SOMMERSELFIE MED REKTOR
Svenkerud: — Det viktigste nå er å etablere oss som universitet
Innimellom sommerens vedlikeholdsprosjekt har Peer-Jacob Svenkerud planlagt hvordan hans institusjon skal hevde seg som universitet.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Denne høsten tropper 11 nye rektorer ved offentlige universiteter og høgskoler på i sine verv eller stillinger. Per-Jacob Svenkerud ble ansatt som rektor ved høgskolen i Innlandet i våres, og gikk i jobben etter kathrine Skretting den 1. mai 2021.
— Hva gjør du i sommer?
— I sommer er jeg stort sett hjemme. Og det er fint og helt mulig å «skru av» hjemme også. Vi har en av de fineste badestrendene i innlandet i Heradsbygd der jeg bor, Løken Stranda (også kalt innlandets Riviera). Når vannet i Glomma går ned, kommer det opp lange, myke sandbanker. Dessuten er det mer enn nok å foreta seg på en gammel gård av vedlikeholdsprosjekt og sommeren bærer preg av det. Heldigvis har jeg god hjelp! Noen små avstikkere har det blitt med en flott langhelg hos venner i Kragerø og ett par dager i Sandefjord.
— Ditt beste barndomsminne?
— Mitt beste barndomsminne er de lange somrene hos min mormor i Sandefjord. Jeg dro alltid dit så raskt skolen var ferdig, og kom hjem dagen før skolen begynte. Det var trygt og godt. Da jeg var tilbake i Sandefjord i sommer innså jeg at gleden ved å være der først og fremst handlet om «folkene» som var der..
— Hvis du skal anbefale en bok, hvilken blir det?
— Utfordringen min er alle de bøkene som ligger og ikke blir lest. Sommeren for meg har alltid vært god krim, men for å ta den siste seriøse boken om du vil, så er det Barack Obamas «Et lovet land». Det er en mastodont av en bok om og med en president med en helt unik fortellerevne. Amerikanske presidenter har alltid fasinert meg av en eller annen grunn, og i nyere tid, spesielt Obama! Verden trenger ledere som Obama.
— Hva er den viktigste utfordringen for universiteter og høgskoler i dag?
De er mange, men en må være å bedre omstillingsevnen vår til å imøtekomme de stadige nye behovene samfunnet rundt hos har for ny kunnskap. Vi er midt i det grønne skiftet. Her må akademia være med å vise veg. Selv om vi som akademikere ofte ser på oss som relativt radikale, opplever jeg vår egen omstillingsevne som relativt konservativ og at ting ofte tar lang tid. Vi er flinke til å lære våre studenter viktigheten av omstilling, kanskje ikke like gode til å handle slik vi selv prediker.
— Hva er det viktigste ditt universitet eller din høgskole kommer til å oppnå under dittlederskap de nærmeste fire årene?
Det viktigste de neste fire årene er å bli og etablere oss som universitet. Høgskolen i Innlandet har i en årrekke jobbe med universitetsambisjonen og er snart klare til å sende inn ny akkrediteringssøknad til NOKUT. Dette ligger utrolig mye arbeid gjennom år fra mange kollegaer som gjør at vi nå nærmer oss. Men jobben er ikke gjort med universitetsstatus alene. Vi skal etablere oss som et velrennomert universitet med en relevant og sterk profil.
— Hvordan har de første uker/måneder vært som rektor? Har noe vært slik du trodde det skulle bli?
De har vært morsomme og særdeles hektiske. Jeg har møtt med mange fagmiljøer og ledergrupper og brukt tid til å sette meg godt inn i arbeidet med vår kommende universitetssøknad og andre strategiske anliggender. Heldigvis ser det ut til at studieåret som kommer blir mer normalisert. Kommunikasjon for meg handler først og fremst å møte folk, ikke snakke via en skjerm.