Habilitet
Dekan trekker seg fra behandling av institutt-sammenslåing
NTNU-dekan Anne Kristine Børresen har fått råd om tre til side i videre behandling av ny instituttstruktur ved humaniora-fakultetet. Nå trer hun til side.
— Jeg vil bidra til ro, skriver Anne Kristine Børresen i ei melding til de ansatte på Fakultet for humaniora.
Tilbake som historiker
Trang økonomi og behov for sparetiltak gjør at Det humanistiske fakultet ønsker å slå sammen noen av instituttene. Forslaget fra ei arbeidsgruppe er kontroversielt og skal opp til behandling på fakultetsstyremøtet 29. august.
Fakultetets to historieinstitutt er foreslått sammenslått til ett, men med to faggrupper. Når historiker Børresen neste år går av som dekan, skal hun begynne i ei stilling ved ett av instituttene. Dette har ført til, ifølge Universitetsavisa, at det er blitt stilt spørsmål fra ansatte om hvorvidt dekanen er inhabil når hun skal innstille overfor fakultetsstyre om hva som skal skje med instituttene og hvem det er som skal slås sammen.
Samtidig er sårene fra den opprivende konflikten mellom historikerne på NTNU ennå ikke grodd helt. Konflikten vokste seg så stor at Institutt for historiske fag ble splittet i to institutter. Samtidig er det reist kritikk mot hvordan Børresen som dekan håndterte konflikten da den foldet seg ut, og at noen av historikerne fortsatt har lav tillit til dekanen og NTNU-ledelsen.
Er habil, trekker seg likevel
I meldinga til de ansatte på fakultetet, som Khrono har fått tilgang til, skriver dekanen:
«For å bidra til ro rundt den videre prosessen med organisering av historiemiljøene ved NTNU har jeg besluttet å tre til side i videre behandling av denne saken. Jeg har derfor bedt rektor om å oppnevne en settedekan når fakultetsstyret skal behandle forslag om endring av instituttstrukturen som berører historiemiljøene.»
Hun viser til at sammenslåinger er kontroversielle, og at hun gjennom medieoppslag har kommet fram at enkelte stiller spørsmål ved hennes rolle i håndteringa utløst av at hun nå skal tilbake til det ene historie-instituttet. Dette gjorde at hun ba om ei vurdering fra NTNUs HR-avdeling om habilitet.
Dekan overtar
Vurderinga er at hun er habil, men at det, slik hun selv skriver:
«kan være klokt om jeg trer tilbake i denne saken av hensyn til alles tillit til den videre prosessen.»
— Dette siste er i tråd med min egen vurdering og jeg velger derfor å tre ut i behandlingen av saken om Framtidas HF-organisasjon.
Ifølge Universitetsavisa er det dekan Olav Bolland ved Fakultet for ingeniørvitenskap som skal fungere som settedekan og lede videre behandling av arbeidet med å slå sammen institutter på humaniorafakultetet.
Nyeste artikler
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Nordisk Østforum legger ned. Forskere vil ikke lenger skrive skandinavisk
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut