sommerselfie med curt rice
— Vi må skape en kultur der nødvendige endringer ønskes velkommen
Ny rektor på NMBU, Curt Rice, trekker fram synlighet nasjonalt og internasjonalt og en sterkere lederrolle i arbeidet med bærekraft som viktige saker for sitt nye universitet de neste fire årene.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I 2021 får 11 institusjoner enten nye rektorer eller sittende rektor får fornyet åremål. Curt Rice er en av rektorene som skifter universitet. Han går fra OsloMet til NMBU (Norges miljø og biovitenskapelige universitet) i Ås og blir rektor der fra 1. august.
Vi spør Curt Rice, som de andre rektorene, om hva han har studert og hvor, og i tillegg til faktisk opplysninger legger han også til:
— Studentlivet er en utrolig luksus der man får tid til å tenke, vokse og ikke minst, lese. Det jeg leste som student har beriket meg både personlig og profesjonelt, ikke minst som forsker. Jeg vil oppfordre alle studenter til å bruke så mange timer du kan hver eneste dag til å lese – og da må du pinadø sørge for å velge å studere noe du er interessert i, understreker Rice.
— Hva gjør du i sommer?
— Jeg reiste til Minnesota tidlig i juli og blir her en liten stund til. Tida tilbringes hos familien – som jeg ikke har sett på alt for lenge pga reiserestriksjonene.
— Ditt beste barndomsminne?
— Vi hadde en hytte ved en innsjø, og «summers at the lake» er utvilsomt mitt beste barndommsminne. Det var helt avslappede dager, hvor jeg lærte å både fiske, padle, kjøre båt, seile - og ikke minst - å stå på vannski, hvilket jeg har gjort alt for lite i det siste! Jeg husker at broren min og jeg bare hadde uendelig med fantastiske eventyr der!
— Hvis du skal anbefale en bok, hvilken blir det?
— Akkurat nå leser jeg den siste av Richard Dawkins, Books do Furnish A Life, og den kan anbefales. Det er en samling av reviews og korte stykker fra Dawkins. Han er en helt fabelaktig forfatter, ikke bare fordi han skriver om Darwin og evolusjon, som er blant de viktigste vitenskapelige funnene vi har, men også fordi han illustrerer så godt hvordan vi skal tenke når det gjelder komplekse problemstillinger. Jeg tror vi er få som ikke kan lære mye fra Dawkins sine bøker.
— Hva er den viktigste utfordringen for universiteter og høgskoler i dag?
— Å skape en kultur der de nødvendige endringene ønskes velkommen, slik at vi kan bli det vi skal være for den enkelte, for samfunnet, og for den verden vi sammen skal redde.
— Hva er det viktigste ditt universitet eller din høgskole kommer til å oppnå under ditt lederskap de nærmeste fire årene?
— Vi skal bli ett universitet med godt integrerte fakulteter fakulteter, som dermed har flere tverrfaglige tilbud. Vi skal utnytte det nye veterinærbygget til å ta en enda sterkere faglig posisjon i verden. Vi skal bli mer synlig både nasjonalt og internasjonalt. Og vi skal ta en sterkere lederrolle i arbeidet med bærekraft, som skal prege våre utdanninger, vår forskning, og måten vi lever på.
— Hva er din verste opplevelse i de fire foregående årene?
— Det har vært vanskelig å ikke oppleve isolasjon under pandemien. Det synes jeg både har gjort det krevende å levere på riktig nivå på jobb, men det har også gjort hverdagen til dels kjip. Jeg er et sosialt menneske og jobber best når jeg kan sitte sammen med andre.
— Hva er de viktigste lærdommene du tar med deg som rektor for et annet universitet?
— De beste beslutningene krever råd og refleksjon og mye finpussing. Det krever tid, og da må man både bygge en romslighet inn i prosessene, men man må også stå i mot fristelsen til å ta spontane beslutninger om store saker - for det kan være ødeleggende.
Nyeste artikler
Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke
Tilbake til penn og papir?
Hva vil vi med barnevernspedagogutdanningen?
Risikofylt forskning, pandemier og biovåpen
Åpen forskning muliggjør forskningsnær utdanning
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Juss-nestor mener Kjerkols fuskesak må behandles på nytt
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024