Debatt ● Odd Vegard Kandal-Wright og Ingrid Spildo Nordhuus

Viten-TV er ett av flere verktøy for forsknings­formidling

Viten-TV svarer på debattinnlegget fra forskning.no-redaktør Aksel Kjær Vidnes — og inviterer til samarbeid.

Det er ikke slik at resten av den formidable forskningsformidlingen som gjøres på landets universiteter og høgskoler svekkes vet at vi har lansert Viten-TV — tvert imot, mener forfatterne.
Publisert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Vi er helt enige med ansvarlig redaktør i forskning.no Aksel Kjær Vidnes i at forskningsformidlingen i Norge må styrkes. Og vi mener at Viten-TV er ett av tiltakene for å bidra til denne styrkingen. 

Det er ikke slik at resten av den formidable forskningsformidlingen som gjøres på landets universiteter og høgskoler svekkes vet at vi har lansert Viten-TV — tvert imot! Med en egen strømmeplattform vil dette være et supplement til mye av den formidlingen som allerede gjøres. 

Etter hvert som vi får mer innhold på Viten-TV vil vi kunne kuratere innholdet der vi løfter frem aktuelt og samfunnsrelevant stoff. Da vil brukeren av Viten-TV blir eksponert for enda mer forskningsformidling enn hvis vi ikke hadde hatt denne plattformen. Innholdet på Viten-TV blir derfor et tillegg til for eksempel tekster på institusjonenes nettsider eller sosiale medier. 

Ja: Viten-TV samler eksisterende video-materiale fra eierne. Men det er ikke det viktigste argumentet for å lansere plattformen. Som både Vidnes og stipendiat Veronica Kvalen Pilskog påpeker i et tidligere innlegg i Khrono, finnes det allerede andre kanaler for forskningsformidling. Utfordringen med kanalene vi frem til nå har kunnet dele audiovisuelt innhold på, er at innholdet sluttbruker får er styrt av algoritmer. I tillegg blir seeren eksponert for annonser, og du vet faktisk ikke om neste film som kommer når du scroller er sann eller ei. 

Viten-TV tilbyr innhold som brukeren kan være helt sikker på er fakta- og forskningsbasert. Vi både tror og håper at forsking.no sin redaktør er enig i at det er en god ide å tilgjengeliggjøre innholdet vi allerede besitter.

Vi er helt enige med Vidnes i at suksessfaktoren til Viten-TV må være at tjenesten brukes. Vi har etter lansering mottatt en rekke tilbakemeldinger fra både seere og andre aktører som ønsker samarbeid. Det er vi positive til. Det lages mye godt audiovisuelt innhold på norske universiteter og høgskoler. Selv om det enn så lenge er Universitetet i Bergen, Høgskulen på Vestlandet, Universitetet i Stavanger og UiT Norges arktiske universitet som er med i Viten-TV, holder vi døren åpen for alle i sektoren som ønsker å være med på reisen. 

Forskning.no er landets største og viktigste nettsted for forskningsformidling i skriftlig form — og som medeiere i forskning.no ser vi verdien av å få synliggjort forskningsresultater der. Vi er ikke fremmede for et samarbeid mellom Viten-TV og forskning.no — og tar gjerne en prat med Vidnes om hvordan vi sammen kan styrke kunnskaps- og forskningsformidlingen i Norge.

Powered by Labrador CMS