Samordna opptak

Her er Norges minste opptak

Få ønsker å bli yrkesfaglærer, korleder og tysklektor. På disse studiene ble det sendt ut færrest tilbud om studieplass.

Universitetene som utdanner yrkesfaglærere sliter med rekrutteringen. På listen over færrest tilbudte studieplasser, er det flere yrkefaglærerutdanninger.
Publisert

Nylig ble årets opptakstall fra Samordna opptak lagt fram. De viste at 109.498 personer har fått tilbud om studieplass. Som vanlig er det stort fokus på studieretningene med høyest poenggrense for å komme inn og hvilke studier som har flest førstevalgssøkere. 

Hva med de minst populære studiene? 

I alt 41 bachelor-, masterprogrammer og årsstudier, samt 23 etter- og videreutdanningstilbud ble trukket tilbake etter at søknadsfristen hadde gått ut. Det viste tall som Khrono innhentet fra de statlige universitetene og høgskolene i juni.

Mange av disse studieprogrammene ligger inne i Samordna opptaks oversikt over studietilbud hvor det ikke har gått ut et eneste tilbud om studieplass, viser en gjennomgang Khrono har gjort.

Men det er også en rekke studieprogram som har sendt ut svært få tilbud til søkere. 

Khronos gjennomgang viser at det har blitt sendt ut tilbud til mellom én og fem studenter ved 39 studieretninger. 

Få yrkesfaglærere

Øverst på lista, med ett utsendt tilbud, finner vi blant annet to studieretninger ved Nord universitet: Yrkesfaglærer i informasjonsteknologi og medieproduksjon, og yrkesfaglærer i naturbruk. 

Førstnevnte hadde tre søkere til de seks planlagte studieplassene og kun én av dem var kvalifisert. For den andre yrkesfaglærerutdanningen var det 11 søkere til seks studieplasser, men også her var kun én kvalifisert. 

Også tre andre yrkeslærerutdanninger ved Nord universitet er representert på lista. 

— Hadde håpet på flere studenter

Prorektor for utdanning ved Nord universitet, Levi Gårseth-Nesbakk, forklarer at disse små studieretningene ofte slår seg sammen med praktisk-pedagogisk utdanning for yrkesfaglærer (PPU-y) for å skape et større læringsmiljø

— PPU-y og yrkesfaglærer samkjører undervisning mot de ulike retningene i svært høy grad. Det er gjennom arbeidskrav, praksis og lignende differensieringen skjer. Dette betyr at det er flere studenter som inngår i samme læringsmiljø enn man først skulle tro som bedrer både økonomien i tilbudene og studentenes læringsmiljø, skriver Gårseth-Nesbakk i en e-post til Khrono.

Også representert på lista er lektorutdanningen i tysk for 8.-13.-trinn ved Universitetet i Bergen (UiB). Studiet hadde 18 søkere til fire planlagte studieplasser, men kun to søkere hadde det som førstevalg og var kvalifisert. Disse er blitt tilbudt plass. 

Instituttleder ved Institutt for fremmedspråk ved UiB, Martin Paulsen, bekrefter at disse to søkerne har takket ja til tilbudet. 

— Vi hadde håpet på flere studenter. Norge trenger gode tysklærere for å fylle ambisjonene i Tysklandstrategien som regjeringen vedtok tidligere i år, sier han.

Høyt nivå

Paulsen fremhever at studentene som begynner som tysklærere etter endt utdannelse, får gode skussmål. 

— Vi får tilbakemeldinger om at våre kandidater går ut i skolen som svært kompetente lærere, så vi skulle gjerne tatt inn flere studenter. Samtidig er vi ikke helt overrasket. Rekrutteringen til lektorutdanningene i fremmedspråk er utfordrende og har ligget på dette nivået de siste årene. Vi jobber nå med tiltak for å synliggjøre kvaliteten på studiene på en enda bedre måte. 

Bare én ny korleder-student

Ved NLA Høgskolens campus i Oslo tilbys det seks studieplasser i korledelse, men studiet hadde kun tre kvalifiserte søkere. Kun én av disse er blitt tilbudt plass gjennom Samordna opptak. 

— Utøvende musikk med korledelse er et studium der studentene går sammen med andre studenter i deler av studiet. De siste årene har det vært få søkere til korledelse, sier prorektor for utdanning, Amund Langøy. 

Han legger til at ytterligere én student har fått tilbud om studieplass gjennom lokalt opptak. Det gjenstår å se om studentene som har blitt tilbudt plass, vil møte opp, sier Langøy.

Også populære studier

Selv om det er sendt ut få tilbud, er ikke det ensbetydende med at studiet er upopulært. 

For Khronos liste inkluderer også relativt små studieretninger. 

Bachelor i luftfartsfag ved UiT Norges arktiske universitet er blant landets mest populære studieretninger med 210 førstevalgssøkere til 12 studieplasser. I år ble kun fire av disse søkerne funnet å være kvalifisert, og dermed er de inne på lista. 

Også honoursprogrammet til Universitetet i Oslo i musikkvitenskap og humaniora har mange søkere, men kun tre har blitt funnet å være kvalifiserte til de fire studieplassene som er til disposisjon. 

Powered by Labrador CMS