økning i hatefulle tweets.
Eldre medlemmer som ikke er på sosiale medier
Bishop påpeker at mange av de eldre medlemmene i vitenskapsakademiet ikke bruker sosiale medier. Hun mener at hvis du, som henne, er aktiv på sosiale medier, får du et helt annet inntrykk av Musk enn hvis du bare følger med på hva avisene skriver om ham.
I løpet av sommeren 2024 uttrykte flere medlemmer av akademiet bekymring over Musks oppførsel.
En gruppe på 74 medlemmer, inkludert Bishop, sendte et brev til Royal Society og stilte spørsmål ved om Musk var en passende representant for institusjonen.
Etter en juridisk gjennomgang konkluderte Royal Society med at Musk ikke hadde brutt organisasjonens retningslinjer.
En representant for akademiet sier til The Guardian at the Royal Society beklager sterkt at Dorothy Bishop har valgt å trekke seg, og trekker fram hennes betydelige bidrag som forsker.
Talspersonen understreker at eventuelle saker om medlemmers atferd håndteres konfidensielt i tråd med deres etiske retningslinjer og disiplinærregler.