Habilitet

Dekan trekker seg fra behandling av institutt-sammenslåing

NTNU-dekan Anne Kristine Børresen har fått råd om tre til side i videre behandling av ny instituttstruktur ved humaniora-fakultetet. Nå trer hun til side. 

Fra venstre: Karl Erik Haug, Anne Kristine Børresen og prorektor Tor Grande ved Luftkrigsskolen i Trondheim
Dekan Anne Kristine Børresen (i midten) skal snart tilbake til det ene historie-instituttet. Samtidig skulle hun som dekan innstille på hva som skal skje med de to oppsplittede instituttene. Nå er henne habilitet vurdert. Her er hun flankert av instituttleder Karl Erik Haug og rektor Tor Grande.
Publisert Oppdatert

— Jeg vil bidra til ro, skriver Anne Kristine Børresen i ei melding til de ansatte på Fakultet for humaniora. 

Tilbake som historiker

Trang økonomi og behov for sparetiltak gjør at Det humanistiske fakultet ønsker å slå sammen noen av instituttene. Forslaget fra ei arbeidsgruppe er kontroversielt og skal opp til behandling på fakultetsstyremøtet 29. august. 

Fakultetets to historieinstitutt er foreslått sammenslått til ett, men med to faggrupper. Når historiker Børresen neste år går av som dekan, skal hun begynne i ei stilling ved ett av instituttene. Dette har ført til, ifølge Universitetsavisa, at det er blitt stilt spørsmål fra ansatte om hvorvidt dekanen er inhabil når hun skal innstille overfor fakultetsstyre om hva som skal skje med instituttene og hvem det er som skal slås sammen. 

Samtidig er sårene fra den opprivende konflikten mellom historikerne på NTNU ennå ikke grodd helt. Konflikten vokste seg så stor at Institutt for historiske fag ble splittet i to institutter. Samtidig er det reist kritikk mot hvordan Børresen som dekan håndterte konflikten da den foldet seg ut, og at noen av historikerne fortsatt har lav tillit til dekanen og NTNU-ledelsen. 

Er habil, trekker seg likevel

I meldinga til de ansatte på fakultetet, som Khrono har fått tilgang til, skriver dekanen:

«For å bidra til ro rundt den videre prosessen med organisering av historiemiljøene ved NTNU har jeg besluttet å tre til side i videre behandling av denne saken. Jeg har derfor bedt rektor om å oppnevne en settedekan når fakultetsstyret skal behandle forslag om endring av instituttstrukturen som berører historiemiljøene.»

Hun viser til at sammenslåinger er kontroversielle, og at hun gjennom medieoppslag har kommet fram at enkelte stiller spørsmål ved hennes rolle i håndteringa utløst av at hun nå skal tilbake til det ene historie-instituttet. Dette gjorde at hun ba om ei vurdering fra NTNUs HR-avdeling om habilitet. 

Dekan overtar

Vurderinga er at hun er habil, men at det, slik hun selv skriver:

 «kan være klokt om jeg trer tilbake i denne saken av hensyn til alles tillit til den videre prosessen.»

— Dette siste er i tråd med min egen vurdering og jeg velger derfor å tre ut i behandlingen av saken om Framtidas HF-organisasjon. 

Ifølge Universitetsavisa er det dekan Olav Bolland ved Fakultet for ingeniørvitenskap som skal fungere som settedekan og lede videre behandling av arbeidet med å slå sammen institutter på humaniorafakultetet. 

Powered by Labrador CMS