sommerselfie med curt rice

— Vi må skape en kultur der nødvendige endringer ønskes velkommen

Ny rektor på NMBU, Curt Rice, trekker fram synlighet nasjonalt og internasjonalt og en sterkere lederrolle i arbeidet med bærekraft som viktige saker for sitt nye universitet de neste fire årene.

— Bildet er tatt utenfor mine foreldre sitt hus, langs Mississippi-elva, nord i Minnesota. Gjensyn etter to år var herlig.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FAKTA

Curt Rice, rektor ved NMBU fra 1. august

Alder: 59

Hvor er du fra: Jeg er født i Upstate New York, men da jeg var fire år flyttet vi til Minnesota, ikke langt fra der mine foreldre vokste opp, på gård i Iowa.

Hvilken utdanning har du, og fra hvor?

For hvert år som går etter at jeg endte mine formelle studier, blir jeg stadig mer fristet til å si at den utdanningen jeg har lært mest av heter “the school of hard knocks”, som de fleste rektorer er nødt til å melde seg inn i. Men jeg har en formell utdanning også - en bachelor i filosofi fra Augsburg College i Minneapolis, etterfulgt av et år på masternivå som Fulbright student ved KU Leuven i Belgia. Deretter en PhD i språkvitenskap fra University of Texas i Austin. Og så har jeg masse småkurs innimellom, både på Stanford, Harvard, MIT, og INSEAD.

Ledererfaring fra tidligere: Jeg var instituttleder ved Engelsk institutt ved UiT fra 1999-2001. Høsten 2002 begynte jeg formelt som senterleder ved UiT sitt nye SFF (Senter for fremragende forskning) - Center for Advanced Study in Theoretical Linguistics (CASTL), en stilling jeg hadde ut 2008. Fra 1. januar 2009 var jeg prorektor for forskning og utviklingsarbeid ved UiT, frem til 31. juli 2013. I overlapp med det, var jeg styreleder i Cristin i seks år, fra 2010. Fra 1. august 2013 til 31. juli 2015, satt jeg i universitetsstyret ved UiT for de fast vitenskapelige ansatte. På omtrent samme tid ble jeg leder for Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning. Fra 1. august 2015 var jeg rektor ved OsloMet, som endret navn fra Høgskolen i Oslo og Akershus i 2018. Jeg ble tilsatt på ny som rektor ved OsloMet fra 1. august 2019. Fra 1 august 2021 blir jeg rektor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Og gleder meg enormt!

I 2021 får 11 institusjoner enten nye rektorer eller sittende rektor får fornyet åremål. Curt Rice er en av rektorene som skifter universitet. Han går fra OsloMet til NMBU (Norges miljø og biovitenskapelige universitet) i Ås og blir rektor der fra 1. august.

Vi spør Curt Rice, som de andre rektorene, om hva han har studert og hvor, og i tillegg til faktisk opplysninger legger han også til:

— Studentlivet er en utrolig luksus der man får tid til å tenke, vokse og ikke minst, lese. Det jeg leste som student har beriket meg både personlig og profesjonelt, ikke minst som forsker. Jeg vil oppfordre alle studenter til å bruke så mange timer du kan hver eneste dag til å lese – og da må du pinadø sørge for å velge å studere noe du er interessert i, understreker Rice.

— Hva gjør du i sommer?

— Jeg reiste til Minnesota tidlig i juli og blir her en liten stund til. Tida tilbringes hos familien – som jeg ikke har sett på alt for lenge pga reiserestriksjonene.

— Ditt beste barndomsminne?

— Vi hadde en hytte ved en innsjø, og «summers at the lake» er utvilsomt mitt beste barndommsminne. Det var helt avslappede dager, hvor jeg lærte å både fiske, padle, kjøre båt, seile - og ikke minst - å stå på vannski, hvilket jeg har gjort alt for lite i det siste! Jeg husker at broren min og jeg bare hadde uendelig med fantastiske eventyr der!

— Hvis du skal anbefale en bok, hvilken blir det?

— Akkurat nå leser jeg den siste av Richard Dawkins, Books do Furnish A Life, og den kan anbefales. Det er en samling av reviews og korte stykker fra Dawkins. Han er en helt fabelaktig forfatter, ikke bare fordi han skriver om Darwin og evolusjon, som er blant de viktigste vitenskapelige funnene vi har, men også fordi han illustrerer så godt hvordan vi skal tenke når det gjelder komplekse problemstillinger. Jeg tror vi er få som ikke kan lære mye fra Dawkins sine bøker.

— Hva er den viktigste utfordringen for universiteter og høgskoler i dag?

— Å skape en kultur der de nødvendige endringene ønskes velkommen, slik at vi kan bli det vi skal være for den enkelte, for samfunnet, og for den verden vi sammen skal redde.

— Hva er det viktigste ditt universitet eller din høgskole kommer til å oppnå under ditt lederskap de nærmeste fire årene?

— Vi skal bli ett universitet med godt integrerte fakulteter fakulteter, som dermed har flere tverrfaglige tilbud. Vi skal utnytte det nye veterinærbygget til å ta en enda sterkere faglig posisjon i verden. Vi skal bli mer synlig både nasjonalt og internasjonalt. Og vi skal ta en sterkere lederrolle i arbeidet med bærekraft, som skal prege våre utdanninger, vår forskning, og måten vi lever på.

FAKTA

Nye rektorer, eller rektorer i nye åremål, i løpet av 2021

  • Margareth Hagen, Universitetet i Bergen, rykket opp som rektor 7. januar, ble valgt 25. mars, offisielt i gang med nytt rektorat fra 1. august.
  • Astrid Kvalbein, Norges musikkhøgskole, fra 1. august
  • Dag Rune Olsen, UiT Norges arktiske universitet, fra 1. august
  • Gunnar Yttri, Høgskulen på Vestlandet, fra 1. januar
  • Peer-Jacob Svenkerud, Høgskolen i Innlandet, fra 1. mai
  • Lars Tore Ronglan, Norges idrettshøgskole, fra 1. august
  • Svein Stølen, Universitetet i Oslo, fra 1. august
  • Øystein Thøgersen, Norges handelshøgskole, fra 1. august
  • Curt Rice, NMBU, fra 1. august
  • Nina Waaler, fungerende OsloMet, fra 1. august
  • Lars-Petter Jelsness-Jørgensen, Høgskolen i Østfold, fra valgt til ansatt, fra 1. august

— Hva er din verste opplevelse i de fire foregående årene?

— Det har vært vanskelig å ikke oppleve isolasjon under pandemien. Det synes jeg både har gjort det krevende å levere på riktig nivå på jobb, men det har også gjort hverdagen til dels kjip. Jeg er et sosialt menneske og jobber best når jeg kan sitte sammen med andre.

— Hva er de viktigste lærdommene du tar med deg som rektor for et annet universitet?

— De beste beslutningene krever råd og refleksjon og mye finpussing. Det krever tid, og da må man både bygge en romslighet inn i prosessene, men man må også stå i mot fristelsen til å ta spontane beslutninger om store saker - for det kan være ødeleggende.

Powered by Labrador CMS